Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Френската война в Мали, защо почти нищо не се знае за нея? | ExtremeCentrePoint

Френската война в Мали, защо почти нищо не се знае за нея?

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 20 February, 2013 · 0 comments

in Африка, Военни конфликти, Европа

qwe

Френски бомбардировки в Мали

Ако забелязвате за войната в Мали почти нищо не се знае. Няма ги фоторепортажите от Либия, всичко е под пълна медийна цензура  има защо и все пак от това любителско видео можете да си представите какво се случва. В момента там се намират над 4000 френски войника. Ако прибавим към тях и спецчастите, които никой не знае колко са, жандармерията, която във Франция може да изпълнява и мисии в чужбина, логистиката, ВВС, ВМС и може да предположим, че общо в операцията са ангажирани над 8000 души.

Самата война се води на два фронта.

Първият е Провинция Гао и Ифогхас до границите с Мавритания, Нигерия и Алжир. Фронтът в този момент е активен и много динамичен. Той преминава от една територия в друга като за основна база на ислямистите служи граничната провинция с Нигерия. По тази причина френски специални части получиха позволение от Парламента на Нигерия да действат и на тяхна територия. Разгръщането им започна миналата седмица с поемане на охраната на нигерийските мини за уран на север. Разбира се мините се експлоатират от френската компания Арева.

Вторият фронт е на Североизток в район, който много прилича на Афганистан – скали, пресечена местност, множество пещери. Там действат френски редовни сили подкрепени от чадски наемници. В тази част DGSE(френската дирекция за външна сигурност) оповести, че ще остане най-малко до края на тази година.

Французите използват авиация, но не използват високо точни оръжия не защото нямат, а … защото са много скъпи. Бомбардировките не се различават много от тези във войната Грузия-Русия. Бомбардират се цели квартали, а не отделни сгради.

И сега черешката на тортата. Малийската армия въобще не участва в операциите. Подразделенията и са автономни, паравоенни и не се подчиняват на командването. Вместо това те водят битки по между си със съвсем практически цели например открадването на конвой с ориз ескортиран от друго поделение, каси с уиски или цистерна с гориво.

Дългосрочните перспективи са потънали в гъста мъгла въпреки, че краткосрочните цели са постигнати. Военните комюникета от Гао започват да приличат все повече на афганистанските с ежедневни жертви от френска страна, въздушни удари и опорни артилерийски точки разпръснати по стратегическите места. Провеждащата се в момента операция Пантера близо до Ардар ангажира леки танкове и както изглежда ще бъде успешна, но за какъв период от време?

Доколко френските въоръжени сили работят с възможния си максимален капацитет говори и факта, че в боевете са ангажирани морските специални сили от бойна група Forfusco, които всъщност спечелиха войната в Либия. Бойна група Forfusco действа в района на Кидал подържана от ескадрон хеликоптери Тигър.

Трудно ще бъде, много трудно.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: