Специалните части в Русия се въоръжават с качествено западно оръжие

by ExtremeCentrePoint on Sunday, 13 December, 2009 · 11 comments

in Русия, Тенденции, Технологии и Наука

glock Преди около 6 месеца, Русия превъоръжи прокурорите и следователите си с Beretta 92 FS, а през миналата седмица руските специални части към министерството на вътрешните работи са започнали превъоръжаването си с пистолет Glock 17 австрийско производство. Първите 400 бройки вече са доставени.

Новото оръжие ще получат антитерористичните отряди (ОМСН) “Рысь”. Пистолетите ще бъдат с оригинални австрийски муниции и оборудвани с приспособлението Corner Shot.

Но това не е всичко. Очевидно отчаяно от качеството на руското оръжие и от неспособността на индустрията да достави съвременни модели, Мин. На вътрешните работи на Русия ще продължи да закупува оръжие на Запад – снайперски пушки Steyr 50HS, автомати MP-5 Heckler&Koch и пистолети Ceska Zbrojovka.

Както се вижда самите руски спецчасти гледат да се отърват от родното си руско оръжие. Защо ли това е така? Ако руското оръжие е качествено защо точно най-боеспособните подразделения не го използват?

Да припомним също, че тази тенденция не е от вчера. Вече второ десетилетие Русия, която най-после разбра, че не може да произвежда собствена електроника за военни нужди, купува компоненти за самолети и танкове от френската компания Thales. В момента се водят  преговори и с друга френска компания, Sagem, от която Русия се надява да закупи френска екипировка FELIN за войниците си. Не по-добре стоят нещата и във военното роботостроене и дроновете. Не успявайки да произведе собствени безпилотни самолети, РФ ще ги купува от Израел за около 150 милиона долара, а десантни кораби ще купува отново от Франция. От Германия ще се  внасят двигатели за дизелови подводници, от Италия двигатели за хеликоптери Agusta-Westland, а от САЩ Русия внася двигатели за хеликоптери на фирмата Pratt&Whitney …

Виж също:

Свободата, Санчо е най великото благо на таз земя

Руско качество – Калашников (АК47) в пламъци. Хуго Шмайзер би се обърнал в гроба ако знаеше

Руските атомни бомби са с изтекъл срок на годност. Откровението на един конструктор

Руската ракета Булава стана отново за смях на журналистите – нов неуспешен опит

Нов провал при тест на руска ракета. Булава отказва да полети

Поредният пуск на “Булавa” завърши с поредния неуспех

Поредният провал на руската ракета “Булава”

Без да води война, Индия за 20 години е загубила 265 самолета Миг руско производство

Technorati Tags: ,

{ 11 comments… read them below or add one }

Апостол Апостолов December 13, 2009 at 7:34

Руското стрелково оръжие е войсково оръжие и не е пригодено за полицейска работа. То и за нуждите на съвременната войска не става, ама това вече е друга тема.

Reply

Anonymous December 13, 2009 at 17:12

Какво му е войсковото на пистолет Макаров например? Руските оръжия са ненадеждни. Глок-17 също не е върха на сладоледа, но толкова пари са имали това са купили. По-интересно е, че са си купили и боеприпасите. ;-) Това е много показателно.

Reply

Апостол Апостолов December 13, 2009 at 17:52

Нали това казвам- руското оръжие е слаба ракия. Особено пък това недоразумение Макаров. Що се отнася до Глок- прав сте. Можели са да прежалят малко повече пари и да въоражат ченгетата си със Зиг- Зауер.

Reply

Константин December 13, 2009 at 19:56

По веселото е, че явно са се отказали да се правят, че и новият им пистолет Яригин или както се продава тук с търговска марка “Викинг” става за нещо, въпреки отказването им от смешния патрон 9х18 мм и преминаването към класическия 9х19 мм Парабелум. А в това, че той е наистина същото недоразумение, като Макаров (деестетезирания вариант на Валтер ПП, както елегантно се изрази един руски оръжейник), може да се убеди всеки, който мине през магазина на “Стар форс” в София на бул. Мария-Луиза и ул. Екзарх Йосиф. Споделям личен опит – при боравене с него реже ръцете до кръв, при изстрел изпуска пушек от най-невероятни места, затворът му халта недопустимо около рамата и (извинявайте за техническите детайли) водачът на възвратната пружина прави бели, според мен поради парадоксалната си конструкция.
Що се отнася до Глок 17, руснаците купуват не него, а системата Corner Shot, част от която е той – това е израелска разработка за стрелба иззад ъгъл, при която стрелецът остава прикрит. И ако при израелците е ясно, за какво им е такова оръжие, то руснаците след като победоносно обявиха приключването на “контратерористичната” си операция в Чечения, ме напрягат с тези си намерения.
Що се отнася до Берета 92 FS, това също не е върха на сладоледа, този пистолет сега върви сравнително евтино и не оправдава хвалбите, които се носята, повярвайте, знам какво говоря – имах го 7 години и през септември го смених.

Reply

Anonymous December 14, 2009 at 0:00

Все пак беретата е по-добра от глок-17 ;-).

Reply

Константин December 14, 2009 at 2:13

И аз така мисля, но тук минаваме вече в полето на субективните преценки – веднага ще ви опонират множество привърженици на тази марка със сериозните аргументи за предимствата на полимерната рамка (тегло, липса на корозия), за множеството полезни аксесоари, за оригиналността на конструкцията, за балансираната цена, и все ще са прави. Какво от това, че такива като мен не усещат никакво очарование в този пистолет и се дразнят от липсата на външно чукче. А бе, семпло, но хубаво работно оръжие.

Reply

Nik December 13, 2009 at 20:30

Я другой такой страну не знаю………..

Reply

intermission December 26, 2009 at 15:29

Константине с кое оръжие се сряза да не е с Викинг
Аз съм държал викинг изработката му от вън беше супер от вътре не знам как е
перфектна ергономика , как ли не го въртях не съм се порязал , направо си е разволен Хеклер и Кох. Ако берета беше боклук немаше хамериканите да поръчват 30000 бр за армията си .

Reply

Константин January 4, 2010 at 22:34

Да бе, с Викинг. А на теб не ти ли мяташе горещите стреляни гилзи право в лицето? И чак пък същия, като ХиК, това как го измисли – кой техен модел: УПС, Р10, Р30? Или може би Р7? Хайде стига, и ергономията му викаш перфектна!
А за Берета 98ФС не съм казал, че за нищо не става, просто е попрехвалена. Аз я харасвам най-малкото заради заключването на затвора по начина на Валтер Р38. Ама на мен ми е малко прекалено габаритна, което ми пречи при прецизна стрелба, а и след като на два пъти затворът при динамична стрелба ми захапа ръкава на якето се отказах от нея. И американците тръгнаха да я сменят. Сигурно знаят защо.

Reply

intermission January 7, 2010 at 14:26

Аз не казвам че е ХК а развален Хк това имам в предвид , не съм стрелял с Викинг
Ергономиката му хич не я подценявай , Я ми кажи от 17 патрона колко са те ударили в лицето
Разположен изхвъргач на повърхността имат и ХД -Спрингфилд и СИг про 2022 , и когато попитам ами тези и те не хвърлят ли гилзите в лицето , не получавам отговор , ако можеш да направиш клип как викинга изпраща гилзи в лицето ще е мн хубаво , щото в ютубе изгледах доста клипове с викинг и незабелязах гилзите да удрят стрелеца , просто като гледам гилзата изкача отгоре по диагонал на дясно без да се забива в лицето на стрелеца.

Reply

Рицар April 4, 2011 at 13:57

Съгласен съм с коментарите.
Когато бях в армията имахме доста проблеми с ПМ. Руснаците стават треторазрядна държава заради колосалните предателства на техния елит. Факт е ,че вече не могат да произвеждат целия арсенал от съвременните оръжия – изостават в електрониката (навремето нашите ЗЗУ-та им правеха всичко, а ние, чехите, поляците и източните немци изоставахме с 2-3 години от Запада – това до 1990г. ) , двигателите (Миг-29 го направиха двудвигателен , защото нямаха мощен двигател), личното стрелково оръжие (пистолет, картечен пистолет, автоматичен снайпер и т.н.) и т.н.
Русия обаче още държи първенство в други неща – противокорабни ракети, ПВО , РПГ и мн.др. Така ,че не ги отписвайте още. Доскоро се мислеше, че главните образци на новите разработки са от ресурса на Съветския съюз , но както се вижда с разработката на С-500 , атомни подводници и др. Русия все още има технически капацитет, поне в някои области да остане ненадмината още дълго време.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: