Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Спомените на Ото Скорцени в автобиографията му "Непознатата война" | ExtremeCentrePoint

Спомените на Ото Скорцени в автобиографията му “Непознатата война”

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 25 May, 2010 · 14 comments

in Европа, История

1462863760 Кой е Ото Скорцени? Австриец роден във Виена говорещ перфектно френски и английски,  Оберщурмбанфюрер от Вафен СС, Командир на група от специалните сили на националсоциалистическа Германия през Втората световна война, прославил се с операциите си в СССР, Италия и Югославия. След войната попада в плен на съюзниците.  Обвиден е във военно престъпление за използване на американски униформи при инфилтрирането си в тила на съюзниците при битката за Ардените. По време на процеса е оправдан след свидетелските показания на офицер от английското разузнаване, който заявява, че британските специални сили също са използвали немски униформи на територията на Третия райх.

След войната, Скорцени най-вероятно работи за ЦРУ. Засичан е във Франция през 1950 година, а след това в Египет при генерал Мохамед Нагиб като военен съветник. В Египет е заминал по молба на Рейнхард Гелен( от ЦРУ) и привлича на работа в арабската страна бившия генерал от СС Вилхелм Фармбахер, генерал Оскар Мюнзел,  шефът на службата за сигурност на Хитлер – Леополд Глейм и Йоахим  Демлинг бивш шеф на гестапо в Дюселдорф.  Ясер Арафат преминава обучението си при Скорцени.  През 1960 година създава Paladin Group. Ото Скорцени пише и автобиография „Непознатата Война”. Ето един интересен пасаж от нея за периода прекаран в Нюрнбергския затвор преди процеса:

„ Разполагах с по-малко от един пакет тютюн на ден, но това все пак ми позволяваше да обикалям килиитеи да  говоря с колегите подсъдими, да създам някои интересни връзки, да насърча тези, чиито дух беше спаднал до нула. В същото време, аз си давах сам кураж. Ако охраната се намесваше, аз казвах че предавам информация за семействата на затворниците и че съм бил помолен за това. Освен това, напомням ви отново, че съществуваха много топли отношения между войниците негри на служба в  щатската армия. Между нас онеправданите имаше истинска солидарност. Американските психолози бяха допуснали тежка „психологическа” грешка оставяйки черните войници да се занимават с нас. Те отказваха да ни третират като животни и Андръс получи доста уроци по човечност от тях.

Тази епоха беше най-вече епоха на съдийте и трибуналите. В британската зона бяха разследвани повече от 700 000 немски войници, офицери и служители. От тях заподозряни за престъпление бяха 937 затворници. Британските съдилища издадоха присъди:

Смъртните присъди: 230
Доживотен затвор: 24
Затвор: 423

Общо: 677

Оправдателни присъди 260

677 души бяха нарушили правилата за водене на война според победителите или по-малко от един на хиляда.

В американската зона, според окончателния доклад на бригаден генерал Телфорд Тейлър, 570 немски войници попадат под удара на Закон № 10 (Този закон позволява на съюзническите военни командири да създават трибунали за военни престъпления, престъпления против мира и престъпления срещу човечеството “, тъй както тези престъпления са били дефинирани от Хартата от Нюрнберг). Само 177 военни са призовани пред съдилища в САЩ, със следните резултати:

Смъртните присъди: 24
Доживотен затвор: 118

Общо: 142

Оправдателни присъди: 35

Във френската зона, бяха  арестувани няколко хиляди души. Присъдите бяха следните:

Смъртните присъди: 104 (62 изпълнени)
А доживотен затвор: 44
Затвор: 1475

Общо: 1623

Оправдателни присъди: 404

Общо след войната съюзниците осъждат 2442 души от над 10 милиона мобилизирани в германската армия, или 0.024%.

В съветската зона за окупация, екзекуциите надвишават 185 000. От 4,0 милиона немски затворници в СССР, едва 30% успяха да се завърнат след 1945 година.”

400374503

{ 14 comments… read them below or add one }

shokersun May 25, 2010 at 15:24

http://www.book.store.bg/p18857/diversant-oto-skorceni.html – Ето една интересна книга за живота на Скорцени.

Името на Ото се свързва с организацията О.Д.Е.С.С.А. за която има слухове,че съществува и днес и имат план за създаването на Четвъртия Райх.За Скорцени се смята,че е един от инициаторите за започване на така наречената “Последна команда” – масово бягство на висши офицери извън територията на Германия с цел да се върнат след време и да вземат властта.

Reply

crusader May 26, 2010 at 11:55

Добре,ама те тези офицери вече ще са или на преклонна възраст или ще са починали.И в тази връзка кой ги подържа тези планове и още повече би бил в състояние да ги реализира?

Reply

Reformed May 26, 2010 at 12:14

Ако се напъне човек, може би може да измисли някаква хипотеза как би могло да стане – някоя неонацистка организация, съответно предаване на властта към по-млади членове; финансиране от някакви хипотетични секретни фондове, изнесени след войната. Но това по-скоро прилича на сценарий за филм, отколкото да е реално приложимо. Възможно е, но не е много вероятно.

Reply

shokersun May 27, 2010 at 9:50

Всъщност потвърдено е че последните месеци масово се пренасят засекретени неща в Испания.А по заповед на генерал Карл Дьониц няколко десетки подводници потеглят към различни точки на света

Reply

crusader May 27, 2010 at 12:05

Едвали е възможна дълготрайна конспиративна дейност и съществуване на подобна организация, при това с реални възможности за идване на власт по нелегален начин.Много бързо всевъзможните агенции за сигурност ще им влязат в следите.Единствения начин за политическа кариера или битие на бивши членове на национал-социалистическата партия е политическа конвергенция в някоя друга политическа сила.Такива примери има.Например те масово поддържат Християн-демократическата партия или Християн-социалния съюз.Но от това нищо не следва.

Reply

Reformed May 25, 2010 at 20:51

Това, което показва статията, е огромната разлика в осъдените при западните съюзници, от една страна и от друга страна, екзекутираните в съветската окупационна зона и отведените в плен в СССР.

За пореден път се доказва чудовищността на съветската/руската държавна машина и ненавистта й към човешкия живот.

Reply

1234567890 May 25, 2010 at 23:25

OK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Константин May 26, 2010 at 11:45

От взетите в плен при Сталинград 120 хиляди немци след една година оцеляват 5 хиляди. Ако ще говорим за геноцид, холокост, военопрестъпления…

Reply

Васко May 26, 2010 at 17:58

До сега не ми беше известна тази статистика.
Оказва се, че в западните зони на Райха (ок. 2/3 от целия), всички осъдени са по-малко дори от осъдените на смърт у нас от т. нар. Народен съд!?
Другото покъртително изумление – в западните зони осъдените на смърт са ок. 300, в руската (съставляваща 1/3 от територията) – 180 000!? Ценност на човешкия живот – 1:600. Ама мащаб, а?
Да, има “сблъсък на цивилизациите”, но той е по оста Запад – Изток (не и Север – Юг), а още по-добре го беше казал президент Буш – “сблъсък ЗА цивилизацията”!
Солидаризирам се с тезата на Reformed – чудовищно е!

Reply

Константин May 26, 2010 at 20:29

То и избитите като еретици за цялото време на съществуване на Инквизицията са по-малко от избитите у нас от “Народния” съд и без съд с негова благословия.

Reply

Васко May 26, 2010 at 20:05

P. S
Ако и умножим коефициента “ценност на човешкия живот” по териториалната му определеност, то тогава – 600 х 3 = 1:1800!??
Или да го кажем в по-ясни понятия – един “труженик” (в съветския блок) = 1800 човека (в цивилизацията)!

Reply

Reformed May 26, 2010 at 22:43

Според мен коефициентът трябва да е обратно – 1 800 нецивилизовано убити на всеки 1 цивилизовано осъден (или екзекутиран, не следя точно какво смяташ като основа – все пак е късно вечер… ).

Reply

Константин May 26, 2010 at 20:39

Може би не е по темата, но миналата седмица Европейският съд по правата на човека потвърди присъдата, издадена в Латвия, срещу “червения партизанин” Василий Кононов (дъртакът сега гони деветдесетте), убил деветима мирни жители, сред които и бременна в деветия месец, като ги изгорил затворени в дървена барака. Бременната по някое време успяла да се измъкне, но освободителите я завряли обратно. Конанов е командир на “партизанския” отряд, той е взел решението и е участвал в изпълнението.
Дано Ото Скорцени спи по-спокойно.

Reply

Reformed May 26, 2010 at 21:42

Дали ще приложат присъдата ефективно?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: