Статия за Набуко в The Economist

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 18 July, 2009 · 1 comment

in Европа, Икономика

economist_logo Кратко резюме. Сред събитията помогнали за постигане на споразумението, се посочват преговорите на Турция с ЕС и появата на Йошка Фишер в голямата игра като лобист за Набуко. Отделя се внимание на Туркменистан като доставчик на газ и заявленията на лидерите му, че ще доставя суровина на газопровода. В Туркменистан е била и американска делегация начело с МакФол: “An American delegation, including Barack Obama’s national security adviser on the region, Michael McFaul, has just been to Turkmenistan to stress the importance the West puts on making Nabucco a success.” 

Следва споменаване на финансовите затруднения на Газпром и след това авторът цитира  британския специалист Alan Riley, който защитава тезата, че построяването на Южен и Северен поток е в нарушение на европейското антимонополно законодателство.

… и хубава карта:

CEU908

Technorati Tags:

{ 1 comment… read it below or add one }

Иванов October 2, 2009 at 17:57

Глупости. Набуко е фикция. Туркменистан не може да го пълни с газ, без участието на Иран или Русия, каквото засега не се очертава
Англичаните са против и реват кански, защото руснаците ги изхвърлиха от руската газова и нефтена индустрия, като на тяхно място се настаниха германци и малко китайци. Това е положението в момента, а фишер и мишер са въздух под налягане.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: