Комунистическите варвари и българските лагери на смъртта

by ExtremeCentrePoint on Friday, 29 July, 2011 · 7 comments

in България, История, Терор и Комунизъм

zx450y250_814102-vert

Историците твърдят, че само в периода между 1944-та – 1962-ра година през така наречените Лагери на смъртта са минали около 285 хиляди българи. В България е имало най-малко 86 трудово-възпитателни лагери. За ужасите там разказва Димитър Анестев.
Комунистическите лагери се създават веднага след 9 септември. Копира се моделът на Сталин. Лагерът в Белене не е първият, но е един от най-зловещите. Наричат го Втори обект. И днес се виждат следите от куршуми.
“Като отидох в Белене бях 28-мия човек, за една година станаха 500 – 600 души”, разказа Никола Белчев.

Там са заточвани хиляди, които били “реакционно настроени против новия режим”. Освен бивши депутати, земеделци от партията на Никола Петков, в лагерите на смъртта са изпращани дори младежи между 16 и 18-годишна възраст, само защото родителите им били богати.
Никола Белчев попада в лагерите на 17 години и за пет години е преминал през четири лагера. Баща му и дядо му били най-богатите в Поповска област.
“И сега сънувам още и не мога да спя, стряскам се насън”, сподели мъжът.
Хиляди са работили в мини и каменни кариери.
“Двама души трябва да изкопаят и оформят галерията. 12 вагонетки със 7 тона и двеста на ден”, обясни Богдан Ангелов.
Който не изпълни нормата в Богданов дол или в Ловеч е бил пребиван до смърт или каран да стои прав с вдигнати ръце няколко часа.
“Големците играят цяла нощ карти и пият и като им скимне кажат на разсилния да ги освободи да лягат. Ама това може да е 12, в 2, в 3, цяла нощ”, допълни Ангелов.
Надзирателите организирали битки между човек и гладни диви прасета
Много хора са избити и хвърляни в масови гробове. Такъв е случаят в мина Света Анна край Парник.
“Между 180 и 200 души вечерно време са ги карали и са ги блъскали в самата шахта и вентилаторът който е работел….просто ги е смелил. Доказали сме за около 118 човека”, заяви Добрин Радев.
Никола Белчев преживява лагерите, успява на 40 години да завърши техникум. Създава семейство, но не за дълго.
“Накрая се разведох, защото накараха жена ми да им донася, като разбрах и се разведох. Тя дава там едно показание, че аз съм имал връзка с чужденци, че съм се срещал с германци на морето”, каза Белчев.
Веднага след 9 септември за няколко месеца без съд и присъда са избити между 20 и 40 хиляди. В Лагерите намират смъртта си хиляди. Противоречиви са числата колко точно са жертвите.
След Унгарските събития и Пражката пролет отново много хора са изпратени в лагери. Без повод, само защото режимът се тресе. В Белене са пращани и хора, които са отказвали да си сменят имената по време на Възродителния процес през 80-те години.
Делото за лагерите беше образувано от прокуратурата през март 90-та година. То е само за издевателствата и убийствата в каменната кариера край Ловеч, защото за другите лагери няма намерени документи.
Бившият заместник-вътрешен министър Мирчо Спасов, началникът на лагера в Ловеч Петър Гогов, надзирателката Юлияна Ръжгева са изправени пред военната колегия на Върховния съд.
Главният прокурор Иван Татарчев тогава ги обвинява в 14 убийства. Месец след началото на процеса Мирчо Спасов умира, а 2002 година делото е прекратено…по давност от Върховния съд.

Източник bTV

{ 7 comments… read them below or add one }

самата истина July 29, 2011 at 7:41

Статията започва с лъжа и няма да я дочета до край, защото факт е, че повечето лагери са отворени много преди 09.09.1944. от царя Борис.

Reply

Аспарух July 29, 2011 at 21:44

Точно така е другарю. А един мармот е завивал шоколада в станиол.
тъп, по-тъп, най-тъп, вдлъбнат, комунист!

Reply

коршум July 29, 2011 at 9:10

Можеш да бъдеш коммунист, или либерал или демократ или зелен или мюсулманин, не е важно. Но ако избиваш българи или “продаваш” българска земя, – много малка нация и много малка страна, – нямаш оправдание. Такова трябва винаги да се осъжда и жестоко наказва!

Reply

Български офицер October 9, 2011 at 16:05

Масови разстрели на Червените комунистически национални предатели и престъпници …….!

Reply

Весо April 20, 2012 at 12:56

Самата истина е, че ако негово величество Цар Борис не е помилвал лично комунягите те щяха да си изгният по затворите и десетки хиляди животи на достоини българи щяха да са опазени.Лагери за червени говеда не е имало а затвори като за всички останали престъпници.Царската полиция е била изключително ефективна и най-големите комундета са били изловени.Такива ,,учреждения” като лагерите може само червен мозък да измисли.
Ей как ме е яд, че вермахта не е помел червената сган.

Reply

Иван April 20, 2012 at 13:54

И ако не беше умрял България имаше голяма вероятност да избегне последвалите катастрофи. Маневрирането около СССР и Германия за Добруджа е невероятно. За евреите също. Да нямаме армия срещу СССР също. А комунистите от Добро поле до 44 само рушат (за обективност има и много малко положителни неща, но те не компенсират).

Reply

Венцислав борисов January 21, 2017 at 16:41

Това не са комунисти а съдисти никога не ги наричайте комунисти комунизма е дяволско учение това е библията на дявола и тяхните наследници не са по различни

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: