В замъкa Вевелсбург беше открит музей на СС. Изложен е бележникът на Химлер

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 20 April, 2010 · 8 comments

in Европа, История, Тенденции

wewelsburg-1 През миналата седмица във Wewelsburg(Германия) отвори врати музей на SS ( NDLR: SchutzStaffel = група за защита), който разказва историята на тази организация. Замъкът е трябвало да бъде духовен дом след нацистката победа. Музеят, първият в света посветен изцяло на СС, проследява възхода на елитната охрана на Хитлер, която в крайна сметка включва повече от един милион членове, отговорни за отвратителни жестокости извършени по време на Втората световна война.

Предвидени на първо време като лична охрана на Хитлер, членовете на SS се заклевали във вярност лично на него. Тези елитни бойни групи постепенно се превръщат във въоръженото крило на немския канцлер дошъл на власт през 1933 г.

… Униформи, свастики и личният бележник на Химлер присъстват в експозицията. В музея са изложени черни униформи, както и сребърни пръстени давани от Химлер на висши офицери със свастики, стилизирани сребърни и платинени черепи емблеми , както и руни с логото на СС.

Според Мориц Пфайфър, млад историк на 27 години, които има голяма заслуга за създаването на музея, целта на изложбата е да напомня за нацистките престъпления и това е за да се избегнат обвинения в опит за прослава на СС.

wewelsburg_2ajpg За министъра на културата Бернд Нойман, който присъства на откриването, музеят трябва да бъде “място, което припомня жертвите и извършителите”. Триъгълният замък, построен през ХVII век на хълм в Централна Германия близо до Хановер, в който сега се помещава и младежки хотел, е играл водеща роля в историята на СС. Химлер поема контрола през 1934 г., непосредствено след като националсоциалистите идват на власт и решава да създаде в него елитна школа за офицери от СС. След това превръща замъка в духовен център, в който националсоциалистически вечния огън гори в кръглата крипта. Над криптата, в друга кръгла стая, наречена “Зала на върховния лидер СС”, според легендата Химлер е събирал 12-те висши офицери на SS. Крепостта продължава да привлича нео-нацисти и властите се опитват да избегнат замакът да стане място на “поклонение” . “Имаше хора, които идваха тук и правеха нацистки поздрав”, споделя Хайнц Кохлер, “Ние не можем да променим този начин на мислене.” добавя той.

6893070819152257 Строги правила за достъп: „Посетителите нямат право да казват някои неща или да носят определени дрехи “, казва Мориц Пфайфър – отнася се до лозунги и поздрави, които са забранени в Германия. “Ние си запазваме правото да гоним посетители и сме го правили в миналото”, казва Пфайфър.

{ 8 comments… read them below or add one }

Стойчо April 20, 2010 at 7:50

Затова немците са велика нация – не ги страх да разказват и за най-грозното у себе си

Reply

shokersun April 20, 2010 at 9:58

Светилище за всеки националсоциалист !
Нека да не забравяме и какво е станало преди 121 години на днескашната дата !

20 April 1889 Braunau Austria

Reply

Аспарух April 20, 2010 at 13:49

В тази връзка се чудя защо името на този човек е символ на всичко зверско у човека. Той е правил същото като много други – римските императори, Атила,Чингис хан, Наполеон, Червената армия 1917 г. и т.н. – воювал е за територии в полза на Германия. Защо отношението към него е различно. Едва ли причината е в броя на жертвите – Сталин избива много повече.

Reply

климатик April 20, 2010 at 13:55

Нека не забравяме на днешната дата какво се е случило и в България, преди 134години, българи, мои сънародници! А ако не знаете… жалко за вас.

Reply

Мартин April 20, 2010 at 16:34

Аспарух,за съжаление има един основен принцип който казва “Тежко на победените”Мисля че това отговаря на твоя въпрос за лошия Хитлер.Разбира се че и Хитлер и Сталин са двете страни на един и същ медал,но проблема е че Сталин е успял да се намърда между победителите,а Хитлер е победеният.А КЛИМАТИК бих го посъветвал да не ни обвинява в незнание и да не се мъчи да застава в позицията на многознаещ ,по причина че влезем ли в спорове,той рискува да нагази в дълбоки и мътни води,защото цялата наша “официална ” история е толкова манипулирана и фалшифицирана че просто няма накъде повече.

Reply

Nik April 22, 2010 at 16:36

Време е вече и ние да последваме немците – имаме остра нужда от музей на комунизЪма, който да приюти всички паметници на съветската армия, различните “альоши”, различните изображения на правешкия “мъдрец” и какво ли още не.
Смятам че е най-подходящо да се намери удобен терен в самия Димитровград, като тържествата на Бузлуджа се преместят в новооткрития музей. Време е тази хубава природа на върха да престане да се трови от зловонната смеска от пушек на кебапчета и духът на ленин/сталин/ димитров/че гевара..
Всичко това ще оздрави осезателно душевния мир на българина.

Reply

Pete April 30, 2010 at 22:42

Не можеш да промениш историята. Само глупаците комунисти мислеха,че промиват мозъци и манипулират историята. Докато в Кремъл разиграваха в продължение на 75 години водевила, че всичко се прави за човека, на самиздат в Съветския съюз се разпространяваха книгите на Солженицин, а в България тайно се ксерокопираха мемоарите на Благой Попов за ужасната действтелност в сибирския Гулаг. Историческите книги в бившите комунистически държави са пълни с измислици. Докато излязат новите, необременени от тоталитарната идеология, сборници, поколения наред ще живеят с бели петна за миналото на техните страни. Жалко е, но са малко източноеврпейските политиците на високо равнище, които разбират огромната важност на историята като познание за изграждане на бъдещето. Безпросветността в България вече взима своите жертви – лумпенизираният електорат е абослютно непредсказуем. Вчера избраха т. нар. цар, след това Станишев, а миналата година заложиха на Бойко Борисов. Българите приличат на религиозна секта, която е готова да обяви за бог всеки, който обещае, че няма да вдигне цената на хляба и няма да иска нови, по-строги строги закони.

Reply

Високият August 22, 2013 at 14:13

Там са очаквали посещението на извънземен свръхдух от Алдебаран!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: