Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Преди 11 година на днешна дата започна операцията на НАТО "Милосърден ангел" срещу Сърбия, а България извоюва поканата си за присъединяване към НАТО | ExtremeCentrePoint

Преди 11 години на днешна дата започна операцията на НАТО “Милосърден ангел” срещу Сърбия, а България извоюва поканата си за присъединяване към Алианса

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 24 March, 2010 · 28 comments

in България, Военни конфликти, Европа, История, НАТО

Tomahawk-launch Часове след началото на операцията, сръбският парламент се отказва от суверенитета си и моли Москва да присъедини Сърбия към Руската Федерация. Борис Елцин отхвърля предложението.

През първите 48 часа на войната НАТО счупва гръбнака на бившите югославски ВВС – 75 самолета са унищожени, а системата за ПВО на практика престава да функционира.

България използва събитията и за първи път от 100 години разиграва печелившата карта – отказва прехвърлянето на руски десантчици в Прищина, което отваря пътя за сухопътното настъпление на натовските армии започнало на 12 юни 1999 година. По този начин нашето правителство радикално обърна външната ориентация на България, а Иван Костов се вписа в златната книга на българските Възрожденци, спечелвайки покана за присъединяване на страната ни към Атлантическия алианс.

Вечна Слава!

{ 28 comments… read them below or add one }

Краси March 24, 2010 at 14:16

И Гоце, и Гоце ….

Reply

Аспарух March 24, 2010 at 15:48

Това което направиха нашите политици тогава беше може би най-правилното. Едно от малкото правилни решения през последните 20 години. А решението за това беше взето от парламента, не от Иван Костов. И не той спечели поканата. Той просто е имал късмета да е премиер тогава. Но дали това го вписва “в златната книга на българските Възрожденци”. Следвайки тази логика Станишев трябва да е на първа страница защото по негово време влязохме в ЕС.
Друг е въпроса, че самата агресия срещу Сърбия не беше оправдана с нищо. Освен разбира се целта за разцепване на Сърбия и намаляване руското влияние на балканите. Коета по никакъв начин не оправдава агресията срещу суверенна държава.

Reply

Deny March 24, 2010 at 16:45

Точно казано. Дори ще допълня: Парламентът, където мнозина гласуваха против това решение, както и Иван Костов са избрани от суверена, макар и с гласове против, включително и сульо и пульо. Вечна слава и на тия последните.

Reply

Кроки March 24, 2010 at 16:47

В демокрацията мнозинството командва, а малцинството се подчинява. Такива са правилата. ;-)

Reply

Deny March 24, 2010 at 17:09

Правилата са едно, а отговорността да застанеш зад нещо / не пред телевизора с ракийката / съвсем друго.

Reply

Anonymous March 24, 2010 at 17:22

Ще се опитам да позная кои са гласували против в Парламента. Комунисто/социалистите.

Reply

shokersun March 24, 2010 at 15:51

“Иван Костов се вписа в златната книга на българските Възрожденци”

Ахахахаха по-думите ви трябва да съдим,че това е най-великият българин след процевса ::D :D :D ?/?!??!?!

Reply

777 March 24, 2010 at 16:25

Дааа, как бързо минава времето и как незабелязано от нас се пише историята. Какви бурни критични времена е преживяла България само преди 10 години. Сега се питам давал ли съм си сметка тогава какво се е случило. Дали съвременниците на велики събития винаги ги недоотценяват или това е поредния български феномен? Не знам отговора.

Reply

Anonymous March 24, 2010 at 16:30

С доктрината “Ататюрк” Турция няма място в ЕС
В случая българският национален интерес съвпада изцяло с този на Гърция и Кипър

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5381&sectionid=5&id=0000701

Reply

Кроки March 24, 2010 at 16:43

Да бе верно тогава Гоце беше за НАТО вън. :-) :-). Даже писа писмо на Милошевич в подкрепа на сръбските комунисти и борбата им със световната славянофобия. Милошевич и Садам си изпатиха здраво Алилуяяяя. Така става когато някой рита срещу големите и силни батковци. Да е за урок на Путин, Чавес и иранската откачалка.

Reply

Мартин March 24, 2010 at 18:22

В статията с малко думи е казана голямата истина за събитията през 1999 год.Но жалкото е че човешката памет е къса,а се потдава и на манипулации.За първи път от 1944-та год. насам се намери един български премиер който каза “не” на руските претенции.И точно това отношение на Костов към Русия комунистите никога няма да му го простят.Това е и причината за всичките потоци от помия които се изливат и до сега върху него.Но да не забравяме че същата твърдост Костов прояви и спрямо исканията на САЩ България да приеме бягащи от сърбите косоварски бежанци.

Reply

Лъчезар П. Томов March 24, 2010 at 21:12

Костов носи отговорността като премиер. Да, ние го избрахме и той служи на нас, да, парламентът гласува, но той беше човекът на предна линия.

Reply

Tanya March 24, 2010 at 21:43

Нещо не мога да разбера – когато е за лошо – Костов, когато е за добро – правителството на ОДС /дори не на СДС/, що за шикалки? Костов каза “НЕ” на руските самолети тогава и България стана член на НАТО, абе вие да не би да мислите

Reply

Tanya March 24, 2010 at 21:44

Че ние, които помним, сме измрели вече? Казвам това, защото се възмущавам от некомпетентноктта и насочената неграмотност на журналисти, изопачаващи историческата действителност.

Reply

Nik March 24, 2010 at 23:38

Аспарух – “…самата агресия срещу Сърбия не беше оправдана с нищо. Освен разбира се целта за разцепване на Сърбия и намаляване руското влияние на балканите. Коета по никакъв начин не оправдава агресията срещу суверенна държава.”
Когато се употребява звучната турска дума “гьонсурат” – горният пасаж е точна илюстрация.
Защото светът (демократичния) помни с гняв касапина Милошевич и безкрайната жестокост, с която той етнически “разчистваше” цели села и градчета ,заселени с мюсулмани. Разкритите по-късно масови гробове въобще не бяха тайна за разузнавателните служби. И докато Европа се туткаше и не пожела да си развали рахата и да си изцапа ръцете, отвъд океана многократно предупреждаваха, че няма да търпят масовото заколение на мюсулмани в сърцето на цивилизования свят. За срам пред целия свят, по същото време един бъдещ български президент с агентурно име “Гоце” изпращаше поздравителни писма на югославския касапин и организираше митинги в негова подкрепа.
След всичко това, унищожителната атака на Америка беше едно логично продължение.
А ако това не беше се случило, до къде щеше да стигне Милошевич ??? Пази боже..
И на фона на тази обстановка, България имаше добрия шанс премиер да бъде Иван Костов !!!! Искаше се много разум и смелост за да се вземат тези решения !!
ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ !!!!!
П.С. А на Сърбия и сега никой не й пречи да се присъедини към Руската федерация.
Ама що тъй бе комшии от запад, след боя който ядохте, към ЕС и НАТО да гледате?????

Reply

Аспарух March 25, 2010 at 8:24

Светът зае и помни това което му беше показано. Не забравяй че всеки конфликт има две страни. А Европа не се намесваше защото беше наясно че никой няма право да се меси с оръжие вав вътрешните работи на сувереннна държава. И никой не дава право на САЩ да започват тази война. Те имат политически интереси на балканите и използват всеки повод да ги налагат.
Личното ми мнение за Иван Костов е крайно негативно. Но това не ми пречи да оценя по достойнство направеното от неговото правителство. Но пак казвам – решенията и тогава и сега ги взима парламента не премиера. И не е нормално всички заслуги да се приписват на него. Имаме реален опит от “култ към личността” на някого.

Reply

един познат March 25, 2010 at 11:42

@ Аспарух: “А Европа не се намесваше защото беше наясно че никой няма право да се меси с оръжие вав вътрешните работи на сувереннна държава. ”

А имаше ли право Европа да си затваря очите пред масовото избиване на албанци и подготовката на етнически геноцид през 1999 година? Милошевич с типична комунистическа наглост се опита 50 години по-късно да направи това, което Берия извърши с татарите, а Каганович с украинците през 1933.

Ако приложим твоя принцип за ненамеса в никакъв случай, то като се започне от освобождаването на България, Балканската война и се мине през десента на съюзниците в Европа през втората световна, според теб излиза че всички тези войни не е трябвало да се водят защото е имало “намеса с оръжие вав вътрешните работи на сувереннна държава”. Доста несъстоятелна теза не мислиш ли?

Reply

Аспарух March 25, 2010 at 13:18

До някъде си прав. Европа нямаше право да си затваря очите. И тя не ги затваряше. Но търсеше решение по пътя на преговорите. До военно решение се стига само в краен случай. Както в руско-турската война, също и при десанта в Нормандия. В слючая войната започна по решение на САЩ, без резолюция на ООН.
Съгласен съм че не може да стоиш безучастен когато се извършва геноцид. Но всеки конфликт има две страни. Замислял ли си се кое е предизвикало сърбите към подобни действия. А границата между отмъщението и престъплението е мното тънка. Не оправдавам сърбите, просто търся обяснение за действията им.

Reply

Константин March 25, 2010 at 6:56

Много добре помним онова достойно време, след правителството на Костов и благодарение лично на него България върна достоинството си. И дори позорното управление на следващите правителства не можах да компрометират постигнатото от него.

Reply

Константин March 25, 2010 at 7:04

Много добре помним онова достойно време, след правителството на Костов и благодарение лично на него България върна достоинството си. И дори позорното управление на следващите правителства не можах да компрометират постигнатото от него.
А когато говорим за “агресията” срещу Сърбия, може би освен коминтерновската версия за събитията трябва да помним, че става въпрос за финала на дългогодишна акция на международната общност, основна роля играеше (невероятно неефикасно) Европейския съюз, в рамките на която от Милошевич бяха унищошени Мостър, Сараево, загинаха десетки хиляди невинни, имаше го клането в Сребреница (с мълчаливото съдействие на холандския контингент), започна терорът в Косово, и за да се сложи край на цялата тази простотия, заплашваща пряко и нас, с хиляди зорове европейците успяха да привлекат и САЩ. Слава Богу, тогава на власт у нас беше правителството на Иван Костов.

Reply

Аспарух March 25, 2010 at 8:41

Много съм далеч от коминтерновската версия.
При всяка война има зверства. Не ги оправдавам но “мълчаливото съдействие на холандския контингент” в Сребреница е може би резултат от факта че те са видяли и другата страна. Не само показаното по новините.
С хиляди зорове европейците опитваха да спрат САЩ. И не успяха.Войната започна без резолюция на ООН.

Reply

един познат March 25, 2010 at 11:50

Едва ли са видели нещо различно от масовото избиване на деца и жени. Колко бяха жертвите? Сега се оказва, че холандският контингет наблюдавал клането е бил пълен с педали. Дори командващият офицер е гей. Това подпомага разбирането на случилото се.

Reply

Аспарух March 25, 2010 at 13:03

Каква е сексуалната ориентация на холандците няма отношение в случая. Казах че те може би са видели и другата страна. Можеш да си сигурен че не само сърбите са избивали жени и деца.

Reply

един познат March 25, 2010 at 11:46

Точно така беше. Не САЩ настояваха за военна операция в Югославия, а ЕС защото не можеше да се справи със ситуацията. САЩ до последно се дърпаха. От друга страна ЕС нямаше военен потенциал сам да реши въпроса и се наложи операция на НАТО.

Reply

един познат March 25, 2010 at 11:57

Забравих да кажа, че аз също не съм привърженик на Костов. Може криво да седя, но се опитвам право да съдя. В случая Костов изигра основна роля за модернизирането на България и влизането и в НАТО и ЕС, но едновременно с това затъна в корупция и управленческо безсилие, което в крайна сметка го провали като политик.

Reply

Nik March 26, 2010 at 23:30

Живея отдавна в Холандия.Холандският контингент в Сребреница нищо не е забелязал в “другата страна”. Ако имаше нещо такова, щеше да излезе с огромно букви на първите страници в медиите ( тук не е България да се публикуват само удобни неща) и щеше и до днес да е знаме на “цялата прогресивна общественост”. Не си служете с мъгляви предположения за да лансирате някаква удобна на вас теза, без да имате абсолютно никакви факти, не е почтено.
Холандският контингент не се е намесил по проста причина – действали са стриктно според подробно написани правилници и предписания. Мисията им е била, казано с прости думи, да охраняват, но не и да потушават “пожари”. Просто не са имали никакво право да влизат в бой с поделенията на касапина Милошевич. Това беше основната дискусия тук. Затова и “присъдите”, които получиха, бяха само морални (плюс оставки).
Да, сигурно в холандската армия е имало гейове, но преувеличените твърдения за тяхната роля са злонамерени спекулации.
Българите днес въобще не осъзнават колко струва смелото решение на Иван Костов, и че един десант в Косово щеше и до днес да е една кървяща рана (руснаците където захапят не пускат до дупка), а България щеше още да си мечтае за ЕС и НАТО, а би могло да сме вече и Беларус на балканите..
Сърбите коварно предоставиха вече на руснаците военна база край българския град Ниш. Само Бог знае какви провокации и шантажи ще дойдат от там. Не ми се мисли какво ще се получи и когато руски специални военни части се настанят и в руската ядрена база “Белене” ( от сега си казват, че 80% от централата ще е тяхна, т.е. под тяхно разпореждане). Бог да ни е на помощ и дано накаже предателите, преди да са продали напълно суверенитета на страната.

Reply

1234 September 10, 2010 at 13:40

Като си от дълго време в Холандия, стой си и не се бъркай там където нямаш работа, т.е. в България. Не ми казвай кое е хубаво или лошо за мен, който живея в България.
Плащаме по приблизително 1 милиард долара за членство в НАТО годишно и получаваме какво? Защита – от какво? Сигурност – срещу какво? Гаранция за териториална цялост – кой я заплашва – Румъния и Гърция (членки на ЕС като нас), Турция и Сърбия (кандидат членки на ЕС), Македония :) ?? Кой ни заплашва толкова, че си струва да даваме 1,5 милиарда лева годишно, вместо да ги дадем за здравеопазване например? Или да бъдат увеличени пенсиите на нашите майки и бащи с тези пари – това е 13 пенсия на всеки един пенсионер в страната в размер 750 лв. За тези хора това са страшно много пари, а ние бедните ги даваме да богатите американци. НАТО е една ДАЛАВЕРА, която може да ни струва много скъпо, заради участията ни в престъпническите американски мисии в Ирак и Афганистан. Какво търсим там? Какви интереси имаме там? Тези 2 млн. пенсионери какъв интерес имат в Афганистан? Идиотизъм! Какво направи НАТО за Испания, например? Гръмнаха им влака, умряха невинни хора – паника , ужас, страх. Защо великото НАТО не ги спаси от това?

Reply

Anonymous September 11, 2010 at 6:59

Ако тези пенсионери не гласуваха редовно за БСП можеше и по добри години да видят. А колкото за Сърбия – най после си го получи. Света разбра що за стока са. Нали се сещаш колко българи са разплакали. Доста нагла и агресивна нация.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: