Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Смъртното наказание в Иран | ExtremeCentrePoint

Смъртното наказание в Иран

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 28 August, 2010 · 20 comments

in Ирак и Иран, общество, Религия

Смъртното наказание в Иран се прилага в съответствие с правото на шериата, след установяването на Ислямската република през 1979 година. Тогава е било преценено, че медиатизирането на екзекуцийте ще послужи като предупреждение за възпиране на престъпността в страната. Въпреки това, през февруари 2008 г. е взето решение за забрана на публичното оповестяване на сцени от смъртните наказания, поради негативното отношение на населението. Независимо от това, на практика публичните екзекуции все още понякога се използват. Така, само няколко месеца след забраната през юли 2008 г. бяха екзекутирани 30 души, от тях 7 публично.

Смъртно наказание в Ислямска република Иран може да бъде присъдено за следните престъпления: убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, ерес, богохулство, трафик на наркотици, содомия, проституция, прелюбодейство, държавна измяна и шпионаж, разпространението на порнографията. На екзекуцията могат да присъстват и деца.
Снимки представени в колекцията са направени през 2007 г. по време на изпълнение на смъртната присъда за двама братя, осъдени за убийството на съдия.

untitddled     

unteeitled

unteeeitled

untitled

untityyled

untitttled

Technorati Tags:

{ 20 comments… read them below or add one }

shokersun August 29, 2010 at 4:50

Друго не заслужават убийците ! Добри снимки!

Reply

Апостол Апостолов August 29, 2010 at 8:36

shokersun, а навит ли си твоят син да им бъде палач?

Reply

shokersun August 30, 2010 at 4:23

Защо моя син,като мога самия аз ?

Reply

Anonymous August 29, 2010 at 15:17

Всички крайности са лоши каквито са прекалено жестоките ирански закони както и меките европейски закони. Лично аз не виждам нищто лошо в това да има смъртна присъда. Какво правят в ЕС дават по 20-30 години затвор за убийци и изнасилвачи и ги пускат след 15 години заради добро поведение кажете ми това справедливост ли е? Как бихте се почуствали вие ако някой убие или изнасили ваши близки и след няколко години го пуснат отново на свобода под претекста че всеки има право на втори шанс и че той вече си е излежал присъдата? Оставете мюсюлманите на страни те са диваци и това много добре го знаете, което те прaвят е другата крайност.

Reply

Иван August 30, 2010 at 13:10

доживотният без право на помилване е добра алтернатива на смъртната присъда. Трябва да има шанс, ако е грешна присъдата…. И се докаже това след изпълнението и……..

Reply

Константин August 30, 2010 at 14:34

Чудя се, дали етикетчето с флага на САЩ върху панталона на единия осъден е някакъв аетолашки пропаганден ход или хората в Иран въпреки ахмадинижахщината се опитват да живеят като нормални. Събитията след последните избори там май говорят, че в страната не е утрепано всичко нормално и има достатъчно достойни хора сред тази нация.

Reply

1234 September 2, 2010 at 10:23

Второто е вярно – опитват се да живеят нормално, т.е. по американски и затова трепят съдии.

Reply

Anonymous August 30, 2010 at 18:35

Не съществува доживотна присъда без право на помилване, това е лъжа рано или късно ги пускат на свобода.

Reply

Иван August 31, 2010 at 9:26

Тъй като съдиите са хора и сгрешат в присъдата и осъдят когото нетрябва, примерно. Какво правим тогава? Аз по-съм съгласен да не бъде наказан виновния максимално, отколкото да бъде убит невинен.

Reply

Константин August 31, 2010 at 19:31

Това е абдикация от отговорност.

Reply

Иван September 1, 2010 at 15:49

При тези съдилища в България само се радвам, че няма смъртна присъда.

Reply

Петър Славов August 31, 2010 at 20:59

Много интересно как тука се коментира трябвало или не трябвало да ги екзекутират. А това не е ли работа на съда?
Аз не знам тези хора какво са извършили, както и предполагам останалите коментиращи. Това, което на мен ми прави впечатление е, че са дошли да се дзверят на екзекуцията, че и дете са довели. “Браво”…
Колкото до списъка: “убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, ерес, богохулство, трафик на наркотици, содомия, проституция, прелюбодейство, държавна измяна и шпионаж, разпространението на порнографията” такива неща да се набутват на едно място си е малоумие

Reply

1234 September 2, 2010 at 10:30

Аз съм на мнение, че смъртната присъда трябва да се прилага доста често, на публични места и в България. Списъка с провиненията трябва да се актуализира и много неща ще се подобрят в нашата страна. Някои от провиненията следва да отпаднат, но обезателно да се добавят: укриване на данъци, източване на ДДС, възползване от власт, корупция … незаконно изсичане на гори.

Reply

Петър Славов September 2, 2010 at 16:04

В България това е последният проблем. Престъпникът се спира не от тежестта на наказанието, а от вероятността то да бъде изпълнено. Престъпниците в България знаят колко трудно е издаването на присъда и затова не се спират пред нищо.

Reply

Иван September 3, 2010 at 9:25

Това е абсолютно вярно . Възспирането е от вероятността на изпълнение, а не от тежестта. В България според мен ако се изпълняват смъртните присъди, както останалите……… Пак ще има за кокошка няма прошка, за милиони……

Reply

1234 September 8, 2010 at 14:45

Аз затова написах, че смъртната присъда трябва да се ПРИЛАГА доста често, т.е. ИЗПЪЛНЯВА. Гарантирам, че ако само 2 “ДеДеСарчета” ги увесим на въжето на стадион “В.Левски” преди поредния мач на Националния отбор (който ще загубим) подобни тарикатчета много бързо ще се превърнат в изчезващ вид. Мисля, че трябва да се добавят и други провинения като блудство с малолетни (много модерни напоследък сред “Бизнес” “Класата”).

Reply

Иван January 7, 2011 at 8:20

То може и отбора след мача също!

Reply

Angelo October 18, 2010 at 22:20

КОЙ да ги увеси тия дедесарчета на въжето???
нали ще си платят,и ще ги изкарат невинни! има да увисват бедняците…..
ами ако се окаже съдебна грешка(както неведнъж се е случвало)???
тук няма undo

Reply

Канасубиги January 7, 2011 at 0:58

Почти всички причини за даване на смъртно наказание в Иран са основателни. Ако се отърсят и от ислямския режим – ще е перфектно. Кое общество е длъжно да плаща за доживотни присъди на уроди, каото педофили, държавни предатели, убийци, наркодилъри и прочее? Смърт и това е. Страхът има своята сила, отделно и само това е справедливост. Всичко друго е несправедливо. Но статиите за Иран и смъртните присъди масово служат за вредна пропаганда, спрямо имиджа на страната. Аз пък си спомням за един случай, когато мъж бе залял жена с киселина, тъй като не го искала. Жената ослепява и бива обезобразена – все пак е киселина. Мъжът бе осъден на ослепяване с киселина. Та като казах, че всичко друго е несправедливо – това имам предвид. Иначе тук и на Запад, по “цивилизованите” методи – такъв урод щеше да получи някакви години присъда, но ще остане здрав и зрящ.

Reply

nikoleta December 21, 2011 at 12:52

затвора не е поправил нито един престъпник напротив излизат с много повече умения.за много тежки престъпления е редно да се въведе смъртното наказание това ще е справедливо за обществото.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: