Това е Париж, а тези не са цигани. Защо тях не ги експулсират?

by ExtremeCentrePoint on Sunday, 29 August, 2010 · 47 comments

in Европа, общество, Терор и Комунизъм

25 000 индийци празнуват някакъв празник(Ганеш) в центъра на Париж. Празнуването е свързано с мятане по улиците на кокосови орехи, банани и т.н. Френската полиция мълчи. Мълчи и Саркози. Най-вероятно те нищо не казват защото са заети с експулсирането на 800 румънски роми превърнали се в заплаха за Франция. Разбира се, според френските политици, 5 000 000 мюсюлмани, африканци, индийци са далеч по-малко опасни за държавата от 800 цигани.

Procession_de_Ganesh-Paul_Munhoven

{ 47 comments… read them below or add one }

пастет August 29, 2010 at 14:42

Подозирам, че индийците на снимките не са безработни боклуци като нашите цигани.

Reply

Това е така August 29, 2010 at 15:42

Това е така защото запъдната цивилизация е в падение и опадък и допуска другите да я завладяват, заради това мюсюлманите се възползват и строят все повече и повече джамии а ние една църква не можем да построим на ислямска земя.

Reply

Nik August 29, 2010 at 16:31

Очевидно мосю Саркози действа по приказката – “Тебе думам дъще, сещай се снахо!”, ала със нулев успех.
Занимава се със беззащитните роми от Румъния и една шепа такива от България,
след като загуби “малката социална война” със собствените си матови боклуци
събрани от цял свят, живеещи на соц. помощи и занимаващи се предимно със наркотици, грабежи, насилие,проституция и прочие. Да си спомним наскоро горящите квартали на Париж, горящите коли и разбитите и ограбени магазини. (Ами ако наште нещастници бяха сторили нещо подобно????)
Усмири временно своите с розови обещания за в бъдеще време (познато ви е това, нали ?)
За съжаление никой не е измислил все още решението на този проблем….
(Отчасти Хитлер и Сталин, ама как ???????????????)

Reply

genadi August 30, 2010 at 0:14

И какво се чудите? От ясно по-ясно е.
Саркози съвсем не е френски патриот. И доказателството е, че няма експулсиране на африкански и азиатски мангали. Просто Саркози е получил заповед от своите господари и я изпълнява: “Франция ще бъде циганизирана от африкански и азиатски мангали, връщайте балканските цигани в България и Румъния, да си свършат работата с циганизирането, че имаме план да изпълняваме! Никакво забавяне! Туй са 15000 парчета, могат да мангализират цели области за няколко години!”

Reply

Това са August 30, 2010 at 18:49

Това са европейските закони и равните права за всички, вижте до къде ни докараха те? Лошото е че това е бъдещето на всички страни от ЕС включително и на България и няма как да се противопоставим.

Reply

Ruslan Trad August 30, 2010 at 22:56

Какъв ви е проблемът с мюсюлманите пък сега? Като не знаете какво да кажете и намесвате исляма.

Reply

един слеп August 31, 2010 at 19:13

Не знам какво са имали предвид тези, дето да са писали за исляма, но ще ти кажа, че едва ли имат предвид дядовците и бабите от съседното село. В момента уахабитите, а и някои крайни течения в традиционния ислям са изключително агресивни и не подбират средства за да ликвидират християни и да рушат християнската културна среда.

@Това е така – за какво ти е църква в ислямска страна? Нито ние, нито католиците можем да си напълним нашите в собствените си страни. Протестантите даже нямат нужда да строят такива, ама и те стига да не се разделят на истински и още по-истински трудно си пълнят залите за богослужение. Помисли си кога за последно си ходил на литургия и колко души имаше там, ако не е бил някой голям празник и ще разбереш за какво иде реч.

Reply

Петър Славов August 31, 2010 at 20:40

От това не се разбра наште цигани ли са мюсюлмани или индийците :D
В случая Руслан е прав.
Специално за индийците британският премиер (!) каза, че предпочита в страната му да работят образовани индийци, а не неквалифицирани българи и румънци, които нямат никаква връзка с Британия, освен че са имали късмета да се родят в (географска) Европа.
Все пак проблемът е сериозен. Доста ясно си прозира лицемерието на французите и тяхното нежелание да дадат открито решение. Жалко наистина, че не се намери някой от българска страна да им го каже това, но както винаги ние си мълчим… Супер тъпо е това с експулсирането – на какво ги учат така, че да им плащат даже, тц тц! Затова ли се харчат милиарди за интеграционни програми? Циганите са на нивото на едни деца, какъв пример им се дава? Че те пак ще се върнат, знаят, че ще им се плати…

Reply

Апостол Апостолов August 31, 2010 at 4:28

Отговорът е прост: индийците са кротки хора, а освен това и не крадат.

Reply

Anonymous September 1, 2010 at 15:26

Руслане проблемат ни с мюсюлманите на нас специално българите е от преди повече от 600 години.

Reply

Anonymous September 1, 2010 at 15:47

Един слеп ти специално отговаряш на името си: за какво ти е църква в ислямска страна? Ами нека да те попитам за какво ни е на нас джамия в християнска държава? Също така нека да ти отговоря на въпроса кога за последно съм ходил на литургия: преди 2 месеца и мога да ти кажа че имаше доста хора около мен. Не ме разбирай погрешно не съм някакъв ултра вярващ но поне не си давам гърба като тебе, чел съм и по рано твой коментари в които пишеш какви жестокости са вършили кръстоносците и как дори и турците не са се осмелявали да ги правят и мога да ти кажа че ми се е повръщало да ги чета. Не само че си сляп ама си и много ограничен, aко зависеше от такива хора като тебе досега да сме паднали отново под турско робство.

Reply

един слеп September 2, 2010 at 19:32

Повръщай смело, то и на мен ми се повръща от изстъпленията на деятелите на средновековния католицизъм (не че съм във възторг от първи ватикански събор де), както и на сладурите реформатори дето съсипали статуите, църковната утвар, а после белосали храмовете. После воювали по между си няколко века.

Не знам какво и колко си чел, ама ми се чини, че е предимно школска история или великите писания на светила като Божката Минъстърчето.

Чувал ли си за четвъртия кръстоносен поход? Имаш ли представа какво се е случило в Константинопол, а и в земите на цялата империя след превземането и? Знаеш ли как се е стигнало до срамната търговия със свети мощи, от която се е възмущавал Лутер? Знаеш ли кой е откраднал мощите на св. Николай от град Мир и къде ги е занесъл? В Бари са. Откраднати са от мераклии за поклонници пред мощите му.

Пък като някой ми говори за турското робство направо се просълзявам. Ето ти една примерна новина от началото на 18 век: група роби, които са и богати християни от диоцеза на Охридската архиепископия, желаещи да построят голям християнски храм в своето село/град предприели пътуване до столицата на империята (простираща се от западни Балкани до Индия (тогавашна)), провели задушевни срещи с високопоставени лица от правителството и срещу съответните суми се сдобили с документ подпечатан с личния печат на негово величество падишаха. Сега си представи това да го направят група тракийски роби от околностите на Милано, които искат да си направят светилище на своето божество и отиват на среща с римски император.

Reply

Anonymous September 3, 2010 at 13:33

Както и предполагах за теб турците са били по развити от западняците. Тогава ми отговори защо на зпъд държавите са се развивали и са прогресирали с всичките нововъведения а турската империя e била една развалина която само се е крепяла на робският труд.

Reply

Anonymous September 3, 2010 at 13:44

Също така ТУРЧИНО (позволи ми така да те наричам така защото много хвалиш турците) отговорими според теб България развивала ли се повече от запъда докато е била 5 века под робство и ако се е развивала с нещо повече от запъда би ли ми го посочил?

Reply

Петър Славов September 3, 2010 at 14:43

България е изостанала от запЪда доста преди да падне под турско. Колкото за робството, добре е да обясниш какво значи това “робство”. На робски труд май се крепят само фантазиите ти.

Reply

един слеп September 3, 2010 at 22:14

Колкото си компетентен, толкова си и грамотен.
Вземи и прочети това-онова за европейската и българска история. Османската империя копира много ефективно Римската, но е била по-голяма от Римската, с мощна военна каста, ефективна асимилаторска политика към чуждите елити, отново по римски образец, много модерно въоръжена чак до 18 век, даваща достъп до върховете на държавното управление след приемане на исляма, подобно на римската след Юстиниан I, който налага християнството окончателно. Османската империя е била прогресивна, за това е владяла огромни територии. Българите са били поданици на държавата, а през 18 век дори имат участие в местното самоуправление. Несправедливости е имало, но ги има и сега и то във всички страни. Империята е била разкъсвана от вътрешни войни, което тук е известно като кърджалийско време, а след това реформите са вървели бавно заради шериата, това че султана е халиф и много други причини. Много са причините да искаш свобода и независима държава, но да твърдиш че си живял в робство, когато това не е така е нелепо. Не бъркай метафорите в езика на революционерите и истинския смисъл на термина роб, който най-общо е безправен човек.

Сигурно няма и да се опиташ да разбереш нещо, защото галфоните сте си такива. Гледай Скат, чети в. Атака, а и трудовете на Божко Министърчето. Радвай се и на батюшка Александър II, дето дарил отменил крепостничеството и благодарните мужици му казват освободител, ама българските галфони по инерция мислят, че епитета е за дето е пробвал да си направи Задунайская губерня. И научи, че запад е не само посока, а и културно понятие и в българския език се изписва – запад.

Reply

ivo September 8, 2010 at 8:44

Слеп, чел съм “История на османската империя” и съм сравнително запознат с нещата. Оказа се обаче, че не мога да обясня историческите факти на хората около мен. Те реагират емоционално и отхвърлят факта, че османската империя е била през 16 век една от трите световни империи. А е и факт, че християнското население в империята е имало доста голями права и верски свободи.
Малка поправка-Османската империя е модерно въоръжена и през 19 век, но нивото на обучение на кадрите е отчайващо.

Reply

Anonymous September 5, 2010 at 1:41

Често казано във Франция няма 5 милиона негри и мюсюлмани! Там има 15 милиона негри, а най-вероятно мюсюлманите са 5 милиона, т.е. там има 17-20 милиона, които живеят на социални помощи и могат да вършат каквото си поискат. Като ученик ни водиха на екскурзия във Франция и мой учител беше арестуван пред нас, защото каза на 11-12 годишно черно дете “Защо така плюеш, засрами се!”. Не се стигна до никакви последици за щастие, но погледнете само накъде върви света….

Reply

Anonymous September 5, 2010 at 15:22

Петре робство е защото:1º Клали са ни като животни 5 века, 2º Унищожили са всичко до което са се докопали, 3º През всичките тези 5 века не сме се развили с нищо, след освобождението започваме от нулата. Чувал ли си за кръвният данък, за масовите кланета,за априлското въстание или за тебе това са само лъжи?

Reply

Anonymous September 5, 2010 at 15:46

Абе СЛЕП като толкова много хвалиш турците и техните постижения защо не се изселиш там и стани мюсюлманин??? Колкото и развити да са били турците не са били по развити от християнската култура. Слепе ти си един родоизменник и си способен да предадеш народа от който произлизаш без да ти мигне окото в името на собственият ти интерес.

Reply

един слеп September 5, 2010 at 17:49

Какво сме имали, че да ни го вземат турците? Университетите ли са ни закрили, в големите ни градове ли са забранили да живеем, хубавите пътища ли са ни потънали в забвение? Света София в гр. София е базилика, която е построена в относително важен римски град, на 1500 години е, още си стои. Храмовете, които са строили българските феодали, а и владетели от 12-15 век са колкото един съвременен параклис. Виж боянската, виж кремиковската църква – 50-60 квадратни метра са. Иди виж трите хълма на Търново, ходи виж стария град в Пловдив колко е голям, посети местните музеи и разбери колко са били големи. След като влизаме в османската империя и границата и стига до Унгария, тук станало спокойно и хората започнали да се заселват в градовете и то извън крепостните стени. Османската империя е донесла тук сигурността, която е липсвала преди това, защото България не е била монолитна, а подобно на западно европейците нашите феодали са се боричкали за няколко ниви и едно-две села, много хора са били крепостни – почти роби.
Пък и вземи прочети спомени на руски войници, участвали във войната от 1877-78, какво са си мислили, когато са видели къщите на два ката, високите дувари, красивите резбовани тавани, богатите обори и изобщо благополучието на българите, докато те самите са живели в примитивни къщи и землянки.

Reply

Торбеш September 5, 2010 at 19:27

<>;
===
Кърджалии в тайфи от по над 500 конника.
Даалии по проходите – всичко е тяхно, включително хазната.
Хаирсъзи от всички видове, най-вече блуждаещи арнаути.
Харамии.
Обикновени грабители.
Айдуци.
Капасъзи.
Аяни, които събират данък не само за хазната, а и за себе си, и пак за себе си, айде още един път пак за себе си.
Дезертьори от разпасаната армия.
Бостанджибашии – елитни гвардейци с права каквото и да сторят, да не ходят при кадията (съдията).
Аскери без заплата, на които даалиите са ограбили обоза с прехраната.
Башибозук, за който няма правила и закони, има “правото на правоверния”.
Гръцки андарти.
Сръбски четници.
Али паша Янински – Тепеделенли.
Осман Пазвантоглу.
Тръстениклиоглу.
Кара Фейзи.
Индже.

Горните изброени опровергават из основи твърденията, че Османската империя е била сигурно и лежерно място. Кърджалийския главатар от Брезник Кара Фейзи е пробил без проблеми “сигурността” и е обсаждал столицата Стамбул, в която самият султан Селим ІІІ съвсем не се е чувствал сигурно и лежерно. Султанът е намерен лежащ на пейка с копринен конец около шията.
А раята?…
Да е жива и здрава гората българска и планините български, та са опазили населението от пълно изтребление в сигурната и лежерна Османска империя, където всяко село, паланка, манастир са издигани отново и отново след погромите, пожарите, грабежа, изтреблението в този “оазис на сигурността”, както ни го представи уважаемият форумен опонент.
Спасението на бедстващите е било дело на самите бедстващи.
<> … – именно в резултат не на сигурността, а поради липсата на сигурност. Българският елемент, който в първите години на робството изобщо изчезнал от градовете, в резултат на “смутното време” през 18-19век отново се заселва в градовете, като форма на оцеляване, не като доказателство за сигурност.

Reply

Константин September 5, 2010 at 18:24

Когато става въпрос за “кръвния данък” сигурно се има предвид еничарството. По този повод нека уточним нещата – еничари са набирани сред всички поданници на Турската империя, а не единствено сред българското население (според някои автори това свидетелствува именно за липсата на дискриминация), след обучението и службата всички еничари се превръщат в част от аристокрацията със съответните превилегии и имуществени ползи без разлика от техния етнически произход. И хайде преди да се възмутите, помислете за доводи срещу казаното. За разлика от аскера в Турция, в руската армия по същото време набирането на солдати също е извършвано насилствено сред крепостните, но пък след 25 години служба този, който е оцелявал, е изхвърлян, като мръсно куче да се оправя както знае.
Колкото до кланетата, руският княз Светослав, въпреки че е “брат-славянин” и православен христианин отскоро през 968-971 г. опустошава България в съюз с Византия така, че след два века наистина трябва да се започва всичко на голо място, а пътя му е с шпалир от побити на кол българи.

Reply

Петър Славов September 5, 2010 at 22:22

Тук никой не говори за това, че са ги (нито вие, нито аз сме живели тогава) галили с перце. Никой не е казал, че са процъфтявали. Но да кажеш, че де що имало българи са ги унищожавали/изнасилвали/потурчвали, това е пълно безумие. Говорим за една типично средновековна феодална държава. Нито е имало такива планове, нито е могло те да бъдат реализирани с тогавашните ресурси. Дали това за мене са лъжи – ами да, това са митове. Националите митове са създадени, за да скрепят хора, между които няма никаква реална връзка, и да ги накарат да мислят себе си като едно цяло и едновременно с това да се поставят бариери срещу “другите”. Хората в предишните епохи не са мислели като нас. Те не са играли ролите, които сега им отдаваме. Отношението към завоевателите е предадено от църковните хроникьори. Но дали те не са се интересували повече от религиозния аспект на нещата, тоест от Божието наказание върху грешния народ? А какво са мислели българските селяни тогава (95% от населението)? Дали за тях това не е било просто смяна на феодала? Не знаем.
Не разбирам с какво в XIV точно православието в България е по-напреднало и прогресивно от исляма. Смешно е да се твърди нещо такова. Като започнеш това, че хората са били неграмотни и не са могли да имат дори идея какво пише в Библията, до християнските празници, които за тях са се свеждали до ядене и пиене (впрочем днес е същото), къде е връзката с напредъка на каквото и да било?
Между другото аз съм чел църковнославянска Библия, а в интернет съм попадал на многобройни цитати от Корана, от всякакво естество. Човек, който започва да навлиза в тея неща, си прави неизбежния извод, че двете религии си ПРИЛИЧАТ ужасно много.

Reply

един слеп September 6, 2010 at 10:41

Ех бре Торбеш, ако те знаех кой си щях да ти подаря “Весела книга за българския народ” на Георги Даналов. Тя сякаш е писана за такива като теб, но май я четат обикновено такива като мен, дето си ги знает нещата, само научават разни подробности. Силно ти препоръчвам и “Политически и философско-религиозни размишления” на Стоян Михайловски, както и “Записки по Българските въстания” на Захари Стоянов. Именно Записките трябва да се изучават обширно в училищата. Не случайно един приятел от университета носеше със себе си една “История на българския народ”, където народ бе задраскано и бе написано население. Прочети Записките и ще разбереш защо.

До Петър Славов: бях удивен, когато научих за духовните практики при шиитите, които са твърде близки до тези на православните монаси. Имат си духовни старци, послушания и тъй насетне.

Reply

Anonymous September 6, 2010 at 16:58

Слепе пак ти повтарям: ти си един родоизменник и предател. Kак не те е срам да говориш така, според теб сигурност означава някой да те пороби. Искаш да кажеш че хора като Левски и Ботев са се борили напразно? Не забравяй че дължиш свободата си на всички наши възрожденци! Но какво се опитвам да те връзомявам ти си безнадежден случай, като толкова много харесваш турците изселисе в Турция бе, стани мюсюлманин!

Reply

Anonymous September 6, 2010 at 17:21

Петре нека да ти кажа следното не съм че КОРАНА но хора които са го чели и с които съм говорил по темата са напълно убедени че това е една агресивна религия. Tи самият си признаваш че си чел цитати в интернет от КОРАНА но не си го прочел целият, нито пък си поп за да ни обясняваш и интерпретираш БИБЛИЯТА, кой знае какво си чел и какво си разбрал така че ВМЕСТО ДА ГОВОРИШ ПРЕЗ КУП ЗА ГРОШ вземи да прочетеш първо БИБЛИЯТА после КОРАНА и чак след това почвай да даваш мнение за приликите и разликите между двете религии.

Reply

Петър Славов September 6, 2010 at 17:42

Аз пак ти казвам, че съм чел Библията, издадена от Библейско Дружество, “вѣрно и точно преведена отъ оригинала” (мисля, че е към 1300 страници, т.е. не говоря за детска книжка с картинки) и тя може да се интерпретира всякак. Християнстовто може и да е агресивна религия. Гадно, но факт. Истината е, че Библията днес се тълкува в доста смекчен вариант, защото нравите са такива. Различни части са написани в противоречив дух и могат да се използват за различни цели. Ако Църквата изкажеше официално своята истинска позиция по доста въпроси, щеше да стане за посмешище. Това, че няма гласност на такива неща като “християнски екстремизъм”, е вследствие на силно намаленото влияние на християнството в “християнското” общество.

Reply

Иван September 6, 2010 at 18:54

Исляма досега не е помогнал на никоя страна да се развие. Колкото до християнството никъде в новият завет не се говори за агресия.

Reply

Петър Славов September 7, 2010 at 7:59

Значи не си го чел :D

Reply

Иван September 7, 2010 at 20:20

Дай цитат

Reply

Иван September 7, 2010 at 20:46

почни от 10-те божи заповеди

Reply

Иван September 7, 2010 at 20:54

Като цяло в новия завет не се говори за война в сегашно време. И най-важното не се подтиква към нея. В него се набляга на духовното. Доста от християнските религии интерпретират библията както си искат. Предполагам че и за корана важи същото. Сега погледнах в уикпедията значението на джихад. Противоположни виждания. Но като цяло исляма си е много по-агресивен от християнството. И спира развитието на народите. Един прогресирал такъв народ? Не се сещам.

Reply

Петър Славов September 8, 2010 at 8:42

Доста наивничко :)
Но все пак ето

“Да не мислите, че дойдох да донеса мир на земята; не дойдох да донеса мир, а меч. Защото дойдох да разлъча човек от баща му, дъщеря – от майка и и снаха – от свекърва и; и неприятели на човека ще бъдат домашните му.” Матей 10:34-35

Затова, убийте сега всяко дете от мъжки пол, и убийте всяка жена, която е познала мъж в мъжко легло. А всички момичета, които не са познали мъжко легло, оставете живи за себе си. Числа 31:17-18

Самария ще носи наказанието си, Защото въстана против своя Бог; Ще паднат от меч, Младенците им ще бъдат разтрошени, И бременните им жени разпорени. Осия 13:16

Ако брат ти, син на майка ти, или синът ти, или дъщеря ти, или жената, която почива на пазухата ти, или приятелят, който ти е като душата ти, те изкуси тайно, като рече: Да идем и да служим на други богове…, да не се съгласиш с него нито да го слушаш, нито да го пощади окото ти, нито да го пожалиш нито да го укриеш; но непременно да го умъртвиш; твоята ръка да бъде първа на него, за да го убиеш, и после ръката на всичките люде. Да го убиеш с камъни, за да умре. Второзаконие 13:6-10

И който легне с жена, която е неразположена, и открие голотата и, той е открил течението и и тя е открила течението на кръвта си; затова и двамата да се изтребят изсред народа си. Левит 20:18

Но ако е истинно това нещо, че не се е намерило девство у момата, тогава да изведат момата и да я поставят пред вратата на бащиния й дом, и мъжете от града й да я убият с камъни, та да умре; Второзаконие 22: 20-21

И като се качваше [пророкът Св. Елисей] по пътя, излязоха из града малки деца та му се присмиваха, като му казваха: Качи се, плешиве! качи се, плешиве! А той, като се озърна назад и ги видя, прокле ги в Господното име. И излязоха из дъбравата две мечки та разкъсаха от тях четиридесет и две деца. 4 Царе 2:23-24

Между другото, ако си забелязал, аз никъде не съм казал, че ислямът е помогнал въобще за нещо си. Човешките общества се развиват постепенно и в продължение на векове. Религиите имат (са имали) голямо влияние, но далеч не са единствената движеща сила.

Reply

Иван September 8, 2010 at 18:41

Това не е от новия завет

Reply

Иван September 8, 2010 at 19:07

освен това от Матея, но там не пише за война и насилие.

Reply

Anonymous September 8, 2010 at 15:01

Петре ти какъв си мюсюлманин, индуист, масон, будист, атеист какво си ти?

Reply

Anonymous September 8, 2010 at 15:26

Петре нека да ти кажа също че не от всяко дърво става свирка както и от теб не става свещтенник, вместо да ни показваш като малките деца какво си прочел вземи се в ръце и не давай мнения по теми от които нищо не разбираш четеш библията както дявола чете евангелието. И не се прави на много велик с това че си прочел библията тя не е книга за всеки човек, не е гарантирано че ако си я прочел ще я разбереш какъвто e твоят случай: тоест нищо не си разбрал.

Reply

Константин September 8, 2010 at 19:26

Абе, много категорично мнение, бе! Откъде такава увереност в правотата, откъде тоз разобличителен плам. Пък и от какъв зор!? Защо така различното мнение вместо да се опитаме да го разберем, започваме да се упражняваме в красноречие върху него. Много нещо по ленински го даваме!

Reply

Иван September 8, 2010 at 19:40

Чел я е и вади цитати от нея. Ама май не я е чел докрая. Или по диагонал.

Reply

Константин September 9, 2010 at 8:09

Чакайте, нещо не сте наясно – Евангелието не се прочита, то се чете, чете се постоянно. От това, което пишете започвам да ставам все по-уверен, че нямате кой знае колко общо с христианството, че сте се запознавали със схизмата в часовете на партийната учебна година по месторабота; я си помислете, кога за последно сте се причастявали, колко пъти ходите на черква и защо. А иначе всички можем да плямпаме убедително, еле пък на чашка и когато отсреща няма някого, който да ни ковне един между очите.

Reply

Иван September 9, 2010 at 10:48

За начина на четеното си прав. Ваденето на отделни откъси не дава представа за това. Има Стар има Нов завет. Новия завет(който евреите не признават) на практика променя много от нещата до тогава.

Reply

Anonymous September 9, 2010 at 14:27

Никой от нас не претендира че е по католик от папата но това което твърди Петър Славов е просто една долна лъжа, как не го е срам да говори такива неща за християнството, направо е перверзно това което той приказва. Трябва да имаш морал за да различаваш доброто от злото, БИБЛИЯТА не е книга за всеки човек. Eдин човек който няма морал не може да оцени доброто което му се прави просто защото е неморален както едно прасе не може да оцени бисерите които му се дават просто защото е прасе.

Reply

Петър Славов September 11, 2010 at 7:23

Айде, айде, стига лицемерие. Старият завет си важи точно толкова, колкото и Новия, “не съм дошел да разруша, но да изпълня”. Старият завет е пълен с насилия и престъпления, но на човек му е трудно да различи кои са добрите и кои са лошите – с какво евреите са повече от останалите, като и те са едно пакостници и защо жестокият и немилосърден Бог мачка другите като мравки? Доста гузно наистина, как хората, които говорят за морала и прочие, леко се опитват да се разграничат от Стария завет, щото и те осъзнават, че има нещо в тая работа, което съмнява…
Иначе аз не се хваля, че съм “прочел” Библията, а просто показвам, че не говоря наизуст. Специално за Стария завет, честно казано, нямах нерви да го изчета докрая. Не аз чета Евангелието като дявол. Аз просто насъбрах неща, изкарани от контекста, за да ви покажа колко е лесно да се използва християнството за манипулация и заблуждение. Това е просто една гледна точка, може да се съставят още хиляда такива. Както знаете, ако имате елементарна обща култура, Библията е продукт на труда на много хора, които са я съставяли в продължение на векове, и, нормално, всеки от тях е имал собствено мнение. Оттам идват и противоречията.
По въпроса за морала – абее тука може да се заформи една многотомна дискусия около това доколко точно християнството е морално. Християнството дава някои най-базисни насоки относно добро и зло, до които човек може и сам да стигне. Оттам нататък това е система за контрол и подчинение на мозъци. Според идеята, че разумът трябва да ни води, а не сърцето, не трябва да приемаме нищо на доверие, да се съмняваме във всичко и сами да си съставим мнение по всеки въпрос съгласно нашата трезва преценка на фактите. Религията не преобръща ли тотално всичко това? Какво става тогава с човешката воля и избор? Какъв е смисълът на задгробния живот? На тази земя само смъртта си ли чакаме? За един човек, който не е напълно сляп, целият ни живот е точно тук и сега и е престъпление някой да на кара да го прахосваме за нищо. Според религията парите са коренът на всяко зло. А парите не са ли продукт на размяната между двама души? Казваме, че ислямът унижава жените. Казваме, че в Африка робството все още не може да бъде отхвърлено, поради изостаналостта на африканците? А какво казва Библията по тия въпроси? Предлагам ви да се замислите малко относно това в каква степен християнството реално има отношение към това как живее човек, или “добруването на човечеството”, или както искате го наречете. Дали акцентът не е в подчинението на човека? Къде християнството казва, че човек трябва да се радва на живота, да се развива, да бъде щастлив, да бъде свободен?
Относно това дали съм шинтоист или будист – аз като малък бях дълбоко вярващ християнин, но с годините установих, че моите ценности се разминават с християнството. За мене единствената ценност е човекът, човешкият живот и свобода и нищо друго няма значение. И разните му там каузи, религии, идеологии трябва да се съобразяват преди всичко с човека, а не да го жертват за целите си. Другите религии не ги коментирам, по простата причина, че те са почти еднакви, а пък тези източните не ме интересуват, пък и с тях май няма чак такива проблеми в днешно време.

Reply

Anonymous September 12, 2010 at 16:01

Петре старият завет гласи око за око зъб за зъб а новият завет гласи обичай ближният, ако ти удаят шамар вместо да отвърнеш подай другата страна за да те ударят. Точно това е трудното на християнството не да му отвръщташ с бой а да му простиш, това че ти си прочел Библията не означава че си я разбрал, такива хора като теб са образовани циници. Християнството ти дава базисни закони кое е добро и кое е лошо но не ти го налага на сила ако си добър човек ще ги спазваш ако не си няма да ги спазваш. Естествено че ще се опитва да те напъдства към доброто по свой начин този начин ти го наричаш контол и подчинение но като не ти харесва не се подчинявай. И стига си задавал въпроси от типа какъв е смисалът на задгробният живот, какво е смърта, какво иска да каже с това библията, какво иска да каже с онова библията и т.н. от тези въпроси си личи че нищо не си разбрал от библията, то и Сталин е завършил семинарно училиште изучавайки библиятa ама виж какво е излезло от него.

Reply

Петър Славов September 12, 2010 at 19:48

Цинизмът по произход е философска школа, така че не виждам какво толкова му е страшното. А това, че Сталин е бил в семинария, говори много за руското православие (доколкото знам грузинската църква е била насилствено слята с руската). Със сигурност е попил нещо оттам…
Не мисля, че е срамно човек да си задава въпроси, напротив даже.
Колкото до разбирането, проникновението и т.н., аз се опитвам по-скоро да виждам нещата такива каквито са. Понеже спорът почна от това: християнство или ислям, май първо трябваше да кажа, че животът хич не се ограничава с една книга, пък била тя и Библията. Доколкото знам Коранът е доста по-подробен в ежедневните неща – казва ти кога е позволено да биеш жена си, кога да се миеш и други такива простотии. Обаче не са се спряли дотам – понеже в ново време постоянно изникват нови житейски ситуации, в които не е описано какво трябва да правиш според закона им, затова някакви елитни духовници се събират и пишат предписания. Мен това може само да ме ужасява – аз нямам ли собствена глава и способност за преценка? Защо ми отказвате възможността да бъда морален, следвайки само собствената си съвест?

Reply

Иван September 13, 2010 at 21:03

Това само показва колко е несъвършен(корана).

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: