В Конго Бразавил съжителстват успешно глад и мода

by ExtremeCentrePoint on Monday, 14 February, 2011 · 7 comments

in Африка, общество

untidtled

В  Конго Бразавил, съществува “Общество на елегантните хора”. Мъжете се обличат в пъстри дрехи, които за тях са култови – именно така изглеждали според тях европейските колонизатори през 50-те и 60-те години, преди да напуснат Конго. Много от хората в Бразавил гладуват,  влезли са в в дългове за да си позволят да имат тази екипировка.

Aфриканските дендита следват един и същ стил вече 50 години и техен идол е Андре Бернар Матсюа – първият жител на Конго пътувал до Париж през 1922 г. и се върнал от там облечен в елегантен френски костюм. Портретите на Матсюа красят жилищата на много африканци.

untitled

Създаването на подобен гардероб струва минимум $ 300 и това е около 5-месечен доход в Бразавил. Много от жителите на Конго, за да заприличат на французин са взели банкови кредити и гладуват за да изплащат месечните вноски от 10-15 долара.

Италианският фотограф Даниел Таман, който е направи тези снимки казва, че само на европейците изглежда странна тази комбинация от мода и бедността. Обяснението на африканците било: “Носете хубави дрехи – това храни душата”

uafsntitled

unatitled

untidtsssled

untitlddded

untitffled

untitldded

untitlfsed

untitssled

untitleddd

untitsssled

{ 5 comments… read them below or add one }

бре бре February 14, 2011 at 8:09

Бре, бре – убиха ме тия пичове (особено този с костюма на розови и бели райета)! А аз се чудех защо в черните квартали на Лондон – а и други световни столици – има магазини с официални дрехи, които никога не бих си купил, заради прекаления кич и невероятните цетови комбинации!

Reply

Стойчо February 14, 2011 at 10:51

Много модни и признак на тежкария край Екватора е също и носенето на зимни алпийски якета. Така че нищо чудно и с костюмарите да е така

Reply

tt February 14, 2011 at 15:01

Малките им мамуни умират от глад и болести, но е важно да се обличат като клоуни :)

Reply

Ставри February 14, 2011 at 17:18

Ние, в България, не можем да си представим колко надут и суетен може да бъде един негър. Това пуяк, това паун трева да пасат.

Reply

генади February 15, 2011 at 2:27

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: