Украйна има ядрено оръжие, но за украинските атомни бомби не е прието да се говори

by ExtremeCentrePoint on Monday, 5 October, 2009 · 0 comments

in Aрмия, Европа, Тенденции

000zxfkq

„Във въздуха се носи нещо зло и коварно … ядреното оръжие по бреговете на Днепър става все по-реално и по-реално. Нужно ли ни е то или не, този въпрос вече дори не се обсъжда. Политиците изглежда окончателно свикнаха с мисълта за неизбежността на връщането на Украйна в световния ядрен клуб. Сега се решава въпроса кой пръв ще поеме отговорността …”

Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между СССР и САЩ има един много интересен анекс(протокол) – Будапещенското споразумение. С него ядрено се разоръжава Украйна, а гаранти за сигурността и териториалната и цялост и стават САЩ и СССР . Русия все още не е ратифицирала в Думата това споразумение и непрекъснато предявява териториални претенции към Украйна. Така или иначе ратификацията е вече безпредметна защото договорът изтича на 5 декември 2009 година. Ще позволи ли това на Украйна да си върне статута на ядрена държава?

По този въпрос има много спекулации. Например много силни са съмненията, че страната е скрила атомни заряди и никога не е излизала от ядрения клуб. На 20 април 2000 година, се появява информация за загадъчното изчезване на тактически ядрени заряди. По-късно отново „загадъчно” изчезват и тактически крилати ракети „въздух-земя”, а по думите на починалия при странни обстоятелства генерал Лебед, след разпада на СССР, в руската армия са липсвали стотици ядрени заряди, включително и атомни мини, огромната част от които са били на територията на Украйна.

Очевидно и в момента Украйна разполага с някакво количество атомни бомби и въпросът е дали ще избере да ги обяви или ще предпочете подобно на Израел да продължи да пази мълчание по въпроса.

s320x240

Leave a Comment

Previous post:

Next post: