Отношенията между Турция и Израел в криза заради телевизионен сериал на TRT1 “Айрилик”

by ExtremeCentrePoint on Thursday, 15 October, 2009 · 5 comments

in Близък изток

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман, ще извика турския посланик в Израел, за да протестира срещу излъчването на телевизионен сериал ( Айрилик ), който според него “подбужда омраза срещу Израел.”
“Министърът е поискал да бъде призован турския посланик в Израел, за да протестира срещу излъчването на телевизионен сериал, който  насърчава анти-израелска омраза “, се казва в изявлението на Мин. на външните работи на Израел.“Министърът смята, че разпространението на подобна серия насърчава в най-високата степен омразата и освен това се случва  под патронажа на държавата”.

“Този филм няма ни най-малка връзка с реалността и представя израелските войници като убийци на деца… Той не заслужава да бъде показван  дори във враждебна на Израел страна  и със сигурност не в страна, която поддържа пълни дипломатически отношения с Израел. “се добавя в текста.
Израелската телевизия излъчи в сряда вечерта откъси от седмичната поредица на турската обществена телевизия TRT1 “Ayrilik” ( Раздяла), в която наистина се вижда как един израелски войник стреля смеейки се в едно палестинско момиченце и го убива. Друга сцена показва в забавено движение куршим изстрелян от израелски войник, който убива  палестински момче.

Отношенията между Израел и Турция са силно обтегнати през последните месеци след безпрецедентните критики от страна на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган  заради офанзивата срещу Ивицата Газа през  миналата зима, при която загинаха повече от 1400 души.

Това напрежение доведе и  до решението на Анкара за отмяна на съвместните с Израел военно-въздушни учения, които бяха предвидени да започнат в понеделник в Турция.
Турция, която е преобладаващо мюсюлманска държава, но със  светски режим, е основния съюзник на Израел в региона след подписването от двете страни на военно споразумение за сътрудничество през 1996 г., но Турция поддържа и близки връзки с палестинците.

“Има сътрудничество между Турция и Израел за военни, търговски, икономически и други цели, но към момента има дипломатически чувствителни въпроси, които трябва да бъдат взети под внимание,” заяви г-н Ердоган в сряда.
АФП.  14.10.09

Още по темата:

Циркът между Израел и Швеция продължава

Швеция и Израел в конфликт: “Те крадат органите на нашите синове”

Снайпер хумор: “Един изстрел, двама убити”

Войната в Газа – неспечелена военно и загубена морално

Ето как воюва Хамас

Когато и думите засядат в гърлото

Грешката на “Мосад” и провалът в Норвегия

Хамас vs. Израел или Alien vs. Predator

Време за воюване

Еврейски и мюсюлмански фанатици-разлика няма

{ 2 comments… read them below or add one }

Иванов October 15, 2009 at 18:17

Гадна работа. Не случайно Обама се дистанцира от еврейте. Евреите си засраха очите пред света. Никой не ги обича, а сега ги намразиха повече.

Reply

! October 15, 2009 at 18:45

не честно,евреите ми стават все по-несимпатични. доскоро нямах нищо против тях и даже им симпатизирах. сега ми писна да им слушам нравоученията. тия не виждат гредата в собственото си око.

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: