Батерии каквито заслужаваме

by timber on Saturday, 3 May, 2008 · 1 comment

in Технологии и Наука

Батерии за детските ми играчки издържаха не повече от половин час, а на първият ми лаптоп му даваха 45 минути работа на батерия по каталог. Така продължи доста дълго време. Едва сега започват да се появяват сигнали за технологичен пробив в тази област.

Икономист публикува интересна статия за перспективите, историята и близкото бъдеще на батериите. Тази технология напредна сравнително малко през последните 20 години. Често научните изследвания вървяха в грешна посока и това струваше забавяне и преразход на научен потенциал. Изглежда, че от известно време нещата се развиват в правилна посока. За това говори диаграмата за капацитета на батериите спрямо специфичното им тегло. Литиийонната технология се развива по-бързо от предшестващата я никелкадмиева. В графиката се забелязва началото на експоненциална крива. Това означава ускоряване на класическата технология. Сигурен съм, че ни очакват добри изненади в този сектор.

Това ще даде голямо ускорение на няколко жизнено важни човешки проекта. На първо място става възможно да се появят масови електрически коли в края на следващото десетилетие(2020) и второ новите батерии ще създадат нов индустриален бранш: домашната роботика.

Не трябва да забравяме и сериозната работа в този сектор на Станфордския Университет, която беше определена като един от най-големите научни пробиви за 2007 година.

{ 1 comment… read it below or add one }

Делян Делчев May 3, 2008 at 12:42

Аз се кефя на наноконцензаторите. Например кондензатор за 1 фарад кондензатор ще се събира в размер по-малък от квадратен милиметър (защото вътрешната му площ е огромна с нагъвания с наноразмери). В размера на съвременна батерия ще може да се събере ток достатъчен да захранва мобилен телефон с години, а ще се зарежда за секунди. Има и други методи за създаване на батерии с увеличаване на площа чрез нано-технологии. Тези продукти тепърва идват. Но идва и нова физика на батериите, така че не съм съгласен че няма особено развитие в последните 20 години. Развитие в науката има доста, но не и нещо, което да е стигнало до производство поради различни причини. Но петролната криза е смърт за едни, радост за други. Изведнъж се разтварят старите папки, издухва се прахта, и се вадят и изкомбинирват идеи и технологии, измислени преди 30-40 години в продукти, които ще се появят в следващите няколко

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: