Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
В Израел рабините стартират кампания срещу коледните елхи | ExtremeCentrePoint

В Израел рабините стартират кампания срещу коледните елхи

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 16 December, 2009 · 13 comments

in Религия, Тенденции

4181677638_7cbae4c006_m „… в името на еврейските ценности…” в Израел се организира кампания, която има за цел да попречи на поставянето на коледни елхи в ресторантите и хотелите.

Тази кампания се подържа от голям брой рабини, които заплашват да публикуват списък със местата където са изложени християнските символи и да призоват евреите да ги бойкотират.

Всяка година рабините от Ерусалим правят разследване за да се уверят, че в ресторантите и хотелите с марка „кошер” липсва каквато и да е християнска символика за празниците. Ако подобна въпреки всичко се установи, то те са веднага санкционирани – сертификатът им се отнема.

Подобни кампании на религиозна основа, нямащи нищо общо с така пропагандираната от израелската държава религиозна толерантност стават все по-често явление. Едно от обясненията е в радикализирането на израелското общество и обединяването му около традиционните религиозни ценности на Тора и Талмуда. Това от своя страна води до усилваща се непоносимост към чуждите религии и най-вече към християнството.

{ 12 comments… read them below or add one }

Longanlon December 16, 2009 at 11:17

мда, религиозната маниащина е лошо нещо, независимо за коя религия става дума…

Reply

Reformed December 17, 2009 at 22:06

Лонганлон,

Ако под религиозна маниащина разбираш религиозна нетолерантност, то трябва да знаеш, че няма идеологическа система, независимо дали е религиозна система, атеистична система, въобще каквато и да е система, която да допуска толерантност спрямо собствените си убеждения – толерантност в смисъл на отричане на нейните идейни ценности – и тази система да е успяла да се съхрани в дългосрочен план.

Казано накратко, няма такова нещо като толерантна религия. Както няма и такова нещо като толерантен атеизъм. В момента в който атеизмът стане толерантен, бива превзет от нетолерантните религии. Тук пак ще цитирам нетолерантният Исус в Евангелие от Йоан 14 глава, 6 стих: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. С тези думи Той директно отрече всички останали религии и идейни системи.

По същия начин когато комунизмът владееше в България и половината земно кълбо, казваха така: “Няма Бог, защото Гагарин ходи на небето и не Го видя.”

От друга страна, когато една религия/идеологическа система се чувства силна и уверена в себе си, тя може да допусне толерантност. За повече четене може да прегледаш следната статия: Робството на неувереността

Reply

Reformed December 17, 2009 at 22:08
сойер December 16, 2009 at 12:32

тия вече съвсем се излагат.точно като арабите с карикатурите.представяте ли си християнски свещеници да тръгнат по хотели и ресторанти да проверяват къде има ханука и да искат махането му?евреите са егати фанатиците.

Reply

edin slep December 16, 2009 at 22:31

Всъщност обществото в Израел е секуларизирано и подобни прояви са изключение, което прилича на изцепките на “о.” Герена в Кърджали или пък на христолюбивото войнство, което строи огромни кръстове в районите със смесено население.

От друга страна е добра идея да има кашерни заведения, както е добре да има означение на заведения с постни гозби у нас, защото да постиш в съвременна България и да се храниш в обществени заведения е сложна задача.

Reply

Reformed December 17, 2009 at 11:31

Библейският пост е неядене на никаква храна, а не просто да не ядеш месо.

Reply

edin slep December 18, 2009 at 1:48

Не бъркай 40 дневния пост на Иисус в пустинята с този, който църквата е определила към днешен ден. До голяма степен поста е индивидуален, в православната църква се определя от духовния наставник според силите на постещият.

Иначе в Библията се споменава и поста на фарисеите, а и наставлението на Иисус апостолите да не правят като тях, туй дали е библейски пост?:)

Reply

Reformed December 18, 2009 at 12:01

Изобщо не бъркам постовете. Фарисеите също са постели по същия начин. Измислиците на Православната църква нямат общо с библейския начин на постене.

Reply

edin slep December 18, 2009 at 16:54

С това вторачване в Библията приличате точно на мюсюлманите, които се опитват да живеят така, както е повелил пророка им преди 1400 години на камиларите в пустинята. Ако Лутер може да разбере какви ги плещите би се отказал от борбата си за реформация в католическата църква.

“Измислиците” на православната църква е необмислено изказване. В православните, католическите и инославните църкви има достатъчно различни практики, които водят корените си от древността. Апостол Павел не случайно казва, че не бива да се делят на петрови, павлови и тъй насетне, а да бъдат христови. Дори в библейските времена са имали различни практики.

Reply

Reformed December 18, 2009 at 17:17

О, да, Sola scriptura! Или се живее по едно написано слово, или всеки живее както си иска и тогава няма претенции за еднаквост. Измислиците на Православната църква по отношение на поста нямат библейска основа и съответно не са критерий за това как се извършва пост.

Предположението за Лутер е само предположение и нищо повече. По тази причина няма тежест и е само спекулация от ваша страна.

Да, Павел е казал наистина така, но какво общо с Библията имат православните практики? Ще се радвам да разясните с библейски доказателства. Ако решите да не използвате библейски доказателства – може да не пишете.

Reply

Сириус December 18, 2009 at 2:18

Проблема е, че на тези ненормалници с плитчиците им се обръща внимание. Единствено от това черпят сила – затова са и така невъзпитано шумни.
Трябва да им се отвръща с безразличие

Reply

ДК January 5, 2010 at 19:23

Извинете, но какво общо с християнството има вечнозеленото дърво на Митра?
Да, Митра – божият син, роден доста векове преди йошка, пак от девица, пак на 25.12; като пораснал имал 12 ученика, правел чудеса, лекувал слепи, бил убит от враговете си и умрял, но възкръснал на третия ден. Преди смъртта си организирал вечеря, на която уподобил виното и хляба на кръвта и плътта си. Бил наречен Божи агнец, Спасител, Пътят, Истината и Светлината. Бил изобразяван с ореол от лъчи около главата. Още аналогии с йошка?
Коледната елха, самата дата 25.12, и кое ли още не от християнството, е директно краднато от езически идолопоклонски култове като митраизма.
Така че равините са прави.
Защото идолопоклонството е израз на невежество и нисък КИ.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: