Българските социалсти – врагове на България. Статия в “Работническо дело” от 1933 година за Ньойския договор

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 7 April, 2010 · 12 comments

in България, История, Терор и Комунизъм

Българските комунисти-социалисти са преди всичко интернационалисти и русолюбци. Те многократно в миналото предават Родината ни. Прочетете каква е била позицията им по Ньойския договор през 1933 година:

ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.
“ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа – живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация?

Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията – това е една недопустима немарливост. Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за “отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България и готвещата се война. За честта на в. “Работничка” ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са “отрязани части от снагата на България” Но все пак допуснатата грешка на в.”Работничка” трябва да ни накара да се замислим върху следното.

Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. Тези уж класосъзнателни са заблудени от обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа наистина живеят значителни компактни маси българско население. Едни от тия уж класосъзнателни (предимно интелигенти) не могат да видят по-далеч от носа си и мъдруват лукаво, а други явно не са ликвидирали с националистическите и шовинистични предразсъдъци, които са още живи у тях. “Разтърси някой руски комунист и ще видиш у него великодържавния руски шовинист” казваше Ленин преди 13 години. “разтърси някой български класосъзнателен и ще видиш у него великодържавния български шовинист” с пълно основание можем да кажем и ние. Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. В лицето на онези уж класосъзнателни, които мъдруват върху обстоятелството, че “в Македония, Тракия и Добруджа живее компактно българско население” ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм.

Една от най-главните наши задачи, в борбата срещу войната във връзка и с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни. Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа – това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите.

Дългът на в.”Работничка” е да провежда неуморно тази задача сред трудещите се жени без което самото нейно изпълнение е невъзможно, а не да допуща такива грешки, които я правят несъзнателно проводник на великобългарския шовинизъм.
Надяваме се, че редакцията на в.”Работничка” ще разбере добре своята грешка и ще я поправи, не само чрез необходимата за случая самокритика, но и чрез всестранното подобрение на вестника, чрез работата за неговото издигане на ленинска височина за да бъде той истински борчески тръбач на класовата пролетарска идеология и класов организатор на работничките и всички трудещи се жени в нашата страна.
читател на в. “Работничка”

{ 12 comments… read them below or add one }

jw April 7, 2010 at 10:02

Ама, това е читателско писмо от 1933 година ли? Отначало си помислих, че е писано сега…

Reply

Мартин April 7, 2010 at 15:57

Чета статията и ако не виждам датите,трудно мога да различа написаното във “Работничка” от 1933-та и писанията на “Работническо дело” от периода 1944/1989-та.И нека веднага да си зададем въпроса кой период в нашата история е нанесъл по-страшни поражения на България като държава и на българите като народ-500 годишното така наречено “турско робство” или 50 годишната червена болшевишко-комунистическа диктатура.Въпроса дори не е с повишена трудност.

Reply

sad February 23, 2011 at 1:19

Станишев

Reply

Иван April 8, 2010 at 14:34

Отврат! Гнусна партия! Отивам да повърна!

Reply

Nik April 8, 2010 at 20:48

Аз от там се връщам..

Reply

Reformed April 9, 2010 at 7:22

Ник, връщаш се след мен … ;)

Reply

Nik April 9, 2010 at 22:59

Не е възможно, ти си млад, аз съм вече на 64….
Например, казвал ли ти е на тебе партиен секретар, че ще ти вземат къщата, но за сега щели още малко да си помислят – годината беше около 1978 (почти “зрелия соцялизЪм”).
Предполагам, че по това време ти все още не си “повръщал”…

Reply

Тракиец April 9, 2010 at 0:35

Кой е автор на статията?

Reply

Reformed April 9, 2010 at 7:22

Автор на статията: “читател на в. “Работничка””

Reply

Deny April 9, 2010 at 8:11

Статията е полезна да разбера, че насаждането на дебилизъм и клишета не започва от 44 г. / “класосъзнателен” кърти мивки/. Е, сега, питам се, какви са били тия “идеалисти” и приказките им по-късно –“не за това се борихме”, които са живяли в средата на подобни екземпляри и не са разбрали каква пасмина са и какво готвят на народа си и света?

Reply

Lev April 28, 2010 at 22:28

Какой отличный вопрос

Reply

ПЕШО ОТ ТРИМОНА February 21, 2011 at 5:34

тия ,които са “вярвали ” в тая фалшива цион-болшевишка терминология , са били 2 типажа – мързеливи , или алчни !! И в двата случая обаче – нискограмотни фукари !!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: