Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Руско качество - Калашников (АК47) в пламъци. Хуго Шмайзер би се обърнал в гроба ако знаеше | ExtremeCentrePoint

Руско качество – Калашников (АК47) в пламъци. Хуго Шмайсер би се обърнал в гроба ако знаеше

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 2 December, 2009 · 93 comments

in Aрмия, Технологии и Наука

Как Хуго Шмайзер създаде АК-47(Калашников) за Сталин

АК47 не е дело на др. Калашников. Само наивник, който си няма никакво понятие от сложността на оръжейното проектиране може да повярва, че неграмотен работник като Калашников е възможно да създаде каквото и да било съвременно стрелково оръжие. АК47 е немско дело и негов баща е Хуго Шмайсер, който работи в СССР след края на ВСВ в същото конструкторско бюро, чийто шеф е бил Калашников. Автоматът е добре проектиран, типично по немски обмислен и функционален, но за съжаление руското качество си казва думата. При продължителна  стрелба с него около 25% от автоматите АК47 се самозапалват или започват да пушат като димка. Едва ли има смисъл да дискутираме колко опасно е това. Руснаците с калпавото си изпълнение успяха да провалят дори и немската разработка АК47:

 

{ 89 comments… read them below or add one }

Константин December 2, 2009 at 8:19
chaotic December 2, 2009 at 8:39

без да звуча като защитник на АК трябва да отбележа, че в реални условия такава стрелба не се ползва.

Reply

дропци May 11, 2013 at 22:33

А ако има 200-300 идващи войника какво ще правиш, а?

Reply

АК May 12, 2013 at 15:35

Ами ако си сам с 4 пълнителя с по 30 патрона е невъзможно да ги спреш. А ако не си(има с теб също толкова с автомати) тогава късите редове ще са доста точни и ефективни . Ако трябва да се спрат от един двама тогава си трябва картечница.

Reply

Иванов December 2, 2009 at 8:47

А немския Шмайзер на чие име е нарачен. Да не е Работил едновременно този Хуго в немско, а неговият клонинг да при др. Калашников. И тия ги дрънкаш с нагласени снимчици и текстчета за най-добрия, и най-масово разпространен АВТОМАТ В СВЕТА.
Как така, в десетки страни, закупили милиони бройки от този автомат, не са забелязали този негов недостатък, даже и ние българите, и не са започнали да купуват немски “Шмайзери”.
Или там няма оръжейници от голяма класа, та такива лаици като теб ще ги посочватнедостатъците на Калашника.

Reply

Anonymous June 19, 2015 at 0:13

Калашникът в масово разпространение днес е ак74 пич,ак47 има само в страни като Зимбабве и прочие…ак74 е с пъти по-добър

Reply

обективен December 2, 2009 at 9:12

Масово разпостранен е защото е немски откраднат от руснаците през втората световна. Само са осрали хубавото оръжие. Единствената причина да се продава е защото струва по-малко от кило банани. Карество = 0 както се вижда от филчетата.

Reply

Longanlon December 2, 2009 at 9:43

“При продължителна стрелба с него около 25% от автоматите АК47 се самозапалват или започват да пушат като димка. ”

тва може да го каже само някой, който никога не е бил в казармата…

освен това chaotic е прав – ак47 не се ползва за такъв тип стрелба в реални условия, за целта си има картечница калашников, която се държи повече от добре

Reply

chaotic December 2, 2009 at 10:00

@обективен – двете оръжия имат известни визуални прилики и съществени конструктивни разлики.
@Longanlon – същата работа е и с картечниците – нито едно автоматично оръжие не се ползва по този начин – освен ако не смяташ да режеш дървета с него.изключвам многоцевните разбира се – там принципът е малко по-различен.

Reply

chaotic December 2, 2009 at 12:28

забравих да уточня – става въпрос за Stg44.

Reply

bogoizbrania December 2, 2009 at 12:55

Калашника е модификация на лека картечница с намален патрон, не кой знае каво изобретение.

Reply

Longanlon December 2, 2009 at 12:58

освен това сега се сещам, че е доста лесно да накараш повечето автоматични оръжия да почнат да пушат при такава стрелба – достатъчно е само да сложиш по-голямо количество смазка в механизма и да не я изтриеш преди стрелбата

Reply

e-mil December 2, 2009 at 13:00

Повече от 40 страни произвеждат Калашников. Въобще не е ясно дали тези от видеото са руски, от какъв материал е ложата и т.н.
А цевта на всяко едно оръжие се нагорещява безумно при такава стрелба.

Reply

Reformed December 2, 2009 at 15:15

Ако направиш такава глупост – да оставиш смазка в оръжието преди стрелба – рискуваш оръжието да засече скоро след началото на стрелбата.

Иначе – ако ще правим ефекти – по-добре смазката да е отвън – така няма да се получи засечка, но пък ще има солидна пушилка от димящата смазка. А с фино машинно масло (пак отвън) може би ще е още по-добре.

Reply

polihronov December 2, 2009 at 16:35

Не знам какво видя в тези клипчета, обаче аз видах оръжие което пуши и гори, но не спира да стреля. Което е важното в клипчетата. Все пак мерси че ни светна че АК е безотказно оръжие.

Reply

Longanlon December 2, 2009 at 20:44

е той ак47 е известен с това, че не засича, даже да има пясък или кал в него…

Reply

Марин December 2, 2009 at 21:00

На първото филмче автоматът се запали почти мигновено. Или са го намазали с нещо запалимо или е стреляно още доста преди това.
А иначе информацията за Шмайзер е интересна.

Reply

555 December 2, 2009 at 22:33

… и с това, че се пали като факла. Ти ако си бил в казармата колко пъти по колко патрона си стрелял? – 15 патрона на войник на стрелба. Това беше норматива. Странно след като си служил как не ги знаеш тези работи.

Reply

555 December 2, 2009 at 22:36

:-)

Ха, ха големи веселяци има тук. :-)

Глей сега, пушекът демаскира позицията на стрелящия. Една от най-фаталните грешки, които струват скъпо. Но ти се радвай на пламъците и пушека – детска ти работа.

Reply

Anonymous December 2, 2009 at 23:02

Стрелковое оружие: МЫ ОТСТАЛИ НА 30 ЛЕТ?

Надо постараться очень точно уяснить для себя одну мысль — в производстве стрелкового вооружения мы остались где-то в конце 70-х — начале 80-х. В области оптики мы отстали еще больше. Оптические и коллиматорные прицелы лучших мировых производителей абсолютно превосходят отечественные изделия по массе, разрешающей способности, безотказности и удобству использования. Вместо малосерийного лицензионного производства Цейса, Льюпольда или Найтфорса мы получаем чудовище под названием Гиперон, который с помпой ставят на СВ-98

http://www.soldatru.ru/read.php?id=774

Reply

ПЕШО ФИЛИБЕТО December 3, 2009 at 2:01

МИЛИ МОИ БЪЛГАРСКИ ПРИЯТЕЛИ ! Забравихте най-важното : Другарят Шмайзер ,перфектен инженер , само сабой разумеется , като съвестен германец , даже пленник , е работил съвестно в руска лаборатория !! ПИТАМ ВИ АЗ :
1- Ако руснаците са толкова добри , а не гащници посрани , какво търси вражески елемент при тях ?

2 – Защо това се е пазило в строга тайна , че даже аз ,на възраст човек , не знаех този факт ?
СрамЕН ли е бил за РУСИЯ ТОЗИ ФАКТ ?
3- ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ЦЯЛАТА ФАБРИКА ЗА МОТОР ” УРАЛ” Е НЕМСКА, ИЗВОЗЕНА С ВЛАКОВЕ ОТ ДОЙЧЛАНД ДО ” ВЕЛИКИЯ ” ПОСРАН СЪЮЗ ?
НЕ БЪДЕТЕ ДРЕБНАВИ, МАЛКИТЕ ДЕТАЙЛИ СА ЧАСТ ОТ ПО-ГОЛЯМА ИГРА!ОТДАВАЙТЕ НУЖНОТО УВАЖЕНИЕ НА ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ ,ОСОБЕНО ОТ ГЕРМАНИЯ !
Защото , когато попитах 1 немски студент по философия, гордее ли се от факта , че 1 немска ел. водна помпа на р.Марица ,до с. Радиево,до ДИМ.-ГРАД, ОТ преди войната , когато я разглобили през 1980-82г. да я смажат , видели ,че оригиналната грес е още жълта ! Ужас ! 40 год. тя вади милиони кубици вода –видях тръбата–0.70см.цолаж !! Мой приятел беше помпиер, затова знам–казваше се Христо Христозов , прякор–Ицо цигулката,музикант ! лека му пръст !!тия факти са важни , иначе мясаме на лаещи кученца !! Та студента от Мюнстер ми каза : Аз мога да се гордея само с това ,което аз сам направя !! ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА ,НА ЖЕЛЕЗНИ ХОРА –ГЕРМАНЦИ !! Иванов , 1 час наказан зад вратата !! НА КОЛЕНЕ, ПРЕД ГЕНИЯ НЕМСКИ !!

Reply

Ventci December 21, 2010 at 14:25

Турбинната помпа има грес само в лагерите на двигателя.Тя няма никакви триещи се и плъзгащи се повърхнини.Ако въпросните лагери са ролкови-никаква роля на смазката;само да не ръждясват.А че геният германски не може да направи един автомобил като хората-то е друг въпрос.

Reply

Иванов December 3, 2009 at 7:54

Пешо, Пешо, лаещо кученце грешно. Май нещо понакуцваш с мисленето. Др. Шмйзер не може в едно и също време да е в СССР и Германия. В Германия да изобретява немски “Шмайзер”, в СССР–“Калашника”. Няма как да стане тази работа. Я си поразмърдай мозъчето.
“Калашника” си е чисто руско изобретение, и е един от най-добрите автомати произведени досега, ако не и най-добрият. А че се произвежда в повече от 40 страни в го доказва. Защо немският не се произвежда никъде освен в Германия. АКО беше по-добър от АК-47 тези 40 държави щяха да произвеждат само “Шмайзери”. Или военните по света не разбират от оръжия, и чакат лапни-шарани като теб да им дават акъл?
Че немците са са работяги и едни от най-добрите изобретатели е стара истина. Руснаците в момента притежават най-добрият много целев изтребител в света СУ-35. И той ли е направен от немците?
След войната американци и руснаци, и французии и англичани изнесоха кой-каквото можа. Цели фабрики и заводи и немско НОУ-ХАУ. Като най-много изнесоха САЩ и англичаните. Имаха по-големи възможности.
Американските ракети са направени от Вернер фон Браун, а цялата докумнтация за реактивните самолети и прототипите отидоха в Америка, и още стотици немски военни изобретение и секрети.

Reply

Апостол Апостолов December 3, 2009 at 8:09

Подобен автомат е бил създаден в Германия, но едва в края на войната.. Казвал се е Sturmgewehr 45. След войната същото това оръжие леко се модифицира и подобрява и… ето то го вече АК 47.

Reply

e-mil December 3, 2009 at 8:48

Иванов! Автоматите, които познаваме като “Шмайзер” са МП-38 и МП-40, и са конструирани преди и по време на войната. И не са негови – негов е само патентът върху затвора, просто името е станало нарицателно. Доколкото знам немците не са ги наричали така.
И няма нищо чудно в това Шмайзер да е работил в СССР до 52-ра. Било е борба за специалисти – и Западът, и Изтокът са вземали хора. Германия току-що е изгубила втора война в рамките на 40 години. Не вярвам победителите да са го оставили вкъщи, че да конструира ново оръжие.

А относно производителите на Калашников, може би се изказах неточно. Над 40 са страните, които са го произвеждали от създаването му насам. В момента при всичките изгодни предложения на оръжейния пазар едва ли са толкова. Все пак оръжието е на повече от 60 години – колкото и да е успешна една конструкция тя неизбежно остарява, излизат нови оръжия от композитни материали, цената на превъоръжаването се обвързва с други изгодни сделки и т.н.
А това, че Калашникът е добър, не означава, че Шмайзерите са лоши. Немското оръжие не се е разпространявало по елементарни причини – като загубиш войната ти вземат и машините, и пазарите. Победителят продава своето.

Reply

chaotic December 3, 2009 at 10:06

викам да прекратим глупавите спорове.
“The AK-47 is best described as a hybrid of previous rifle technology innovations: the trigger, double locking lugs and unlocking raceway of the M1 Garand/M1 carbine, the safety mechanism of the John Browning designed Remington Model 8 rifle, and the gas system and layout of the StG 44 Sturmgewehr. Kalashnikov’s team had access to all of these weapons and had no need to “reinvent the wheel”, though he denied that his design was based on the German Sturmgewehr 44 assault rifle.”

Reply

Anonymous December 3, 2009 at 14:35

Малка корекция – автоматът Sturmgewehr 45 е създаден през 1941/1942 година. Първите образци постъпват във Вермахта през 1942 година. През същата година руснаците се сдобиват с един екземпляр и започват опитите да го копират. Хитлер не е бил съгласен с превъоръжаването на армията с новото оръжие и го забавя с 2 години. Автоматът започва да навлиза масово през 1944 година.

Reply

nv December 3, 2009 at 14:38

Понеже имам две казарми – с автомат не се правят
фойерверки. С какво ще си носиш боекомплекта, ако гърмиш като за сватба – в танка имаше 3500 патрона в сандъче и
толкова.

А с картечница от движение и с автомат лежешком цел се поразява с до 4-5 патрона.

Автоматичната пушка M16 е ориентирана за единичен огън, AK-
AK-47 за насищане на полето на боя. Т.е. ако има
следващ пост да не четем глупости пак.

Ако Калашников беше лош нямаше да се продава. Аз съм
влачил всяка седмица по 24 часа поне с пълнител.

А авторът на блога да се запише в някой клуб за
пейнтбол, поради липсата на шанс за казарма и желание
за Чуждестранния легион например.

Поздрави

Reply

сержанта December 3, 2009 at 14:49

АК47 Е лош автомат. Просто е много евтин е това е причината да се продава. пазарите му са основно в бедни страни в Африка. Освен това Е морално остарял, което се добавя към некачествената му изработка. Например след първия пълнител, автомата така загрява, че плюе на 100-150 метра заради разшитената цев, което пък е резултат от некачествената стомана използвана за производството и. Всеки кашик го знае това от личен опит.

Reply

Dimitar March 23, 2010 at 21:29

Имам въпрос ние качеството на изработка ли коментираме или самото оръжие защото например в България ги произвеждаме и се конкурираме и на запад доста добре? Аз лично съм виждал наши оръжия в щатите на доста места и там ги гледат като че ли са от злато? Хмм и аз не знам защо може би защото са многоо зле, защото евтини не бяха? Егати загатката?

Reply

Иванов December 4, 2009 at 5:39

Вижте какво. Макар да съм боравил с оръжие години не се смятам за специалист. Дразни тенденцията на хора с нисък КИ да подценяват всичко руско. Тази държава от 17 милиона кв.км не е създадена от некадорници и пияници, както една дружинка от русофоби, се опитва неуспешно да ни убеди. Тава м/у другото.
Не съм казал, че немските оръжия не са добри. Само казвам и болшинството знаещи тук е съглано, че никак не са по-лоши, даже в някои отношения са по-добри.
Танковете, стрелковите оръжия, ракетните системи, зенитнте ракетни системи са измежду най-добрите. Имат ззабележителни образци на изтребители, каквито другите нямат или тепърва се опитват да конструират. Имат много други изненади за евентулните следовници на Хитлер.
Не са добри в леката индустрия и изостават в задоволяване на потребностите на харата за повече удобства и висок стандарт на живот..
Това им е кусура, той си техен и е от старо време.
А в отбранителната индустрия са на едно от най-първите места в света. И това се знае и признава от всички. Със изключение на тукашната дружинка от лаици, която има-няма през ден ни пуска по някоя изтъркана от употреба русофобска плоча.

Reply

Симеон В. December 4, 2009 at 16:43

Единственото, което руснаците произвеждат на ниво са бомбите и ракетите. Поради това, че и двата продукта се ползуват по веднъж.

Reply

Nik December 4, 2009 at 21:48

…., както и “ЛУНОХОД”-а…….

Reply

Nik December 5, 2009 at 22:52

Пешо, преди години имах прахосмукачка руска “Уралец”,
ей богу работих с нея 20(двадесет години) и о,небеса,
не се развали и това си е !!Накрая я изхвърлих безупречно
работеща по една единствена причина, беше безумно тежка,
жена ми категорично ми отказваше “помощ”..
Вземах по-лека, ГДР-ейска и скоро съжалих, бях готов
да се върна към 20-сетгодишната си “любов”, ама отдавна
вече ги нямаше на пазара.
Но, винаги съм подозирал нещо нередно ??
Абе, да не би и тази прахосмукачка да е от крадения
“Урал”??? Кажи ако знаеш, за да си “поправя” мнението,
че навремето проглуших ушите на приятели за качествата
на “руския” Уралец

Reply

Ventci December 21, 2010 at 14:34

Уви,но трябва да те разочаровам.Уралецът е изкопирана от американската прахосмукачка Люит-44(Lewyt-44) от 1940-те години.Жалко,но не са я създали руснаците.

Reply

бо December 6, 2009 at 23:10

значи писна ми от откровени лайци.За всеки мъж стрелял с калашников са ясни две неща Посочвам 1-во ак-47 изразходва 30 куршума на автоматична стрелба за 3 секунди на клип4ето се стреля повече от 6 ненам какъв пълнител е бил.2-ро ак 47 е уникален по скорострелноста си заради УНИКАЛНАТА СИСТЕМА на връщане на породените от изстрела газове обратно в цевната кутия който автоматично зареждат нов изстрел ,тази система е абсолютно непозната при всякакъв вид боино оръжие преди въпросния автомат,значи айде разбирам че руснаците са много лоши ама не сме малоумници да ни возите с подобни глупости

Reply

Константин December 15, 2009 at 20:42

Ало, специалиста, системата с отвеждане на част от барутните газове към газовото бутало за презареждане е една от първите и най-разпространените при разработването на автоматично оръжие, хич да не е, поне конструкцията на Фьодоров от любимите ти руснаци е разработена като се започне от 1912 г. на този принцип. За споменаването на отвеждане към цевната кутия няма да коментирам, че ще изглежда като издевателство с такъв “специалист”. В Щурмгевеера на Шмайзер са изключително уместно съчетани въплъщаването на новаторската идея за междинен патрон (със скъсена гилза на маузеров), разпространения принци на отвеждане част от газовете от цевта и възможността за използване на оръжието като универсална платформа за допълнителни устройства – перископичен мерник, оптически мерник, параболичен удължител на цевта за стрелба иззад прикрития и т.н. На сполучливо контузения според легендата полуграмотен танкист Мишка Калашников му е вменено да олицетворява гения на руския мужик, като заимства голяма част от всичко това в съчетание с използвания в АК въртящ се затвор от американската автоматична пушка М1 вместо коленчатия на Шмайзер.
Може би съм единственият в блога, стрелял с Щурмгевеер и като се абстрахирам от слабостта си към немското оръжие, мога да кажа, че той се отличава изгодно от АК с по-ниския темп на стрелба, което пък води до по-добра управляемост на оръжието и възможност да контролираш попаденията при почти всеки изстрел.

Reply

Аспару December 15, 2009 at 16:07

Че Калашников е почти безотказен е всеизвестно. Но той е правен основавайки се на идеята за окопна война (както ВСВ). Поради това има някои недостатъци, които го правят неподходящ за съвременните бойни действия. Както и М16. Но за разлика от АК тя има много модификации, касаещи не само габаритите и калибъра.
Факт е също така че Хуго Шмайсер е работил в Русия след края на ВСВ и най вероятно е участвал в разработката на АК47. Той, както и някои други немски оръжейници са “депортирани” в Русия след войната. Немският МР 43 е конструиран през 1942-43 г.

Reply

Гайдов December 22, 2009 at 7:29

Моля имайте търпението да изгледате малко автентични кадри и ще видите истинският КАЛАЩНИК……. http://www.youtube.com/watch?v=jLW1GdRiCNs&mode=related&search=

Reply

Вили May 4, 2010 at 12:51
дедото January 4, 2010 at 11:58

Преди стрелба с АК танкистите в Грудово навремето натъпкваха цевта и газовата тръбичка със смазка. След стралба по-лесно се чистеше и беше готов за проверка. Само, че при стрелба не с халостни а с бойни патрони цевта се раздуваше и накараха един тъкъв изобретател да я плати – май беше 65 лева..
Та запалването на калашника е ясно откъде е :)
Наблюдавайте стрелбата на немския прототип – тя е много по-центрирана и при автоматична стрелба цевта не подскача като при АК 7.62. Това е вече сериозна улика за различия в конструкцията.
Това че се произвеждал Шмайзер и Калашник по едно и също време не променя нищо около авторството на Шмайзер за калашника:
Ето защо –
През цялата война един друг автомат – МР40 е участвал на страната на германците ( не е StG-44 Sturmgewehr – прототипа на калашника )
Дизайнът на MP38/40 е на Хайнрих Волмер.
Съюзниците често наричат MP40 Шмайзер (на английски: Schmeisser), на името на оръжейния дизайнер Хюго Шмайзер. Той не участва в дизайна на MP40, а на MP41, който представлява MP40 с дървен приклад.

Reply

Константин January 4, 2010 at 22:42

Освен с дървения приклад МР41 на Шмайзер се отличава от МР40 на Волмер (или Фолмер) и по възможността за смяна на режима на стрелба – единична и автоматична, докато МР40 стреля само на автоматична. Много приятно оръжие е.

Reply

Аспарух February 23, 2010 at 7:42

Петров, нещо грешиш. Не отричам че АК е мощно оръжие, но съвсем не е “най-мощното”. По света има автомати с по-мощен патрон от АК. Дори и в Русия. Не забравяй, че пушката също е лично огнестрелно оръжие.
А колкото до “вица” за Шмайсер – това че ти не си го чувал не означава че не е вярно. Преди да отречеш нещо не е лошо първо да го провериш.
Плен, или работа на СССР?
3 апреля 1945 американские войска занимают город Зуль. Для всех производителей оружия сразу назначается запрет производства. Хуго Шмайссер и брат Ханс Шмайссер взяты под арест, где они неделями допрашиваются американскими оружейными экспертами. В конце июня 1945 американцы уходят из Тюрингии. В июле 1945 после взятия Красной армией под свой контроль, в цеха возвращаются рабочие, завод опять начинает выпускать запасные части для велосипедов и прочий ширпотреб. В августе 1945 на фирме снова собирают «Штурмгевер» Stg-44 для технической оценки в количестве 50 штук и отправляют их в СССР. Одновременно братья Шмайссеры готовят по «настоятельной просьбе» 10 785 листов технических чертежей военной техники, которые так же вывозится специалистами в СССР.
В октябре 1945г, Хуго Шмайссер был привлечен к работе в так называемых технических комиссиях Советской армии. Задача ему была поставлена простенькая. Проанализировать состояние немецко-фашистской оружейной техники и определить целесообразность ее достижений в советских разработках. Кроме самого Шмайссера в составе комиссии были и другие знаменитые оружейные мастера, такие как например инженер-оружейник Карл Барнитцке.
В октябре 1946 Хуго Шмайссер и еще ряду известных немецких оружейных специалистов, таких как известный инженер Оскар Шинк, оружейники Оскар Бетцольд, Отто Дич, Ханс-Иоахим Дич и т.д., получили приглашения поехать на несколько лет в Советский Союз на Урал, для оказания «консультативной» помощи отечественным разработчикам современного стрелкового оружия. Во многих источниках этот период жизни Хуго Шмайссера, особенно немецких, называют «пленом», российские же настаивают на «добровольном» приглашении, так что, скорее всего приглашение было «добровольно-принудительным». Никто не волок немецких инженеров в товарный вагон и не вез их на Соловки, но и отказываться не советовали. Инженерам разрешили собраться, и даже было разрешено взять с собой семьи. 24.10.1946 на особом пассажирском поезде немецкие специалисты прибывают в Ижевск. В момент прибытия Хуго Шмайссера в Ижевском КБ Калашникова начинается разработка AK 47. Михаилу Тимофеевичу в этот момент всего 27 лет, и такие наставники как сам Х. Шмайссер для него огромная удача.
О деятельности Хуго Шмайссера в годы 1946—1952 в Ижевске известно мало. Есть сведенья о его «плотной работе» над проектом АК, однако насколько важен был Х. Шмайссер для Советского Союза, видно из того что, когда остальные немецкие специалисты возвращались, пребывание же Хуго Шмайссера в Советском Союзе было продлено, по сравнению с другими специалистами по оружию, на полгода. Лишь 9 июня 1952 Хуго Шмайссер вернулся в Германию. Кстати в пользу мнения о том, что Хуго Шмайссер действительно работал в СССР, а не «сидел в плену», говорит тот факт, что ижевская администрация, платила ему «скромную» заработную плату в размере 2000 марок в месяц! Которые Хуго ежемесячно отправлял на родину, поддерживая оставшихся на родине родственников, в том числе отказавшуюся ехать в СССР жену.
По возвращении на родину Хуго Шмайссера настигла старая болезнь легких, обостренная работой на советском Урале, постоянное стрессовое состояние в условиях падения «тысячелетнего рейха» и смена климата на менее благоприятный, сильно пошатнуло здоровье оружейника. Через год и два месяца прославленного инженера-конструктора не стало. С его смертью закончилась целая историческая эпоха, золотыми буквами вписавшая имя Хуго Шмайссера в анналы мировой оружейной истории.
Хуго Шмайссер умер 12 сентября 1953 в Городской больнице Эрфурта и похоронен в Зуле, где к 50-ой годовщине его смерти установлен памятник.

Както виждаш самите руснаци не потвърждават, че Шмайсер е работил в Ижевските заводи, включително и върху АК. Така че не бързай да пращаш някого на лекар. Да не се окаже че и ти си за там.

Reply

Весо March 5, 2010 at 12:28

Я тоя дето твърдеше, че след един пълнител АК започва да плюва патроните да дойде да изстреляме един пълнител и да иде на 300 метра да го плювна един път с 7,62х39.
И като толкова се мрънка за руското качество вземете една ловна пушка пройзведена в СССР и една съвременна да видим коя е по-добре изпълнена и с какви материали.Глок, Зиг Зауер, H&K съм виждал да се пръскат ама Макаров, Стечкин и ПСМ не съм.Така, че да не прибързваме със заключенията.

Reply

Лек въпрос: March 5, 2010 at 13:38

Ако Макаров и другите руски оръжия са толкова добри защо тогава специалните части в Русия се въоръжават със западно оръжие?

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5212

Преди около 6 месеца, Русия превъоръжи прокурорите и следователите си с Beretta 92 FS, а през миналата седмица руските специални части към министерството на вътрешните работи са започнали превъоръжаването си с пистолет Glock 17 австрийско производство. Първите 400 бройки вече са доставени.

Новото оръжие ще получат антитерористичните отряди (ОМСН) “Рысь”. Пистолетите ще бъдат с оригинални австрийски муниции и оборудвани с приспособлението Corner Shot.

Но това не е всичко. Очевидно отчаяно от качеството на руското оръжие и от неспособността на индустрията да достави съвременни модели, Мин. На вътрешните работи на Русия ще продължи да закупува оръжие на Запад – снайперски пушки Steyr 50HS, автомати MP-5 Heckler&Koch и пистолети Ceska Zbrojovka.

Reply

Вили May 4, 2010 at 13:28

За превъоръжаването на руските части със чуждо оръжие позорът си е голям. Но това не се дължи на липсата на конструкторска мисъл у руснаците. Колкото и да му се иска на някой да изглежда така. Проблемът е в преминаването на един НАИСТИНА ГИГАНТСКИ военнопромишлен комплекс (базиран на планова икономика при това, а и невключващ в плановете си рухването на системата) в състояние на безтегловност, с протегнати към него меко казано престъпни ръце! Които далеч не се грижат за реномето на Родината си, а за печалба на всяка цена, дори цената да е един или няколко коня за единична кокошка. Стигна се дотам, че дори одобреният в разрез с много изисквания изключително спорен пистолет на Яригин, е пригоден далеч не за стрелбата, на която са обучавани (и се обучават) поколения стрелци по нашите географски ширини, а за стрелба с две ръце, която, откъдето и да я погледнеш, се изобретена и се практикува на континент, ото който ни дели поне един океан във всяка посока… Тоест – “без никаква корупция” (да не живеят само у нас тарикати, я!) руският ВПК е предаден, продаден, прее…н от собствените си собстве…, абе, по-скоро ликвидатори, в един от най-масовите пазарни сектори. За окомплектовките с прицели, оптика, аксесоари и регулируеми приклади почти никой от писалите тук не е наясно, но ситуацията е същата, че и по-зле. In the name of picatinny!
Какво да кажем за оставените буквално да гладуват оръжейни специалисти? Ами че някои откровено се пропиват, други стискат зъби заради поминъка на семействата си, трети откровено се продават за пари или обещания. И нараства хорът на плюещите, целящ по-голям пазарен дял. И прелива и у нас – в България, защото още ни мразят заради пазара на оръжие! И още как!

Ама куха лейка разбира ли?!? Млъкни, сърце!

Колкото до АК-47 – погледайте… Не коментирам. Вижте КОЙ и КАКВО говори. А забележете и присъствието на щурмгевера.
http://www.youtube.com/watch?v=fQzh7A5Gam8&feature=related

А! Забравих! Отговорете си САМО на един въпрос: “ЗАЩО И КОМУ Е БИЛО НУЖНО НИКОМУ НЕИЗВЕСТЕН СЕРЖАНТ-ТАНКИСТ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН “ВМЕСТО” ХУГО ШМАЙСЕР?”
ЧЕ ДА БЯХА ИЗПОЛЗВАЛИ ИМЕТО НА КОЙТО И ДА Е ОРЪЖЕЕН МАЙСТОР – СИМОНОВ, ФЕДОРОВ, ДЕГТЯРОВ… ХЕМ ЩЕ Е ВЕЧЕ ИЗВЕСТНО, ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЯТ ЛЕГЕНДА…

Reply

Вили May 4, 2010 at 13:34

За превъоръжаването на руските части с чуждо оръжие позорът си е голям. Но това не се дължи на липсата на конструкторска мисъл у руснаците. Колкото и да му се иска на някой да изглежда така. Проблемът е в преминаването на един НАИСТИНА ГИГАНТСКИ военнопромишлен комплекс (базиран на планова икономика при това, а и невключващ в плановете си рухването на системата) в състояние на безтегловност, с протегнати към него меко казано престъпни ръце! Които далеч не се грижат за реномето на Родината си, а за печалба на всяка цена, дори цената да е един или няколко коня за единична кокошка. Стигна се дотам, че дори одобреният в разрез с много изисквания изключително спорен пистолет на Яригин, е пригоден далеч не за стрелбата, на която са обучавани (и се обучават) поколения стрелци по нашите географски ширини, а за стрелба с две ръце, която, откъдето и да я погледнеш, се изобретена и се практикува на континент, ото който ни дели поне един океан във всяка посока… Тоест – “без никаква корупция” (да не живеят само у нас тарикати, я!) руският ВПК е предаден, продаден, прее…н от собствените си собстве…, абе, по-скоро ликвидатори, в един от най-масовите пазарни сектори. За окомплектовките с прицели, оптика, аксесоари и регулируеми приклади почти никой от писалите тук не е наясно, но ситуацията е същата, че и по-зле. In the name of picatinny!
Какво да кажем за оставените буквално да гладуват оръжейни специалисти? Ами че някои откровено се пропиват, други стискат зъби заради поминъка на семействата си, трети откровено се продават за пари или обещания. И нараства хорът на плюещите, целящ по-голям пазарен дял. И прелива и у нас – в България, защото още ни мразят заради пазара на оръжие! И още как!

Ама куха лейка разбира ли?!? Млъкни, сърце!

Колкото до АК-47 – погледайте… Не коментирам. Вижте КОЙ и КАКВО говори. А забележете и присъствието на щурмгевера.
http://www.youtube.com/watch?v=fQzh7A5Gam8&feature=related

А! Забравих! Отговорете си САМО на един въпрос: “ЗАЩО И КОМУ Е БИЛО НУЖНО НИКОМУ НЕИЗВЕСТЕН СЕРЖАНТ-ТАНКИСТ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН “ВМЕСТО” ХУГО ШМАЙСЕР?”
ЧЕ ДА БЯХА ИЗПОЛЗВАЛИ ИМЕТО НА КОЙТО И ДА Е ОРЪЖЕЕН МАЙСТОР – СИМОНОВ, ФЕДОРОВ, ДЕГТЯРОВ… ХЕМ ЩЕ Е ВЕЧЕ ИЗВЕСТНО, ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЯТ ЛЕГЕНДА…

Reply

Весо March 8, 2010 at 13:42

Не не не казвам, че са по-добри, но и не са по-зле относно надеждност.Казвам, че и западните не са чак толкова добри защото на много места съм виждал как се пръскат цеви, ложи и затвори на оръжия пройзведени от реномирани марки.Всяко производство въпреки качествения контрол има дефекти.
Ако имам пари H&K ще е моя пищов.
По отношение на това, че някои хора изкарват AK-47 лошо оръжие обаче немога да се съглася.
За ловните пушки какво ще кажеш?Не са ли наистина произведените по времето на СССР по-добри?

Reply

Весо March 8, 2010 at 13:44

Не не не казвам, че са по-добри, но и не са по-зле относно надеждност.Казвам, че и западните не са чак толкова добри защото на много места съм виждал как се пръскат цеви, ложи и затвори на оръжия произведени от реномирани марки.Всяко производство въпреки качествения контрол има дефекти.
Ако имам пари H&K ще е моя пищов.
По отношение на това, че някои хора изкарват AK-47 лошо оръжие обаче немога да се съглася.
За ловните пушки какво ще кажеш?Не са ли наистина произведените по времето на СССР по-добри?

Reply

Аспарух March 8, 2010 at 14:56

АК както и всяко друго оръжие има плюсове и минуси. Когато избираш един продукт трябва да изхождаш от това къде и за какво ще го ползваш. АК е направен за война от вида на ВСВ – окопи, кал, сняг и т.н., възможност за чистене веднъж в седмицата, от 2 или 3 счупени сглобяваш 1 и стреляш. Точност и удобство не са от значение. Факт е че да работиш с АК може да се научиш за 2 часа. Идеално за армии които мобилизират населението и го пращат на фронта без подготовка.
Днес такива войни няма. Вече не е необходимо да насищаш терена пред теб с куршуми. Необходима е точна и групирана стрелба. В тази връзка може да се каже че АК не отговаря на съвременните изисквания.
Не е толкова важно къде е произведено оръжието, бойно или ловно. Важно е да е удобно, надеждно и точно. Особено ловното. Каква полза от това че можеш да стреляш във вода и кал. След първия изстрел дивеча изчезва.

Reply

Весо March 23, 2010 at 13:07

Я се загледайте и опитайте да пребройте колко кутии преди това е изстрелял автомата.
Според мен в началото на клипа започва стрелбата с 8-ма кутия.И тъй като една такава кутия побира 75 патрона това са 600 броя изстрела един след друг на автоматична стерлба.Ако друг автомат го направи без да му се запали или стопи ложата ще съм силно изненадан.Така, че философите да престанат да философстват.

Reply

Anonymous March 23, 2010 at 13:29

Аман от спекулации тип “а ако баба му беше мъжка”!

По твоята логика можем да допуснем със същата вероятност, че тези патрони не са изстреляни с този автомат а с друг … или, че същият автомат е изстрелял не 600, а 6 000 патрона от кутии зад кадър. :-)

Reply

oprpt July 29, 2014 at 18:20

Лично съм стигал до 8 пълнителя с АК и нищо не му се запали, само цевта побеля. След като изстина всичко си му беше 0к.

Reply

Anonymous July 30, 2014 at 13:09

Става дума за кутии.

Reply

Весо March 23, 2010 at 13:41

Чудя се понякога как има хора като теб.Каквото и да им кажеш те си знаят, че кравата е мъжка и това е.Нестига другото ами се опитват да втълпят на целия свят, че са прави.

Reply

Anonymous March 23, 2010 at 15:26

И aз се чудя понякога как има хора като теб. Феноменални и виждате невидимото. :-) Сигурно хвърляте боб. ;-)

Reply

Dimitar March 23, 2010 at 21:32

А има и такива като мен гледали целият клип и там се виждат поне два пълнителя преди въпросните в клипа хм…ма те клиповете можели да се режат…я ново 20!!

Reply

Весо March 24, 2010 at 11:27

Anonymous и аз се чудя на хората като теб.Виждате само това, в което вярвате, което изкате да видите, и което сами сте измъдрили по някаква ваша си логика, а не виждате истината.

Reply

Anonymous March 24, 2010 at 12:34

Хората като мен коментират това, което виждат, а не си измислят, че може би са изстреляни 600, а може би 6 000 патрона защото имало празни кутии. ;-)

Reply

Весо March 24, 2010 at 14:56

Добре бе професоре автомата пуши още на първата секунда.Може би се е запалил от пурвия изстрел?Нищо не си измислям, просто гледам внимателно за разлика от кон с капаци като теб.

Reply

Аспарух March 24, 2010 at 15:55

А защо никой не помисли че целта на клипа е точно това – да се види как автомата гори и стреля. Достатъчно е да намажеш цевта отвън по-обилно с грес или масло и автомата започва да пуши по средата на първия пълнител. И при втория маслото се запалва от температурата.

Reply

Весо March 25, 2010 at 11:33

Ако пък помислиш и гледаш внимателно ще разбереш, че е стреляно много, много повече от два пълнителя.

Reply

bibi April 19, 2010 at 8:20

В диаграмме Discovery Смотреть на оружие и писать чушь

Reply

Аспарух April 19, 2010 at 9:05

Във филмите по Дискавъри АК се сравнява основно с оръжия от ПСВ и ВСВ. Най -новото там е М16.
В Ю-туб има същата класация направена със съвременни оръжия. Там АК е на 9 място. Не отричам качествата на АК, но не може да се лежи на стари лаври.

Reply

Краб April 30, 2010 at 10:47

АК-47 b Stg-44 си приличат така като могът да си приличат аналогични оръжия- пистолети, пушки и пр. Газоотводният механизъм е изобретен още преди Шмайссер и Калашников. Ако погледнете на карабината на Симонов която е констуирана и направена още в 1940 тя най-много прилича на Калашников със своята газова камера, мушката и пр.
АК-47 b Stg-44 се различават по затворите, ударно-спусковия механизъм и предпазителите. Различават се и при непълно разглобяване – на Калашников се отваря цевната кутия, а на Stg кутията на удапно-спусковия механизъм заедно с дръжката се отваря на долу и виси на щифт-панта. Калашников сам си признава, че е взаимствал своите идеи от разни образци, но когато Шмайссер идва в СССР първите образци на Калашников вече св стреляли, а още преди това в 1944 Калашников участва в конкурс за автоматическа карабина и има аналогична конструкция. В Ижевск Шмайссер се занимава основно с внедряването и развитието на технологията за студено штамповане на детайлите.

Reply

ее June 8, 2010 at 7:53

“Всички цивилизации са загивали под натиска на варварите” – ето затова германците не победиха в ВСВ просто колкото и да си качествен и прецизен неможеш да устоиш на количеството. :)

Reply

azzy August 27, 2010 at 10:36

Ей, стига с тази пушилка и димилка! Изстрелял съм няколко хиляди патрона с АК-47. Сменил съм 4 автомата, единият от които руско производство. Стрелял съм многократно с ПК и РПК74. Как пък веднъж едно от тези оръжия не подпуши поне малко?! Освен на един новобранец, който стреляше с нов-новеничък АК, още със заводската смазка. Диването не си беше изтрило греста от полуложата и подпуши.

Reply

Николай Дойчев December 18, 2010 at 16:15

А и да и руснаците,и американците са крали немските учени-все пак те са били най-добрите в света.

Reply

ФИЛИП December 27, 2010 at 14:12

Всеки който се интересува от оръжие, би следвало да знае, че Калашников е просто модификация на “MP” . Подобни заемки има и в много други автомати по света – в САЩ, в Чехословакия и днешната Чешка република и естествено в днешна Германия. Ако се погледне коректно на нещата изобретателят е Шмайзер. Впрочем просъветски настроените колеги би следвало да знаят, че освен с количество, заемки и кражби, съветската индустрия с нищо не е учудила досега света. Дори и малкото добре конструирани руски оръжия са пълни боклуци като серийно производство. Показват го всички войни в които са участвали. Но на Сталин и неговите епигони не им е пукало никога за войниците – те си имат много за убиване и затова ги навират във всякакви ковчези. Всеки който се е интересувал от ВСВ, сигурно знае, че прочутите Т-34 е трябвало да ги ремонтират непрекъснато още по пътя от заводите към фронта. На калашников най-доброто му е ниската цена – като на всяка лоша стока. Затова дори бяха много бесни, че дори България произвеждаше далеч по-добри АК от СССР.

Reply

ФИЛИП December 27, 2010 at 14:18

Да добавя: Руснаците имат много добри инструменти, ако се състоят от една част – например брадва, чук, сатър – можеш да ги ползваш цял живот, но ако са две например, клещи вече възникват проблеми.

Reply

Канасубиги January 7, 2011 at 0:48

Руснаците са същите крадци на интелект и личности, като САЩ. Много от великите руски имена изобщо не са етнически руснаци, а хора, от поне двайсетината днес, в миналото и повече, народи, които са били част от съюза, някои и днес са част от федерацията. Всичко това си е едно модерно робство, но по темата… Автомат Калашников е добро оръжие, малко сте прекалили в статията. И е добро, точно защото е взаимствано от немския ЕмПе-44. Отделно, руснаците, доколкото изцяло са руснаци, днес показват, че все пак могат да творят. Но това племе руси, което е разделено в остатъците от Киевска Рус, Беларус (където са и най-чистите му представители) и Украйна, покрай заложбите си, като арийско такова, има и видни проблеми.

Хубаво ще е да се разпадне “Русия” (точно казано Руската Федерация) и да освободи десетките нации, като поне четири са български и които не малко са им дали да си присвоят, като например великия “руски” университет в Казан – еми ще им се иска да е техен, ама той е български и това не е случайно. И ще си остане в земите на Волжка България.

Reply

безпристрастен June 7, 2013 at 9:59

Айде сега кане , да ми Обясниш откъде руснаците откраднаха напр. скосената броня на танка, задното разполагане на моторнотрансмисионния блок , което стана закон при производството на танкове, реактивна система за залпов огън (РСЗО) , щурмовите Ил-2 , а в по -ново време , соплата с променлив вектор на тягата, мобилните ракетни комплекси от типа – БЖРК ” Молодець”, “Искандер “, единствените подводници ,който могат да минат под Северния полюс / “Акула” -та , които Горбачов наряза за съжаление / и ред други гъзарийки, които са си чисто руски / съветски/.

П.С. И не се опитвай да доказваш, че Ф-22 “Раптор ” е самолет , щото не е , а сравнен дори и с един по -старичък Су – 30 МКИ си е направо трагедия.

Reply

ranik56 June 29, 2011 at 20:28

Хайде да не качвам клипчето от ,което се вижда ,че Щурмгеверт 44 засича на
всеки трети патрон . Лично Хитлер – не е одобрил тази Карабина .
Освен това – не Щурмгеверт 44 ….. е най -търсено на планетата Земя , а …..
Автомат Калашников / АК-47 /ТОЙ – ЩЕ НАДЖИВЕЕ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ …. В СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ … никой не може да го измести от Класацията .

Reply

стрелец June 29, 2011 at 21:07

Арбалетът започва да се използва през 14 век та чак до ден днешен. Арбалетът е много добро, мощно и точно оръжие.

Щурмовата карабина 44 постъпва във Вермахта в края на 1943 година. Хитлер е възхитен от качествата и, но се противопоставя на бързото превъоръжаване на армията. Основният аргумент е, че превъоръжаването ще наруши нормалния цикъл на ротация и обучение в частите, които водят тежки боеве по фронтовете. Всички са били единодушни, че StG-44 Sturmgewehr е прекрасно оръжие.

ПП: Sturmgewehr се пише без “т” накрая.

Reply

Солджъръффорчън September 20, 2011 at 20:15

Иванов, човекът имаше впредвид,че АК-то е крадено от Щурмгевера STG-44 , което си е самата истина. Шмайзера няма нищо общо с карабина – АК-47 е assault rifle , а шмайзера е submachine gun,демек картечен пистолет

Reply

Минаващ September 21, 2011 at 6:49

Еднаквите очертания на цевта и газоотводната тръба идват от това, че и при двете схеми се използва автоматика, базирана на газоотвеждането,изобретена доста време преди появата на Шмайзер и Калашников. Основните разлики между двете системи e начинът на разглобяване и ударно-спускателният механизъм и схемата на заключване на затвора (ротационен болтов затвор заключващ се посредством бойни упори при АК-47 и клинов прекос при схемата на Шмайзер). Разликите в кинематичните схеми са очевидни, което означава че твърденията за руска копирка са неуместни и несериозни.

Reply

Комината December 11, 2011 at 19:37

Когато бях войник на стрелби стреляше първият и оставяше автомата си, на тоя същият автомат се изреждахме още 29 войничета с по 10-15 патрона което прави в зависимост от случая между 300 и 450 патрона, така да обобщя, въпросните автомати АК-47 не засякоха нито веднъж за цялата служба нито се запалиха, не си спомням случай на запален, засякъл или АК-47 с някакъв проблем… УНИКАЛЕН, БЕЗОТКАЗЕН И НЕРАЗРУШИМ!!!

Reply

Явор Матеев May 20, 2012 at 10:19

Не знам кой и какво е изобретил, откраднал, премодифицирал. Не казвам АК е най-добрия автомат, просто изказвам лично предпочитание (обосновано) и оспорвам достоверноста на клиповете!
Ако ми се наложи да избирам оръжие от което зависи оцеляването ми в реални бойни условия, не бих се колебал да избера АК. Познавам го отлично и съм свикнал да боравя с него.
Това са важни фактори за ефикасното действие на оръжието.
Колкото до клипчетата, на мен ми се струват нагласени! При нас само не почистените от смазката автомати, пушеха така. А първият клип е пълен абсурд по простата причина че ложата на АК е от бакелит, а той първо че гори трудно и второ преди да се запали много пуши. Това което гори или е полято отгоре или е изтекло отвътре!
За тези който се канят да ме оспорват, нека преди това да запалят счупен контакт (от тези черните) и да сравнят как гори контакта с пламъка от видеото!

Reply

divakovski March 2, 2013 at 8:49

aferim mom4eta za interesnite pisuvanija

Reply

SS April 24, 2013 at 13:26

Abe edno e sigorno che tehnologiqta ne e na SSSR hahhhaaah `Germany sa si veliki i takiva sa bili vinagi a ne kato nas laina !!!!!!!!!!!!!!!!!! Taka che sporete Bulgari prosti govna tapi!!!!!!!! Sram me e che sam edin ot vas Nikola tesla sa6to e velik genii ama go ubiha amerikancite i mu vzeha razrabotkite za mashinata za vremevoto izmestvane i teleport aide po4etete malko i togava pi6ete gluposti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Klaus_666 May 10, 2013 at 18:16

Привърженик съм на 3-тия Райх,но нека говорим реално,”Калашников”-АК 47че е най- доброто уръже си е факт и неизкам да влизам в спорове кой го е създал Шмайзер или Калашников???На клипчетата дават че се запалва ложата при продължителна срелба,много зависи от какъв материал е направена и как се поддържа уръжието неможе да не е почистено както трябва и да дава такъв да го наречем дефект!!!В казрмата когато съм бил аз,на стрлби командирите ни стреляха до “пръсване” и никога не се е случвало да се запали вярно че е загрявал до “червено”но са ни показвали че и да се полее с вода да се охлади продължава да стреля без проблеми!!!!С тези клипове доказват само едно:Няма по добро уръжие от АК-47 независимо от кой е проектирано!!

Reply

Усмивката May 13, 2013 at 21:53

Руснаците имат обичай да воюват с количество, а не с качество. Вземете за пример пушката “Крнка”. Преднопълнещо се оръжие, преработено набързо и по най-евтиния начин в заднопълнещо се, с цел повишаване на скорострелността. Крнката, както и Калашника са предназначени за мобилизирани необучени войници и се отличават с висока дуракоустойчивост. Поради това Калашникът трябва да издържа на всякакви неблагоприятни климатични условия, на лоша или никаква поддръжка и при това да е надежден и безотказен. При това да е достатъчно опростен, според интелектуалното ниво на използващия го. Който и да го е изобретил, е изпълнил поставените условия.

Reply

Асан Ага September 11, 2013 at 10:56

Ами то и турския Снайдер е същото. Произхода му е англиийски. И британците го ползват масово.

Reply

Йордан December 24, 2013 at 14:08

Преработката на преднопълнещи, капсулни пушки в еднопатронни, със зареждане отзад, е политика, която се прилага от всички държави през втората половина на 19-и век. Причините са много прости – много по-евтино е било да преработиш старата, позната пушка, отколкото да я изхвърлиш и закупиш нова. също така много по-бързо реализируемо – поръчка за нови 500 000 пушки може да отнеме години. а преработката на капсулните става бързо и може да се реализира и в местни оръжейни цехове и работилници, а не задължително в завода на производителя. Крнка е името на чешкия конструктор, който печели поръчката в Русия. Европейските пушки са основно преработени в система Снайдер, която също има няколко разновидности

Reply

Walther von Krause July 28, 2013 at 23:04

Ако си припомним, че съветските джуджета са най-едрите в света и съветските болни са най-здрави, излишни стават всякакви коментари.

Reply

Атанас September 5, 2013 at 20:23

Калашника просто няма грешка !!! (Признавам си че не съм бил в казарма тъй като още дори не съм на 18)
Това горене , дето толкова спорно , стана е пълна глупост, с АК или всяка автоматична пушка при бойни условия се използва единична стрелба , най много автоматична на откоси по 3 патрона а да харчиш целия пълнител е да учистиш някоя стая или да си кажиш предсмъртните думи . Да се стреля при бойни условия така на екс е просто една голяма глупост ,така ще изхарчиш целия запас с боеприпаси на ротата , но преди това другарите ти ще убият с голи ръце за да не им изхарчиш мунициите.
дропци пълен тъпанар си !!!!!!! От сега ти личи че не си бил в казарма или си бил си един прост трудовак. Сигурно само се славиш че си по-военните работи , ама гледаш само Рамбо или най-много топ 10 пушки дето казват по 1 изречение за всяко.
Относното историята на Калашника той е на промеждутачен патрон , както Щурмгевер също . Промеждутачния патрон е между патрона за винтовка и пистолета.
Наистина ако Щурмгевер го нямаше , едва ли щеше да го има и Калашника .
Калашников първо се е занимавал със създаването на картечен пистолет http://www.gunandgame.com/forums/attachments/powder-keg/26823d1257873497-mikhail-kalashnikov-90-congrats-930953.jpg който не бил одобрен .
И да се върна пак към всички които са против мен .
Калашникът не е като предшественика си STG44 предната му ръкохватка да е метална , която ако се загрее и като се охлажда може да се спука и да засегне много неща . Плюс АКто щеше да е по тежък , той че не е лек е ясно , ама щеше да е по тежък .
Ръкохватките на Калашников или са дървени или пластмасови . Ако е пластмасова и се запали , може би ще се разтопи , но ако е дървена по трудно , ще стане и като го изгасиш няма нищо , иначе е ясно че дървения матерял на оръжието е изместен от пластмасовия тьй като е лек така е , иначе другото по-скрито е че дървения матерял е по-скъп.
А относно този който е създал темата , ще го питам .
Защо Хеклер и Кох (оръжейниците на модерна Германия) , които междо другото преди това имат опит от фабриката Маузер , що те не са осъвършенствали STG-44 дето да изпревари Калашника по надеждност . G3 е по-тежък , по-голям откат и по-сложен , по-скъп , не съм чувал за него да е безоткатен като калашника.
Пък G36 е по-спък , само дето е с по-скапания патрон 5.56 докато G3 е 7.62 . Иначе е пак с характеристиките на G3.
От калашника мога да кажа че са произлезли израелския Galil и финския Валмет .

Reply

Anonymous March 3, 2014 at 23:25

Само да ти река, че още в първото си изречение си в голяма грешка. Казвам го като човек, който си е изкарал 2-те години в казарма, в боен мотострелкови полк от първи ешалон, в разузнавателна рота. Стрелял съм всеки Божи ден, при всякакви условия и са ми много смешни тези митове, дето калашника бил непогрешим и без засечки. Както се казваше в онзи милиционерски виц: “лично съм пробвал и лично съм се оливал”.

Reply

Anonymous February 27, 2014 at 13:58

Има много оръжия ,при които повече от половината части са със сходно предназначение. Защо трябва едно оръжие да се възхвалява? Никой не трябва да възхвалява оръжие! Особено това, което може да го използват дори деца, поради своята масовост и лесно обслужване!

Reply

PV PV December 7, 2016 at 9:17

За съжаление дори с пленените технологии и специалисти, руснаците не създават нищо.
Fallschirmjägergewehr 42 е оръжие изпреварило времето си, а калашника е просто евтин, заради държавните субсидии. Което е вярно е, че се произвежда по-лесно, в големи количества и става за неграмотници.
https://en.wikipedia.org/wiki/FG_42

Reply

Leave a Comment

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post: