Мнозинството от българите считат, че сътрудниците на ДС не заслужават награди

by ExtremeCentrePoint on Monday, 15 November, 2010 · 5 comments

in България

Българите не искат държавни награди за сътрудниците на репресивния апарат на комунистическия режим.

Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 3 и 10 ноември, съобщиха “Фокус”.
В началото на третото десетилетие на демократичните промени в България, социолозите регистрират единомислие сред гражданите в отношението им към бившите сътрудници на репресивния апарат на комунистическия режим.
58% от участниците в изследването не одобряват практиката да бъдат официално награждавани с медали и ордени от съвременна България лица, които са участвали в комунистическия режим. Почти пет пъти по-малко – 15%, са тези, които не виждат нищо лошо в това.
Против награждаването с държавни отличия на лица, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност, по-често са мъжете, хората на възраст между 50 и 59 години, тези със средно и по-високо образование, живеещите в областните градове, симпатизантите на Синята коалиция, на “Атака” и ГЕРБ.
Няма социално-демографска група, в която одобрението на награждаването на бивши сътрудници на ДС да е по-високо от неодобрението. Дори симпатизантите на БСП не са единни по въпроса – 38% от тях оценяват като неправилно даването на държавни отличия на бивши агенти, а 35% го одобряват.

{ 5 comments… read them below or add one }

Марин November 15, 2010 at 17:17

Но какво да се прави, когато най-много държавни отличия раздава лице, агент на Държавна сигурност.

Reply

Торбеш November 15, 2010 at 18:31

“Наградите” във вид на еднопосочни билети за Пъклото ще ги раздава св.Петър, заради това, че стараейки се да съградят (примитивно-просташки) Рай за себе си, ДС-арите сътвориха съвсем истински Пъкъл за сънародниците си.
Вечна им … баня в Пъкъла!

Reply

Константин November 15, 2010 at 20:18

Искам тези награди да ги видя на червени възглавнички.

Reply

Nik November 15, 2010 at 20:44

От студентските години познавах немец от ГДР, който след падането на “стената” се разбра, че е офицер от ЩАЗИ. Разрешили му да работи като възпитател на бавноразвиващи се деца ( да им обяснява колкото си иска хубавото на социализма), а доста години след това (май десетина) започна работа във туристическа фирма.
Та това – за Германия..
У нас дават орден Стара Планина..
Ето я мъъъъъничката разлика между нашата родина и немците.
Също и в стандарта на живот мъъъъничка.
Ама иди го обяснявай това на бай Пешо и кака Мара от Криво Поле (съвсем близо май до Сирищник). Нито ще искат да те чуят, забързани за поредната сбирка на Партийната ядка..

Reply

Nik November 16, 2010 at 17:08

Моля, в горния коментар, ред шести отгоре на долу
да се чете:
“У нас дават орден Стара Планина.., или те правят президент…..”

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: