Произведено във Франция – Рафал М F3

by ExtremeCentrePoint on Monday, 10 August, 2009 · 26 comments

in Aрмия, Европа, Картинки, НАТО, Технологии и Наука

Rafale B/C/М operational with targeting pod (Damocles) and ASMP-A, Reco NG recon pods in 2009

rafale-ASMP

На долната снимка е симулатора на полети за обучение на летците.

rafale-cockpit

{ 26 comments… read them below or add one }

edin slep August 10, 2009 at 14:40

Ще бъдете ли така добри да ми обясните – какво е политическото у публикации като тази или на серията момичета с леко стрелково оръжие?

Чини ми се, че ако искате да насочите вниманието към даден самолет или към нечие военно произвоство, то можете да го сторите много по интругиващо, а не чрез две снимки.

Тези две пльоснати снимки ми напомнят на блог тип – популярен в blog.bg – картинка, поздрав за приятен ден, ухилена физиомутра и 64 коментара от щастливците видели картинката. Ако ще се правите на заприличваща на леля жена – обявете го и да не ви посещавам.

Благодаря за вниманието.

Reply

Lemmy August 11, 2009 at 5:31

Къде е “политическото”? А?

Му-ха-ха-ха!

Reply

Lemmy August 11, 2009 at 7:00

Two California Highway Patrol Officers (CHIPs) were conducting speeding enforcement on I-15, just north of the Marine Corps Air Station at Miramar. One of the officers was using a hand held radar device to check speeding vehicles approaching the crest of a hill.
The officers were suddenly surprised when the radar gun began reading 300 miles per hour. The officer attempted to reset the radar gun, but it would not reset and then turned off. Just then a deafening roar over the treetops revealed that the radar had in fact locked on to a USMC F/A-18 Hornet which was engaged in a low flying exercise near the location.

Back at the CHIPs Headquarters the Patrol Captain fired off a complaint to the USMC Base Commander

The reply came back in true USMC style:

Thank you for your letter. We can now complete the file on this incident.
You may be interested to know that the tactical computer in the Hornet had detected the presence of, and subsequently locked on to, your hostile radar equipment and automatically sent a jamming signal back to it, which is why it shut down.

Furthermore, an Air-to-Ground missile aboard the fully armed aircraft had also automatically locked on to your equipment location. Fortunately, the Marine Pilot flying the Hornet recognized the situation for what it was, quickly responded to the missile system alert status and was able to override the automated defense system before the missile was launched to destroy the hostile radar position.

The pilot also suggests you cover your mouths when cussing at them, since the video systems on these jets are very high tech.

Sergeant Johnson, the officer holding the radar gun, should get his dentist to check his left rear molar. It appears the filling is loose. Also, the snap is broken on his holster.

Thank you for your concern.

Semper Fi

Reply

Reformed August 11, 2009 at 8:34

Ето къде е политиката:

“War is the continuation of policy (politics) by other means.”
– Karl von Clausewitz

“Войната е продължение на политиката с други средства.”
– Карл фон Клаузевиц

Reply

Reformed August 11, 2009 at 8:36

А иначе разнообразяваме с такива статии. На който не му харесват – да чете само политически ориентираните.

Reply

Оруел August 11, 2009 at 8:54

По темата – винаги съм бил убеден, че държава, която произвежда свое собствено оръжие е международен фактор! Лично съм впечатлен от Saab Draken, който за времето си просто е бил без аналог, както в НАТО, така и във Варшавския договор. Националната идея за разработване на собствен многоцелеви самолет е признак на свободна и независимиа политика.
Относно коментара на Lemmy: Убийте ме с камъни, но тази последната история толкова прилича на вица с “Мирния Съветски трактор”, че направо се чудя, дали изобщо някога ще бъдем свободни от чуждопоклонничество.

Reply

Lemmy August 11, 2009 at 9:42

Орка, не си прав, защото съм неподправено
органичен и ако искаш да знаеш
дори съм гаден българопоклонник.
Странно ми е само с
какви категории размишляваш.

Понятието “чуждопоклонник” иде от
най-тъмните сталинистки времена, когато всеки поглед
зад желязната завеса беше престъпление.
Тогава, когато другарите се бяха окопали
в лагер с бодлива тел и сглобяваха самовари,
а то все калашник излизаше. Мирни трктори
копаеха гроба на свободния свят, хляба
беше с купони.

Но знаеш ли, междувременно гробокопачите паднаха
в гроба, който копаеха другиму. А сега най-интересното –
вече сме 2009 г. :)

Reply

Оруел August 11, 2009 at 11:56

Като е така, защо не пусна информация за проф. Цветан Лазаров и потенциала, който сме имали преди умните глави от СИВ да решат, че България няма да прави самолети. Дори сме имали катедра “Самолетостроене” в Държавната политехника, известна по-късно като ВМЕИ Ленин…За протокола ще отбележа само и Асен Йорданов и приноса му към компанията McDonell Douglas.
Чуждопоклонник според мене идва от тъмните векове на робство, когато този или онзии се е гърчеел, сърбеел и т.н. Другарите се радвам, че в момента си седят и си мислят, че са велика сила, ама само си мислят – и наистина 2009 сме :)

Reply

Иванов August 11, 2009 at 13:31

Не ви ли се струва, че като икономика и страна сме малки за да разработваме супермодерни самолети. Страни с много по-големи възможности не се наемат да го правят, та малка БГ ли. Разработката и проектирането на подобен самолет е скъпо, иска свръх модерна и скъпа материална база и техника, голям колектив от конструктори и изпитатели, подсигурен бъдещ пазар за произведените самолети. А каква ще ни е гаранцията, че те ще са по-добри от конструираните и произведени в Русия, САЩ, Германия, Франция, Япония и тн. Страни с огромен технически и научен потенциал, с опит и традиции в тази област. Малката, във всяко отношение малката Бг по възможности би ли се сравнила с една от тях…
В днешно време добрият боен самолет е рядкост. За сега на 1-во място са руските СУ-та, конокурират ги американскитe F-35 и др. модели, като засега поне по-добри май няма. Китайците разработват нови модели, посочения от вас френски. Френския дали и доколко, и с какво е по добър от СУ и Ф-те не казвате.
А това е важно. Другата си е…снимки.

Reply

Anonymous August 11, 2009 at 15:50

времето е отпускарско.плажове и бира ;).чакай до септември и ще дръпнат пак с пълна сила.само сериозни статии в блоговете са досадни.трябва си и фън и някоя готина снимка.

Reply

Иванов August 12, 2009 at 1:53

Чудя се на спора Ви. Навремето проектирането и производство на самолет е било сравнително евтино. Днес е суперскъпо и по силите на великите сили САЩ, РУСИЯ, Китай, Германия, Япония и тн. Иска милиардни капиталовложения в свръх модерна и скъпа техника и оборудване, като резултатите не винаги са очакваните. Само един самолет струва 10-ки милиони, а прототипите много повече. Без подсигурен пазар вътрешен, а желателно и външен, производството на малки серии е абсолютно нерентабилно. А за да е конкурентен на световния пазар трябва да е по-добър от останалите, което е трудно постижима задача, за малка страна като БГ, с ограничените ресурси с които разполага. Китайците, въпреки супермодерната техника и огромните финансови и човешки ресурси с които разполагат не успяха, поне засега, да проектират и произведат самолет на нивото на американските F-35 и руските СУ.
Та видяла жабата, че подковават коня и тя дигнала крак…Не бива да изпадаме в смешни положения, да си го мерим Русия и САЩ, само защото сме гадни българопоклонници.

Reply

Lemmy August 12, 2009 at 6:59

Кво да ти кажа за Йорданов. Отишъл в Америка като Asen Hristov Yordanov, но се прекръстил на Assen “Jerry” Jordanoff. Чуждопоклонник един вид.

Талантливите българи-чуждопоклонници никак не сме малко и днес. Навред по света сме.

Иванов, хапчетата!

Reply

Reformed August 12, 2009 at 7:20

Чехия не е много по-голяма от България страна, но след като се решава, че в България ще се разтури производството на собствени самолети и се прехвърля в Чехия по линия на разпределение на труда в СИВ, първите чешки самолети поразително приличат на последните български авторки разработки.

На мене лично ми е много болно точно за българското унищожено самолетостроене. За това си струва да се напише отделна статия… и пак комунистите-безродници са го унищожили.

Reply

Оруел August 12, 2009 at 10:14

Reformed, освен да кажа, че нещата които казваш са 100% истина и да допълня, че подобно нещо се е случило с румънското самолетостроене. Имам силно лично отношение към авиацията и едва ли има човек като мене, който би простил “гениалните” проникновения на плановата икономика. Най-интересното е, че Чехия и до днес са водещ производител на учебни военни самолети и за другаря Иванов специално – конкурират се успешно с британския Jaguar. Като допълнение ще кажа, че L 59 и L 39 дори могат да изпълняват ролята на лек щурмовик. За България, като държава не можеща да поддържа огромен въздушен флот, 2 ескадрили от подобен род самолети биха заместили Су 25 в Безмер, а сега другарю си представи, ако въпросните леки щурмовици бяха българско производство… Уви, в историята няма АКО.

Reply

Reformed August 12, 2009 at 11:31

Виждал съм L39 на живо, прекрасни самолети.

Ние, българите, пак може да подхванем нещо – според мене туризъм и високи технологии са най-оптимални за нас. Може и селско стопанство.

Подобен пример е Израел – няма много земя, но има много предприемачи и силно развит потенциал за нови технологии.

Reply

Иванов August 14, 2009 at 15:13

Има хора с некачествени мозъчни функции, които, хем страдат от хронично рнеграмотност, хем от маниякална, от никакви хапчета не повлиявана глупост.
В икономиката има закон открит през 1817г от великият английски икономист Дейвид Рикардо “за относителното передимство.”
Една страна за да просперира трябва да произвежда само това, което е най-изгодно и евтино за нея съобразно климата, нивото на техниката и технологиите с който разполага, природните си ресорси и образователното ниво на населението и тн., за да е произведния продукт достатъчно евтин и качествен, и конкурентен на на свет.пазар.
Да произведеш на полузанаятчийски начала 20 самолета излиза много по-скъпо, отколкото да ги купиш на пазара от самолетостроителен завод, който ги произвежда на конвейр със свръх модерна техника с много стотици, каквито има в САЩ, Русия, Гермения, Япония и др.страни.
Да закупиш самолета ще ти излезе много по-евтино, отколкото да направиш сам 10-на бройки.
Каква е ползата, че си го направил сам, а ти излиза много скъп и не е
по-добър от закупения на пазара.

Reply

Reformed August 14, 2009 at 19:21

Ползата е, че развиваш технологии. А и самолетостроенето в България е прекратено насила, а не по икономически съображения. Пак казвам 0 Чехия не е много по-голяма от България. По-нататък чети цитирания пост.

Reply

Иванов August 15, 2009 at 3:47

Ще произвеждаме самолети. Един автомобил не можем да направим. Даже с мошенически приватизации ликвидираха това което имахме. Имахме добра оръжейна промишленост, правехме и компютри по времето, когато в Китай нямаше и помен от такива.Нещо бъркаш. Холандия е 3 пъти по-малка от Бг, Чехия и Белгия, Австрия и тн., също. Къде са те, къде сме ние. Чехия произвежда автомобили и самолети отдавна, и сега прави коли и самолети на съвременно ниво. Да не говорим за Австрия и Холандия и тн.
КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН НАШ ПИСАТЕЛ. “Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да можеш да го направиш.”

Reply

Reformed August 15, 2009 at 12:53

Иванов,

точно КОМУНИСТИТЕ съсипаха българското самолетостроене! Повече няма да коментирам. Нищо не бъркам, а ти отклоняваш темата. Айде, чао ти, и няма да ти коментирам думите повече – може да си пишеш несвързано колкото си искаш.

Reply

Иванов August 27, 2009 at 15:22

Не правиш кеф като опонент. Говориш за самолетостроене, за аеропланната рабоилица в Казанлък, произвела 10-на самолета на занаятчийски начала, много стар модел двуплощници.
Те на това му викаш САМОЛЕТНА ИНДУСТРИЯ…
Я се събуди и прочети по темата, че сега си гола-вода.

Reply

Иван March 13, 2010 at 7:43

Чехия винаги е била много по напред от България в самолетостроенето – Авиа Б534, АВИА Б135 и мн. други. ДАР1 е с двигател Валтер! Това с копирането е смешно да се говори. Просто л29 и лаз14 са от едно поколение и си приличат. Вижте ТС11искра, Джет Провост, як-30, Галеб, МБ326 и др. Едва ли всички те са копирали ЛАЗ14. Тъжно е, че ЛАЗ14 не е полетял, но това си е безхаберието на нашите управляващи. Едно такова нещо не се затрива с лека ръка. Такава промишленост дава независимост и суверинитет. Ако я имахме примерно можеше да се кооперираме с друга държава и да се правят удовлетворяващи ни машини. Може също и по лиценз. Или поне да се сглобяват тук.

Reply

Anonymous December 29, 2010 at 17:01

Страхотен самолет! Rafale или Gripen не знам кой е по удачен за българските военновъздушни сили.
България не произвежда бойни самолети благодарение на тези мръсни и долни български комунисти. Ако бяха малко по достойни и дълновидни можеха да запазят българското самолетостроене. Сега можеше да имаме български самолети вместо да купуваме самолети от чужбина.

Reply

? March 26, 2012 at 22:14

Бихте ли ми разказали вица за Мирния Съветски трактор, че не го знам.

Reply

ANONYMOUS June 30, 2017 at 1:29

Това също e много добър избор за нашите ВВС.

Reply

Тодор November 4, 2017 at 16:57

особено Русия

Reply

ТОДОР November 4, 2017 at 18:33

Аз съм ходил в Англия да работя със студентска бригада на ягоди.Там живях с турци,поляци,латвийци,българи,словенци и руснаци.Настаниха ме в една стая с 3-ма турчина. В началото се уплаших защото не харесвах турци , но като се запознахме ,вече ми бяха направили място за дрехите и място в хладилника до си нареждам моята храна и ми бяха освободили едното легло, и ми казаха, че ако закъсам за пари те ще ми дадат,готвеха ми всяка вечер помагаха ми с всичко. Бяха от България. Руснаци естествено бяха най-големия проблем в фермата. Напиваха се постоянно пушиха по време на работа а това беше забранено викаха като хванати от гората диваци и тях ги гонеха от фермата. Та мисълта ми е от Турците не видях нищо лошо а въшливите руснаци постоянно правиха проблеми и се биеха по между им. В България познавам много турци да ти кажа честно не съм виждал по възпитани и дисциплинирани хора

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: