Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Филмът Аватар на Камерън е левичарски еко-делириум с ефекти в прекрасна 3D опаковка | ExtremeCentrePoint

Филмът Аватар на Камерън е левичарски еко-делириум с ефекти в прекрасна 3D опаковка

by ExtremeCentrePoint on Thursday, 31 December, 2009 · 17 comments

in Култура

cc Проследих интересна дискусия, в която мненията за и против Аватар се оказаха на кантар. Приятно съм изненадан. Ето някои по-интересни изказвания:

“ …Според мен Аватар е поредната лигава история на Камерън. Левичарски филм внушаващ вина в хората и най-вече в бялата раса.

Във филма всичко е обърната с главата надолу – предателят е добър, а предателството е политически коректно.

Филмът освен това е расистки. Интересно е, че никъде не се спомена защо хората имат такава нужда от този минерал. Ако им е необходим за да оцелеят, ако липсата му на Земята ще предизвика смъртта на милиони деца? Тогава какво? Кой е добрият и кой лошият, кой е предателят и кой спасителят? …”

“ …. Днес го гледах и аз в IMAX. Съгласен съм, че като визия и чисто 3Д-преживяване филмът е уникален или просто първи по рода си, защото неминуемо ще последват и други подобни. Ефектите са очевидно на високо ниво (въпреки че на мен лично не ми се понрави прекалената шаренийка и си мисля, че ако го нямаше 3д-ефектът щях да остана още по-разочарован, но това е субективно).

ОБАЧЕ да се твърди, че филмът е един от най-значимите в киното ми се струва твърде пресилено. При все че парите вложени в технологиите за създаването му или това, че всички изпаднахме в истерия да си резервираме онлайн билети донякъде оправдават подобно заключение, опашките пред касите все пак бяха бледо подобие на тези пред Сердика за премиерата на “Завръщането на джедаите” преди повече от 20г. и не случайно!

Сюжетът е меко казано елементарен а посланието, макар и само по себе си ангажирщо е твърде клиширано. Общо взето – непретрнциозна смесица от Кортес и Монтесума и Покахонтас – макар че Покахонтас в повечето версии минава за доста хубавичка, а тук Камерън ни изтезаваше близо три часа с този нелеп нос…Не се хващайте за последното, зная, че звучи хейтърски, но просто не можах да се въздържа;)

СЮЖЕТЪТ: Един пич, по горе правилно отбеляза, че така Камерън така и не се напъна да обясни защо аджеба тоя минерал струва толкова, че да избият бедните сини същества, но пък разбрахме, че за това е виновна лошата (по подразбиране) Корпорация, с главно К и толкова. Може би съм разглезен от факта, че съм прочел огромно количество качествена фантастика от имена като Дан Симънс, Върнър Виндж, Алистър Рейнолдс, Орсън С. Кард, Лукяненко и т.н. да не изброявам – все творци вложили наистина оргинални идеи в своите произведения, но все пак ми се струва, че фабулата на този филм куца дори за хора незапознати с този жанр.

Следващото ичречение е СПОЙЛЕР не чети ако не си гледал филма или го направи на своя отговорност!

На практика фабулата се заключава в следното: Чужда планета (както споменаха по-горе в непосредствена близост до газов гигант – за да е по-ефектно нощното небе на Камерън – с други думи вероятно негов спътник) е населена от по-ниско развита технологично – в сравнение с човечеството – хуманоидна раса, с излишно широки носове при женските индивиди и притежава залежи от минерал(не се уточняват свойствата му), който се налага да бъде придобит от Корпорацията( не питайте коя е тя), защото е скъп. Военни сили на човешката раса, които са в кофликт с малка научна общност от същия вид, внедряват сред местните свой кадър (инвалид), който приел облика на туземец се влюбва в дъщерята на вожда(въпреки че последната е с твърде широк според общоприетите човешки стандарти нос).Следват традиционното съперничество с друг мъжкар,междувидова любов, морални дилеми, военен сблъсък и хепиедн в полза на сините аka местните…
Край на СПОЙЛЕРА.

ОК зная, че го преразказах с голяма доза ирония, моля феновете да не се сърдят за което, но общо взето това е – признайте, че е кухо…

ПОСЛАНИЕТО: Чак пък послание, ама ‘айде – залага се на ярък антагонизъм между вездесъщата човешка алчност, яростно подкрепена от мощната милитаристична машина и крехките ценности въплътени в изконната връзка между Природата и Човеците(в случая сини хуманоиди с ши…добре де няма да казвам нищо за носовете им). Съжалявам, но това е тема достатъчно широко експлоатирана и пак нищо ново под слънцето. Така е ок, но ние си го знаем. Може би е нравствено укрепващо за индивиди до 16г., които не са се замисляли досега над това, но аз лично го намирам за клиширано.

МОРАЛНАТА ДИЛЕМА : Всъщност такава не се състоя – главният персонаж не се терзаеше твърде много и не се поколеба чия страна да избере. Като цяло развитието на героя беше много плоско. На една от основните сцени от това естество, а именно когато му се наложи да избере между краката си и съдбата на туземците (или нагона си ако разсъждаваме цинично – ако Камерън беше акцентирал върху това щеше да е по-свежо, между другото) беше отделено по-малко време отколкото на полета на дракона(или както му беше името на онова червеното). Това иде да покаже, че таргетът на филма са зрители целящи визуалните ефекти, пред житейската драма и затова ми се струва пресилено въобще да говорим за морални дилеми,нравствени въпроси, душевни терзания, предателства и т.н. Те са просто притурка към ефектите, вмъкнати са между другото, за да върви филма. Абе просто историята си е плитка.

В заключение – не искам да обидя феновете на филма със сарказма на моменти, но за така го видях … “

“ …  Само луд или много глупав човек може да се върже на тази манипулация. Всеки трябва да се грижи за оживяване на своите. Така е в природата. Който не изпълнява този универсален закон е обречен на гибел.

По тази причина посланията във филма Аватар са антихуманни и античовешки. Затова нареках и филма расистки…Ако твоята цивилизация е заплашена и спасяването и преминава задължително през унищожаване на чуждата, то чуждата трябва да бъде унищожена за да се спасиш ти, децата ти, семейството ти. Какво чудно има в това? Така е в природата. Такива са универсалните закони…”

“@kurji

ние не можем да забравим връзката с природата защото сме част от самата природа.технологията ни и машините също са част от природата.добиването на минерали е точно толкова природно колко и язденето на дракони.разлика няма.“

“ … Белият човек е бил изправян пред заплаха за съществуването си. Друг е въпросът, че е успявал да ги преодолява защото не се е лигавел. В противен случай го е чакала съдбата на индианците. Например аз предпочитам(ако няма друг избор) другите да мрат, а аз да оживея. Ти доколкото разбирам си готов ти да умреш за да живеят другите. Това си е чиста проба лицемерие. Най-вероятно лъжеш….”

“ … Първо пожелавам на всички да могат да гледат този филм “3D” вкъщи (с по 200 фрейма за око).
1. “Армията” на тази *корпорация* не беше достатъчно голяма за да се справи с вълните муталистки, скорджове и тн., и на края логично беше изнесена!
2. “Главният” герой е ВОЕНЕН с два *неизползваеми* крака и вероятно _ако_ се върне *вкъщи* ще умре сам, мизерен, инвалидизиран. На този същият ВОЕНЕН се предлага възможността да води много по-”готин” живот. Логично е да се *обърне* срещу свойте хора.
3. Никой не е казал че таязи или друга кооперация няма да се върне на Pandora за да довърши навитата. Плюс това ако хората цепнат навината от орбита последните нямам НИКАКЪВ шанс. ПЛЮС това животът на планета, орбитираща газов гигант, ми се струва невъзможен….”

“… историята в този филм е урок за това как не трябва да се прави бизнес. пример за неуспешна стартъп компания. вместо да търсят слабите страни на диваците и след това да ги изработят с някоя маниста те пускат военните да ги наказват. катастрофата е резултат от некадърния мениджмънт.

земната компания финансира учените,които доставят на диваците човека-аватар . след това този човек -аватар побеждава хората. следователно компанията с парите си финансира собствената си гибел. идиоти….”

{ 16 comments… read them below or add one }

Longanlon December 31, 2009 at 12:30

На мен пък отдавна ми е чудно що във толкова много филми присъства образът на “лошата корпорация”, която завладява, убива, експлоатира нещастните хора.

Историята многократно е показала, че не фирмите, а правителствата са тия, които започват войни, завладяват, убиват, поробват (често собствения си народ).

Reply

зелен капиталист December 31, 2009 at 13:13

Защото капиталистите ВИНАГИ са лоши, а правителствата могат да бъдат и зелено-комунистически … т.е. мнОооого добри!

;-) :-)

Reply

зелен капиталист December 31, 2009 at 13:18

Мен най-много ме накефи момента, в който виолетовите започнаха да се тръшкат като надрусани хипита около дървото и да вият Аааааооооаааааууууууу :-) :-)

Reply

bogoizbrania December 31, 2009 at 15:09

Това е филм подготовка за бъдещето, един ден потомците ни като срещнат такава раса, да знаят как да ги елиминират. Не с някакви смотани роботи, а направо с неутронни бомби от орбитата, тя планетата им така или иначе е токсична.
И никакви Аватари, само “нуклеар лънч”!

Reply

ss January 3, 2010 at 12:23

Поредната ЕКО-СОЦ ТЪПНЯ на екрана, напоследък извънземните във филмите стават добрите, а ние хората сме лоши и алчни отрепки, които от контекста на филма се разбира , че “не заслужават да живеят”.

Примери бол: District 9, The Battle for Terra, дори Planet 51 …

Reply

Лъчезар П. Томов January 3, 2010 at 18:28

Този филм доста добре показва действителността отпреди 300 до 100 години (например Дивия Запад и Уелс Фарго или мините в ЮАР), но не и настоящето. В него има някои интересни идеи – за невронната мрежа от дърветата например, за записването на спомените и живот след смъртта чрез паметта, както и други интересни неща. Героят не е предател, предатели на западната цивилизация са мошениците от фирмата – спокойно биха могли да експлоатират мината чрез нова технология, без да се налага да взривят голямото дърво, но те го правят, защото им е по – лесно да убиват.

Reply

Лъчезар П. Томов January 3, 2010 at 18:30

Вие се благодарете, че западните хора имат чувство за срам пред това, което са правили в миналото,защото турците не признават геноцида, за да не се види, че се гордеят с него :) Някои нации порастват поне

Reply

Sigismund Schlomo Freud January 3, 2010 at 22:57

“…като надрусани хипита около дървото и да вият Аааааооооаааааууууууу” – Ха-ха-ха,вие сте същите,само че виете около тази смешна статия! Ами ако имаше руснаци във филма? Малиии! Ave Caesar!

Reply

k January 3, 2010 at 23:34

Като е смешна що коментираш бе прошлек? ;)

Reply

Ruslana January 5, 2010 at 1:50

Нали? Особено, ако руснаците бяха завоевателите, изтребващи бедните сини диваци, тогава какъв вой щеше да има, не е за разправяне!

Reply

Shokersun January 3, 2010 at 23:58

Ау, че цензура……. Другаря Сталин ряпа да яде.

Reply

kordon January 6, 2010 at 20:06

Този филм е поредната доза информационен токсин,с която искат да ни внушат,че бялата раса е слаба,жалка,подла,страхлива и т.н.Забележително е как в холивудските продукции белите са почти винаги тъпи и зли,а спасители на света са черни,евреи (Денят на независимостта),мулати,латиноси и всякакви други,но не и бели.Друго много любопитно явление е ненужното показване на сцени с брутално насилие,просташки цинизъм и крайно аморално поведение.Те като че ли подканят зрителите да следват сцените от екрана,да “разчупят оковите”,т.е. да отхвърлят общоприетите законови и нравствени норми.В един момент човек започва да се пита кое е правилно и кое не,кое е добро и кое зло,кое е справедливо и кое несправедливо,кое е истина и кое лъжа. Историята показва какво се случва с онези,които отричат традициите, градени с хилядолетия (пример:Русия,1917).Но за развитието на филмовите сценарии едва ли можем да обвиняваме негрите или латино-американците, защото не те са техните автори,поръчители и създатели.Ерудираният читател знае в чии ръце се намира холивудската машина за промиване на общественото съзнание. kordon

Reply

Reformed January 6, 2010 at 20:42

Хайде и аз да се включа.

Мислех да гледам Аватар заради новата 3D технология. После се замислих, че не искам да уча детето си на човеконенавистничество (човеколюбив социалист/комунист няма), и реших, че ще изчакам някой друг, по-смислен филм на 3D.

Между другото, 3D телевизионна мрежа ще бъде създадена от Sony, IMAX и Discovery .

Reply

киноман January 8, 2010 at 12:42

ха,ха много се смях на това. аватар практически няма сюжет или е откопиран от Pocahontas на Дисней:

http://web.me.com/pascalboogaert/Site/foto3_files/original.jpg

:–)

Reply

гху January 15, 2010 at 20:25

Като изчетох коментарите нагоре останах много разочарован, повечето хорица там вместо да потърсят положителното от този филм вадят от десет кладенеца вода, видиш ли колко е зъл автора, а не виждат с какъв негативизъм пишат коментарите си. В защита на филма ще кажа, че това поведение никак не е чуждо на големите корпорации и днес, може ди е малко по- прикрито но те водят откровенна война с обикновенните хора за по- големи печалби независимо от щетите които причиняват. Казвате за този минерал, че никаде не е казано за какво служи, но и никаде не е казано , че е жизнено важен за за човешкия вид просто носи големи печалби и толкова. Между другото това болезнено ми напомня за добивт на диаманто в най- бедните страни с жестокото си отношение към местните, а и с безмисленноста на този продукт за съществуването на човека. Наистина най- истинския закон е закона на джунглата според който ако моето съществуване зависи от унищожението на друг вид то е съвсем естествено този вид да бъде унищожен, но никаде в природата го няма това да унищожаваш за забавление, от злоба, от страх от непознатото, от алчност и така нататъка. За мен посланието на филма е по- скоро, че сме се отдалечили критично от “майката природа”, че все повече забравяме връзката си с нея, мисля дори извънземния сюжет е просто начин да се припомним какви сме били на по- ранен етап от развитието си, как сме оцелявали без компютри, без GPS, без съвременните глезотии без които си мислим, че не можем. И последно искам да кажа на тези които са станали заложници на сивото ни ежедневие усмихваите се по- често мислете позитивно, това няма кой да ви го отнеме…

Reply

Иван April 12, 2010 at 19:51

Филмът беше добър. За съвременното време мился, 4е няма по-добър. НЕ го гледах на 3д. Малко съжалявам, но един приятел каза, 4е не е мн 3д. Но все пак и нас някой ден ни нападнат някакви извънземни и ние ще се бием срещу тях. Затова няма за какво да им се сърдим на сините човечища.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: