Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
През 1916 г. Русия разрушава Балчик. Руски терор над мирното българско население | ExtremeCentrePoint

През 1916 г. Русия разрушава Балчик. Дора Габе за руския терор над мирното българско население

by ExtremeCentrePoint on Thursday, 19 November, 2009 · 33 comments

in България, История, Терор и Комунизъм

1921GeorgiRadkov Озлобена от българските победи в Добруджа, Русия решава да си отмъсти на цивилното население. Нищо ново под слънцето. Същото тя прави и 30 години по късно в Източна Прусия, същото направи и във войната в Грузия.

Особенно впечатлява разказът на Дора Габе. Картината, описана от поетесата, е наистина потресаваща:

,,…И тия амфитеатрално построени една над друга къщи, сякаш са разкопки… Сега тия разкопки приличат на гробище – толкова къщи са разрушени, прозорци изпочупени, голямата мелница изгорена. Мъртвият Балчик!…” Как се стига до там? …

Докато през есента на 1916 г. Трета армия под командването на генерал-лейтенант Стефан Тошев владее инициативата по суша, неприятелят, възползвайки се от огромното превъзходство на бойния си флот, владее инициативата по море. Това предимство му позволява да нанася артилерийски удари по нашите крайморски градове. Въпреки ограничените сили и средства, с които разполага, българската брегова отбрана достойно защитава крайбрежието ни от нападенията на противника. Най-ярко свидетелство за това е героичният отпор, който нашата брегова артилерия и морска авиация дават на отряд руски кораби по време на боя при Балчик през декември 1916 г.

Сутринта на 13 декември 1916 г. отряд кораби в състав: крайцерът „Память Меркурия” и ескадрените миноносци „Громкий” и „Счастливьш” подлагат Балчик на разрушителна бомбардировка. Докато при първото и второто руско нападение, през септември с.г., единствено военноморската авиация дава отпор на противника, то сега неприятелските кораби трябва да преодоляват противодействието на разположената източно от града двуоръдейна 100-мм брегова батарея. Неин командир е капитан Георги Радков, офицер с голям боен опит, натрупан в три последователни войни, в сражения с турци, гърци и сърби. В 8 ч и 23 мин корабите на противника откриват залпов огън срещу Балчик. Две минути по-късно бреговата батарея им отговаря, започвайки неравен артилерийски двубой с руския крайцер. Превъзходството на неприятеля е огромно. За една минута артилерията от главния калибър на крайцера (шестнайсет 152-мм оръдия, от които 10 могат да водят огън едновременно по една цел) изстрелва залпове с общо тегло 3 т и 63 кг. За същото време главната артилерия на двата есминеца, съпровождащи „Память Меркурия” (общо шест 102-мм оръдия), изстрелва залпове с общо тегло 1 т и 692 кг. Залпът, който изстрелва батареята за една минута, е с тегло 44 кг. Следователно по огнева производителност противникът я превъзхожда над 100 пъти! В боя, продължил час и половина, батареята води огън по неприятеля в продължение на 67 минути. За това време тя изстрелва 186 снаряда. Крайцерът „Память Меркурия” е улучен няколко пъти, като едно от попаденията взривява кърмата му. Той е атакуван и бомбардиран успешно и от морската авиация (от германски и български летци), след което противникът е принуден да се оттегли. В отблъскването му участва и единствената ни подводница UB-18. Боят при Балчик е пример за отразяване на нападение на многократно по-силен неприятел чрез използване на разнородни и малочислени сили и средства. От гледна точка на военноморското ни изкуство той е най-яркият епизод в българската военноморска история през Първата световна война и една от най-забележителните страници във флотския ни летопис.

Резултатите от артилерийския удар на противника са печални за Балчик. Убити са четирима жители – дете, жена и двама мъже. Ранени са петима мъже. Материалните щети са твърде сериозни. Според лаконичните сведения, съдържащи се в различни военни донесения, Балчик е силно разрушен от бомбардировката. Следва да се отбележи, че по време на нападението неприятелските кораби обстрелват почти непрекъснато Балчик. Ударът на противника е демонстрация на сила с оглед постигане на морално психологически ефект. Образно казано, ако бомбардировката на Варна през 1915 г. е поучително размахване на пръст от руска страна, то през 1916 г. върху Балчик е стоварен тежкият руски юмрук. Изборът на неприятелското командване явно не е случаен. Амфитеатралното разположение на града го превръща в голяма мишена и гарантира висока ефективност при морска бомбардировка. Разрушаването на малкия черноморски град цели да тероризира и сплаши крайбрежното население. Месеци след неприятелското нападение Балчик продължава да изглежда мрачно, потискащо и тягостно.

Виж още:

Как Русия унищожи България през 968-971. Табутата в българската история

Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България

Битката за България. През 1886 г. Австрия и Англия не позволяват на Русия да унищожи българската държавност

На 4 септември 1916 година българските войски превземат Добрич и на другия ден Русия напада България в Добруджа

{ 31 comments… read them below or add one }

Nik November 19, 2009 at 21:06

Ванка, ти си на ред !!??
Плюй си яко на сурата и почвай !
Нямаш друго, освен да подхванеш пак – “Ама вие защо биете негрите ?”
И не забравяй, че ти се плаща за тая работа!!
Започвай със плам (по комсомолски), до окончателната победа на…….
И знаеш какво става, ако не си свършиш добре работата..

[img]http://www.extremecentrepoint.com/wp-content/upload/putin1[1].jpg[/img]

Reply

Nik November 19, 2009 at 21:18

[img]http://www.extremecentrepoint.com/wp-content/upload/Putin.jpg[/img]

Reply

Оруел November 19, 2009 at 21:28

Съжалявам, ама просто няма какво да кажа. http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Sofia_in_World_War_II
Мy fellow americans, today we`re all Georgians!

Reply

Anonymous November 20, 2009 at 0:34

като няма какво да кажеш защо не си мълчиш? ако мълчеше простотията ти нямаше така да си личи. според теб лъжа ли са думите на Дора Габе? балчик разрушен ли е от руснаците през 1916? руските подлоги сте всички една стока.

Reply

Оруел November 20, 2009 at 8:42

И американските не отстъптвате. Написах това, защото описанието на атаката на Балчик е меко казано…пресилено.

Reply

Смехурко November 20, 2009 at 12:42

Оруел, искаш да кажеш, че бомбардирането на София от англо-американците през 1944 оправдава разрушаването на Балчик от руснаците през 1916?? По-тъпо нещо одавна не бях чел

:-0 .

Reply

Иванов November 21, 2009 at 12:50

По тъпо нещо от един Смехурко не бях чел. Войната е война, и има свои собствени закони и логика.
Руснаците са разрушили Балчик на същото основание, на което американските летящи крепости разрушиха София през 1943-4 год. Като София е била на стотици км. от фронтовата линия, и непосредствена нужда от това не е имало. Докато Балчик е бил на фронтовата линия и в
него и около него са се водили ожесточени боеве.
Разрушаването е резултат в бойни действия при фронтова обстановка.
Не знам колко са загиналите в Балчик, но в София са били няколко хиляди, деца, жени, старци, И НИТО ЕДИН ВОЕНЕН…

Reply

киров September 27, 2014 at 15:34

има загинали военни. баща ми е бил войник в казармата на 1 и 6 ти полк, днешното ндк. бомба е унищожила цялата рота, в която е служил. той по случайност е бил в домашен отпуск през това денонощие, коетого е спасило.

Reply

Пламен April 3, 2016 at 21:45

А защо всички премълчават причината за бомбандировките:
На 1 август 1943 г. антихитлеристката коалиция започва операция „Приливна вълна” – бомбардиране на нефтените находища край Плоещ, Румъния, които зареждат гориво за немските танкове на руския фронт.
От Бенгази излитат 177 бомбардировача Б-24 „Либърейтър” и се насочват към нефтените полета на Румъния. При бомбардировката американците понасят значителни загуби – 56 свалени самолета.
На връщане летящите крепости са посрещнати от български изтребители, които свалят 5 бомбардировача.
Това не е повод за гордост, защото първо тези бомбандировачи не нападат България, а само прелитат на връщане от Плоещ, после те са пострадали и без защита на изтребители и стават лесна плячка за обстрел.

Последващите бомбандировки над София са отмъщение, за тази глупост която сме направили.

Не мога да ви разбера- уж сте русофили, а осъждате англичаните и американците, които удряйки нефтените полета, помагат на Русия да удържи хитлеристите.
В същото време се възхвалят нашите войски, които активно помагат на нацистите срещу анти-хитлеристката коалиция.
Между другото, освен свалените бомбандировачи, потопяваме и 5 руски подводници.
Участието ни на стрната на Хитлер е срамна страница от нашата история.

По същата логика Германия, Италия и Япония трябва да осъдят американци, англичани и руснаци, че са ги бомбандирали. А как иначе щяха да победят Хитлер и неговите съюзници, между които за съжаление бяхме и ние.

Reply

Anonymous August 29, 2016 at 15:25

Ами аз искам да си изясня един въпрос: Защо говориме само за американци при тази бомбардировка на София? Нали тогава руснаци, американци и англичани са в една коалиция? Те всички бият по София, нали? Антихитлериската коалиция… А ние, избирателно си говорим за едните като за ” убийци”, а за другите като за ” братушки” ? Питам , защо, като, както казвате вие, това е било “война”?

Reply

Константин November 21, 2009 at 19:57

Разликата е там, че след бомбардировките на София американците не са се писали освободители и никъде в България няма паметник, вдигнат в тяхна чест. Иначе наистина: войната си е война и врагът си е враг и затова трябва да се знае, кой е той.

Reply

Актуален August 21, 2012 at 19:20

Еееее, вече имааааа!!!

Reply

Иванов November 22, 2009 at 12:53

Ти имаш извратени “знания” човече.
Руснаците не са се писали освободители, а са такива. Това е исторически факт, които се признава от целия свят, най-вече от българите, с изключение на няколко плазмодия.
България тогава е на страната на немците. И кой е виновен че е обявила война на Русия, на Англия, Франция, САЩ и десетки страни от Съглашението. Помага на Румъния, която е на страната на Съглашението и воюва с немците и Бг. СЪГЛАШЕНИЕТО (СЪЮЗ от демократични държави) оказват рештелна съпротива на немския империализъм, като накарая го побеждават.
За наказание, че сме воювали за немците след войната ни отнамат Добружа, дават я на румънците, и Западните покрайнини, които се дават на сърбите. Окупират ни за около година и ни налагат реперации.
А ти посмешище, преди да пишеш се поограмоти. Почети малко история. Не се излагай като нефелко капаци на очите.

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 16:08

A,BE….KOMUNISTICHESKO MEKERE….,kakvi osvoboditeli sa BOLCHEVIKITE,BE…!????
Aziatska BEZMOZACHNA orda…Chisti ZAVOEVATELI..

Reply

Константин November 22, 2009 at 22:01

Иванов, викам да вземеш да си провериш албумина в “мозъка”.

Reply

Иванов November 23, 2009 at 5:25

Константичо,
константично…
Кютук нещастен,
простак и вол
нищожество рогато.
Интелетуално гол,
и с двусмислен пол,
на теб ВОЛЪТ ТИ Е ТАТКО.

Reply

Константин November 23, 2009 at 8:06

А това в съпровод на дайре можеш ли да ми го изтанцувяаш?

Reply

Иванов November 23, 2009 at 19:08

Да не си изкаруеш лебо с танци-манци. Шило у торба не стои и двусмисления пол си казува думата.Тук не е забавачка, , а нормално място за нормални хора, които разсъждават и търсят истината в даден проблем.

Reply

сойер November 24, 2009 at 0:58

аре са … ум, психика и други подобни дрън-дрън. руснаците разрушават балчик и точка. сега какво? може би трябва да сме им благодарни за това или да припръцкваме: “а вие защо биете негрите” подобно на идиота по-горе който ни обяснява че рашките имали право да разрушат балчик защото англичаните бомбардирали софия. айде стига с тези тъпизми ако може.

Reply

Константин November 24, 2009 at 8:11

Иванов, в случая би ли формулирал какъв е “дадения проблем”, че ако не става въпрос за твой личен такъв, не е съвсем ясно каква истина търсиш. И не се опитвай да се правиш на психоаналитик, че симптоматично всеки път опираш игриво до темата за отношенията между половете, нещо характерно за незрелите индивиди, неуточнили сексуалната си ориентация. Не че нещо, ама не е за пред прилични хора.

Reply

Владимир December 7, 2009 at 11:56

Хм… задумаешься тут! Всем здравствуйте!

А на русском статьи этой нет? А то я по-болгарски далеко не все понимаю что пишут, несмотря на всю схожесть языков. На английском тоже можно, я на нем тоже читать умею..

Reply

Reformed December 7, 2009 at 12:34

Vladimir, you may use http://translate.google.com to have a machine translation of this site and here is the machine translation for this article –> link

Reply

Ivan Petrakiev October 20, 2011 at 6:23

Браво !Най-после да намеря хора които пишат истината за тия азиатски варвари, руснаците.

Reply

My Name January 4, 2013 at 0:10

Тия които пишат глупости за Русия без нейната намеса сега щяха да се казват Хасан и Яшаран :-)

Reply

Аз January 5, 2013 at 14:35

То май още не ни се е разминало. Като гледам с каква охота народа приема турските сериали и чалгата, изпадам в ужас. Децата ни учат за Доган, а Левски само го споменват.

Reply

Вели April 8, 2014 at 7:20

Руските престъпления спрямо България нямат брой!! А българите и след 500 години турско робство не са се казвали Хасан и Яшаран!!! Обаче ни наричаха Серьожа, Альоша и тем подобни руски имена!! Това си го набий хубаво в главата, жалък народоотстъпник!

Reply

PRASKOFF July 21, 2013 at 7:41

RUSIA E VRAG NOMER 1 NA BULGARIA! RUSIA NI OKUPIRA BEZ DA SME I OBIAVILI VOINA!
A VOINA BG OBIAVI NA USA- BORIS 3 I SINAT MU SIMEON SA RUSKI AGENTI! BORIS E
PREDUPREDEN DA NE OTIVA V TSARKVATA KOIATO BE VZRIVENA! SMART NA RUSIA I NA
GNUSNITE I KGB OTREPKI V BULGARIA! AMIN

Reply

Вели April 8, 2014 at 7:22

Та, собствено , не разбрах – какво ти е името????

Reply

zapasniak August 2, 2014 at 20:27

ИДИОТИ!!!
Престанете да се плюете, застанете мирно и отдайте чест на обикновенният Български войник.
Българската армия НИКОГА не е губила бойно знаме.

Reply

Независим September 28, 2015 at 15:42

Има малка разлика между бомбардировките през 43 г и нападението над Балкчик и тя е че Русия винаги се е афиширала за брат на Б-я,а бомбардировките бяха от противниги на Германия с,която Б-я беше съюзник.

Reply

Сашо December 5, 2019 at 12:27

Русия не ни е освобождавала никога, а и не е имала намерение да го прави. Искала е да си присвои българското землище като губерния или васално княжество и да го използва като платцдарм за завладяването на Проливите и Цариград. Чрез Съединението извършено против нейната воля, България получи своята независимост, но си навлече гнева на руските царе. Още след първото фактически освобождение на БГ от турско робство през 1829 г. проличава тактиката на Русия, която не е искала на пътя й към Бяло море да се изпречва независима и силна държава. Вместо да легитимира в международен план статута на освободените български земи, те биват върнати без бой на Турция. Четете за Адрианополския мирен договор и за генерал Дибич Забалкански, който не само преминава Балкана, но окупира цяла Тракия и влиза с войската си в Одрин. Последвалата заменка на територии между Турция и Русия е скрепена с един позорен акт от 1829 г.-Одринския мирен договор, с който Гърция се освобождава, а БГ се връща на поробителя. Целта на Русия е била да предизвика масови изселвания и обезбългаряване на българското землище, за да не остане там народ с исторически претенции за земята на която се е родил. И действително под страх от турски отмъщения над 200000 българи напускат родните си огнища, в които по-късно Русия със съдействието на Турция настанява прогонените от Крим и Кавказ татари и черкези. Непослушанието на българите бива наказано с отзоваване на всички руски офицери от армията на Княжество България с надежда Сърбия да ни победи и да се възстанови васалното статукво на БГ. Но, планът на Цар Александър Трети не сработва. България побеждава. Чак през 1913 наследникът му цар Николай Втори успява да си отмъсти подстрекавайки Румъния да нападне в гръб воюващата срещу сърби и гърци БГ. Та хайде да преценим, кой кого предава? Кой подари Добруджа на Румъния след 1878 г.? Кой създаде македонска нация?

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: