Разобличиха първата руска лъжа за катастрофата на Качински

by ExtremeCentrePoint on Monday, 12 April, 2010 · 9 comments

in Европа, Терор и Комунизъм

Руснаците отново лъжат. Първата версия на официалните лица в Кремъл беше, че самолетът на полският президент е захождал за кацане към пистата 4 пъти:

 Сергей Разыграев сообщил, что Ту-154 четырежды пытался сесть на аэродром и три раза уходил на повторные круги.

Свидетели и очевидци на катастрофата опровергават това:

Как рассказал полномочный представитель президента в Центральном федеральном округе Георгий Полтавченко, "мы не слышали даже, как самолет приближался, шума двигателей не было слышно. Потом раздался какой-то удар, странные звуки, нехарактерные для крушения. Через некоторое время нам после этого сообщили, что самолет упал на землю. Буквально через три минуты мы были на месте".

{ 9 comments… read them below or add one }

Торбеш April 12, 2010 at 20:51
shokersun April 12, 2010 at 21:50

Ако всеки русофоб в сайта се замисли и бъде обективен със себе си,ще стигне до извода, че случилото се е трагедия в която нямат пръст руснаците.

Reply

бегемот April 12, 2010 at 23:02

абе ти май задължително искаш да оневиниш мръсниците от фсб? то това се нарича стокхолмски синдром в психиатрията…само казвам…

Reply

Сандо April 12, 2010 at 23:01

В никакъв случай не съм русофоб – и на сън да ме вдигнете, ще ви изрецитирам Евтушенко… Обаче…
Не че не можем да им вярваме на руснаците, но просто НЕ БИВА :-)

Reply

Апостол Апостолов April 13, 2010 at 4:26

Най- добре е човек да си няма взимане- даване с тая руска гмеж…

Reply

Константин April 13, 2010 at 6:51

Не знам дали съм прав, но на първите кадри от мястото на катастрофата с още горящите останки на президентския самолет не виждам “плътна мъгла”, за която се говори.
Отворете руските форуми и коментарите към руските статие за злополуката и ще се оттървете от всичките си илюзии – такова гадно злорадство си струва да види човек.
И като продължение на темата за руските военни престъпления: http://www.youtube.com/user/LucrBor1519?gl=GB&hl=en-GB

Reply

Кирил Кирилов April 13, 2010 at 7:19

Руснаците отново лъжат и почнаха сами да се оплитат в лъжите си.

http://dnevnik.bg/sviat/2010/04/12/886220_dispecher_ot_smolensk_s_ekipaja_na_tu-154_se/

http://www.kp.ru/daily/24471/630505/

Reply

Мартин April 13, 2010 at 8:18

Човек трябва да е скъсал напълно с реалностите за да приеме “версията” която до момента руснаците се опитват да пробутат на света,че единствен виновник за катастрофата е само и единствено екипажа на самолета в лицето на неговия капитан.Руснаците, видите ли, го съветвали да не каца,но той и само той на своя глава не един,а цели четири пъти е правил опити за приземяване.Като че ли не е капитан на ПРАВИТЕЛСТВЕН самолет,КОЙТО ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ лети при СПЕЦИАЛНИ мерки за сигурност,ами е някакво селско пиянде което след 300-400 грама водка се мъчи да нацели вратата на гаража си,но нацелва дворния курник защото вижда двойно.А обърнахте ли внимание и на един друг факт-наземния диспечер е ГОВОРИЛ НА РУСКИ,защото видите ли бил ВОЕНЕН и НЕ Е владеел английски,които език е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН език за комуникации във въздухоплаването и корабоплаването,а капитана на самолета ПРАКТИЧЕСКИ НЕ Е ВЛАДЕЕЛ руския език.Много ми е интересно тогава НА КАКЪВ ЕЗИК наземните служби са предупреждавали екипажа че действията му са рисковани.Ами само това ли?Изобщо започва да се налага мнението за история съшита с бели конци,но за жалост с изключително трагичен край за поляците.

Reply

Ринги Рае April 13, 2010 at 12:51

Някъде ми се мерна, че на самолета е имало 7 екипажа. Не знам доколко е вярно и възможно, но по груби сметки 8 души не са били членове на делегацията. Във всички случаи е имало и дублиращи пилоти. За мен е невъзможно дори и под натиск не един, а няколко професионалиста да вземат решение за самоубийствено кацане.

Абсурдна е първоначалната сигурност в твърденията за вината на пилота. Още преди да има някакви доказателства. В случая познатото ни “човешка грешка” е огромна измама, разпространена от самото начало.

С всеки изминал ден у мен се затвърждават съмненията за провокирана/ исценирана катастрофа. Особено след публикацията на Комсомольская правда. Произвеждането на слухове и съмнителни обяснения е стандартна процедура по заглушаване на сериозните аргументи. За масовия читател ще е трудно ориентирането кое е истина, кое – поредната димка.

Основният ремонт на самолета изобщо не е аргумент за неговата безопасност. При аварията в Саяно-Шушинската електроцентрала също се позоваваха на скорошен основен ремонт. Разбира се там ремонтът не е имал за цел повреда, само е извършен некачествено. Но при самолетите нещо ми се въртят в спомените многото откази от индииците по договори за руска военна техника именно заради лошата поддръжка. А и никой не се съмнява от кого са зависими всички големи предприятия в Русия и какво са в състояние да “допълнят” към апаратурата на самолета.

Комунистическата идеология има характеристиките на диаболистична секта. Там символиката е от огромно значение. Като се почне от петолъчката и се мине през моментите на всичките им по-значими “събития”, особено убийствата-подарък за рождения ден на поредния им тартор. Сегашната трагедия напълно се вписва в този символизъм – отново в Катин беше обезглавена полската армия. Само това е достатъчно.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: