Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Либия: истинската война без грим дойде с крилата на френските самолети | ExtremeCentrePoint

Либия: истинската война без грим дойде с крилата на френските самолети

by ExtremeCentrePoint on Monday, 21 March, 2011 · 11 comments

in Африка, Военни конфликти

Досега конфликтът между опозиция и армия в Либия беше смешно театрален, медийно манипулиран и дори леко забавен. Бунтовниците бяха заети основно да позират пред камерите на западните журналисти и да стрелят в облаците викайки “Победа! Аллах е велик!”. Въпреки гръмко обявените 6 000 жертви, мъртви хора липсваха по снимките на 800 акредитирани журналисти. Като изключим една ударена от танк джамия и две засегнати сгради, липсваха и снимки от големи разрушения в градовете. Тази пиеса вече свърши. В Либия влезе реалната война. От сега нататък, по снимките няма да има нужда от запалени гуми симулиращи бомбени експлозии, а ще има истински удари на щурмовата авиация. Няма да виждате западни фотографи на метър от противосамолетна батарея защото е опасно – вече батареите не са статисти и в небето летят истински, а не измислени самолети.  Няма да видите и спокойно разхождащи се хора, които уж водят сражение.

Край. Идва време за истинската война, не по арабски бутафорна и хаотична, а по западно ефикасна и смъртоносна. Горките либийци. Те не знаят с кого са се захванали. Та тая война ние я водим вече 10 години. Армиите ни са закалени, пилотите ни са опитни, а флотът е непобедим.  Кадафи ще падне. Колкото по-бързо падне, толкова по-малко трупове ще има. Дали ще бъде по-добре за самите либийци след падането на диктатора, това пък е съвсем отделен въпрос.

Ето това е истинска експлозия, а не симулация:

0137

Ето ги и труповете след атаката:

0537

20010321libya-slide-LG2X-jumbo

Унищожена техника:

20010321libya-slide-ALS2-jumbo

0735

Привърженици на диктатора. Колкото и да е чудно на някои хора, Кадафи има подкрепа сред либийците:

1938

1060

{ 11 comments… read them below or add one }

Antipedal March 21, 2011 at 8:36

От французите по гримирани няма. Войната не трябва да се възхвалява. Нашата гледна точка не е обективна за другите- мислейки обратното, се отдалечеваме от всякакви хуманни и демократични принципи. Много са ефективни бойните отряди на НАТО в Афганистан. Да, определено афганистанците се научиха на демокрация.Сигурно и либийците така ще направят и заедно с иракчани ще основат клуб на плурализма в арабския свят. Глупак е този, който си мисли, че ракетите решават проблеми. Избирай винаги по- малката злина!

Reply

Комитата March 21, 2011 at 12:42

Абе, антипедал, я иди интербригадист в защита на Кадафи, като ти е толкова мила справедливостта.

Reply

Antipedal March 22, 2011 at 13:27

SUCK MY DICK!

Reply

Константин March 21, 2011 at 14:25

Не знам, аз от известно време изпитвам скептицизъм по отношение на военните кампании, които се водят от западните коалиции. Не по друга причина, а защото смисълът на войната ми се губи. Ако не въвеждаш на завоюваната територия категорично своя ред, както това се е правило в съответствие със стремежа да се налагат европейските ценности от времето на колониалните завоевания, резултатите от военните усилия стават твърде неясни. Какво означава вкарването на войски в Афганистан с ангажиране на огромни ресурси и даване на човешки жертви от страна на коалицията, за да се установи демократичен ред там. На кого от афганистанците (ако изобщо има такова понятие) му пука за това. Война може да се води за да бъде победен врага, а не с възпитателни цели. Страхувам се, че с Кадафи ще се държат по същия начин, както в началото на 80-те, когато той с мангалски тарикатлъци се отърва от офанзивата за възмездие от страна на САЩ, както по време на операцията срещу Сомалия горе-долу по същото време. Ако ще се водят военни действия, те трябва да унищожат противника, иначе нищо не се свършва и това прекалено скъпо занимание войната няма защо да се започва. Какво ни пука дали Кадафи избива африканци, или африканци убиват Кадафи – да си се забавляват в собствената кочина. С къде по-малки усилия би могло да се поддържа карантинна зона около нея.

Reply

Аспарух March 21, 2011 at 21:21

Напълно си прав. Но май забравяш че има държави които се издържат основно от военна промишленост. А за да работи тя има нужда от война. И колкото по-дълга, толкова по-добре. Защо да я приключваш като това ще затвори кранчето. А като видиш че въпреки опитите ти нещата започват да се оправят трябва да объркаш другаде. Едва ли вярваш че ей така случайно половин северна африка се подпали в рамките на 2 седмици.

Reply

реалист March 21, 2011 at 14:49

Да знаеш, много си прав. Целта във всяка война е да бъде спечелена. Ако не искаме да спечелим една война, то тогава защо я започваме? Точно там е проблемът с Афганистан. Никой не вярва, че ще спечелим и въпреки това продължаваме да наливаме огромни ресурси. Има вероятност да попаднем в същия капан и в Либия.

Reply

Anonymous March 21, 2011 at 14:50

ясно е че обикновените либийци ще страдат

Reply

Mартин March 21, 2011 at 17:11

Защо смятате че започналите удари по Либия нямат цел,след като,мисля,тя е ясно дефинирана;сваляне режима на Кадафи.А че след свалянето му събитията са непредвидими,това е ясно.Само че защо не погледнем и собствената си близка история-мислехме ли в края на 89-та,когато вярвахме че комунизма си отива,че нещата ще вземат такъв обрат,т.е. комунизма да си отиде,но комунистите пак да са на власт.

Reply

@ March 21, 2011 at 19:07

Нашите комунисти не си спомням някой да ги е бомбил. За жалост. Сравнения на България и Либия и на Източна Европа с арабските държави са толкова тъпи, че ме напушва смях. Все едно казваш, че кон и вол са едно и също животно защото и двете могат да теглят каруца.

Reply

Константин March 21, 2011 at 20:32

Именно това имам предвид – след постигането на военните цели с военни (включително) средства победителите въвеждат ред според своите разбирания и в своя полза. И никакви лиготии от типа “мирно население”, “обикновените хора” – отсяване на привържениците на режима, на ислямисти, на криминални и други опасни елементи, поощряване на готовите да сътрудничат и да влязат в пътя и попиляване на останалите. Иначе войната не решава проблеми и от нея няма полза. Само че това в съвременния разглезен свят с всичките паразитиращи структури на професионални правозащитници, естетстващи либерали, вегетарианци и просто гейове вече няма как да стане.

Reply

Nikolay Lyubenov March 24, 2011 at 23:39

Полковника ще се окопае в краен случай в пустинята и ще почне партизанска война….Смята че е по-полезен на народа си жив, иначе е достатъчно горд да се гръмне сам…….Това значи втори западен бряг, и втора палестина, ама точно срещу Италия и Франция донякъде. Не забравяйте че и ” братски Алжир” не си е казал още думата а и гладните масрийци(Египтяни)-кой ще ги нахрани-ЕС?………много се съмнявам. А черна Африка. Кадафи май забравяте е председател на обединените Африкански щати и счупи милярди да го храни последните 10 години.
Така че САЩ. Франсетата и ЮК започват нещо в което може и да потънат без да се усетят. Опитвал се е Ромел за последно… Е а ние бедните Бг неудачници, ще трябва да си вземем, както в старият виц със прасенцето, някой и друг арабски емигрант за Коледа 2011 и дано не случим с някой братовчед на Осама………

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: