Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Божидар Димитров: "Скобелев е палач на собствените си войници ...Сан Стефано е руски блъф" | ExtremeCentrePoint

Божидар Димитров: “Скобелев е палач на собствените си войници …Сан Стефано е руски блъф”

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 3 March, 2010 · 34 comments

in България, История

В интервю пред вестник “Стандарт”, Божидар Димитров нарича Санстефанскоро предварително споразумение “блъф” целящ вероятно създаването на голяма Сърбия на Балканите:

- Границите на България, начертани в Сан Стефано, са блъф. Или по-точно – част от дългосрочната стратегия на Русия за морално, политическо, а и за народопсихологическо присъствие на полуострова. Изминалите вече 132 години показват, че той е бил доста успешен….Именно този факт – че Освободителната война е резултат на общ европейски консенсус, подразни бдителните идеолози от ЦК на БКП. Както и приведените от мен тайни договори между Русия, от една страна, и Австро-Унгария и Англия от друга. С документите Санкт Петербург писмено се задължава да не прави голяма славянска държава на Балканите. Забележете – славянска, не българска. Защото западните дипломати са пресметнали правилно, че Русия може да създаде и една голяма Сърбия за сметка на български земи.

След това професорът коментира некадърността на руския генерален щаб и най-вече на Генерал Скобелев:

- Трудно е да се изброят всички глупости на Императорския генерален щаб. Самият стратегически план за водене на войната може да разплаче всеки юнкер в буквалния смисъл. Защото ако предложи такъв като дипломна работа, не само ще го скъсат, ами направо ще го изгонят от военното училище. Поколения наред са отраснали с легендата за “белия” генерал Скобелев. А истината е, че той е палач на собствените си войници. Скобелев ги хвърля в безумни атаки в параден строй срещу добре укрепените турски редути и огъня на скорострелните пушки “Пийбоди-Мартини” на аскера. В резултат на което до позициите на противника стига едва една десета от атакуващите! Скобелев е бил ненавиждан за това не само от собствените си войници, но и от колегите си генерали. След провала на третия щурм на Плевен той не смее да се покаже пред тях и се крие в палатката на американския си приятел, журналиста Макгахан. За съжаление по подобен начин атакуват и румънците при Гривица, давайки общо над 7000 жертви.

… и завършва с разобличаването на руските лъжи за броя на жертвите във войната. Оказва се, че жертвите не са 200 000 хиляди, а 66 000 и то за двата фронта – Кавказкия и Балканския:

- Дълго време се говореше за 200 000 убити и ранени. След това само убитите станаха толкова. Дадох си труда да изчета руските архиви, а те са наистина перфектни. Оказа се, че става въпрос за 66 130 загинали общо на двата фронта.

Още за Скобелев:

Генерал Скобелев – клоунът на руско-турската война през 1876-1878 година

by ExtremeCentrePoint on Monday, 17 August, 2009

6472
Във всяка война има герои, но и клоуни. Руско-турската война от 1976 година не прави изключение. На фона на талантливите  руски пълководци Гурко, Тотлебен, граф Шувалов, Шилдер-Шулднер, най-ярко изпъква глупостта на „прославения” Ген. Скобелев. Любимецът на тогавашните медии, Скобелев е всъщнoст най-обикновен позьор и некадърен военачалник. Под негово командване загубите на личния състав са огромни, а целите рядко са достигнати. За сметка на това на мъстития генерал все някой друг му е бил виновен – или съседните части командването, на които не винаги разбирало „великите” му замисли или българите, които не го подкрепяли достатъчно или нещо друго.

Първият гаф на Генерала е още при щурмуването на Дунав при Свищов.

Той предлага Кавказката казашка дивизия под негово командване да се прехвърли с плуване през реката. Експериментирали 33 доброволци начело със Скобелев, които се спуснали с конете си в Дунав. До българския бряг доплували само двама – Скобелев и един казак. След този „геройски” подвиг, разбира се, командването забранило осъществяването на идеята. Ако бяха оставили работата на лудия Генерал, то цяла руска конна дивизия би потънала в Дунава още в началото на войната.

По късно по време на първия щурм на Плевен отново необикновена енергия проявява генерал Скобелев – след като отблъсква атаките на турците в югозападния участък, той преминава в настъпление и с един останал  батальон от целия Курски полк успява към 16 часа да нахлуе в Плевен. Разбира се, с тези сили той не е в състояние да развие успеха си и се оттегля. Тук всеки би си задал въпроса: Защо тогава е пожертвал 80% от личния състав на полка? Късно вечерта на същия ден, Скобелев отново самоволно вдига в атака руските войски под негово командване. Преди да атакува двата редута – Кованлък и Исса ага, той решава да превземе третия гребен на Зелените хълмове и да установи контакт с войските на генерал Крилов. Тук се разгарят кратки боеве с изпратените към гребена турци, които след редица драматични перипетии са отбити от третия гребен. Скобелев губи битката с огромни човешки загуби.

Третият щурм на Плевен. Точно в определения час на щурма първата линия на обречените поради некадърността на командващия скобелевски полкове с развети знамена, под гърма на барабаните се вдига в атака. Придвижването им  по плевенското поле е красиво и по-скоро прилича на парад отколкото на военни действия. Скоро обаче скобелевският парад се превръща в касапница за руските войници и офицери. Под град от куршуми, изпращани от скорострелните турски пушки, атаката се задъхва. Не позволявайки на тази войска да отстъпи, точно като комарджия залагаш на рулетка, Скобелев изпраща в нейна подкрепа последните си оскъдни резерви. Разбира се, турското командване забелязва това и точно когато вече не остават  резерви, турците се вдигат в контраатака. Започва яростна и безмилостна ръкопашна схватка. Силите на противниците са изравнени. В този момент Скобелев, вместо да ръководи разпострялото се на километри сражение, решава да играе ва банк.. На белия си кон, заедно с щаба и щабния конвой се хвърля в разгара на боя. Турците отстъпват. Разпръснатите остатъци от руските полкове  нахлуват в редута Кованлък. По нататък логиката на военните събития е безмилостна. След няколко часови сражения в тъмното, където никой не знае къде е противника, клоунът Скобелев губи битката.
На другия ден, отново без каквато и да е подготовка, той отново челно атакува турските позиции. Получил в подкрепление напълно окомплектования Шуйския полк, генералът вместо да го задържи в резерв веднага го хвърля в мелницата. Разгръща го на третия гребен на Зелените хълмове и му нарежда да прикрива отстъплението на разбитите през нощта руски части, които безредно се оттеглят от редутите. Като резултат и тази единствено боеспособна руска единица е бързо смляна под кръстосания огън на турските оръдия. Равносметката е ужасна. Частите под негово командване са дезорганизирани, разбити и на практика са престанали да съществуват. По време на атаката са убити са 7039 общо руски войника, от които 4000 са от скобелевските части, а турците загубват само 1200.

На 8 януари 1877 година, въпреки бездарния Скобелев, войната върви към победен за Русия край. По това време отрядът на Скобелев, в който са включени седемте опълченски дружини, 16-а скобелевска дивизия, 21 ескадрона и сотни, както и други части с 14 оръдия (всичко 16 000 бойци), въпреки помощта на няколко хиляди българи с мъка се придвижва през потъналия в дълбок сняг Химитлийски проход. В часа, в който Святополк-Мирски започва боя при Шипка – Шейново, авангардът му едва достига изхода на прохода и повежда бой с турците, заели височините наоколо. Бездарното командване на генерала разтяга руската колона по целия проход, като главните сили са още на превала. Вечерта на 27 декември (8 януари) с мъка Скобелев групира около изхода на прохода едва две трети от войската си. Оказва се, че  „героят” Скобелев се е изхитрил този път да загуби 33% от ефективите си дори без да влиза в сражение. По-късно разбит отново при Шейново и Казанлък от далеч по-слабите турски части на Вейсел Паша , за да оправдае некадърността си,  Скобелев помпозно заявява: „Плевен започва отново”. Генерал Скобелев не харесва и българите. Офицерът от Опълчението Кисов в мемоарите си разказва, че малко преди боя за Шейново Скобелев се подиграл със Столетов, напомняйки му каква войска командва(става въпрос за българските опълченци).

Четейки всичко това как можем да си обясним образът на Скобелев останал в българската памет като смел и талантлив военачалник изиграл решаваща роля за освобождението на България когато всъщност става въпрос за най-обикновен грандоман, некадърник и клоун? Отговорът е очевиден. И тогава както и сега медиите търсят и сами конструират медийни герои, които често са бутафорни фигури с мними качества и измислени достойнства. Точно такъв е и случаят с Генерал Скобелев наричан от пресата Белият генерал, а далеч по-сполучливо би било прозвището Клоуна на бял кон.

Използвани са исторически факти от книгата на Божидар Димитров “Истинската история на Освобождението 1860-1878″

{ 32 comments… read them below or add one }

777 March 3, 2010 at 9:04

Няма значение дали жертвите са били 200 000 хиляди или 60 000. Важното е че са дадени за свободата на Бъгария.

Reply

Ох Боли(Доктор) March 3, 2010 at 11:03

Като нямало значение колко са жертвите защо руснаците лъжат, че са 200 000 а? ;-)

Reply

бургасчето March 8, 2021 at 19:15

Само дето не са дошли да освобождават България! Изглежда материалът не е прочетен подробно!?

Reply

Петър Славов March 3, 2010 at 9:39

Една дребна поправка: Божидар Димитров е ст. н.с., въпреки че в медиите редовно го спрягат за професор.

Reply

Anonymous March 12, 2018 at 16:22

Още по-дребна поправка, ст.нс. I-ва степен, в научен институт отговаря на званието професор в учебно заведение.

Reply

Кроки March 3, 2010 at 11:36

Да бе и аз това се чудя защо след като няма значение колко били жертвите все гледат да ги фалшифицират. Евреите също повтарят тъпо, но упорито за 6 000 000 жертви и когато някой им каже, че това е нереално, започват да го наричат антисемит.

Reply

Вели December 15, 2015 at 17:36

и го осъждат на затвор!!!

Reply

Мартин March 3, 2010 at 12:25

Защо се спори колко са били жертвите-колкото и да са,те не са дадени за България,а в името на Руските имперски интереси на Балканите.От страна на Русия България е била разглеждана винаги и единствено като плацдарм на руските апетити към проливите.И защо този “голям историк” Б.Димитров чак сега се сети да напише “истинската” история на България?С какво датата 3-ти март е по-различна от датата 9-ти септември.Всъщност има разлика-на 3-ти март едно чуждо управление е сменено с друго чуждо,докато на 9-ти една свободна и демократична държава просто е окупирана от друга и за 45 години е превърната в нейна колония.Тъжна и трагична е българската история.

Reply

Ат. Сотиров March 3, 2010 at 13:09

Справедливостта изисква да отбележим, че Димитров е писал това през 1988 в “Истинската история на Освобождението 1860-1878″. Сега само го повтаря.

Reply

Вели December 15, 2015 at 17:37

Да така е! Благодарение на такива като 777

Reply

ПИЧА ОТ МАРОКО March 6, 2011 at 11:37

НА г-н Божидар Димитров даже статията в в-к Стандарт го прави герой , не е ли така ? А ти , който мрънкаш за титлите му , имаш ли смелост открито да говориш такива неща извън кухничката у вас ? Извини ме , но мисля , че всяко добро дело , или доблест , трябва веднага да бъде похвалено !! За да имат стимул смелчаците !

Reply

Petrov May 2, 2013 at 9:35

Като гледам, колко не благодарни има за Свободна България си давам отговор, защото и България е в това положение! И колко е лесно да поругаеш някого за да те забележат също !
С една дума тези, който говорят, че винаги Русия е направила всичко това за собствени интереси са хората, който ако не им се плати за нещо и пръст не мърдат!
Е такива същества неблагодарни, че сега живеят в Свобода не знам, какво заслужават !
Да си вземат парцалите от България и да изчезват това е едното, което ми идва на ум.
Да ходят да чистят тоалетните на Англия и Германия и да се радват на “големите” заплати там и т.н…

Reply

иван May 9, 2013 at 19:36

Петров, нещо в словореда издишаш. Да не би да си се почувствал оскърбен по национален признак?

Reply

иван May 9, 2013 at 19:47

Нищо лошо няма в това българският да не ти е роден език, но ако ще препоръчваш на някого “Да си вземат парцалите от България”, би трябвало да не ти се усеща така силно североизточния акцент.

Reply

Булгар March 5, 2014 at 19:00

Да беше само парцала, човека прави грешки на всяка втора дума, че отгоре на всичко и пръст ни размахва, май наистина лошо им плащат, тролове бъгави

Reply

Булгар March 5, 2014 at 18:54

Эй, товарищ, вам что мало платят?! Тебя кто обманул, что ты болгарский язык знаешь?
С первого предложения – 7 ошибок, не считая руссизмы в стилистике!
А по сути – единственно наши предки, единственно Болгария, маленькая и такая скромненькая, несмотря на ваш добланный шовинизм, так вот единственно мы вам, русакам, вашему царю заплатили в золоте! Эквивалентов больше 30-ти тонн чистого золота. Мало? А че тогда не забрали долги у турок? А?! Так вот, тролль несчастный, запомни – мы, болгары – единственные в мире, которые вам за “освобождение” заплатили налом! Так что вы, получается, тупо наемники, и кстати русских в этой войне, кроме некоторых чинов – почти не было, были поляки, фины, хохлы и кавказцы, в том числе ингуши и чеченцы!
Так что пшел нафиг отсюда! И плакаться и врать, но не нам!

Reply

Mira March 19, 2014 at 5:53

Eh, Petrov, Petrov! Ne samo slovoreda (kakto kazva Ivan), a i pravopisa ti izdisha, da ne govorim za misleneto… Ami vmesto da prashtash “neblagodarnitsite” v Anglia i Germaniya, ya vzemi ti se iznesi v Rusiya. Mojesh i da im porabotish bez pari ot blagodarnost.

Reply

Вели December 15, 2015 at 17:39

Ако не беше Русия, благодарение на Цариградската конференция България щеше да е три пъти по-голяма !! И да избегнем националните катострофи, до които ни докара ВЕКОВНИЯТ ни ВРАГ – РУСИЯ!!

Reply

123 September 6, 2019 at 9:00

Е, той поне си има майка. А ти…

Вас червеното знаме роди ви,
затова сте така уродливи.
Вас не ще ви уплаши смъртта,
вий сте зомбита – плът без душа.

Reply

Кочо March 15, 2014 at 8:24

Няма дори и 66 000 жертви. Самите руснаци казват във вестник “Дума”:

…Стигаме до един немаловажен въпрос, който от 120 години се третира най-произволно – колко са дадените жертви от руска страна през войната 1877-1878. Руската Дунавска
армия, действаща на територията на днешна България, е наброявала 185 000 бойци – войници и офицери. Следователно далеч от истината е написаното на различни езици на
големите табла при входа на храма “Св. Александър Невски”. Там се твърди, че за нашето освобождение са загинали 200 000 руски воини. Според гостуващия неотдавна в
България руски историк Степан Кашурко, ръководител на Международния обществен център за издирване “Подвиг”, през войната 1877-1878 Дунавската руска армия е понесла
следните загуби: убити – 15 567, умрели от раните си – 6824, или общо загинали на българска земя 22 391. Освен тях ранени били общо 56 652 войници и офицери. Отделно
медицински чинове (включени в посочената бройка) – 528.
Кашурко, Степан. в-к Дума, 9 октомври 1996

Reply

Кан Тервел September 11, 2014 at 23:47

Да Живее България!

Reply

Anonymous December 2, 2015 at 16:58

Да живее България!

Reply

Вели December 15, 2015 at 17:35

ст.н.с. I ст вече е ПРОФЕСОР!!

Reply

Георги Бяндов December 16, 2015 at 2:32

Който посмее да изрече слово на неблагодарност към погиналите за свободата ни, който мери свободата в бройки и в пари – проклет да е до трето коляно, анатема! Не бъдете роби никому, но и не сквернете народа български с омразите си /към самите себе си!/, с прозападната си лакейщина. Който не цени жертвата, направена за неговите деди и да него лично, е духовен червей, омразен пред Бога и пред людете!

Reply

Чочко March 3, 2016 at 11:08

Свободата ни сме платили с българска кръв,а с Руска кръв е платено разделянето на страната ни на Княжество България и Изто

Reply

alcom4 December 16, 2015 at 9:28

Просто да не повярва човек ,че този “червен” професор, русо-фил и агент ,на ДС ,а вероятно и на КГБ , Божидар Димитров…е писал това…!Но дано, да го е писал,защото ИСТИНАТА е по-ценна от всичко ,а и човешката съвест ,не само “служба” ,са важни…!

Reply

alcom4 December 16, 2015 at 9:41

Много ти е “руска” /:):)/ фамилията бе ,г-н или “другарю” Бяндов /Георги/ !!!! Не кълни ,защото ,клетвите се връщат ВИНАГИ ,към този дето ги е изрекъл.Но ти като безбожник ,комуняга ..няма как да знаеш тия неща и се “опитваш” да плашиш ..”гаргите” с клетви !:):) Смешни и глупаво е ! Професорът е казал и написал ,само историческите и статистически данни от битката..!А ти …веднага скачаш ,като гладна котка на суджук…и почваш…”който иска да ..омаловажи…” …”дадените жертви”….и после …..”про-западната лакейщена…”Явно Ти ,като “правоверен” зле прикрит комуняга и русофил ..не “скачаш” и не се гневиш за ,”честта ” ,на България …а за Русия и нейното влияние у нас..! Такава е “тя” ..твоята “истина”…! :):):)Не омаловажаваме …историческите факти които ГОВОРЯТ ПОВЕЧЕ ,от пропагандата…но СЕГА И ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧАМЕ ЗАПАДА….ПО- ДОБРИЯ ИЗБОР ,ЗА БЪЛГАРИЯ !!!! А ти си “обичай” ,който искаш ..:):)

Reply

България March 3, 2017 at 19:17

Става свободна чак през 1908 година, когато княз Фердинанд обявява независимостта на България. До тогава е васална на Турция, което ще рече НЕСВОБОДНА.

Reply

x December 29, 2017 at 15:01

Божидар Димитров е голям РУСОФИЛ! Той е част от руската пета колона в България.

Reply

x February 14, 2018 at 0:49

РУСОФОБИ в България няма и никога не е имало. В България има ТИРАНОФОБИ които като не играят по руската свирка са дамгосвани с термина РУСОФОБИ. Колкото до нашите скъпи сънародници опледелящи се за РУСОФИЛИ тяхната най голяма характеристика е НЕВЕЖЕСТВОТО. Да защитаваш чуждите руски интереси е възможно най отвратителното и долно предателство което може да се извърши от страна на хора които претендират да се наричат българи. Имайки предвид колко много зло ни е сторила РУСИЯ и каква подла политика водят и сега към нас.

Reply

123 February 14, 2018 at 23:47

Май пак ги води некой Скобелев… или поне Жуков.

http://atlantic-council.bg/ракетен-и-въздушен-погром-за-частнат/

Reply

Божинов March 2, 2018 at 11:15

Към Петър Славов :ст,н.с.=професор

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: