Израел предупреди Гърция: Турция може да стане ядрена сила

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 24 February, 2010 · 3 comments

in Балкани, Европа, Тенденции

iran-missile-3 Израелският премиер предупредил гръцкия си колега Георгиос Папандреу, че Турция също може да стане ядрена държава. Според израелските медии, състоялата се в Москва „случайна” среща между министър-председателя Бенямин Нетаняху и гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу, Нетаняху казал, че ако Иран произведе ядрена бомба, тя ще провокира надпревара във въоръжаването в целия регион и след това Турция, също може да се превърне в ядрена сила. "Не само Турция, но и Саудитска Арабия искат ядрени оръжия. Мисля, че Гърция не е безразличена към процесите протичащи в региона" – заявил Нетаняху, гръцкият му колега.

А 16 февруари турският външен министър Ахмед Давутоглу, по време на посещение в Иран, заяви: "Ние искаме Близкия изток да бъде зона за развитие на икономическото сътрудничество и успешен политически диалог между културите и етнически групи. Този регион има нужда и от участието на Иран." (Заман, Турция)

В тази новина няма нищо чудно. Турция има капацитета да произведе самостоятелно ядрено оръжие. Още повече може да се предполага, че тя няма да тръгне от нулата, а ще използва трансфер на технологии от Иран и Пакистан.

Виж още:

Отношенията между Турция и Израел в криза заради телевизионен сериал на TRT1 “Айрилик”

Дилемата на Израел за Иран може да доведе до създаване на атомна бомба в Турция

Защо Турция иска минарета в Швейцария? Ердоган дава отговор: “Джамиите са нашите казарми, минаретата са нашите байонети”

Кризата между Турция и Израел се задълбочава. Ердоган заминава на официална визита в Иран

Данни от анкета показват, че в Турция 59% от турците са против свободата за не-мюсюлманите

Турски мечти за Кипър, Бургас и иракски земи

Турция вписва религиозната принадлежност на гражданите си в личните им документи

Арести на подготвящи преврат професори-атеисти в Турция

Турция провокира Гърция в Егейско море по време на Коледните празници

Според френски министър Турция наводнява Европа с нелегални имигранти

{ 3 comments… read them below or add one }

bobeff February 24, 2010 at 16:38

“Турция има капацитета да произведе самостоятелно ядрено оръжие.”

Съмнявам се че е така. Турция няма нито един работещ или конструиращ се ядрен реактор, което показва че няма никакви традиции в ядрената област. Разбира се Турция е богата и силна страна и би могла да започне програма за създаване на свое ядрено уръжие, но без външна подкрепа би и отнело твърде много време. Подобна програма ще има сериозен международен отзвук и смятам, че би сложила край на турските амбиции за членство в Европейският Съюз.

Reply

Димитър Узунов February 25, 2010 at 15:28

Израел вече има ядрено оръжие и щом Египет и Саудитска Арабия не са се снабдили още, няма и да се снабдят. Нали няма да се лъжем кой е по-голяма заплаха за арабските страни – Израел с който са водили сума ти войни и сигурно пак ще водят или Иран?

Reply

asen February 26, 2010 at 18:28

Ako Turciya se sdobie s yadreno orajie tova oznachava che shte se prevarne v nai golyamata zaplaha za Balgaria y za balkanite. Tova she oznachava che i Balgaria shte tryabva da konstruira atomna bomba ili da kupi ot nyakoy takava tehnologiya za da proizvede sobstvena atomna bomba i taka da garantira sigurnosta si.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: