Без да води война, Индия за 20 години е загубила 265 самолета Миг руско производство

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 5 December, 2009 · 52 comments

in Aрмия, Технологии и Наука

Министърът на отбраната на Индия, Аракапарамбил Куриан Ентони, е заявил, че Индия е изгубила за 20 години 265 самолета Миг. Средно годишно са се разбивали по 13 самолета руско производство.  Тези загуби са само от катастрофи без да се води война.  В резултат от дефекти в руските самолети са загинали 94 пилоти и 44 цивилни. Най-често се е разбивал Миг-21, който в индийската армия си е спечелил името “летящия гроб”.

… тази информация е специално подбрана за любителите на “качествената” руска военна техника.

Виж също:

Свободата, Санчо е най великото благо на таз земя

Нов провал при тест на руска ракета. Булава отказва да полети

Руско качество – Калашников (АК47) в пламъци. Хуго Шмайзер би се обърнал в гроба ако знаеше

Руските атомни бомби са с изтекъл срок на годност. Откровението на един конструктор

{ 50 comments… read them below or add one }

Апостол Апостолов December 5, 2009 at 8:59

Даааа, руските болни са на- здрави, а пък самолетите им…

Reply

chaotic December 5, 2009 at 12:02

а техническата поддръжка на какво ниво е била?

Reply

bogoizbrania December 5, 2009 at 12:39

Не трябва да се подценяват и пилотите, те са способни хора :-)

Reply

Иванов December 5, 2009 at 19:11

Пак каканижеш нови глупости. МИГ-21 са бракувани навсякъде по света.Произведени са преди около 50 год.,и спряни много отдавна от производство.Това първите руски реактивни изстребители.
Така че, ако индийците летят на износени и остарели, лошо подържани и отдавна за брак самолети, това си е тяхна грижа.
На мен нещо не ми се вярва да са толкова глупави, че да летят на машини бракувани навсякъде,които аварират и гинат летци.
Тава е пореднят кокотейл от полуистини и лъжи, който ни се поднася.

Reply

edin slep December 5, 2009 at 20:18

Коментара не е особено коректен, защото не е ясно дали и колко изтребители произведени от други страни катастрофират в Индия. Иначе военни самолети падат не само в Индия, както и не само стари-

Иванов е глупак, не защото е глупав, а защото не проверява информацията си. Ако го правеше, щеше да знае, че Миг-21 се използва все още в доста страни по света, а една от тях е България. Освен това съвсем не е първия руски реактивен изтребител, да не би да го бъркате с Миг 15 “другарю”?

Reply

1234 September 15, 2010 at 13:40

Първият руски изтребител с турбо-реактивен двигател е МиГ-9, “мистър”. Ти явно също си глупав по същата причина.

Reply

Anonymous December 5, 2009 at 22:33

А танк Т-34 кога са произведени ???
И до кога са били на въоръжение в българската армия ??
Например, през 1973-та година, при излизане на учение,
на всеки 5-ти километър аварираше по една 34-ворка.
За след това не знам.., а може и да е военна тайна ??..
Ами ако Т-34 беше самолет ???
Та, се чудиш за Индия ??

Reply

Sasho December 6, 2009 at 3:50

May 5, 2002
The Indian Air Force has lost 102 of it’s Russian-made MiG-21 fighters and 39 pilots to crashes, from 1 April 1992 to 31 March 2002. Indian Defense minister George Fernandes claimed that the losses were due to human error, bird hits and technical defects. Fernandes also told the press that these accidents have cost the world’s fourth largest $63.7 million over a ten year period.

The Indian Air Force has over 700 MiG-21s, with the most modern variant being the MiG 21bis.

Reply

Sasho December 6, 2009 at 3:54

или по-точни данни тук:
http://www.warbirdsofindia.com/Crashes/crpage.php

Reply

Anonymous December 6, 2009 at 11:18

и тук

Индия потеряла 265 “МиГов” за двадцать лет
Комментарии
Страна небоевых потерь
01.12.2009
В 2009 году ВВС Индии лишились восьми истребителей

За последние двадцать лет на территории Индии потерпели крушение 265 истребителей марки “МиГ”. Об этом, как сообщает SiFy News, заявил министр обороны Индии Аракапарамбил Куриан Энтони. В результате падения самолетов погибли 96 военнослужащих и 44 гражданских.

Reply

Иванов December 8, 2009 at 12:29

ДДаа триете ммм…
Миг21 е на около 30 год.У нас са били 20-ина. Като никой не е аварирал с загинал пилот. Отдвна демоде, остарял и негоден за съвр.война. Антика. Има такива антики в страни с авиация подбна на нашата. А ние имаме ли авиация днес?
Същото се отнася и за Т-34. На тези танкове руснаците са завършили войната през 1944-5год. Били са навремето от най-добрите.
През 1973 са били на около 30 год. Руснаците са подарявали използувани Т-34-ки, за бързото превъоръжаване на БА предвид тогавашната обстановка.
Танковете са били износени, а недобрата подръжка и липса на части, обяснява честите аварии при ученията.
Изнесените цифри са набор от фалшификати. Никоя страна в света не оповествоява данни за броя авариралите си бойни самолети. Това е страга военна и държавна тайна, имаща пряко отношение към националната сигурност.
Да сте чели такива данни за аварирали самолети и загинли летци за друга страна. Напр., САЩ, Русия, Израел, която и да е. Не сте.
няма и да прочетете никога, никъде.

Reply

Chiho May 17, 2017 at 7:14

Това е държавна тайна само в Съветския съюз и Северна Корея.. не е трудно да намерите данни за не бойните загуби на американската авиация във Виетнам например.. мирновременните инциденти са публично достояние във всяка нормална страна по света.

Затова обаче трябва да поназнайвате езици, включително руски.

Reply

Reformed December 8, 2009 at 14:36

Цитат 1: “Миг21 е на около 30 год.У нас са били 20-ина. Като никой не е аварирал с загинал пилот.”

Цитат 2: “Никоя страна в света не оповествоява данни за броя авариралите си бойни самолети. Това е страга военна и държавна тайна, имаща пряко отношение към националната сигурност.”

Иванов, категоричността на твърдението в цитат 1 “У нас са били 20-ина. Като никой не е аварирал с загинал пилот.” противоречи на твърдението за неоповестяване на държавна тайна в цитат 2.

Няма как да знаеш дали не са загинали пилоти с МиГ-21 в България. След като не знаеш – мълчи. Защото други хора знаят.

Reply

Иванов December 8, 2009 at 18:42

Нещо бъркаш. Бг не е Индия, САЩ и още по-малко РУСИЯ. Няма ги милионите кв.килиметри.Земя като една човешка длан. И ТАКАВА АВАРИЯ СЪС ЗАГИНАЛ ПИЛОТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ. Узнава се от всички у моменто. Става пред погледо на десетки и стотици, и понеже е нещо много рядко, гръмват пресата, радиото и телевизията.
У нас ги няма индийската джунгла, американската прерия или мъртвите сибирски полета. И ако стане авария се узнава от всички.
Май не си на ти с логиката, а.

Reply

Reformed December 9, 2009 at 9:14

На това, Иванов, мога да кажа само едно: “Гледай си работата!”

По стечение на обстоятелствата имам информация от първа ръка за трагедиите отпреди 1989 г., които не се обявяваха на всенародно ослушание.

Боен самолет е падал и на 20 метра от мене. Много интересно беше, че по телевизията съобщиха много часове по-късно, а също така посочиха съвсем друг район в страната.

Reply

Иванов December 9, 2009 at 15:42

Ти да не се обаждаш от рая. Да падне боен самолет на 20м.от теб и да оставеш жив си е голям космет. Не видя ли дали е МИГ-21 или СУХОЙ-35. Самолети са падали и ще падат, каквото и да се прави, защото 100% сигурна техника няма. Факт е, че в Б е голяма рядкост. Аз не знам такъв случай. Падат и Руски, и Американски, Френски и Немски, всякакви и по всяко време. Рискове на професията. Но никой не обявява на всеуслищание колко са падналите за 1 год., макар ген.щабовете да знаят бройката и защо падат.Има неща като военна и държавна тайна, национална сигурност, пряко свързани с тази бройка. Това го знае всеки, който разбира малко от военно дело и има грам ум в главата.
По качество на бойната техника днес руснаците са на едно от първите места в света, ако не на първото. Същото за съжаление, не може да се каже за цивилната им техника, като това не е случайно. През 2-та световна загинаха около 20 милиона руснаци, и днес те взимат мерки да не се повтори. Затова основните усилия и средства са във военното дело, където имат впечатляващи постижения.

Reply

Reformed December 9, 2009 at 20:07

Беше Миг 21, Иванов. Късметът беше, че беше с малко гориво, понеже се приземяваше и беше изхарчил повечето от горивото.

Просто исках да ти кажа, че няма как да знаеш всичко.

Другите ти приказки са отклоняване на темата.

Reply

1234 September 15, 2010 at 14:00

Би ли уточнил на кое летище (къде) и кога се случи това, моля! Ще ми бъде интересно. Благодаря!

Reply

Весо March 8, 2010 at 14:49

Ахахаха Индия, самолети……
Ми като са малоумни да използват все още тези реликви…..
700 такива самолета……Незнам, незнам какво да кажа.Индийците май са Индиянци

Reply

Мартин March 8, 2010 at 17:22

Иванов,явно ти си от този тип Генно Модифицирани Субекти,които нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.Тези твой твърдения от времето на замполитската политпросвета просто вече не са актуални.Русия,респ. СССР имали видите ли най-добрата военна техника в света,ама нямали горките гражданско производство.Кога най-после ще проумееш че съвременното оръжие е оръжието на високите технологии.Високотехнологичните процеси се постигат след десетилетия на развитие и то подплатени не с много,а със страшно много пари.Хайде обясни си защо след 17-та год. че чак до ден днешен “великата” ти Съветска няма една спечелена война.И само не се захващай с “великата” съветска победа през ВСВ защото ще нагазиш в опасно тресавище.А колкото в тази връзка до 20 млн.дори и това число не ти е съвсем вярно.Но за вас,комунистите,грешка от няколко милиона не е грешка,тъй като и без това човешкият живот го нямате за нищо. P.S. И моля пиши без правописни грешки,в АОНСУ поне на това трябваше да ви научат.

Reply

1234 September 15, 2010 at 13:56

Няма по-тъпашка правописна грешка от това да замениш И с Й, и обратно.
“Тези твой твърдения…”
Означава, че почти не си чел, а и правоговор нямаш.

Reply

Иван March 12, 2010 at 14:14

МИГ 21 като цяло е доста надежден самолет. По статистика е доста по-добре от Ф16 примерно. Говорим за произшествие на брой летателни часове 20000часа срещу 10000часа за ф16. Проблема на индийците е лошата подготовка на пилотите. По този въпрос е писано много в спец. литература. Друг техен проблем е, че повечето им МИГ21 са индийско производство. Примерно Китай имат огромно количество МИГ21, а не се оплакват. И сега произвеждат варианти на този самолет(такива за по-бедни страни, както и тренировъчни). В България и др. бивши соц. страни аварийността е доста ниска. Примерно МИГ19 е 2000часа. Не че и 21 не аварира, но нещата трябва да са обективни. Медиите в България го набедиха след последните катастрофи за ненадежден. А реално погледнато причината бяха пилотски грешки. И то такива дето преди 20 години никой нямаше и да си представи че може да се допуснат. Причина е малкият нальот на нашите летци. Вземете мнението примерно на специалисти или пилоти а не на привъженици на тези и онези или на политици.

Reply

Димитър March 19, 2010 at 23:58

Съвсем съгласен с последния коментар! Споделям! Иван, браво!

Reply

Anonymous June 20, 2010 at 11:05

Мартине, Иванов е от този тип хора отровени в кръвта, хора които са безродници с промит мозък какво очакваш от такъв човек? Не можеш да го вразомиш какавото и да му говориш, каквито и факти да му даваш той си знае неговата : ПО ВЕЛИКО ОТ СССР НЕМА.

Reply

Иван June 23, 2010 at 10:21

Малко факти за МиГ21:
В Бг е от 1963 год(първите варианти). Имали сме около 200-250бр. общо. Сега има около 80-90, но повечето вече са нелетящи. Има около20-30 загубени в катастрофи. Има и загинали. Но пак казвам, че това си е един доста надежден самолет. Въпроса е в поддръжката и налъота.

Reply

tonew September 13, 2010 at 20:27

немога да раздера защо хора като иванив правят коментари

Reply

Иван September 13, 2010 at 20:56

За да има на какво да се посмеем

Reply

Иван September 13, 2010 at 21:16

А за катастрофите в България има една книга на Цветан Цаков – Ангели от ада. В нея са дадени ВСИЧКИ, като най-фрапиращите са описани подробно. Основно катострофи стават с МиГ19. Също и с МиГ17, но той е бил най-масовия та за това. пилотите уважават 21.

Reply

БЪЛГАРИН September 15, 2010 at 18:59

До педесетте години България е правила самолети ЛАЗ и ДАР но благодарение на продажните български комунисти е спряна самолетната ни индустрия, моята мечта е отново някой ден България да започне да произвежда военни и пътнически самолети и хеликоптери притрябвали са ни руските и американските летателни апарати, вижте какво прави една малка страна като Швеция ГРИПЕН според мен това е идеалният изтребител за ВВС на България защо трябва да ни пробутват на старо Ф-16 или руснаците да ни шантажират с това кога ще ни модернизират тъпите МИГ-29?

Reply

Иван September 16, 2010 at 6:17

Изтребител е доста скъпо и сложно за страна без традиции и технологии. За МиГ29 не сигурно кой бави нещата. Струва ми се че и нашите имат някаква вина. И предполагам че е свързано със Ф16. Иначе Грипен е много подходящ за нас.

Reply

БЪЛГАРИН September 16, 2010 at 16:41

Няма значение колкото и да е скъпо и сложно трябва да се напрегнем и да го направим (с течение на годините имам предвид). От друга страна България има само 20 “модерни” изтребителя каквито са МИГ-29 а на нас ни трябват поне 320 модерни изтребители какво ни баламосват с 16 Ф-16 на старо, да не говорим и за бойните ни хеликоптери които също тряба да бъдат сменени с нови и много на брой.

Reply

Иван September 17, 2010 at 10:26

Приятелю тук за една бормашина или шлифовалка имаме огромни проблеми камо ли за изтребител. Казвам ти го от опит. 320 изтребителя са страшно много пари.

Reply

БЪЛГАРИН September 17, 2010 at 14:08

Знам имаш право но трябва да се сложи ред в тази държава не може една Гърция която се е водила винаги последна в ЕС да има такъв висок стандарт в сравнение с нашият там също се краде, същият балкански манталитет са. Това са абсурди с такава малка и слаба армия сме че сме за посмешище който реши да ни нападне ще ни размаже а кой е най големият ни враг? Турция е най големият враг на цялата област и тук не важи извинението че сме в НАТО турците винаги ще ни бъдат врагове а и НАТО няма да е вечно кой ни гарантира че до 50-60 години интересите на турците няма да се пресекат отново с нашите? Когато си имаш работа с мюсюлманин винаги трябва да си на щрек и готов за бой.

Reply

Иван September 20, 2010 at 6:18

Между България и Швеция има мнооого голяма разлика. То страни като Англия, Германия, Италия и Испания се обединяват за един самолет а ние???? Или ако направим ще е нещо посредствено примерно като “Чин Куо” от Корея. И Корея все пак има някакви технологии. Ресурса на България стига за нещо от рода на Л39, като и това даже ни е много. За изтребител може да се участва в производството му( с отделни агрегати и компоненти), с краен монтаж и др. Добрият вариант е това да е Грипен. Но в никой случай не е възможно да се създаде такова нещо от нула.

Reply

БЪЛГАРИН September 20, 2010 at 18:14

Не съм съгласен: Англия прави ЕФ-2000 с други държави само защото има интерес (Kакво производство са ХАРИЕР и ТОРНАДО?), на Германия и е забранено след ВСВ да прави сама каквито и да е по сложни оръжия, Италия произвежда военни хеликоптери МАНГУСТА и транспортни самолети СПАРТАН няма да е проблем за тях да конструират изтребител, Испания никога не е имала развита тешка индустрия там се е развило строителството. А Северна Корея е просто пълна скръб те не влизат в никакви класации. Не претендирам да плеснем с ръце и да конструираме за един ден изтребител но предпочитам да развиваме с течение на годините високи технологии за да може някой ден, не много далечен да конструираме и ние модерни летателни апарати: изтребители, хеликоптери, совалки и т.н.

Reply

Иван September 21, 2010 at 7:19

Tornado e германо, англо-италиански. Чин Куо е тайвански(грешката е моя). Не е проблема да го направят и сами ама на каква цена. За да развиеш технологиите до изтребител трябва да направиш и ооще многоо други неща – материалознание, електроника, аеродинамикаи др. технологии …… Ще стане като с предишното самолетостроене – дърво без корени

Reply

БЪЛГАРИН September 21, 2010 at 13:26

Все пак аз съм оптимистично настроен и се надявам че бъдещото българско самолетостроене ще просперира и дори смятам че ще надминем много Чехия.

Reply

Иван September 23, 2010 at 6:09

Промишлеността на Чехия в сравнение с нас е с огромни възможности и традиции. Самолетите(изтребителите) стават все по-скъпи и по-сложни. Изисква се и все по-малко количество. Така, че за една страна няма да изгодно сама да си прави разработките.

Reply

БЪЛГАРИН September 23, 2010 at 13:43

Според мен една страна която разработва сама високи технологии и се вдига реномето на международно ниво, така самата държава продава с името си. Винаги съм смятал че България трябва да развива тешката си индустрия защото тя се продава по скъпо от селскостопанските продукти. Кое е по скъпо 100 кг жито или 100 килограмна машина? Сега сме в ЕС и трябва да се възползваме и да развиваме колкото се може повече високите технологии, предпочтам да внасяме хранителни продукти от чужбина и да изнасяме машини от колкото да внасяме машини и да изнасяме храни.

Reply

Иван September 23, 2010 at 14:39

Да прав си! И като стане това ще му дойде и времето за самолети.

Reply

Иван September 28, 2010 at 6:38

Такова простартиране наистина няма друг самолет който да го направи (освен може би МиГ29, Ф22 и Ф35). Ф4 не е еднотипен на МиГ21. По това време СССР няма подобен самолет. Аналог на МиГ-а е Ф5. За даднните ии аз си мисля че ще са същите. А Ф104 също е аналог на 21 и данните муе са просто разочароващи. Много по-зле от МиГ21!

Reply

Военноисторически блог Милитеро October 27, 2010 at 20:40

Не бива политиката и историята да се намесват когато се обсъжда военната техника. Защото спорове като този водят до “САЩ срещу СССР” или “АК-47 срещу М16″, или други безкрайни и безсмислени спорове.

Ще коментирам някои от грешките, които видях в коментарите.
МиГ-21 не са извадени от употреба по цял свят, както се казва в един от коментарите, а са на въоръжение в България (както се казва в друг коментар) и още десетки страни по цял свят. В Източна Европа включително.

МиГ-21 не е първия руски реактивен изтребител, първия масов е МиГ-9 (първо поколение). МиГ-21 е трето.

МиГ-21 не е на 30 години, а на 50. Поне първите варианти.

България не е имала “двайсетина” МиГ-21, а над 160, 1/6 от които двуместни варианти.

“…МИГ-29 а на нас ни трябват поне 320 модерни изтребители…”

Страните, които разполагат с такъв авиопарк са няколко в света. България няма нужда да харчи толкова пари за да се реди до ТОП10 в света. А би трябвал 40-50 по-голям военнен бюджет. Твърдението е абсурдно.

“…на Германия и е забранено след ВСВ да прави сама каквито и да е по сложни оръжия…”

Става дума за същата Германия ли? Тази която е на водещите места в света по военна продукция? Която е произвеждала изтребителите Торнадо и танковете Леопард 1 и 2? Или която заедно с англичаните има най-голям дял в разработката на Евробоец-а (Тайфун)?

МиГ-21 не е еквивалентен нито на Ф-4, нито на Ф-5, нито на Ф-104. Първия е два пъти по-голям, не е проектиран (заразлика от 21-цата) като изтребител за въздушно превъзходство, проектиран по начало като двуместен, не е с делта крило и т.н. Разликите са колосални.

Тези, които политизират спора забравят НАЙ-ВАЖНОТО от темата – индийците днес притежават НАЙ-ДОБРИЯ изтребител за въздушни боеве, а именно Су-30МКИ (модел комерсиален индийски), който е с френска и израелска авионика. Всъщност, нека се поправя – единствено Ф22 (единствения самолет 5-то поколение) го превъзхожда. Всички останали (4-то поколение) самолети му отстъпват. Индийските военни не са родени вчера.

Reply

Цочев November 1, 2010 at 19:51

№41, благодаря за точния, смислен коментар! Ще допълня мисълта ти “България няма нужда да харчи толкова пари…” с това, че колкото и да ни е тъжно, българската авиация е като бомбардирана на летищата. Завчера ми разказаха, как през лятото небето над Сингапур почерняло от бойни самолети – тренирали за парада по случай националния им празник. Миниатюрната богата страничка имала над 400 бойни самолета. Причина – била обградена с мюсюлмански държави. Слава Богу, мохамедани- съседи са ни само само турците. Турция е една дружелюбна съседка с някаква си там армийка от 600-750 хил. души (?) и авиация, която е от по-малко от 1000 самолета. Така че, ние да си имаме гвардейци за церемониите, без които не може/м (скоро ще има гвардейки, нещо като мажоретки – това можа да съчини главицата на Аню!), да имаме и малко пушечно месо – ланскнехти за нуждите на САЩ. За какво ни е авиация, след като на парадите изкарваха “страшните’ Пилатуси, с които би се гордял всеки аероклуб.

Reply

Иван October 29, 2010 at 5:23

Значи американците нямат аналог на МиГ21, като цяло, но тези 2-та се доближават до предназначението и характеристиките на МиГ21. Това, че Ф104 и Ф5 не са с делта крило не значи нищо. Реално погледнато една ескадрила ф5 има много по-големи възможности от една МиГ21. Ф104 като цяло не е много удачен. МиГ21 се води официално от второ поколение.

Reply

БЪЛГАРИН November 1, 2010 at 16:48

Милитеро на България са и нужни като минимум 300-400 модерни изтребители не за да бъде в ТОП-10 а защото географското ни разположение е кофти. Замисли се само от всякъде сме заобиколени от ´´приятели´´ на ЮГ от КОВАРНИТЕ ГЪРЦИ и ТУРЦИ, на ЗАПАД от ПОДЛИТЕ СЪРБИ и на СЕВЕР от ПРОТИВНИТЕ РУМЪНЦИ.

Reply

БЪЛГАРИН November 1, 2010 at 17:02

И да става дума за същата Германия която е ограничена и принудена да прави самолети Торнадо и ЕФ заедно с други държави, сами германците не могат да правят големи военни разработки. Те са икономически ГИГАНТ но са политическо джуде след ВСВ. Една Франция която никога не е била по развита от Германия има по голяма международна тежест и в момента по развита военна индустрия.ЛЕОПАРД е само един танк а танковете не са толкова сложни.

Reply

Anonymous November 7, 2010 at 16:35

Турция е една дружелюбна съседка?
Ти нормален ли си бе човек, винаги когато се чуе думата Турция човек трябва да хване оръжие! Не стига че са ни клали като животни 5 века ами сега трябва да ги наричаме приятели. Трябва да им се спира влизането в ЕС по официалният начин и по неофициалният начин. Сега е времето да ги държим още 100 години вън от Европа ако не и повече.

Reply

Иван March 1, 2011 at 21:10

Ей това го видях набързо и се сетих за тази тема.

F-104 получил печальную известность благодаря высокому уровню аварийности и даже получил печальное прозвище «Widowmaker» («Вдоводел» из-за большого количества катастроф). Самую плохую репутацию «Старфайтер» приобрёл в ВВС ФРГ: всего на вооружение западногерманских военно-воздушных сил поступило 916 самолётов (треть всех построенных), из которых примерно 292 (то есть ~ 30 %) были потеряны в лётных происшествиях; погибло 116 пилотов.
В худший период показатель аварийности составлял 139 лётных происшествий на 100 000 часов. Наибольшее число происшествий пришлось на первые годы эксплуатации, в дальнейшем принятые руководством ВВС меры привели к снижению их числа в конце 1960-х годов, но и в 1970-е ежегодно разбивалось около десятка самолётов. Тема катастроф «Старфайтеров» имела большой резонанс в немецких средствах массовой информации и вышла на политический уровень (ходила даже шутка о том, как заполучить «Старфайтер»: достаточно купить ферму и ждать, когда он на неё упадёт. Самолёт окрестили «вдоводелом» и «летающим гробом».

На самом деле уровень аварийности немецких машин, хотя и очень высокий, не был каким-то исключительным. Следует отметить, что ВВС ФРГ потеряли в лётных происшествиях 36 % своих F-84F «Тандерстрик», однако этот факт остался сравнительно малоизвестным.

Абсолютная цифра разбившихся самолётов была действительно рекордной, но по уровню относительной аварийности первое место занимали ВВС Канады, лишившиеся примерно 46 % своего парка F-104. Примечательно, что ВВС Испании, эксплуатировавшие около 20 F-104 в течение семи лет с налётом около 17 000 часов, не потеряли ни единой машины.

В катастрофах «Старфайтеров» погибли: в июле 1958 — ас Корейской войны Айвен Кинчелоу (Iven Carl Kincheloe, Jr.), в декабре 1967 — первый чернокожий астронавт Роберт Лоуренс (Robert Henry Lawrence, Jr.). Жертвой «Старфайтера» едва не стал известный лётчик-испытатель Чак Йегер. В столкновении с F-104 был потерян один из двух экспериментальных «трёхмаховых» бомбардировщиков XB-70 «Валькирия».

The safety record of the F-104 Starfighter became high-profile news especially in Germany in the mid-1960s, and lingers in the minds of the public even to this day. Some operators lost a large proportion of their aircraft through accidents, although the accident rate varied widely depending on the user and operating conditions; the Luftwaffe lost about 30% of aircraft in accidents over its operating career,[30] and Canada lost over 50% of its F-104s.[31] The Spanish Air Force, however, lost none.[32][33] The Starfighter was a particular favorite of the Aeronautica Militare Italiana (Italian Air Force), although the AMI’s accident rate was far from the lowest of Starfighter users.

The Class A mishap rate (write off) of the F-104 in USAF service was 26.7 accidents per 100,000 flight hours as of June 1977,[34] (30.63 through the end of 2007[35]), the highest accident rate of any USAF Century Series fighter. By comparison, the rate of the F-102 Delta Dagger was 14.2/100,000[34] (13.69 through 2007[35]), and the mishap rate for the F-100 Super Sabre was 16.25 accidents per 100,000 flight hours

Reply

Рицар April 4, 2011 at 14:03

Иване, хубаво ги цопна тези Старфайтер-чета . Пълен оловен ковчег ! Миг-21 никога не е бил такъв.
Индия е най-циганската държава , така ,че тук няма база за сравнения. Западните аналози на Миг-21 отдавна , отдавна не летят.

Reply

Chiho May 17, 2017 at 9:38

Руската военна доктрина залага на количество естествено за сметка на качеството. С времето нещата само се влошават. Инцидентите по различни авиошоу с Миг-29 нямат чет. Практическа и всичкото руско оръжие е наследство от Съветската ера.

Реални бойни действия руското оръжие се представя потресаващо зле. Потресаващо Дори и за самите руснаци. Вътре в няколко дни израелската авиация унищожава половината от сирийските военновъздушни сили. Без нито една загуба. В Ирак руските танкове биват прострелвани от всяко разстояние. Разходете се из руските сайтове за доказателства.

И не бъдете по-големи патриоти на Русия от самите руснаци.

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: