Какво разбрахме от нобеловата реч на Обама: Справедливата война е по-добра от несправедливия мир

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 12 December, 2009 · 3 comments

in USA, Тенденции

untitled „Ние трябва да признаем горчивата истина: през нашия живот няма да успеем да изкореним жестоките конфликти. Ще има времена когато държави, сами или заедно, ще дойдат до извода, че използването на сила е не само необходимо, но и морално оправдано.”

«We must begin by acknowledging the hard truth: We will not eradicate violent conflict in our lifetimes. There will be times when nations — acting individually or in concert — will find the use of force not only necessary but morally justified»

Правилно. Войната е неизбежност и е закодирана в самата природа. Рано или късно всеки фундаментален конфликт приключва с война. Точно това ние консервативно мислещите десни хора повтаряме непрекъснато. Има справедливи и необходими войни, точно така като има несправедлив и античовешки мир. Справедливият мир се постига със справедлива война ако другите начини са изчерпани.

Ние никога не сме казвали нищо друго. Но Обама, Обама излъга избиратели си с гръмки обещания за приключване на военните конфликти, за затваряне на Гуантанамо, а за … какво ли не излъга. Хората гласуваха за него защото му повярваха. Сега Хюсеин говори съвсем друго. Кога можем да му вярваме. Според мен никога. Той е просто лъжец.

{ 3 comments… read them below or add one }

Reformed December 12, 2009 at 10:46

Същите хора, които избраха Обама, ще го свалят (след като се разочароват от него поради неизпълнените (и неизпълними) негови обещания). В България онези, които гласуваха на времето за жълтите на Симеон, на следващите избори ги свалиха от власт чрез отрицателния си вот – дотолкова, че жълтите даже не са парламентарно представена партия.

Уроците на историята се повтарят, докато бъдат научени.

Reply

Иванов December 13, 2009 at 6:27

Какви ги дрънкате? Каква се чудите? Иска време. Обамата не играе сам. И в политиката, както във всяко явление, където има динамика и скорости резките завой са невъзможни. Не можеш, ако имаш нещо в главата, да направиш с автомобил движещ се със скорост от 150км/ч
отведнъж 90 градусов завои. Катастрофата е неизбежна и смъртта на водача 100%.
Американската политика е набрала голяма инерция по посока на агресивна военна политика и трябва време на Обамата , ако иска и съумее, да намали скоростта и да навие волана, за да смени посоката в която се движи америкнската външна и военна политика от много време.
Дали иска? На думи за сега, да. А дали ще съумее, ще намери сили, умение, смелост, и подходящ момент и възможност да го направи е друга работа. Една е да искащ, друго е да можеш, трето и четвърто даго направиш. Той в една паяжина от зависимости, не е сам, а начело на голяма група от хора, която иска да промени нещата към по-добро за ЗА САЩ. Ще поживеем и видим.
Затова му присъдиха и Ноб. премия. Светът, и Ноб.номитет му гласуваха доверие и оказаха МОРАЛНА ПОДКРЕПА. Дали ще ще ги е оправдае е негов проблем. Може да се окаже същата кукла на конци, каквато беше Буш-младши, и да завърши манадата си позорно като него.
Въпрос на личен избор и адекватен интелект, и подходящи условия и възможности да направи това ,с което се е заел и обещал на амер.народ и света.

Reply

ПЕШО ФИЛИБЕТО December 16, 2009 at 1:07

Може, може , само че се иска дупе мъжко ! Като Дж. Кенеди –гръмнаха го евреите, щото им отказа някои прерогативи–но си остана герой-идеалист !! любимец на комунистическото движение по целия свят !! Нали , др. Иванов ? Или , откакто набарахте кокала , забравихте за всеобщото щастие ?? затова ги назовавам ” ЧЕРВЕНИ БЪРСАЛКИ ” !

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: