Съботните войни в Ерусалим. Превръща ли се Израел в теокрация?

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 30 June, 2009 · 20 comments

in Близък изток, Религия

1_wh

Три дни продължиха масовите безредици в Ерусалим. Те започнаха миналия петък след най-безобидно решение на градските власти да открият в събота паркинг за туристите до стените на Стария град.

Хиляди ортодоксални фанатизирани евреи приеха това за религиозно оскърбление и нарушение на свещеното право на съботен ден, когато е забранена всякаква работа. Спорът е принципен: Кое е по-важно – шабат или светската държава?
Вечерта в петък, точно след започването на шабат, манифестациите на фанатиците се радикализират. Приканени от листовки разпространявани по улиците и подписани от равините, десетки хиляди евреи излизат на улицата. Огромната част от тях били облечени в традиционната черна хасидска униформа.

На другия ден, съботната молитва на практика прераства в атака на автомобили и журналисти.

Аврам Битон жител на религиозния квартал Неа Шаарим казва: „Никой не може да нарушава светостта на съботния ден, нито градските власти, нито безбожниците.”

В Ерусалим, официално по време на шабата не функционира градския транспорт, магазините, театрите са затворени и е забранено да се работи.

7(282)3(377)

{ 20 comments… read them below or add one }

gutmann June 30, 2009 at 11:11

Ако сте запознати малко с Израел би трябвало да знаете, че Израел е теокрация. Например Израел няма Конституция и основен закон е познай какво;-)

Reply

Какво? June 30, 2009 at 12:03

Тора или Талмуда?

Reply

Иванов June 30, 2009 at 16:07

Ами той си е теокрация. Тората и Талмуда са неговата конституция от неговото основаване. А равините играят решаваща роля в обществения и политически живот на страната.
ТЕОКРАЦИЯ, ПОДОБНА НА ИРАНСКАТА, САМО ЧЕ ЕВРЕЙСКА И С ОБРАТЕН ЗНАК.
Вместо полумесец, звездата на Давид.

Reply

Спас Колев June 30, 2009 at 16:12

Великобритания и Нова Зеландия също формално нямат конституции. В Израел има десетина основни закона (с приоритет пред останалите), които уреждат повечето конституционни въпроси.

Reply

gutmann June 30, 2009 at 18:36

И аз казвам същото;-)че Израел няма Конституция. Сега остава да ни кажеш защо Израел като една от най-младите държави в света няма Конституция и дали е по същата причина , по която Великобритания няма.;-)

Reply

Константин June 30, 2009 at 19:48

Аз пък се върнах от Израел на 27 май след месец престой. Страната си е много както трябва, пълно е с руснаци, които успешно се интегрират. И не говорете глупости – страната си е светска толкова, че да ви хвръкне шапката. Не че си падам, но в Тел Авив се провежда такъв педераски парад, че софийският изглежда като проверка-заря в пионерски лагер. Ортодоксални евреи също има, но общо взето към тях се отнасят с леко прикрита неприязън, прието е да ги наричат “хлебарки” заради идиотските им дрешки. Странно впечатление правят, наистина, доста подтискащо изглеждат – видях ги, когато в Иеросалим ходих в Храма на гроба Господен. За уточнение – не съм евреин, практикуващ православен съм, но това не ми пречи да се отнасям с голямо уважение към постигнатото от еврейската държава, една напълно светска държава, без каквато и да е опасност от клерикализъм – не му обръщайте внимание на Иванов, това примитивно копеленце явно има нужда да се захваща за простички категорични лесно смилаеми от мозъчето му конструкции. Израел е цивилизована страна, на която се крепи деликатният баланс на силите в шибания Близък дивашки Изток. Без него идват революционните дебили ала Кадафи. Ако имате съмнения поровете се и вижте резултатите от изборите през последните 30 години и състава на последния им кабинет. А това, че нямат за разлика от нас конституция не им пречи да са добре подредена, толерантна, демократична, успешна цивилизована страна . Пак за разлика от нас.

Reply

от америка June 30, 2009 at 23:49

На мен в Израел не ми хареса. Е верно не съм ходил на гей паради и не знам какъв е еврейския ама и малко ме интересува. Миналата година жената най-после ме нави да ходим на хаджийство. Пристигнахме в събота и на летището беше пълно мъртвило. Нищо не работеше. След една седмица когато си тръгвахме беше същото. Е видяхме стени, храмове, много евреи на куп и много араби и толкова. Нищо не ме впечатли освен срашните червени чушки и слaдките плодове. С една дума Израел е страна, която не бих посетил втори път. Прекалено много въоръжени типове за моя вкус и прекалено много религия и омраза във въздуха. До колкото знам те нямат конституция защото религиозните чернокапци не са съгласни да се подчиняват на друго освен на тяхната си библия или като те му казват. Освен това имат и някакъв съвет, който не се избира а задкулисно има голямо влияние върху политиката. Когато го разбрах не ми се видя много демократично. Може външно да изглежда демокрация ама не е. Моето мнение е че има много по-интересни и готини страни за посещения. Обаче ако бях гей сигурно много щях да се кефя на Израел всеки знае за себе си.

Reply

Римл@нин July 1, 2009 at 1:30

Теокрацията не изключва демокрацията … т.е. една теокрация може да бъде перфектно демократична. Аз съм привърженик на теокрацията. Много перспективна форма за практикуване на демокрация без заличаване на идентитета. По тази причина симпатизирам и на Израел и Иран. Знам че звучи доста парадоксално, но е така само на пръв поглед. Двете страни имат много повече общи неща отколкото разделящи ги.

Reply

Константин July 1, 2009 at 9:11

Фиксирането ти върху гей-тематиката е спекулативно – нали е ясно, че споменавам за разюздани гейпаради единствено като свидетелство срещу твърдението за теократизма на Израел, двете неща са несъвместими. Иначе, това, което пишеш потвърждава единствено субективността на възприемането на действителността и това, че субективното впечатление не може да служи за аргумент – аз за месец прекаран в Израел не видях случай на насилие, прекарах еднакво добре както в многоконфесионалната Нетания, така и в мусюлманския Абу Гош, друг е въпросът, къде ми харесва повече, вярно, че по време на шабата им трябваше да взимам такси, а не автобус, но това не ме подтискаше кой-знае колко, камо ли да ме кара да правя кардинални изводи, проверките за оръжие на входа на обществени сгради не бяха затормозяващи и ми изглеждат абсолютно нормални, още повече, че нещата са отработени до прецизност и хората са дружелюбни, усещането е че всичко се прави в твоя полза и за твоята сигурност, а голямото количество въоръжени млади хора в униформа също не ме смущава – едно, че си падам по оръжието, друго, че е симпатично да видиш, как на спирката момче и момиче се целуват, докато чакат автобуса си за казармата, и нито униформите, нито преметнатите през рамо М4 им пречат. Тия точно хич няма да се вържат на религиозен фундаментализъм.

Reply

Anonymous July 1, 2009 at 10:15

Когато достигнат критична маса религиозните фанатици се превръщат в проблем. Най-голям враг им става светската държава. Еврейските талибани като афганистанските си братя.

Reply

Иванов July 1, 2009 at 11:50

E Константичо еврейско копеле и еврейска подлого, като харесваш толкова еврейте и еврейските чернокапци, защо не остана да повоюваш за тях и с тях с арабите бре. Или, понеже майка ти не е еврейка, а само баща ти, и те не те признават за чист расов еврейн, а за там някакъв еврейски мутант, си принуден да се приютиш тук у нас в Бг.
Колкото и да им се докарваш, за тях не си евреин, а мутант. Ако МАЙКА ТИ Е БИЛА ЕВРЕЙКА, независимо кой и какъв е бащата, само тогава минаваш за натурален еврейн. Така е по техните неписани закони. Напразно се трепеш човек.
ПРЕКАЛЕНИЯ СВЕТИЯ И НА ЕВРЕИТЕ НЕ Е ДРАГ. И субективно, и обективно е така недорясляко.

Reply

Константин July 1, 2009 at 14:23

Никакъв шанс нямам, мойто момче, нито майка, нито баща евреин, какво да се прави. А иначе съм се клел да воювам само за страната си – с араби, руснаци, сърби, евреи, с когото трябва. Пък ти забелязвам, че малко преди обяд нещо пак превърташ – вземи си провери кръвната захар, може и тя да не ти е наред.

Reply

сойер July 1, 2009 at 15:48

иванофф,ти верно си некакаф изрод.абе от всички тук само ти се гледаш да обиждаш.пишеш само малоумия.ама какво да се очаква от комунист като тебе тъп и надъхан.

Reply

Иванов July 2, 2009 at 14:20

Значи анонимите содомити може да обиждат, а другите да мълчат. Айде бе педалчета такива.
Значи, самоопределилия се като изрод, малоумник комунист, и тъп и надъхан содомит, с прозвището СОЙЕР може да обижда нормални люде, а те интелигентно да премълчават. И това се случва, но не винаги.
Макар че ТОРАТА съветва.
КОЙТО СЕ ЗАСЯГА ОТ ОБИДА НЕ Е РЕКА, А БЛАТО.
Аз като боец от фалангата на активните борци за свобода и право, съм за “съвета” от библията. ЗЪБ ЗА ЗЪБ, ОКО ЗА ДВЕ.
Та Константинчо, еврейско фенче и любител-участник в гей паради.
Когато обиждаш се враща тъпкано. Какъв си, и защо си не ме е еня. Ако си но разстояние една ръка, ще го получиш директно. Но понеже не си, ти отговарям словесно, от което само ПИЧЕЛИШ.
Казват, КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО.

Reply

Константин July 2, 2009 at 21:19

Гледай сега, Иванов, с риск да стана досаден на вменяемите участници в блога нека изясним някои неща. Аз не те обиждам, а обяснявам, защо си тъпанар и сбъркано пичлеме: извеждаш абсурдни, изглеждащи остроумни единствено на теб аргументи в спор, който водиш сам със себе си, на базата на измислени пак от самия теб твърдения – откъде ти дойде просветлението, че Сойер е содомит, каквото и да значи това, че аз съм евреин, участващ в педераски паради, че си чел Библията, че пък и Тората и Талмуда, пак каквото и да значат тези две думи. Така и така не се съобразяваш с реалността, бих ти предложил да си направиш отделен блог и да водиш разпалените си полемики сам със себе си, за да не ти пречи никой, че при тази лесна твоя възбудимост току виж сме направили някоя беля. Наедно с това ще поработиш и малко върху правописа си, че има много какво да се желае в това отношение от такъв пламенен трибун. Хайде, почивай в мир!

Reply

Иванов July 3, 2009 at 16:48

Всеки е такъв, каквто е. Еврейн, еврейски фен, педал, содомит и тн. Проблемчето си е негово лично. Но, когато едно нищожество обижда, да очаква реакции е нормално. Та по това което казваш и пишеш тук, всеки от нас те определя що за чешит си. А еврейската злоба ми е добре позната, а също и дивата ярост на онези чернокапци от снимките, които се самогероизират, когато знаят, че никаква опасност не ги заплашва. А колкото до грамотнст, не може плъх да се сравнява със слон. Разликата е доста голяма…

Reply

ivo July 4, 2009 at 20:06

Иванов изчетох внимателно изказванията и на теб и на Константин. Човекът беше толерантен към теб и се опита даже като на малоумен да ти обясни това, което е видял с очите си. Ти започна най-просташки да го псуваш и обиждаш.

Reply

ivo July 4, 2009 at 20:07

За мен лично зад твойто име пишат няколко различни хора. Просто стилът ти е различен много пъти. Знам, че няма да си признаеш, но съм сигурен, че е така.

Reply

Reformed July 4, 2009 at 21:49

Ivo,
това е шизофрения – раздвоение на личността… искам да кажа, че може един човек да си пише… само зависи какво му е в главата в момента.

Reply

Митко October 19, 2009 at 17:48

Приема се, че евреите, като цяло вече не са религиозни, но всъщност
не е така. Израел е религиозна държава и съботата “шабат” там се сп-
азва. Друг е въпросът, че равините са наложили традиции върху събот-
ният ден, неосновани на Библията и за това Христос ги критикува, но
иначе съботата е била определена като празник още в началото на све-
та, после е приета от евреите и накрая Христос и християните са я
спазвали.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: