Естония поблагодари на Афганистан за приноса му за разпадането на СССР

by ExtremeCentrePoint on Sunday, 4 October, 2009 · 5 comments

in Aрмия, Военни конфликти

1210403_20091002224514.gif Командващият силите за отбрана на Естония, генерал-лейтетенант Антс Лаанеотс поблагодарил на Афганистан за приноса му в разпада на СССР:

„Аз казах още в самото начало, че ние сме благодарни на Афганистан, за това, че той помогна да се доведе до колапс СССР, благодарение на което ние станахме независими.”

Това което ме впечатли беше тази снимка на естонски войник в Афганистан. Оказва се, че естонската армия е успяла да изхвърли некачественото руско оръжие и да се превъоръжи с немски картечници. Вижте какво държи в ръцете си естонеца. Само българската армия продължава да е последната грижа на управляващите. Дано не се наложи да плащаме скъпо за това.

{ 5 comments… read them below or add one }

Оруел October 4, 2009 at 16:37

Съгласен съм с първата част на статията и бих допълнил, че Чернобил и разходите по “ликвидацията” също допринесоха за рухването на СССР. Относно немските картечници и руските такива – без коментар. Предполагам, че и автора е виждал по репортажи, как американски и британски сили се бият с трофейни калашници в Ирак. Не мисля, че лекото стрелково оръжие е проблема на БА – по-скоро отсъствието на военна авиация и модерни танкове(всички се виждали, как Т-72 гърмят като пуканки).

Reply

Константин October 5, 2009 at 8:16

По лекото стрелково въоръжение на една армия може да се съди за нейното ниво. Калашниците са не лошо оръжие, но отговарят на концепция за въоръжени сили, съставени чрез масово привличане на населението в тях – нещо, което съответства на ситуацията от средата на миналия век. Не че картечницата, с която е естонското момче, не е лека модификация на вермахтовската МГ-42, но пък същата е на въоръжение от Пакистан до Германия, включително и в съседна ни Сърбия – сполучливата конструкция може да бъде почти вечна, пример за това е и тежката картечница на Браунинг калибър .50. Изобщо Естония е страна със специфична организация на отбраната си – погледнете в Интернет, как изглежда ентусиазираното им и добре екипирано опълчение. Нещо, което при ресурсите на нашите не големи страни е уместно решение на част от проблемите на националната сигурност. Стига да можем, като естонците да ги идентифицираме и набележим.

Reply

иво October 5, 2009 at 22:19

Правилно е постъпил естонецът, но “поблагодарил” е брутален русизъм. Няма такава дума на български. Стегнете се, др. Щирлиц!

Reply

9-rota October 6, 2009 at 18:03

да поблагодарим на афганците за смърта на НАТО

Reply

Иванов October 7, 2009 at 18:52

Май благодарствения адрес е неточен. Би трябвало да благодари на мижитурката Горби и на алкохолика Елцин.
Те оправиха работата.
Нещо бъркаш Костантинчо. Талибаните са въоръжени основно с “Калашници” и руско леко стрелково оръжие. Нямят тежки оръдия, танкове, хеликоптери и щурмови самолети, нямат и ракети. Според изследване на ЦРУ от началото на годината са на брой от 10 до 15 хиляди.
И ВЪПРЕКИ ТОВА ОКАЗВАТ РЕШИТЕЛНА И ЧЕСТО ЕФИКАСНА СЪПРОТИВА НА 100 ХИЛЯДНА НАЙ-МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНА НАТОВСКА АРМИЯ. рАЗПОЛАГАЩА С БОЗБРОЙ ЕКСТРИ:ОРЪДИЯ, ТАНКОВЕ, АПАЧИ, ЩУРМОВИ САМОЛЕТИ И БОМБИ, РАКЕТИ, АТАКУВАЩИ БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ И Т.Н. и суперподготвени и тренирани наемни бойци от най-високо качество.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: