Уроците на историята – 19 юли 711 година

by ExtremeCentrePoint on Monday, 20 July, 2009 · 8 comments

in Европа, История

11018196

През нощта на 27 срещу 28 април 711 година, Тарик Ибн Зиад берберски военачалник, пресича Гибралтар със 7000 войника. На 19 юни край бреговете на река Гвадалет в Андалузия, вестготите са разбити от мюсюлманите. Това което би могло да се приеме като едно обикновено сражение, с каквито изобилства осми век, всъщност се оказва началото на падането на Иберийския полуостров под мечовете на исляма.

В началото на V век, Вестготите се заселват в Андалузия и през 587 година стават католици по време на крал Рекаред, което им позволява да се интегрират в хиспано-романското население на полуострова.

В началото на VIII век, кралството на вестготите е в упадък. Те стават лесна плячка за берберите. Поражението им поставя началото на мюсюлманска доминация в Испания, която  продължава почти 800 години. По нататък историята я знаем – през 1212 година, след битката при Лас Навас де Толоза, само испанският юг остава все още под мюсюлманско владичество, а след превземането на Гренада през 1492 година, Реконкистата приключва победоносно.

Какви са изводите от тези събития?

Първо, че често малки случки и сблъсъци не се оценяват по достойнство и величината на случилото се често се разбира едва след десетки години. Второ, няма дефинитивно загубени битки до момента, в който е все още налице етническа и религиозна нееднородност на спорните територии. Понякога Реконкистата може да отнеме векове, но остава възможна. И обратното, ако една от страните в конфликта успее да постигне „еднородност” на населението, то всякакъв опит за реванш с дългосрочен резултат е обречен на провал.

{ 8 comments… read them below or add one }

Странни хора July 20, 2009 at 9:29

Лично за мене 718 година е по-важна при спирането на заплахата на полумесеца. Изглежда на вас ви е по-мило за “развитата западна цивилизация”, отколкото за родната ни държава.
Трагедията е голяма – 45 години подлоги на ботушките, а сега 20 години верни слуги на “евро-атлантичекси ценности”. Кога ще дойде времето за България?!?!?

Reply

На вас от руското посолство не ви ли омръзнаха тези номера? July 20, 2009 at 10:43

Освен българска история има и европейска. Българската е само малка част от европейската. Точно претенциозни профани, интересуващи се само от българското, всъщност погребват българщината. За пример можеш да вземеш Волен Сидеров. Да си подлога на руските мужици и да служиш на ценности, както сам си се изразил, не е едно и също. Според мен е много по-добре заедно с Германия, Франция, Холандия, Италия, Гърция, Румъния, Полша да си слуга на евро-атлантичекси ценности, отколкото заедно с Белорусия и Абхазия подлога на руснаците.

И за да не остане нищо неразбрано, искам да ти кажа, че хора като теб всъщност никого не успяват да заблудят. Вие знаете, че вече е невъзможно да искате да сме с Русия и затова прилагате тактиката “ако не може с Русия, то тогава с никого”. Затова уж сте за някаква имажинерна българска неутралност и необвързаност. Само че тия номера, както се убеждаваш, не вървят. Ясни сте…пък и българите сами си избраха ЕС и НАТО както си избраха и Борисов.

Reply

bogoizbrania July 20, 2009 at 13:29

По правилното заглавие е “Измислиците на Историята”, не е имало такова нахлуване, като дори всъщност е било обратното изселници от Испания и Италия са създали изкуственната арабсака народност през 12-13-ти векове, обединена от религизен принцип.

Reply

Да живее е цензурата July 21, 2009 at 8:45

Браво другари! Дъ файв иър пириъд фор фри иърс!

Reply

Спас Колев July 22, 2009 at 14:19

Къде видя спиране на залахи в текста горе? И ние сме чували за Мартелус, но тук за друго става дума…

Reply

Лъчезар Томов August 7, 2009 at 22:33

Тази статия не е във възхвала на шарл Мартел, а има съвсем друга цел. .
Ако напишат статия на тема – кой спря арабите, там отговорът ще бъде: България

Reply

Reformed August 10, 2009 at 9:17

В последния абзац на статията са изводите.

Вашите думи са като едновремешните разсъждения по литература – какво е искал да каже автора. Е, авторът е казал, каквото иска да каже.

Ако Вие напишете статия за арабите, с удоволствие ще я прочетем. :)

Reply

x June 6, 2019 at 11:21

711 години по късно България окончателно пада под османските мечове. Според мен няма нищо случайно. Трябва да минат сигурно 700 години от паданието на България за да настъпи наистина възраждане за нашият изстрадъл народ. Само говорим че сме освободени, но в съшност сме още в робство. Нашето робство в което се намираме сега е духовно робство, което е по страшно от другите под които сме били. Горе долу към 2100-та гонина ще има едно ´´съвпадение´´. Завършване на един цикъл от 700 гонини и навършване на 1054 години от 1054 година когато църквата започна да се разделя офицялно. Сигурно чак тогава България наистина ще се освободи. Числото 7 има много голямо библейско значение. Около 700 година са се основали първите европейски държави, 700 години по късно се формират големите европейски сили и започва едно развитие, което дава тласък на човечеството, и сигурно 700 години по късно ще се случи още нещо по значимо което ще ни развие още повече.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: