Германският стелт Horten Ho 2-29 от 1944 година. Мечтата на Хитлер

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 26 August, 2009 · 15 comments

in История, Технологии и Наука

e66d499cb36b

Horten Ho 2-29, „невидимият” самолет на национал социалистическа Германия е бил изпитан за първи път през март 1944 година. Бомбардировачът е с по-голям радиус на действие от всички други модели на Райха. Немците успяват да произведат са три самолета от този тип и промишленото производство не успява да стартира заради края на войната.

aafd468bf8c1

Създаването на този модел започва по нареждане на главнокомандващия Луфтвафе, Херман Гьоринг. Задачата е била да се създаде бомбардировач, който да носи повече от 1000 кг оръжия и да лети със скорост не по-малка от 1000 км/час. Специално за целта са създадени двигателите на BMW – 03.

Самият самолет е истинска технологична революция, но най-забележителното е използването на „стелт” технологията предложена от Реймар Хорнет. По негова идея корпусът на самолета е правен от смес на карбон добиван от дървени въглища и преработена дървесна смола. Това прави самолета почти невидим за радиолокаторите през 1944 година. Освен това корпусът му е покрит с боя с високо съдържание на графит, което допълнително затруднява откриването. Друго основно изискване за „стелт” технологията също педантично е спазено – липсата в конструкцията на прави ъгли в конструкцията на машината.

Всички тези открити от германците през 1942-1944 година технологии, десетилетия по-късно, са използвани в САЩ при създаването на B-2.

06203d80aa63

48ee1cd9c77b

{ 15 comments… read them below or add one }

Симеон В. August 26, 2009 at 8:30

Пустите му германци, страшни са. Само дето открай време много ги тегли към социализъм.

Reply

аненербе January 2, 2014 at 14:23

…така е защото държат и на най-обикновения си германски работник и производител, но винаги бягат от болшевишко комунистически кочини и техните продукти, които само критикуват паразитирайки и плюят крадейки тях…

Reply

bogoizbrania August 26, 2009 at 10:38

Това което е посочено тук са само експерименти и идеи, в действителност в Германия не са имали не само технология за серийно производство но и дори проекта не е бил в стадии разработка, било е само мечта без техническа обосновка и приложение. Тоест показаното е само с пропагандна цел, не с реално действаща машина.

А това с графитната боя и мен ме размя, вероятно боядисването и химията не са любими занимания тук. Преди тук беше по интересно, но все по често заппочнах да намирам джънк-журналистика, предишната статия за дипломатически скандал е поредния пример.

Reply

Lemmy August 27, 2009 at 3:41

Ха-ха-ха! Bogoizbrania, кво дишаш?

1. Първи полет 1 март 1944.

2. Потърси silicate-polyaniline/carbon black (Ormosil-PANI/CB) и се върни да докладваш.

Ха-ха-ха!

Reply

Reformed August 27, 2009 at 10:01

Симеон В.,

цитат от статията: “Всички тези открити от германците през 1942-1944 година технологии, десетилетия по-късно, са използвани в САЩ при създаването на B-2.”

В подкрепа на твоите думи (и като коментар към последното изречение от статията): сама по себе си технологията е нищо, въпросът е за какво ще се използва – дали за налагане на тоталитарен ред, или за укрепване на свободата. Та, наистина, германците са страшни като техническа нация, и наистина е жалко, че техническият им гений е отивал за подкрепа на един тоталитарен окултен режим.

Добре, че са американците, за да развиват тези и нови технологии, за да бъде свободата защитена.

Reply

bogoizbrania August 27, 2009 at 12:25

Правилно потърсих силиката и виждам че вие сте били лично през 1944 в Германия и сте пилотирали този космически кораб заедно с извънземни. Дасе чуди и мае човек как ли нацистите са загубили войната.

Reply

Иванов August 27, 2009 at 15:12

В написаното има много истина. С върховно усилие на на немския технически гении са създадени рективните самолети, ракетите ФАУ-1,2, и тн. и СТЕЛТ технологиите, които са поднесени на САЩ на тепсия в края на войната. На нацистка Германия не досигнаха ресурси и време. Вернер фон Браун и стотици немски учени и изобретатели от най- висока класа.
Ама подарък, а. Сега няма подаръци и свестен самолет и автомобил не могат ли, кой знай защо, ДА ПРОИЗВЕДАТ.
ЕРАТА НА ПОДЪРЪЦИТЕ СВЪРШИ И ИДАВА РЕД НА ЖЕСТОКА ЕВРОКИТАЙСКА КОНКУРЕНЦИЯ ЗА МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО.
А И НА ПРОИЗВОЛНОТО И НЕОГРОНИЧЕНО ПЕЧАТАНЕ НА ДОЛАРИ ЩЕ СЕ СЛОЖИ КРАЙ СКОРО, И ТОГАВА…

Reply

Оруел August 27, 2009 at 20:40

Стига цензора бе…Какво толкова лошо бях написал. В коментара ми нямаше нито една лъжа или клевета. Май ви харесва само вашата истина. Грубото авторитарно редактиране на коментарите е признак единствено и само на тоталитарна система. Казах.

Reply

ExtremeCentrePoint August 27, 2009 at 21:18

Коментари не по същество, които засягат авторите на постингите или блога и собствениците нарушават правилата. Коментари по същество – критични или не, не се пипат. Правилата тук:

http://www.extremecentrepoint.com/?page_id=1578

Reply

Оруел August 27, 2009 at 22:03

Коментара ми беше точно по темата, многоуважаеми ExtremeCentrePoint. Изтъкваше грешките и фантастиките, написани в статията и ако мислиш, че всеки път информацията ви е 100% акуратна аз съм дете на Етел Розенберг…Ако не ме лъже паметта, единственото ми отклонение от ПРАВИЛАТА, беше накрая на коментара ми, където бях посочил, че наличието на такива приказки е меко казано наивно.

Reply

ExtremeCentrePoint August 28, 2009 at 16:56

Коментарът беше много добър като факти, но за съжаление включваше и обидни реплики за автора на статията и собствениците на блога. Въздържай се да коментираш авторите и собствениците и ще се убедиш, че тук никой не го е страх от критика.

Reply

Венци April 15, 2010 at 18:39

Истината е, че германците са изобретили доста от нещата, който днес мислим за нови. И според мене е крайно неправилно като се каже нацист да се гледа с пренебреженйе. Човек трябва да търси хубавото и в лошите неща, иначе рискува да губи мъдрост и познания. Относно самолета, не смятам, че е било невъзможно, напротив подобна технология, би трябвало отдавна да е остаряла, ако не бяха парите и финансовите интереси в нашия иначе така хубав, ненацистки свят. Имали са идеали и именно те са горяли в сърцата им, както японците днес. Ако си инженер и неможеш да постигнеш нещо ти не си достоен да живееш и се самоубиваш. Но ако постигнеш нещо ти се чувстваш на 7-то небе, не защото някой ще ми изсипе куфара с парите, а защото знам, че аз вече съм достоен човек. Докато днешните инженери са по скоро финансисти, мотото е “Пари да има”.

Reply

Reformed April 15, 2010 at 19:02

Истината е, че германците са изобретили доста от нещата, който днес мислим за нови. И според мене е крайно неправилно като се каже нацист да се гледа с пренебреженйе. Човек трябва да търси хубавото и в лошите неща, иначе рискува да губи мъдрост и познания.

Никой не отрича техническият гений на немците. Техническият гений е едно, нацистката идеология – съвсем друго.

За щастие и днес немците показват висотата на своя технически гений. Което пък показва че между техническият им гений и нацистката идеология няма връзка.

Reply

alex August 22, 2012 at 13:37

Има една малка подробност, която не е известна на мнозина. Германците не са измислили повечето летателни апарати, те са заимствали от древни технологии. Само се запитайте какво са правили те в Тибет, например? И какво са открили? Древните вимани са летателни апарати, които подробно са били описани в някои индийски документи като “Рамаяна” и “Махабхарата” , както и използването на атомно оръжие над градове като Мохенджо Даро. В Тибет също са пазели останки от тези летателни апарати, но всичко е било засекретено. Има и още нещо. Запитайте се също така, какво правят военни около някои археологически обекти, дори и днес? Така че, всичко ново е едно много добре забравено старо.

Reply

az August 22, 2012 at 16:52

Относно Б-2. Фирмата Нортроп е започнала със самолети летящо крило още от 1939-1940година. Паралелно на немците разработват подобни самолети. И то не само един. P79, B35, B49, P69. И те нямат взаимстване с Хортена.
Заблуда е да смятаме, че немците са били много напред пред останалите. Просто са бързали и са дали приоритет на техниката от ново поколение. Но това е за сметка на конвенционалната. Похарчили са огромни ресурси, но не са постигнали успех. Дори да бяха въвели масово само реактивна техника, съюзниците имаха отговор с подобни самолети. Но това рядко се коментира. След края на 41 година Германия е била обречена. Може би само атомната бомба би я спасила. Погледнете САЩ какъв потенциал вадят. Техниката им е не по-лоша от немската, като е много по-ефективна и надеждна.

Ето един факт:
Руснаците и немците едновременно работят по идеята за изтребител с ракетен двигател. В резултат руснаците правят през 42-43 ракетния Би 1. Немците малко по-рано тестват Ме163. Руснаците се отказват от идеята след опитите, като безперспективна. Немците я завършват до край. Резултат – Ме163 свалят около 50 съюзнически самолета, което е крайно малко. Средствата за това обаче са много. Самолета е ненадежден и неефективен. Има малък радиус на действие. Може да атакува само един път . Горивото е взривоопасно и др.
Друг пример:
Британците въвеждат ограничено реактивния Метеор. Карат си с буталните самолети, но на високо ниво и голям брой. Ако се е наложило са могли да пуснат Метеора масово . Същото важи за Вампир, който е приет на въоръжение в началото на 1944, но не са намерили за нужно да освободят завод за него. Американския P80 също е от тогава.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: