Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Ирак и моралните юзди върху силата | ExtremeCentrePoint

Ирак и моралните юзди върху силата

by Reformed on Monday, 18 January, 2010 · 6 comments

in USA, Близък изток, Военни конфликти, Ирак и Иран, Ислям, общество, Религия, Терор и Комунизъм

Писмо на Кенет Дж. Форман* до неговия син Джоузеф Форман в отговор на въпрос за разоръжаването на Ирак (първоизточник: http://bojidarmarinov.com/bgrecon/weekly/w030315.htm, 15.03.2003 г.**)

Скъпи Джоузеф,

Америка има голяма власт днес и властта наистина развращава, а абсолютната власт наистина развращава абсолютно, когато става въпрос за човешки същества. Но злите дела и злата природа на Садам Хюсеин и на много други завършени разбойници, които управляват национални държави по цялата планета, са съвсем различна степен на зло в сравнение с това, което управляващите в Америка досега са правели или дори са опитвали. Ние имаме ядрени оръжия и нервно-парализиращ газ от дълго време, но досега сме използвали само две ядрени бомби и то в края на една дълга, изтощителна, горчива война. Никога не сме използвали нервно-парализиращ газ. Вкарахме в лагери голямо множество граждани от японски произход, но не сме ги изтезавали, нито унищожавали. От време на време сме имали презрително отношение към “жабари”, “чифути”, “жълтуги”, “джапи”, “франсета” и други такива, но никога не сме си поставяли за цел да ги изтребим до крак. Вярно е, че пред Господа всички грехове са еднакви, но някои грехове наистина са по-ужасяващи от други. Затова ти самият си вложил много време, тревоги, свобода, и даже физически мъчения и болки срещу конкретна злина, но разбира се, не си имал същото отношение и дейност срещу множество от “по-малки” злини, някои от които всъщност са доста зли.

Така че може да е разумно да се смята, че конкретен зъл човек, с конкретно минало на зли дела, който е в положение на нанася големи вреди на други хора, трябва да бъде свален и разоръжен. Той не е като Лоръл Ан***. Освен това, основателите на САЩ и авторите на Конституцията са знаели, че хората с политическа власт винаги ще имат оръжие и обикновено са готови да го използват. Затова са смятали, че свободните хора в едно християнско общество имат право на самозащита и могат да им бъдат поверени оръжия за самозащита.

Ако държавните главорези се нахвърлят върху Лоръл Ан, за да я разоръжат, това би било съвсем различно от това същите държавни главорези да се нахвърлят върху Бони и Клайд или върху други престъпници.

В същото време може и да е правилно да бъде премахнат конкретен човек с доказана зла природа, ако има огромна физическа сила да върши зло и дава достатъчно доказателства, че има намерение да го върши; но определено не е правилно да тръгнем по целия свят да водим непрекъснати войни, за да премахнем всеки зъл човек с някаква власт, който можем да открием.

Да се върнем към твоя последен въпрос относно американците от японски произход. Да, тогава бяхме свръхсила и бяхме достатъчно коректни да осигурим на тях и на децата им дълъг живот, да им осигурим достатъчно възможности след войната да се издигнат далеч над средния доход на американците от англосаксонски произход. И те се възползваха от тази възможност, без да хленчат за обезщетения. Бяхме свръхсила и след Втората световна война, и бяхме достатъчно коректни, за да възстановим Германия, Япония и Италия, вместо да направим онова, което всеки друг в световната история е правил или се е опитвал да прави със своите победени врагове. Наистина, по време на нашата собствена Гражданска Война суспендирахме habeas corpus и вкарахме във военнопленнически лагер едно цяло щатско законодателно събрание, но след войната беше останало достатъчно истинско християнство, за да бъде възможно бившите врагове да живеят заедно в християнски взаимоотношения, макар и неохотно. Беше нужно известно време за това, но никакъв случай не се превърнахме в европейска или близкоизточна яма с незабравящи, непрощаващи усойници.

Може би днес нашето християнство вече е твърде избледняло, за да бъдем способни на такива чудеса за в бъдеще. Но все пак, повечето хора на земята биха предпочели за единствена свръхсила Съединените щати, много повече отколкото Русия, или Китай, или Франция, или Германия. Да не говорим за Мексико или Ирак.

Също трябва да имаме предвид, че “всеки човек трябва да бъде въоръжен” е велика идея за народ, чиято култура и религия произтичат от англосаксонците, Магна Харта, английските свободни стрелци, Реформацията и Пуританската Революция. В Бейрут през последните две десетилетия, където всеки човек е въоръжен, картината е друга. Напълно различна.

Поздрави и много любов,

Кенет Дж. Форман

……………….

* Кенет Дж. Форман е бил участник във Втората световна война. В края на войната отива като мисионер в Китай. От 1947 до 1950 е в комунистически затвор в Китай. След като е освободен, започва мисионерска дейност в Корея по времето на Корейската война. Участвува в следвоенното възстановяване на Република Корея в продължение на повече от едно десетилетие. След завръщането си в САЩ е университетски преподавател. Автор на много книги. Владее свободно четири основни китайски диалекта, корейски, японски и руски език.

** Това е датата на публикуване на българския превод. Датата на написване на писмото не ми е известна – Reformed

*** Лоръл Ан Форман е внучка на Кенет Дж. Форман, на 25 години, понастоящем е мисионер в китайската провинция Вътрешна Монголия. От 14-година възраст ходи въоръжена с револвер “Колт”. Когато постъпва в колеж, е поканена от администрацията на колежа да се откаже да ходи въоръжена. Тя приема само при условие, че администрацията ще й даде пълни и безусловни гаранции за нейната сигурност на територията на колежа. Управителният съвет на колежа оттегля искането си.

{ 6 comments… read them below or add one }

бушист January 19, 2010 at 0:13

каквото и да разправят обесването на садам си беше едно добро дело. освен това да не забравяме, че на фона на войната в афганистан, иракската кампания е един голям успех.

Reply

Бобев January 19, 2010 at 15:10

Използва ли са само 2 ядрени бомби. :) То никой друг и толкова не е използвал.

Reply

Reformed January 19, 2010 at 15:48

Една от версиите защо са използвани тези бомби (вместо “килими” с конвенционални бомби), е да се покаже на СССР, че САЩ разполагат с ядрено оръжие и са способни да го използват.

Само може да се предполага и спекулира дали това е довело до ефекта, който се е търсел. Според мен е имало ефект, защото по време на Студената война никой от двата лагера не се осмелява да натисне копчето в ядрения куфар.

Reply

Иванов January 19, 2010 at 19:12

Разбира се двете бомбички имаха ефект. СССР за нула време се снабди с такива. сЪЩОТО НАПРАВИХА И ДРУГИ СТРАНИ. Сега ситуацията е патова. За късо време иран и бразилия ще си набавят такива. Щом еврейто ги имат отдавна и арабите ще направят всичко да имат.
Процесътстава нуправляем и края ще ядрена война с милиони загинали.
ЯДРЕН ОПОКАЛИПСИС..

Reply

Reformed January 19, 2010 at 20:07

Иванов,

Избягвай да коментираш неща, които не са по темата, особено в статии, които аз съм пуснал (като автор мога да трия и модерирам всички коментари под мои статии). При следващия спам (коментар, който няма отношение към темата) от твоя страна ще изтрия коментара ти. Предупреден си.

Иначе, всякакви коментари по темата са добре дошли.

Reply

Константин January 20, 2010 at 9:01

Решението за използване на ядрено оръжие във войната срещу Япония е взето, освен всичко останало, и след отчитането на много чисто стратегически и дори тактически фактори и е било оправдано от всяка такава гледна точка. Освен съображенията, свързани с продължителността на конвенционални военни действия по превземането на остров след остров и жертвите, които ще дадат и двете воюващи страни, са били взети предвид и демографски фактори – във продължителна война загиват голям брой млади мъже, атомната бомбардировка довежда до бързо установяване на мир, както е било планирано, като жертвите от нея не са само от единия пол. Разбирам, колко цинично звучи това, но войната е мръсно нещо, а не това, което ни пробутват в съветските филми. А иначе, не смятам, че жертвите в Хирошима и Нагасаки се различават от жертвите сред бежанците от вакханалията на работническо-селската червена армия в Източна Прусия, които са дадени при унищожителните конвенционални бомбардировки на Дрезден. Нито по моралната си натовареност, нито по количество или драматичност на случая.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: