Афганистан: НАТО ще приложи модела на СССР за напускане на страната

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 27 January, 2010 · 13 comments

in Aрмия, Военни конфликти, Ислям, НАТО, Терор и Комунизъм

Автор: ExtremeCentrePoint

aff СССР успя в Афганистан нещо, което НАТО тепърва трябва да се опита да направи. Това е афганистанизирането на конфликта. Т.е. войната от война между НАТО и талибаните да се превърне в гражданска война между различни афганистански фракции и племена, което да позволи на Алианса да се изтегли претендирайки, че е постигнал някаква степен на стабилизация.

Последният съветски войник  преминал ” Моста на дружбата ” над Амударя на 15 февруари 1989, се нарича Борис Громов. Той тогава е бил  45 годишен генерал командващ 40а съветска армия. Две десетилетия по-късно, Громов е управител на Московска област. Мостът, по който генералът напусна Афганистан е още там – с обща дължина от 800 метра, построен от метални греди.  Този мост разделя сега Афганистан от Узбекистан . Когато руснаците напускат страната, мирът не е възстановен.

На съветският опит се гледа с парадоксален оптимизъм породен от факта, че въобще съществува изход различен от безусловното изтегляне на Атлантическия съюз и директното предаване на страната в ръцете на талибаните. Пък и защо НАТО да не успее там където СССР вече е успявал?

Новата стратегия е позната като „афганистанизация на конфликта”. Съветският опит е показал, че е възможно да се намери начин изтеглянето да се обвърже със създаването на достатъчно стабилно локално правителство, което с масирана външна финансова помощ да продължи конфликта само за определено време.  Доколко тази схема е устойчива в дългосрочен план е съвсем друга работа, но тя ще позволи войските на Пакта да си тръгнат без формално да са били победени.

Когато руснаците доброволно напускат страната в началото на 1989, те оставят след себе си един про-съветски режим, който остава на власт още три години.  Този режим е сменен през пролетта на 1992 г., тъй като основният му поддръжник, Съветския съюз, междувременно е изчезнал от световната карта. И така, три година войната се е водила между афганистанци с помощта на щедро съветско финансиране, което в определени години е достигало до 8 милиона долара на ден. Спирането на тези финансови инжекции става  причина за победата на талибаните. Тази победа е съпътствана с нечувани зверства, на каквито без съмнение ще станем свидетели и с оттеглянето на силите на НАТО.

Асем Акрам, афганистански историк, е очевидец на събитията. Той разказва: „ … видях как шестдесет  войници бяха пленени и бяха екзекутирани, нарязани на парчета, опаковани в сандъци за плодове и се изпращаха на гарнизона в Джалалабад с това съобщение: „Това е, което очаква неверниците!” Основна роля за спирането на желаната гражданска война и идването на власт на талибаните изиграва Рашид Достум, чиито милиции формират 53 дивизия на правителствената армия. Достум обръща оръжието и минава на талибанска страна. След това падането на про-съветското правителство е въпрос на седмици.

От момента, в който генерал Громов пресича моста слагайки край на съветската инвазия в Афганистан до падането на Кабул в ръцете на ислямистите изминават повече от три години…

{ 13 comments… read them below or add one }

бо January 27, 2010 at 11:56

da stiskame prusti na6ite mom4eta da se opravqt

Reply

Reformed January 27, 2010 at 14:15

Въпреки, че коментарът ти не е по темата, бих искал да ти отговоря следното:

И да стискаме, и да не стискаме пръсти – станалото – станало. Дано да се оправят!

По-важното е да се научат да бъдат по местата си, както и да си носят бронежилетките. (В тази статия от сайта на в. “Стандарт” се прави хипотезата, че нито са били на мястото си, нито са си носили задължителните бронежилетки).

Докат всички ние в България – от чистача до президента – не се научим да уважаваме законите и правилниците, все на нас ще се случват трагедиите и все ще трябва някой да ни стиска палци, защото пак сме били недисциплинирани.

Reply

Reformed January 27, 2010 at 14:21

Разсъжденията в статията са интересни, но на мен ми липсва оценката на автора в дългосрочна перспектива как биха се развили нещата, след евентуалното изтегляне на NATO и САЩ, и след спиране на евентуалните финансови инжекции за евентуалното прозападно правителство, оформено след изтеглянето на Обединените сили. Бих се радвал на един анализ на автора в тази посока.

Reply

Иванов January 27, 2010 at 17:47

Оно овторо мисли, че го четат умствени хора, които моат да умуват над проблемите и да си ги дорешават праилно и сами, когато информацията им е поднесена на тепсия.
Та я си си мислим, че руския вариант ще е недостижима мечта за тях, и идиален изход от ситуацията, много трудно постижим. Оно с този Карзай се мати нещо подобящо.
Иначе ги чека виетнамско бягство и разгром, или разгромо, случил се преди около 80 год. на една 100,000 побягнала британска армия, унищожена от прадедите и дедите на тези талибани в пясъците на Афганистан. От 100,000 британска армия се спасили жалки остатаци.
Останалите били избити от афганистанците.

Reply

зен January 27, 2010 at 18:12

уффф,и на мен ми се струва, че ако стане така да се измъкнем и след това 5-6 години да се води гражданска война няма да е никак зле.знам че звучи кофти, но това е положението. ясно е в тая страна има две опции или война до дупка или талибани.в дългосрочен план талибанизацията ще повлече и пакистан.най-губеща от целия този цирк е русия защото кавказ ще пламне.както се казва всяко зло за добро.:-)

Reply

JWalker January 27, 2010 at 22:31

зен, как всяко зло за добро? Ей го къде е Кавказ, през едно море от нас е. За мечката дето играе у комшиите нали знаеш?

Reply

Reformed January 28, 2010 at 6:34

Джони,

Само да отбележа, че вече юридически сме в ЕС и НАТО. Така че влиянието на мечката в съседите силно намалява. Според идеята, с която НАТО е създаден, ако държава, член на НАТО, бъде притеснена, то останалите членове на НАТО ще окажат помощ. А преди да се стигне до такова евентуално притеснение, в ход ще е цялата дипломация на ЕС (чиято външна граница сме), за да се избегне това.

Reply

зен January 28, 2010 at 12:57

кавказ е далече политически от нас.политическата дистанция е по-важна от географската.пламването на кавказ ще ангажира русия във вътрешен конфликт, от което само ще спечелим.по-добре да воюват вътре в страната си отколкото да нападат грузия и украйна.

Reply

Reformed January 28, 2010 at 13:36

Абсолютно точно казано.

Reply

Димитър Узунов January 27, 2010 at 22:31

Хмм защо не се върнете към първоизточника – никсоновата виетнамизация и изтегляне на САЩ от Виетнам?

Reply

Иванов January 28, 2010 at 11:57

Я го гледай ГАЛФОНЧЕТО. ЗНАЧИ БАБИНО, най-губещи няма да са САЩ и НАТО, които ще си отидат наакани, а щяла да е Русия, защото щял бил да пламне КАВКАЗо.
Ама ти бабиното да не би да мислиш с туй дето седиш, докато чукаш на рс тези простотии.
Значи няма да са губещи битите и разбитите, посрамени и засрамени, нааканите, дето не са успяли, а сеирджиите като Русия, китай, арабите, азиятците, африканците и свето; които им гледат сеира от далеко-далеко, и се радват ли радват, че тия “мирилюбци”, че си отидат , както много други преди тях .Нагонени и прогонени при опита си да яхнат АЗИЯТА, без директно някоя от тях да помогне това да се случи.
Ако геостратезите на САЩ и ЕС имаха повечко ум, и знаеха отмалко афганистанска история, и пресния пример на СССР, и по-отдавнашния на англичаните, завършил с пълния им разгром, въобще нямаше да се навират без здрави гащи в това гнездо с оси.
Жалко за загиналите от двете страни,..Както в Ирак, афганистнците са в много пъти повече.
Милиарди са заровени напразно в пясъците на Афганистан, производството на дрога увеличено в пъти, а светът стана и става по-непридим и бедстващ.
На САЩ и ЕС това ще е килограмова обеца на ушите, която ще им напомня, че цивилизация не се налага насила, и всеки народ има право да живее както намери за добре, по свойте собствени традиции и закони.
ЧЕ НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА НАЛАГА СВОЙТЕ РАЗБИРАНИЯ ЗА МОРАЛ ПОЛИТИКА НА ДРУГИТЕ.

Reply

зен January 28, 2010 at 12:53

и аз исках да спомена виетнам, но после нещо ме домързя. :-) през 1972 година от 350000 американските войници са 40 000. през 1973 са се изтеглили. сайгон пада 1975.руснаците не са открили колелото,както не са откривали и радиото. ;-)

Reply

мока June 6, 2010 at 23:19

САЩ НЕ СЕ ИНТЕРЕНСУВАТ ОТ ПОБЕДАТА, А ОТ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА РЕГИОНА.
А ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ЦЯЛАТА ЕВРАЗИЯ.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: