Aмерикански части за френски самолетоносач

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 4 June, 2008 · 3 comments

in USA, Европа, Технологии и Наука

helice-careneeФранцузите се отказаха. Решиха, че след като веднъж не са успели сами да си произвели нещо с необходимото качество, то втория път е по-добре въобще да не опитват, а да си го купят. В случая става въпрос за злополучните витла на френския самолетоносач “Шарл дьо Гол”.

Корабът е в корабостроителницата на Тулон за текущ ремонт и презареждане на атомните реактори с гориво. Французите ще използват момента да подменят некачествените френски витла, които им създадоха толкова проблеми. През 2000 година, в открито море, самолетоносачът трябваше да измине над 2000 мили с пукнато витло за да се прибере до базата си. Установи се фабричен дефект. Перката бе заменена с такава от стария френски самолетоносач “Клемансо”, което като резултат доведе до вибрации на корпуса и трудности в маневрирането.

Този път французите са решили да не рискуват. Купили са си американски витла. Каква по-добра реклама за отбранителна промишленост в САЩ?

{ 3 comments… read them below or add one }

Zadunajskij June 5, 2008 at 9:03

Francuzite sa razumni hora i sa naprawili neobhodimoto.
Samo ne mi e iasno dokoga bylgarinyt shte se luta w mizeria,
a ne si zameni ruskite “witla” s neshto po moderno.
Vseki pati ot akyla si..

Reply

Римл@нин June 8, 2008 at 13:30

Особено витла за подводници руснаците никога не са могли да правят сами. Подводниците им са шумни като Запорожец. През 80те години имаше един голям скандал за доставка на япоски стругове и фрезни машини за СССР с двойно приложение. Оказа се, че машините на Тошиба са били за производство точно на витла. Руските стругове не можели да вършат тази работа. Това обаче беше в нарушение на ограниченията по КОКОМ и Тошиба получи бан за износ на продукция за САЩ.

;-)

Reply

Иванов June 11, 2008 at 6:57

Е, е. Я не се излагай. Няма нищо по-естествено от това, французите да закупят амер. витло. Американците имат много самолитоносачи и естествено голям опит в производството на корабни витла за тях
А корабно витло не се изработва на струг и фреза, тежат стотици и килограми даже тонове, виж и им конфигурацията, а се отливат от специални сплави. Така че руснаците с вноса на японски стругове фрези, не са си помогнали и най-малко в изработката на такива витла.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: