На 9 май 1941 г. от полковник Христо Калфов е учредена Централната служба за организиране и възстановяване на Новите земи

by ExtremeCentrePoint on Sunday, 9 May, 2010 · 1 comment

in България, Военни конфликти, Европа, История

902 Преди 69 година на днешна дата е учредена  Централна служба за организиране и възстановяване на новите земи начело с о.з. полковник Христо Калфов. С постановление на кабинета службата получава 10 000 000 лв. На 19 и 20 април по предложение на германското правителство три български дивизии навлизат във Вардарска Македония и поемат администрирането там, въпреки че българската армия не участва пряко във войната на Германия и Италия против Югославия и Гърция. Границите на областите, които може да заеме българската армия във Вардарска Македония и Беломорието са: в Западна Тракия на изток до демаркационната линия Свиленград – Кюпрюлю – Дедеагач, в Източна Македония между реките Места и Струма, островите Тасос и Самотраки, които образуват т.нар. Беломорска област, Вардарска Македония до р. Вардар и Западните покрайнини с Поморавието до линията Пирот – Враняк – Скопие. Това става след като на 6 април Германия провежда навлизане в Югославия и Гърция и чрез обход на отбранителната линия “Метаксас” достига Солун. На 17 април германските армии навлизат в Тесалия, а на 20 април генералите Чолакоглу, Бакапулос и Демистихис, без съгласието на правителство, подписват капитулацията на гръцката армия.

О.з. полковник Христо Димов Калфов е роден в Калофер на 16 октомври 1883 г.
Завършва Военното училище в София, след което специализира във Военната академия в Торино, Италия. След като взема участие в Балканските войни 1912–1913 г. е включен във военната свита на цар Фердинанд I. Калфов е човекът, който обучава на военно дело княз Борис III, а след неговото възкачване на престола продължава да му служи като личен адютант. През 1922 г. напуска Двореца и се включва в организирането на държавния преврат на 9 юни 1923 г. За периода 10 юни 1923–4 януари 1926 г. Калфов е министър на външните работи в правителството на Ал. Цанков, а от 1923 до 1931 г. е депутат в ХХI и ХХII ОНС. След разцеплението на Демократическия сговор през 1932 г. той преминава в крилото на Ал. Цанков. От 1941 до 1944 г. e председател на ХХV ОНС. След 9 септември 1944 г. Калфов е осъден на смърт от Народния съд и е убит през февруари 1945 г.

Вечна Слава!

{ 1 comment… read it below or add one }

Ринги Рае May 9, 2010 at 20:16

Off topic: pls HELP

В Капитал тече дебат “Ние ли качваме температурата на земята”
http://www.capital.bg/interaktiv/debati/5_nie_li_kachvame_temperaturata_na_zemiata/897770_ochertavat_se_poveche_ot_dve_pozicii_po_temata_na/?p=0#

Дебатът е организиран на няколко етапа. В момента е активен предпоследният. Имаше рекламни банери из сайтовете на Икономедия, но им изтече времето. Във всеки етап има отделно гласуване. Проследих първия и мисля, че там домакините докараха нещата до равен резултат, но в следващите етапи оставиха нащета на “самоход”. Един от волните събеседници сполучливо коментира, че общият брой гласували е под 50 бройки и това е смешно. Така е! Остават два етапа, в които може да се постигне не повече от реми. Заради само тази възможност пиша тук – моля ви, включете се!

Лично аз не приемам системата на гласуване в дебат, без изказано мнение по темата. Но Капитал са решили да организират гласуването в дебата като гласуване в анкета – без значение мнението на гласуващия. Молбата ми е, колкото се може повече хора да си цъкнат “ДА” или “НЕ”. Имам и подкана за включване с мнение, но това е нещо като екстра.

Остават само няколко дена. Не че е важно, нито ще обърне нещо в по-добра посока, но пък какво пречи да се включите?

10х!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: