Полша подписа договор за газ с Катар и се измъква от руския газов шантаж. А България?

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 1 July, 2009 · 7 comments

in Европа, Икономика

4460_20032008 Вчера Полша подписа договор с Катаргаз за доставка на втечнен газ. Той ще бъде транспортиран до модернезирания терминал в Świnoujściu. Арабският газ ще е с цени по-високи от руския – 367$ за 1000 кубически метра, но ще гарантира полската енергийна независимост при опити от руска страна да използва енергоизточниците като механизъм за политически натиск и шантаж.

След това решение, истинска интрига се заформя и около Северен поток. Проблемът е, че тръбите на Северен поток трябва да минат през полски териториални води и то точно през Świnoujściu. Катарските танкери за втечнен газ трябва да имат дълбочина на пристанището от 14,3 метра. Ако тръбата на Северен поток мине по предвиденото трасе, дълбочината се намалява на 12,9 метра.

Полските власти вече заявиха, че руснаците трябва да променят плановете защото те пречат на реализирането на полския проект и тъй като става въпрос за полски териториални води, Северен поток трябва да се съобрази с искането.

{ 7 comments… read them below or add one }

edin slep July 1, 2009 at 7:27

Тези сладури си имат закачка от няколко столетия. Това е само поредния щрик от цялото.

Тук само едно правителство в последните 20 години не сервилничеше на другарите и още го пустосват, не само бабите по селата. Ако изобщо скоро на власт дойде правителство в което да няма от другарчетата едва ли ще има смелостта да се противопостави на “дедо ти Иван”.

Reply

Reformed July 1, 2009 at 10:05

Браво на поляците! Така се прави!

Reply

ivo July 1, 2009 at 14:31

Трябва да се поучим от полаците. За съжаление до сега само си затваряхме очите.

Reply

Иванов July 2, 2009 at 14:38

Ала бала протокала. Поляците все някой ги “изнудва”. Честита им сделчица. Хем 2-3 пъти по скъп газ и 5 пъти по-опасен за транспортиране. Те и сега са на изкуствено дишане, а като купуват и двойно по-скъп газ, ще цъфнат и вържат. Преде 3-4 дена гръмна влак с цистерни втечнен газ в Италия. Загинаха много бяха разрушени десетки жилища.
ЗА ТАКАВА ЛИ ПЕРСПЕКТИВА И ЗА Бг НАСТОЯВАТЕ мили мои цанцугерчета?

Reply

Не точно July 2, 2009 at 21:09

Купуват от Русия газ за $305. От Катар им излиза $367. Това не е два пъти по скъпо, а с около 20%. Напълно приемлива разлика особено след като се видя, че Русия не е надежден доставчик.

Reply

Dell July 3, 2009 at 10:53

Аха…браво на поляците дааа. По-скъп газ, но извън руския шантаж. А между другото, Русия си е надежден доставчик…ама тия странички през които минава газта, там има проблеми.

Reply

ivo July 5, 2009 at 18:26

Прилагам коментар на участник от един друг блог, който ми се видя подходящ за случая.
“През ХIХ век Русия е снабдявала Англия с дървесина за корабостроителниците им.И тогава, както и сега, това не се е възпримело като нормален бизнес-кеш енд кери.Имало е скачане по масите извиване на ръце.И така докато, един хубав ден, индустриалната революция изхвърля дървените корита и на тяхно място идват стоманените параходи. Иде видов ден и за фосилните горива…”

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: