Руските варвари в България и празникът на орките: “Аз видях как руснаците окупираха България през 1944 година”

by ExtremeCentrePoint on Friday, 4 June, 2010 · 43 comments

in България, Европа, История, Терор и Комунизъм

irki ЧАРЛС ЛАНИУС

Наблюдавах как Червената армия нахлу в разрушената от войната София, България, в 14.10 часа на 16 септември 1944 година. Престоях в България осем месеца, за да видя какво става в тази окупирана от руснаците страна.

Пристигнах от Турция на 7 септември. Официалните лица на българското консулство в Истанбул искаха американски журналисти да дойдат в страната и да изпреварят руснаците. Един автомобил ме чакаше на границата и с двама тайни полицаи, въоръжени с пистолети, потеглих за София. На следната сутрин се срещнах с новия министър-председател Константин Муравиев, дългогодишен либерал. Неговото правителство бе съставено само преди седмица. Той ми направи впечатление на честен и искрено говорещ демократ. Съобщи ми колко безнадеждно се опитал да сключи примирие със съюзниците. На другия ден коалиционно правителство, доминирано от комунисти, свали правителството на Муравиев и той бе хвърлен в затвора.

Първите руснаци бяха преминали границата на 8 септември. Сега един лъскав американски автомобил “Пакард” водеше колона от изкаляни и изпочупени джипове и камиони, американско производство. Бойното поделение се състоеше от момчета с розови бузи, загрубели старци с увиснали мустаци и едрогърди жени – всички с общ знаменател: вид на свирепи безжалостни воини.

Слухове за изнасилвания и грабежи, идващи от провинцията, предхождаха руснаците. Одобрителните викове и приветствия на посрещачите започнаха, когато водещата колона премина под портрета на Сталин, окачен върху набързо построената победна арка, украсена с червени знамена. Вечерта софийските ресторанти и кафенета бяха препълнени с гладни руснаци. Контролираха движението военни полицаи, които скоро бяха заменени от едрогърдести рускини с ботуши и шмайзери. Една седмица по-късно руснаците приключиха окупирането на България.
Червената армия започна операции за събиране на храна. Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им. След няколко злополучни случая обаче селяните разбраха, че е най-добре да оставят войниците да вземат каквото си искат.Скоро стана явно, че Съветите ще управляват България твърдо, неумолимо и тоталитарно. Те действуваха косвено, но ефикасно чрез Отечествения фронт, безпартийна организация от типа “предпочитан и покровителствуван от Москва”.
Отечественият фронт бе организиран от хитрата Цола Драгойчева, фанатична комунистка, обучена от Москва, а днес диктатор на България. При факта, че комунистите контролират въоръжените партизани и проникването на руската армия в страната, то за нея беше сравнително лесно да постави комунисти на най-важните министерски постове в новото правителство.

По времето на преврата комунистите не брояха повече от 5 процента от цялото население, което възлизаше на около 8 милиона. Мнозинство са селяни, традиционни симпатизанти на Русия, но със сигурност антикомунисти. Почти всеки селянин притежава собствената си земя и си е господар. Гражданите на София са синове и дъщери или внуци на селяни. Когато спечелят пари, обикновено ги влагат в недвижими имоти. Големи богаташи всъщност няма.

Във всеки град и село на България комунистите завзеха цивилната администрация. Обикновени престъпници – убийци и крадци – бяха освободени от затворите и назначени на постове в полицията на Югов. Те често арестуваха хора просто защото са добре облечени. Решаваха с куршуми стари лични спорове с хора, на които имаха зъб. Българи ми съобщаваха, че почти навсякъде биещите полицейски началници, кметове, бирници и някои техни заместници били разстрелвани или пребивани до смърт. Повече от сто бивши регенти, министри, заместниците им, народни прадставители и дворцови служители на починалия цар бяха осъдени на смърт от така наречения народен съд. Според официалните съобщения “народните съдилища” са осъдили на смърт и затвор над пет хиляди души. Десетки хиляди са избити и репресирани без съд и присъда.

Малко по-късно започна да се проявява силна реакция срещу Съветския съюз и поставеното от него правителство. Българите очакваха либерално демократично управление, излъчено от народа, но вместо това получиха комунистическа диктатура. Пряк политически резултат бе, че започнаха да гледат към САЩ повече от когато и да било преди. Имаха достатъчно лош опит от фашизма и не искаха комунизъм. Мислеха, че Съединените щати ще им помогнат да станат демократична страна. Руснаците и комунистите обаче бяха добре осведомени за тази тенденция и започнаха усилено да пречат и подбиват престижа на Америка.

Първа възможност за това им се удаде, когато от Турция дойдоха четирима американски военни да търсят и освободят американски летци от свалени в България американски самолети. Възглавявана от поручик Хари Харпър, групата свърши отлична работа. Само за три дни 355 американски офицери и войници бяха на път за Турция. От Харпър и подчинените му зависеше да бъдат открити и други американски военни в провинцията. Една вечер обаче руски поручик им заявил, че не са желани в България. Харпър протестирал пред руския комендант, но той им дал 24 часа да напуснат страната. Британската мисия, оглавявана от Харолд Гибсън, получила същото нареждане.
Поручик Харпър искаше да остане с риск да бъде арестуван, но полковник Гибсън бе загрижен да не се предизвика международен инцидент. Затова към шест часа вечерта двете мисии с 15 автомобила се срещнаха пред хотел “България”. Съветските представители задържаха потеглянето им с два часа, за да не разберат софийските граждани какво става. След това, придружени от руски конвой, мисиите потеглиха за Турция. Стотиците българи, станали свидетели на това престъпление, с право бяха слисани – нали руснаците, британците и амеиканците са съюзници? На следващия ден това събитие с добавки и украшения бе публикувано в българската преса.

Американски и британски членове на Съюзническата контролна комисия започнаха да изпитват големи трудности при получаване на доставки или влизане на техни сътрудници в България. Мнозина служители на американското външно министерство чакаха със седмици да влязат в страната, а после ги лишаваха от право да действат свободно. Без специално разрешение американците не можеха да се движат на повече от 6 км около София, а и тогава трябваше да бъдат придружавани от руски офицер. През зимата трябваше да имат специално разрешение, за да карат ски в неделя – въоръжени руснаци ги пазеха като че ли са военнопленници. Когато американски офицери отиваха на лов през януари, бяха задължени да доставят храна на придружаващите ги руски офицери. Ако генерал-майор Джан А. Крейн, началник на военната ни мисия, както и представителят на външното ни министерство Мейнард Б. Барнс, искаха просто да се разходят из страната, трябваше дни напред преди това да питат за разрешение и да вземат руски офицери със себе си.

През март един американски преводач, сержант Борис- Бъки Кувшинов, беше жестоко бит от двама съветски офицери. От болничното си легло той ми разправи какво е станало. Една вечер руснаци го спрели на главна улица в София и му поискали документите: “Разбрах, че искаха да предизвикат скандал, псуваха ме по руски и казваха, че американците били копелета и двулични съюзници. Предложих да отидем в руския щаб и там да покажа документите си, но единият офицер извади пистолета си и ме удари през брадата, а след това двамата започнаха да ме бият, повалиха ме на земята, ритаха ме и ми блъскаха главата в циментовите стълби”.
Генерал Крейн изпрати официален протест. След три седмици руският командир полковник Смирнов повика в канцеларията си един американски офицер с преводач и каза: “Проведохме внимателно разследване и установихме, че тези мъже не са офицери от Червената армия. Те са били беларуси, които откраднали съветски униформи и нападнали сержанта ви, за да ви дискредитират храбрата Червена армия”.

В София изобилстваха доносници и полицейски шпиони. В хотел “България” трима мъже седяха малко встрани от входа и мислейки се за незабележими, записваха влизането на всеки чужденец освен на руснаците. Приятели и познати изведнъж престанаха да ме посещават. Когато ги срещнах на улицата, ми казваха, че били разпитвани от милицията и решили, че е много опасно да ги виждат заедно с американец. Дори отказваха да говорят на друго място освен на открито, където никой не би могъл да ги подслушва. Даже лица, които имаха работа в американската легация, се притесняваха да отидат там. Неприятелското и подозриелно отношение на руснаците и комунистите имаше двояк ефект: нашият престиж пострада много, а съветският се повиши. Българите бързо забелязаха пренебрежението на руснаците към нас. Повечето се чудеха как една самоуважаваща се и велика дъжава може да допуска такова отношение. Ден след ден българите живееха под все по-увеличаващата се сянка на Русия.

Когато новината за смъртта на президента Рузвелт достигна София, един комунист адвокат ме удиви с въпроса си: “Мислите ли, че новият ви президент ще бъде комунист? Нали знаете, че ние тук сме много силни и Сталин сигурно настоява за това.”
Комунистите искаха да превърнат България в икономически зависима държава от Русия. Познавам американски тютюнотърговец, който месеци наред се мъчеше да купи тютюн. Преговаряше с доминирания от комунисти търговски комитет на ОФ, който бе иззел всичкия тютюн. Предложи да плати в долари, но комунистите поискаха да заплати в натура. Тогава американският търговец им предложи 4 кг памук за 1 кг тютюн. Комунистите обаче продадоха тютюна на руснаците, които им платиха на цена приблизително 1 кг памук за 1 кг тютюн. По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.

Комунистите полагаха свръхусилия да русифицират страната. В училищата беше наложено политическо обучение от нови учители, а много от бившите учители изпратиха в концлагери за превъзпитание. Учебниците бяха преработени в комунистическо-руски дух. Руската пропагандна машина беше в пълен ход. Установен беше и контрол върху кината и театрите.

За мен беше невъзможно да пращам обективни и верни репортажи. Контактите с външния свят практически спряха. Съветската цензура наложи строг контрол. Нямах право да изпращам писма вън от страната. Телефонните и телеграфните съобщения бяха прекъснати. Само цензурирани телеграми до Ню Йорк и Лондон можеха да бъдат изпращани, и то само чрез Москва.

Въпреки всичко навън проникваше достатъчно информация за положението в страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

READER S DIGEST
Oktober 1945
Авторът Чарлз Ланиус от началото на Втората световна война
е кореспондент на National Broadcasting Company
в Европа – първо в Рим, после в Берлин.
През 1941 година следва германската армия на Балканите,
наблюдава нахлуването й в Русия. След това е преместен в Швейцария,
а към края на 1943 г. – в Турция, в очакване да влезе отново на Балканите.
Преводът на статията ни бе изпратен от свещеник Георги Недялков,
избягал от България през 1944 г., който не е забравил родината си,
продължава да помага за християнското възпитание на сънародниците ни в Америка и у нас чрез издавания от него тримесечен бюлетин “Христос посред нас” на Bulgarian Orthodox Religious Education Society, P.О .Box 4233, Sidney, OH, 45365-4233 USA.

Вестник “АНТИ”, бр.2 от 15-21 януари 2004 г

Виж също:

Варварите в Източна Прусия. “Armageddon: The Battle For Germany 1944-1945″

Руските зверства на Балканите. Варвари в Белград и Сърбия през 1944 година изнасилват и убиват жени

Паметник на Незнайния Мародер

През 1945 в Германия руснаците масово изнасилват жени и деца. Спомените на Gabriele Koepp

Генерал Патън за руската победа в Берлин през 1945 година

8 май – Ден на Армагедон. Червените варвари

Две берлински истории за две Германии

Злобният и жесток Албион. Излишните жертви 1944-1945г.

Германците от изток са плащали от джоба си на съветските окупатори.

Още веднъж за руснаците и за немците.

{ 39 comments… read them below or add one }

Иванов June 4, 2010 at 14:43

ТОЗИ ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН. рУСНАЦИТЕ СА РАЗСТРЕЛВАЛИ НА МЯСТО ЗА ВСЕКИ ОПИТ ЗА ПРОИЗВОЛ И НАСИЛИЕ. Да е разстрелян америкнски войник за изнасилване на жена от окупираните територии? Няма такова нещо, а съветси има доста. Питайте немкините и там откъдето са минали? Дисциплината е била железна. Другото са евтини глупости и това не е бил журналист, както се преставя, а амер. разузнавач изпратен за преговори зад гърба на руснаците. Този се е крил у миша дупка отначало.. Как не са го пречукали.
А сега ни разправя легенди-спомени.

Reply

shokersun June 5, 2010 at 12:59

ТИ ГОВОРИЛ ЛИ СИ С ХОРА ПРЕЖИВЕЛИ ТОВА ВРЕМЕ ??!?!? ВСИЧКО В СТАТИЯТА СЕ Е СЛУЧВАЛО

Reply

тупая обезьяна June 4, 2010 at 16:55

Защо се публикува този очевидно пропаганден и манипулативен материал, написан от хамериканската нео-либерална агитационна машина с цел опетняване на делото на Червената армия, освобдила България от хитлеро-фашизма, а ???

Reply

shokersun June 5, 2010 at 13:01

Хитлеристкия режим бе най-хубавото нещо което можеше да се случи на България.Ако войната се беше развила по-друг начин България сега щеше да бъде в нов златен век.А понятия като “хитлеро-фашизъм” не съществуват

Reply

Oriana Fallaci June 4, 2010 at 17:27

Mnogo mi e interesno dali drugariat ivanov e takuv oformen idiot ili prosto se pravi na takyv samo za da drazni horata i da myrsi tozi site. Lichnoto mi mnenie che e vtoroto zashtoto ne moga da si predstavia che edin syvremenen chovek moje da razsyjdava po takyv nachin ili pyk naistina e komunist koeto estestvenno obiasniava deistviata mu.

Reply

Anonymous June 4, 2010 at 19:02

Не, бе, идиот си е човека, не го закачайте.

Reply

Nik June 4, 2010 at 21:46

Докато всички тези престъпления от руската окупация на България през 1944 не влязат в учебниците по история, отърване няма от пасмината “Иван”-овци ….

Reply

Alois von Turn December 19, 2016 at 3:34

PRAVILNO !

Reply

Лъчезар П. Томов June 5, 2010 at 9:12

Плюйте змии, плюйте, вашето царство свърши!

Reply

Oriana Fallaci June 5, 2010 at 13:24

Ne moga da se vyzdyrja drugariu tomov da ne vi nareka s nai obidnoto prozvishte za edin homosapiens – vie ste komunist

Reply

антикомуста June 5, 2010 at 10:29

Живота ни отиде заради тези долни комуняги и руската сган

Reply

Anonymous September 10, 2013 at 0:10

как по точно ви отиде живота?

Reply

Theodore June 5, 2010 at 16:49

Не взимам категорично страна, но през годините съм слушал от не един и двама очевидци, че наистина руските офицери са разстрелвали при случай на изнасилване. Не че не е имало такива. При коя война не ги е имало?

Reply

sasho June 5, 2010 at 17:33

Дори да са разтрелвали за изнасилване, това реално прави ли разлика ?! Факт е, че червено-жълтата монголоидна сган опустошава източна европа през 44-45. Инасилвания, грабежи, убийства на цивилни…всичко. От другата страна на Берлин дори да е имало подобни случаи, те са били по-скоро изключения. Докато не се махне най-големият паметник в столицата ни, а именно този, възхваляващ банда мародери и варвари, сме за никъде !

Reply

Мартин June 5, 2010 at 18:04

Нищо не искам да доказвам,само ще разкажа.По стечение на обстоятелствата в моята родна къща преди 9-ти на квартира са били германски офицери,а след 9-ти-съветски.Спомените ми са от първа ръка,от майка ми и от баба ми.Не е имало случай немските офицери преди да излязат от къщи да не се изкъпят,да не си изгладят униформите,ботушите им да не са били лъснати до огледален блясък.С две думи-като че са излизали от кутийка.Разбира се че е имало и ухажванияи срещи с българки,но ВСИЧКО е било в границите на приличието,на ДОБРОТО възпитание.Майките просто не са се притеснявали да пуснат дъщерите си на улицата (до ученическия час разбира се,тогава и на това се е държало) В къщи все още се пазят някои сувенири,оставени за спомен на домакините.Ха сега познайте как е било след 9-ти,при съветските квартиранти.Добре поне че единият руснак е бил офицер в градската комендатура,та като спомен ни е останала само мръсотията и някои откраднати “за спомен” от България неща.Просто всичко си е въпрос на манталитет и на култура.А какво ще кажете за някои деиствия на на нашите военни от българския окупационен корпус в Гърция и Македония,а чували ли сте спомени на наши военни-спомени,но откровенни-какво е било в Унгария?Просто споменавам тези неща защото ми се струва че ние сме били достойни съветски ученици и когато ругаем съветските вървари да погледнем и към себе си.

Reply

Иванов June 5, 2010 at 19:21

Немците бяха на почивка в Бг и можеха да са немци. Парите им пари, шоколадите шоколади, цигарите, цигари. Тиловаци не помирисали фронт.
И у нас отседнаха направо от фронта тилови части, болшинството от азиатските републики, с аруци, коне, недояли, недоспали. Много по случайност и късмет останали живи.
В Бг не са се водили боеве. Каква баня, какво шест пет. Спали са по каруците и някои по-касметлии по къщи. Русия разсипана и разорена от войната и това е личало по всичко в армията и нейното оборудване и вещево доволствие.
Да си видял немците на фронта и близо до зоната на военните действия, тогава ще имаш реална престава за много неща. У нас влезнали като гости и братя по оръжие и са били посрещнати и са се държали като такив.

Reply

Reformed June 5, 2010 at 21:00

Иванов,

Те и руснаците са ни братя по оръжие, когато влизат в България.

Сега малко по-сериозно: това, колко са разсипани от войната не означава, че не трябва да имат морал. Само че отде морал у руснаците, които гледат на българите като на окупиран народ? А и руснаците никога и след това не са се държали приятелски – като другари по оръжие – дори и след това. Говоря по личен опит от 80-те години на 20-ти век.

Русия/СССР/Русия винаги се е държава като империя – никога на равна нога с когото и да било. За разлика от много други народи.

Reply

Barbie December 10, 2011 at 10:40

What I find so inteetrisng is you could never find this anywhere else.

Reply

setlfn December 10, 2011 at 20:40
Reformed June 5, 2010 at 21:03

Иванов,

Те и руснаците са ни братя по оръжие, когато влизат в България.

Сега малко по-сериозно: това, колко са разсипани от войната не означава, че не трябва да имат морал. Само че отде морал у руснаците, които гледат на българите като на окупиран народ? А и руснаците никога и след това не са се държали приятелски – като другари по оръжие – дори и след това. Говоря по личен опит от 80-те години на 20-ти век.

Русия/СССР/Русия винаги се е държала като империя – никога на равна нога с когото и да било. За разлика от много други народи.

Reply

Мартин June 5, 2010 at 21:14

Иванов,още малко и ще ме разплачеш от умиление.Ще те запитам само за справка;би ли ни описал в кои зони на бойни деиствия си бил,че познаваш толкова добре фронтовата психика.Или може би опита ти е от 68-ма,когато оказахме “братска” интернационална помощ на братска Чехословакия?Но,виж,в едно си много прав и то е че германците са влезли у нас като гости,като братя по оръжие.А руснаците и тогава и винаги са нахлували в България като врагове,като окупатори.

Reply

sasho June 5, 2010 at 23:39

А така! Дай да оправдаем руснаците защото, ей Богу, са били много натоварени психически и физически от войната и от кофти положението в тяхната си държава. Това е като да кажеш “Еми какво като са изгорили толкова немски села и са избили толкова невинен народ, немците са правили същото в Русия”.
о.О

Reply

kosio June 6, 2010 at 5:34

A zashto ne mu triete necenzurnite komentari na Ivanov?
Nqmam nishto protiv da gi preskacham, kogato ne sym syglasen s tqh, no da mu cheta bylvochite e prekaleno!
Maloumieto ne e izvinenie za lipsata na vyzpitanie!

Reply

Петър Петров July 14, 2014 at 15:33

А защо не трият твоите , написани на маймуница ? Малоумието не е оправдание , че не можеш да си инсталираш кирилица – ще платиш на друг да го направи.

А на Иванов , да не помисли някой, че го защитавам , ще кажа – те руснаците , са в състояние на война и морална разруха не от 1941г, ами от от 1917г. От тогава човешкия живот там , струва по-малко от шише водка. Немците са помогнали , но те са си варвари и без това.

Само за пример ще дам , картечниците на НКВД зад бойните редове – няма отстъпление , само напред. С което създадоха армията на Власов от военнопленници.

За хора, които не ценят живота на собствените си войници, как могат ценят живота , честта или имота на хората в окупираните територии. ?

Reply

АБК June 8, 2010 at 20:22

Иванов ти си човек с промит мозък, само глупости плямпаш. Благодарение на твойте комунистически приятелчета България е на този хал в който се намираме сега, как може да си толкова сляп ти си от този тип хора след 1989г. с дървени глави които викат че по добро от СССР нема. Толкова си примитивен от страни че направо като те види човек му прилошава. Руснаците са ни направили толкова а ти ги защтитаваш не знам какво са ти правили но ти си един съвременен еничарин.

Reply

AБК June 9, 2010 at 22:01

Не си прав Кире руснаците нахлуха в България и със сила свалиха тогавашното правителство поставяйки комунистите на власт което си е чиста окупация. Относно американците няма място за сравнение техните войски се намират на наша територия защото миналите правителства са им го разрешили. Не ме разбирай погрешно аз лично съм против това чужда армия да бъде на наша земя но какво искаш от един народ какъвто е нашият? Не сме способни да се защитаваме, имаме една никаква армия която всеки може да размаже а и народът ни е толкова беден че е готов да се продаде на всекиго затова ще бъдем винаги под окупацията на някой още много дълго време поне докато не си стъпим на краката и това няма да е близките 50 години.

Reply

Константин June 15, 2010 at 16:16
николов, Историк August 1, 2010 at 18:56

За успокоение на съветофилите, към разказаното по-горе ще добавя само, че БКП надминава учителите си във много отношения. Всъщност БКП извършва много по-ужасни престъпления от окупаторите, които предимно грабят и изнасилват, но убиват далеч по-малко. Имам предвид в България. В Германия е друго нещо – това оня нещастник дето твърди, че солдатите ги разстрелвали за изнасилване на германските жени що не си навре смрадливите лъжи в червения задник. Не само че не ги наказват, но и ги призовават да убиват и изнасилват. Да вземе да прочете поне призивите на Еренбург. Но всъщност, болшевиките избиват много повече съветски граждани отколкото мирни германски граждани, така че то си им е в психиката. Някой ги оправдават, че хитлеристите били също избивали съветски граждани. Но дори и да е така, това само доказва, че между Сталин и Хитлер разликата е в пропагандата, а същността им е една и съща. Комунизъм и националсоциализъм си е на практика едно и също – само дето Хитлер се ограничава до евреите, а Сталин изтребва всичко дето си позволи да шавне.

Reply

николов, Историк August 1, 2010 at 19:08

И още за лъжците дето твърдят че Червената армия била освободила България от някакъв си фашизъм. До 9.9.1944 на власт е правителството на Константин Муравиев, състоящо се от най-демократичните български политици. Окупаторите съставят правителство пар ексаланс фашистко – министър председател е Кимон Георгиев, отявлен фашист, министър на пропагандата Димо Казасов – също отявлен фашист , автор на книгата “В отечеството на Мусолини”, за комунистите да не говорим. Има за параван и няколко души подлъгани хора, които след това скъпо плащат за проявената наивност, като Никола Петков. Но с промити мозъци едва ли има смисъл да се дискутира – те си знаят само простотиите дето им ги е набил в кратуните агитпропа и това е.

Reply

Петър Славов August 1, 2010 at 19:44

Абе Червената армия наистина освободи България, освободи я от всичките й мъки освен от формалната й независимост, приютявайки я сред братските, хуманни, прогресивни,народни, демократични, въобще исторически и политически правилни и още не знам си колко добродетелни сили на източната империя.

Reply

Войника August 29, 2010 at 22:08

Искам да попитам тук пишещите,някой от вас участвал ли е във война за да анализира и коментира ситуацията която е била тогава?

Reply

Георги Георгиев December 2, 2016 at 1:29

Аз съм участвал … в Камбоджа .

Reply

Nik February 10, 2011 at 21:59

Иванов, привет, чух наскоро хубави неща за тебе. Ето.
Съветският поланик в Бурунди отишъл на бар,
в един момент балерината от шоуто му седнала на колената,
а той, на четири водки, по навик пуснал ръка към “бермудския триъгълник”.
И о ужас, ръцете му се напълнили с мъжка карантия.
Балерината, усмихвайки се на аудиторията, нежно му зашептяла:
“Не делай хмурое лицо,
немедлено пусти яйцо,
передай в Москве що жив здоров,
майор с разведки Иванов.”

Reply

Толбухин May 19, 2011 at 22:09

Тоя “автор” е толкова тенденциозен, че чак става безпредметно да му оборвам фантасмагориите. Пише така, сякаш е бил свидетел на събитията, а сигурно има още жълто около устата…. Жалка работа!

Reply

Антикомунист May 19, 2011 at 23:47

Описаното в статията е само малка част от престъпленията извършени от комунистите.
Червената пияна монголоидна армия ни освободи единствено от нашата свобода.
09.09.1944 е най-черната дата в цялата история на България.
Трябва да се обяви за ден на национален траур.
Убийства в такива мащаби , преди тази черна дата България не помни.
За целия комунистически период са избити около 300000 човека.
Само от 09.09.1944 до 31.12.1944 са избити около 100000 човека.
И сега се чудят защо имаме демографски проблем.
Дано имаме късмет да дочакаме един по-добър свят, без живи комунисти.

Reply

Николай June 14, 2011 at 15:57

..”едрогърдести рускини с ботуши и шмайзери”Чакай бе човек,от кога руснаците са се въоръжавали с “Шмайзери”!?Може да е имало някое друго трофейно оръжие ама нищо повече. Иначе за статията-пълна измишльотина,пълна с исторически неточности и явно писана от некомпетентен автор!

Reply

Аспарух June 14, 2011 at 17:59

Забравяш че по това време думата “шмайзер” е нарицателно за всеки картечен пистолет. А автора си казва че е журналист. И е възможно да не е различавал различните модели.
А колкото до верността на написаното – лично съм чувал разкази на очевидци които потвърждават грабежите по селата, както и изнасилванията на жени от “фашистки” семейства.

Reply

US May 4, 2012 at 20:18

Ето намерих фо в оригинал сканирано от Миуолоки Сентениел 22-23 Окромри 1945! Щото по-горе едни твърди, че това го нямало никъде. Ето част 1: http://news.google.com/newspapers?nid=1368&dat=19451021&id=dloaAAAAIBAJ&sjid=DQ0EAAAAIBAJ&pg=6729,4977283
Ето и част 2: http://news.google.com/newspapers?nid=1368&dat=19451021&id=dloaAAAAIBAJ&sjid=DQ0EAAAAIBAJ&pg=6679,5077573

Reply

Anonymous June 2, 2014 at 13:22

И к’во и е славното на дивашката червена армия? И ако не знаеш червена армия се пише с главна буква!
Но откъде акъл в кухата ти червена кратуна!

Reply

Leave a Comment

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post: