Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Цензурата на снимките в Съветския съюз | ExtremeCentrePoint

Цензурата на снимките в Съветския съюз

by Reformed on Sunday, 28 June, 2009 · 36 comments

in България, Европа, История, Картинки, Русия, Тенденции, Терор и Комунизъм

Партията казваше, че Океания никога не е била в съюз с Евразия. Той, Уинстън Смит, знаеше, че Океания беше в съюз с Евразия само преди четири години. Но къде съществуваше това знание? Само в собственото му съзнание, което тъй или иначе скоро щеше да бъде унищожено. А ако всички останали приемаха лъжата, налагана от партията, ако всички документи твърдяха същото — тогава лъжата минаваше в историята и ставаше истина. „Който контролира миналото — гласеше лозунгът на партията, — контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“ И все пак миналото, въпреки че по своята същност е променяемо, никога не е било променяно. Това, което е вярно сега, е вярно от вечни времена за вечни времена. Беше толкова просто. Изискваше се само безкрайна поредица от победи над собствената ти памет, наричаха го „Контрол над действителността“, по новговор: „двумисъл“.

Джордж Оруел, “1984”, част 1, глава 3

Романът “1984” беше забранен в соцлагера. Защо? Защото, макар и писан през 1948 година, много точно описаваше похватите на тоталитарния режим – използване на съкращения, за да се обезсмисли съдържанието; носене на униформи, за да се уеднаквят външно хората (в опит да се уеднаквят и вътрешно); подправяне на документи от миналото, за да се контролира бъдещето.

250px-Soviet_censorship_with_Stalin

Постепенно неудобните хора изчезват…

Болшевиките успяват да претворят думите на Оруел в дела – хора биват изтривани от снимки, тъй като вече са станали неудобни на режима.

Този режим достига връхната си точка при най-големия тиран на света – Сталин – убил над 100 милиона човека.

Изчезналият комисар

1-2-yezhov

Снимка с Ежов преди 1940 г.

Редактираната снимка след 1940 г.

Николай Ежов, човекът до Сталин, е застрелян през 1940 г. Изглежда единственият подходящ заместител на премахнатия Ежов са водите на водния канал Москва-Волга. Към онзи момент Ежов е комисар по водния транспорт.

Комунизъм и пропаганда

В Съветския съюз, изкривените изображения се използват, за да може комунистическата кауза да напредне още повече и да усили известността на онези, които са на власт. Ако фотографиите обикновено се считат за истински, какво се случва с истината, когато фактите са променени?

3-4-soldiers

Пощенска картичка с войници, стоящи под табела: “Часовници, злато, сребро”

Същата снимка, но табелата е заменена с лозунг.

Агитаторите грабват всяка възможност да разпространят своята пропаганда. В оригинала на тази снимка, табелата на страдата гласи: “Часовници злато и сребро,” Сега на нея се чете “Борете се за своето право” По същия начин знамето, което се вее с надпис “Долу монархията – да живее Републиката!”, в оригинала на себе си няма никакви видими думи.

Изчезналият другар

Съюзът за борба за освобождение на работническата класа е базирана в Санкт Петербург организация, която е основана от многобройни руски революционери, включително Михаил Калинин и Ленин. Впоследствие се обединяват с други групи, за да положат основите на Руската Социал-деомократична работническа партия (РСДРП). РСДРП е формирана през 1898 г. в Минск, за да обедини различните революционни организации в една партия. По-късно тя се разделя на Болшевишка и Меншевишка фракция, като в последствие болшевиките стават Комунистическата партия на Съветския съюз.

St_Petersburg_Union_of_Struggle_for_the_Liberation_of_the_Wo

Среща на Петербургския Съюз за борба за освобождение на работническата класа през февруари 1897 г.

Мъжът, стоящ в ляво на оригинала, Александър Малченко, е премахнат от този вариант на снимката, публикувана през 1939 г. Убит на 18 ноем. 1930 г, но е ‘реабилитиран’ през 1958 г., от който момент е позволено да се появи отново.

Тази снимка от събранието на  петербургския клон на Съюз за борба за освобождение на работническата класа е направена през февруари 1897 г.. Скоро след това цялата група е арестувана от Тайната полиция. Членовете са осъдени на различни наказани, като Ленин е арестуван, затворен от властите в продължение на 14 месеца и след това освободен и заточен в село Шушенское в Сибир, където той общува с такива известни марксисти като  Georgy Plekhanov, който въвежда социализма в Русия.

На лявата снимка, стоящият вляво е Александър Малченко. По времето, когато е направена снимката той е машинен инженер и майка му укрива Ленин в къщата си. След ареста му, той прекарва известно време в заточение, преди да се завърне през 1900 г. и да изостави революцията. Премества се в Москва, където работи като старши инженер в различни държавни отдели, преди през 1929 година да бъде арестуван, лъжливо обвинен като “подривен елемент” и екзекутиран на 18 ноември 1930 г. След ареста му и последвалата екзекуция той е изтрит от всички репродукции на тази снимка. През 1958 година е посмъртно реабилитиран и е разрешено отново да се появи на репродукциите на тази снимката.

Новините в Русия

“Правда” започва като нелегален революционен болшевишки вестник. След революцията, той става официоз (заедно с “Известия“) на Комунистическата партия. Името му се превежда като “истина”. Пропагандата може да е дори по-лоша от цензурата. Цензорите крият фактите от обществеността, агитаторите преиначават фактите в лъжи. При държавно-контролираната издателска система, държавното правителство може да нарежда на редакторите на печатни издания да печатат истории, за които редакторите знаят, че не са истина. Отрано руските революционни водачи осъзнават, че могат да принудят вестниците да печатат само елементарни понятия, лозунги и идеи на болшевизма.

6-7-trotskiy

Троцки чете в-к “Правда”

Отново снимката на Троцки, обезличен

Троцки, в ляво, чете “Правда”, болшевишкия вестник, който той някога е редактирал. През 1925 година Сталин измества Троцки от поста военен министър. В дясно, гражданин е изтрил лицето на Троцки от своя собствен исторически албум, като част от гражданската “лична отговорност” да се подкрепя Комунистическата партия.

Изтриване на неудобните

Без парадности, официалните Съветски фотографии са изчистени от ликовете на всички, които са изпаднали в немилост и особено онези, които са убити по политически причини.

7-8

Ленин, Троцки, Лев Каменев, и Халатов празнуват втората годишнина от руската Революция на Червения площад.. 7 ноем. 1919 г.

Ленин празнува, а Троцки, Лев Каменев и Халатов ги няма.

Снимката е направена на 7 ноември 1919 г., когато Съветското ръководство празнува втората годишнина от Октомврийската революция. След като Троцки и неговите съюзници изпадат от властта, много лица са изтрити от снимката, включително Троцки и други трима души – (1) носещият очила Лев Каменев, зад Ленин вляво, и (2) човекът между Ленин и Троцки. Лев Каменев, е още един от опонентите на Сталин, и още (3) един човек с брада  под момчето, което е срещу Троцки – Халатов – някога комисар по пресата, също е изтрит.

Подправената снимка е използвана за албум със снимки на Ленин през 1967 г.

RedSq-lenin-trotsky

Ленин в обръщение към войниците, 5 май 1920 г. като Троцки и Лев Каменев са на преден план вдясно на трибуната.

Ленин говори на войниците, а Троцки и Лев Каменев ги няма.

Това е един от най-ранните и най-известните примери на сталинистко ретуширане. Троцки не само се превръща във вредител за напъпилия съветски комунизъм, но той е с опасно присъствие на много от исторически значимите за Ленин фотографии, като тази, което е направена срещу московския Большой Театър през 1920 година. С Ленин, докато той събира войниците да се бият срещу Полша, са Троцки и Лев Каменев (в униформи съотв. долу и горе до дървената трибуна). Тази снимка се превръща във символ на революционна Русия, но след падението си Троцки (и Лев Каменев) трябва да си тръгне. Образите им са премахнати от всички широко разпространявани репродукции.

Сталин контролира медийния си образ

Сталин вижда себе си като “великият водач и учител на съветския народ.” Той иска медиите да го изобразяват като истински приятел, другар и наследник на Ленин. Ако няколко снимки трябва да се променят, за да се постигне това, то нека да бъде направено. По време на Сталиновата “Голяма чистка” от врагове, неизказано много милиони загиват от глад или при екзекутиране.

11-isvestia_lg

Оригиналният вестник, Известия. 1 май, 1936 г.

При комунизма, държавата контролира кои снимки да се публикуват в пресата. Тази “официална снимка” има тъмно минало. Печал, кроежи и ужас се крият зад щастливите усмивки на тази фотография от 1936 година на водещата страница на Известия, която става известна икона, озаглавена “Приятелят на малките деца.” Детето е Геля Маркизова, чийто баща, Ардан Маркизов, втори секретар на Бурят-монголския регионален комитет на КП в Бурят-монголската автономна република, е застрелян година по-късно, за, според слуховете, заговор срещу Сталин и шпионаж в полза на японците, и чиято майка, Доминика, е умира при неизяснени обстоятелства в заточение през 1940 в Южен Казахстан.

12-13

Сталин с услужливия работник..

Оригиналната страница на списание “Прожектор”.

Дори малките хора усещат жилото на туширането. Като илюстрация на презрението на Сталин към обикновените работници, един от които сочи пътя на “Шефа” на партиен конгрес през 1930 г., е послушно заменен с архитектурни орнаменти. Във варианта, отпечатан в списание “Прожектор”, Сталин няма нужда от никаква помощ.

Изкуството на заблудата

14_15_16

Ленин, съпругата и “оръжието.” (1922 г.)

“Оръжието” е леко отместено. (1960 г.)

В края на съветската власт в края на 1980-те години, коректорите най-после премахват заплахата.

Едно правило, очевидно забравено тук, е да се внимава какво влиза в обзора на фотоапарата. Сестрата на Ленин, която е направила тази снимка през 1922 г., явно не забелязва нещото, което изглежда като оръжие, насочено към главата на жената на Ленин – Надежда. Това е телескоп, но той изглежда дори по-зловещо (снимката по средата) след като го коригират през 1960 година. В последствие (в края на 80-те години на 20-ти век) най-после го премахват (третата снимка).

Контрол на тълпата

crowd_control

Ленин (над пирамидалното очертание) държи реч на Дворцовия площад, Петроград, 19 юли 1920 г.

Когато е публикувана на 17 февруари 1924 г, в брой на списанието “Красная Нива”, се появява много по-голяма тълпа, която е добавена…

…от тази снимка, направена по друг случай.

Знамето над Райхстага

Reichstag_flag_original-fake

Оригиналната снимка (вляво) е била променена (вдясно) като са премахнати часовниците от двете ръце на войника и е добавен дим.

С падането на Берлин в последните дни от Великата отечествена война (съветският термин за Втората световна война в Европа, и особено Източния фронт), червеноармейският фотограф Евгени Халдей търси начин да надмине издигането на американския флаг на Иво Джима. Усещайки своя шанс на 2 май 1945 г. той събира няколко войници и наглася кадър в който те издигат знамето (наречено Знамето на Победата) на покрива на сградата на Райхстага—силно символично движение, тъй като сградата нене била седалище на немската власт от времето на пожара в Райхстага през 1933 г.. Било е издигнато знаме предния ден, докато сградата е била извоювана от последните нацистки части. Но тъй като знамето е издигнато след смрачаване, не е имало възможност да се направи снимка.

Халдей редактира снимката, защото човекът, подкрепящ знаменосеца, носи два часовника, което означава че е откраднал поне един. Докато е изтривал часовниците, Халдей също така е подчертал пушека на заден фон, за да направи сцената по-драматична.

След като прави снимката, Халдей препуска за Москва с фотографията. По-късно е решено, че истинските хора от снимката, Ковалиев и неговия другар, не са политически коректни. Така те се превръщат в Мелитон Кантария (грузинец, като Сталин) и Михаил Егорев (руснак). Истинските действащи лица от снимката се появяват едва след 1991 г. с разпадането на Съветския съюз.

Посланието на Съветите

17_lg

Фотомонтажът на Клустис с изрязаните от оригинала хора

В началото на 1928 година, латвийският художник Густав Клустис започва да популяризира войнствената типография и монтаж, за да  налага съветските послания чрез хващащи окото плакати. Основната му мисия е да прославя Сталин, което той прави като прави образа му голям и винаги явно командващ. И когато Сталиновите чистки унищожават репутация и жовота  на някога лоялните другари, Клустис преработва своите материа, както прави с този фотомонтаж, започвайки с това грубо изрязване на двама армейски маршали от страната на Сталин. Маршал Егоров, който остава на плаката е измъчван до смърт през 1939 година. Клустис също страда под режима на Сталин; той е арестуван през 1938 и по-късно – убит.

Смъртта не е краят

18_lg

Оригиналният вестник, Сталиново знаме, 3 май 1953 г.

Дори в последния си сън, Сталин жъне ползата на фото манипулацията във вестника “Сталиново знаме”. Обикновена снимка на човека легнал не е достатъчна. Така, след неговата смърт, през март 1953 година, е изработен фотомонтаж за използване в съветската преса. Нейната мисия е не само да увековечи Сталиновото внушително изображение, но и да покаже чувствата на членовете на Политбюро, чиито изображения са взети от други по-ранни снимки и са сложени на тази траурна сцена.

Защо комуниститите правят такава груба изработка на ретуширане на съветските книги и периодичен печат? Нядявали ли са се тези премахвания да бъдат видяни и така да изпратят злокобно предупреждение?

Още много снимки и информация можете да получите от книгата The Commissar Vanishes: The Falsification of Photographs and Art in Stalin’s Russia от Дейвид Кинг.

Българският принос в подправянето

Членска карта на БСП от 1973

BSP%20card

Членска карта на БСП. Член на БСП от 1973 година.
Оригинална страница с тази карта

Приносът на българските комунисти/социалисти е от много по-скоро… Той се състои в издаване на документи с невярно съдържание. Както може да се види, другарят Атанасов членува в БСП от 1973 година, въпреки в историческата справка за БСП, написана от БСП, четем следното:

В началото на 1990 г. БКП обявява желанието си да се реформира в партия на демократичния социализъм. След общопартиен референдум тя се преименува в Българска социалистическа партия (БСП).

Това, което БСП е издала на другаря Атанасов е неверен (от идеологическа гледна точка – защото БСП не се отрича от миналото си, т.е. от БКП) документ… през 1973 година БСП не съществува, има само БКП… но кой ти гледа… особено с учители като Сталин! Ученикът надминава учителя си!

Колко ли такива членски книжки с невярна историческа дата има в България ? Навярно колкото са живите стари живи членове на БКП… Ако уж реформираната БСП върши такива документни поправки на фактите, трябва ли да очакваме някога нещо истинско от тях – като спазени и изпълнени обещания?

Медийното затъмнение на освиркването на Станишев

На 14.06.2009 г. кандидатът за мажоритарен кандидат-депутат (и все още премиер) Станишев присъства на награждаването футболния отбор на “Черно море” за неговото трето място в А група при завършването на сезона. При излизането му на импровизираната сцена на стадиона той е освиркан бурно. Нито една телевизия не отразява това освиркване…

Впоследствие…

БСП са си направили предизборен клип, представящ ги в добра светлина, въз основа на освиркването на стадион “Тича”. Не съм го гледал, нито имах възможност да го намеря в Youtube. Въпросът е: “Откъде са взели видеоматериал другарите?” Моят отговор: “От поне една от 20-те телевизии, които са присъствали на събитието.” (Поне една, защото може и повече да са – зависи чия камера какво е хванала и може да е компилация от най-удобните кадри.)

Част от статията: (Авто)цензура в действие

{ 35 comments… read them below or add one }

Стойчо June 28, 2009 at 7:11

Това с двата часовника е класика

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 16:56

E,klasika….Prosto GI e svalil ot ubiti germanski voinici….I DVATA,razbirase….Tia vaskari ne sa imali nisto,pomnia,kakvo razkazvase diado mi,kogato sa vlezli bolsevikite v Balgaria…Palni gnusnici i VARVARI….Kato sa videli,kakvi dvorove i zivotni imat horata sa im padnali ochite….I te ni osvobozdavali….OT KOGO,BE….!!!??????

Reply

Иванов June 28, 2009 at 9:51

НЕЗНАМ НЯКЪДЕ ДА НЯМА ЦЕНЗУРА. Държавна официална като в СССР.
В мн. държавви в миналото. Днес има много и различни видове не по-Малко твърди и ефективни ЦЕНЗУРИ.
Държавана неофициална, неафиширана, но твърда и резултатна.
На собственика на вестника. Публикува се само това което той добрява.
На главният редактор, който е назначен и одобрен от собственика и провежда неговата политика. Публикува се само одобреното от него и заместниците му, които той е избрал и назначил.
Одобреното от деж. редактор. За което той отговаря с работата си. Ако публикацията не е в унисон с разбиранията на собственика, бива уволняван незабавно.
Самоцензура на автора и журналиста. Ако иска да ПИЧЕЛИ от журналистика, да има хляб за него и неговото семейство и да го публикуват, да изкарва пари, трябва ДОБРОВОЛНО да се съобразява и нагажда към политиката на вестника.
НЕСЪОБРАЗЯВАНЕТО ВОДИ ДО НЕПЕЧАТАНЕ НА НЕГОВИ ПУБЛИКАЦИИ. Съответно на неплащане, на уволнение от работа, до безпаричие и личен и финасов фалит. Ако някои някъде в някоя медия не се съгласи до публикува неговите дописки и материали, и да му заплати за тях.
Значи едното, твърдата държавна цензура се заменя с много “по меки цензури”, които сумарно дават същия резултат.
Или както пише един философ. СВОБОДАТА, ТОВА Е ОПОЗНАТАТА НЕОБХОДИМОСТ.
Всичко друго е евтина демагогия и дим над водата.

Reply

Reformed June 28, 2009 at 10:08

Иванов,
говорим за различни неща: в статията става дума за цялостна цензура на държавно ниво – с изтриване на снимки, фалшифициране на фотоси и документи – подмяна на цялото минало.

Ти говориш за цензура в един вестник. Да, така е. Собственикът, чрез редактора налага цензура.

НО, голямата разлика е, че ако един вестник печата едно, друг ще печата друго – т.е. има свобода на словото.

Така че нещата са много по-различни от това, което ти казваш.

Reply

Иванов June 28, 2009 at 18:47

Нещо не ти е ясна общата картинка. Това, което е валидно за един е валидно за всички медии, вестници, теливизии, радия и тн., за всички средства за масова информация. Разликике са в дребното, незначителното. По главните, жизнените въпроси на деня и политиата, всичките пеят като мощен и дирижиран от диктатор-диригент хор по ноти, написани от собствениците на медиите. А те са от един дол дренки с еднакви интереси и цели и изпълняват една задача. Да захранват обществото с полуистини и полулъжи, и да го зомбират с всичи средства и насочват в посока, съвпадаща с техните и на техните съдружници и партньори интереси. Едното е открита цензура, а другото прикрита и привидно мека. И двете са безкомпромисни с несъгласните с тяхното виждане и разбиране на истините за живота и политиката. Като не те публликуват никъде, може да си нов Сократ и никой да не разбере, че се е родил такъв, че си такъв. Това е цензура проктикувана с кадифени ръкавици, привидно мека и не по малко безпощадна към несъгласните с налаганите от нея негласни ограничения. Така било, е и ще си остане за неопределено време. Новите инфотехнологи и подобни на Интернет техники дават известни възможности. В САЩ, Англия, Германия, франция, почти новсякъде, целия елктронен(Интернет и GSM и тн)обмен се записва от службите и съхранява от 3 до 5 год.
ТАКА Е, И ЩЕ АСТАНЕ ДО ТОГАВА, ДОКАТО ИМА ДЪРЖАВА.
Май такава е неукрасената и неприкрита истина.

Reply

Константин June 28, 2009 at 20:29

Иванов, извинявай, отдавна искам да те питам – в психиатрията, когато те фиксират, много ли е гадно?

Reply

Reformed June 28, 2009 at 21:26

Иванов,
иди си продавай някъде другаде вестникарските истории…
Както ти казах в друг постинг, няма да си губя времето с тебе. Убедих се, че няма смисъл да ти обяснявам каквото и да било, защото не търсиш конструктивен дебат, а просто да отричаш и всичко да е така, както на тебе ти изглежда правилно. Веднъж цитираш Маркс като авторитет, в следващия момент го плюеш. Няма да се занимавам с тебе.

Reply

сойер June 29, 2009 at 9:34

иванов отново си във фаза!ква цензура бе?тука ти се говори за явни фалшификации.чети бе момче,чети!цензура не е синоним на фалшификация.

Reply

Обективен June 29, 2009 at 9:49

Иванов в известен смисъл е прав. BBC също ги хващат многократно, че фалшифицират снимки. Последният скандал е сега с изборите в Иран. Представили са снимка от митинг на подръжници на Ахмадинеджад като снимка от митинг на опозицията. Абсолютна манипулация. Това е статията със снимката

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8104362.stm

Ето манипулацията

http://whatreallyhappened.com/IMAGES/iran_protest_rally_lie2.jpg

Това е истинската снимка от митинга в подръжка на Ахмадинеджат

http://whatreallyhappened.com/IMAGES/iran_protest_rally_lie1.jpg

BBC лъжат като комунисти. ;-)

Reply

Anonymous June 29, 2009 at 10:44

Да живее интернет! Ако го нямаше подобни случаи въбще нямаше да са ни известни. Сега хората, които наистина се интересуват могат да бъдат много добре информирани.

Reply

Anonymous June 29, 2009 at 10:49

Някой знае ли къде може да се дръпне тази книга?

Reply

Reformed June 29, 2009 at 11:01

Една медия може да фалшифицира, но друга ще я хване, или ще опровергае информацията. Точно в това е разликата между тоталната цензура в СССР и BBC – BBС можеш да ги опровергаеш…

Reply

Спас Колев June 29, 2009 at 14:57

На третата снимка е подменено и черното знаме, вероятно анархистко. Т.е. приписали са си цялата сбирка.

Reply

Иванов June 29, 2009 at 16:01

Губиш времето на други с твойте евтини манипулации. Отиди и се поучи от д-р Гьобелс и неговите възпитаници, които съумяха да зомбират една от най-интелигнтните нации в света, като немската, и да въодушевят да се бие доброволно до последно за една загубена кауза, като Хитлеровият трети райх. А вашите евтини манипуации по съъдържание, изпълнение са за бавно развиващи се.
ОНО ОТ СЕКО ДЪРВО СВИРКА НЕ СТАЯ.

Reply

Reformed June 29, 2009 at 18:16

Кое е евтина манипулация? Май не ти отърва да гледаш истината в очите?

Reply

Ники August 14, 2009 at 9:09

Здрасти. Относно книжката на Атанас Атанасов. Както и сам виждаш датата на издаване посочена на дясната страница е 14.03.2005г. Ами няма да пишат, че до 90та е бил член на БКП, а след 90та е бил член на БСП.
Нито пък партийната книжка е мястото, където да се описва промяната в името на партията.

Що се отнася до принаждането на снимката – ами факт – не е принаждана :–)

Ето затова не обичам блогърите. Всеки може без никакво ограничение да оплюе някой друг. А това, че човекът има зад гърба си създадени методики в областта на криминалистиката, не пишете?

Reply

Reformed August 17, 2009 at 8:21

Копирам отново отговора си, явно новата система за коментар не е публикувала отговора предния път:

Ники,

Мерси за коментара ти. Юридически не може да си член на партия от година, когато самата тя, юридически, не е съществувала като име. БСП имаха претенции че се реформират – за това и си смениха името. А след това си броят членовете от годината на членство на БКП. За това става дума.

Снимката е слагана с Photoshop и това допълнително е изменение на оригинален документ. От самия притежател на книжката.

Тук не става дума за това на кого е книжката, а говорим за самата книжка. В този смисъл интересен е документът, а не човекът. И темата е за книжката, а не за човека. Човекът не съм не съм го плюл, нито съм го обсъждал, освен това, че е изменил документ.

Другият път като пишеш, вниквай малко повече в това, което набираш; както и в това, което четеш. Нападките ти са типично комунистически – изместваш темата към неща, които не съществуват. Но иначе са ефектни, особено за онези, които не обичат да мислят логично. Е, ние не сме от тях.

Reply

Reformed August 16, 2009 at 18:24

Ники,

Мерси за коментара ти. Юридически не може да си член на партия от година, когато самата тя, юридически, не е съществувала като име. БСП имаха претенции че се реформират – за това и си смениха името. А след това си броят членовете от годината на членство на БКП. За това става дума.

Снимката е слагана с Photoshop и това допълнително е изменение на оригинален документ. От самия притежател на книжката.

Тук не става дума за това на кого е книжката, а говорим за самата книжка. В този смисъл интересен е документът, а не човекът. И темата е за книжката, а не за човека. Човекът не съм не съм го плюл, нито съм го обсъждал, освен това, че е изменил документ.

Другият път като пишеш, вниквай малко повече в това, което набираш; както и в това, което четеш. Нападките ти са типично комунистически – изместваш темата към неща, които не съществуват. Но иначе са ефектни, особено за онези, които не обичат да мислят логично. Е, ние не сме от тях.

Reply

Ники August 31, 2009 at 13:11

Здрасти!

Откъде познавам Атанас Атанасов? Преди време правих тематичен сайт, относно науките свързани с
престъпленията – kriminalist.info. Свързах се с въпросния човек и той ми разясни някои неща,
както и ми подари феромагнитен прах и магнитна четка – с тях се откриват отпечатъци.
Малко стар метод е, но при все това популярен, а тези материали не се продават.
Аз пък му сканирах някои документи и му помогнах за неговия сайт. Причината да казвам всичко това е,
да стане ясно защо защитавам човека, който си плюл.

Доколкото видях раздела на вашия сайт “За нас”, аз съм единствения юрист от нас двамата, така че нека не
навлизаме в юридически дискусии, доколкото е възможно.

Защо си плюл Атанас Атанасов? Защото го обвиняваш в документно престъпление – подправка на документ.
Това впрочем може да се квалифицира като клевета. Твърдиш, че ТОЙ е подправил, чрез ФОТОШОП, въпросния документ. Опитах се да се свържа
с Атанас Атанасов, но комуникацията с него е малко трудна поради инвалидното състояние, в което се намира. На кратко отговори ми, че няма нищо фалшиво
и който иска да дойде да се увери. Човекът има телефони и адрес на сайта си и вие като една своеобразна медия би трябвало да проверите и двете страни?
Не е ли това някакво журналистическо правило? Хей – но всъщност блогърите не са журналисти, те са архитекти, HR-и и други подобни, които просто пишат
нападки в интернет.

По втория въпрос – въпросът за годината на членство и партийното име. С промяната на името по нашето право субектът не се прекратява, като на негово място изниква нов, той продължава да
съществува. СЪЩИЯТ ТОЗИ СУБЕКТ. Ето един съвсем просто пример – при сключване на граждански брак, често жените вземат фамилията на мъжа си – така Иванка Петрова, става Иванка
Иванова. Само, че на личната й карта продължава да пише, че е родена на 01.01.1980 година. Нещо повече – ако например след това Иванка Иванова вземе диплома
за висше образование, на дипломата ще пише, че Иванка Иванова е изкарала 10 семестъра на обучение по право, въпреки че всъщност тя е изкарала само 3. Останалите
7 е изкарала Иванка Петрова. Ето още един пример – едно лице работи във БОНБОНИ АД. БОНБОНИ АД преди това е било БОНБОНИЕРА ЕООД – виждаш ли – не само името,
но и правноорганизационната форма на дружеството се е сменила. Само, че когато на това лице се издаде служебна бележка на нея ще пише, че от 10 години работи в БОНБОНИ АД.

Знаеш ли? Сега ми стана срамно и тъпо, че трябваше да безпокоя човека с тази глупост, така че Ви моля да махнете вашето творение най-скоро, след като
разбира се се убедите, че документът не е подправен.

Reply

Reformed August 31, 2009 at 14:59

Ники,

Цитат от сайта на БСП (цитирано и в статията):
В началото на 1990 г. БКП обявява желанието си да се реформира в партия на демократичния социализъм. След общопартиен референдум тя се преименува в Българска социалистическа партия (БСП).
Край на цитата.

Мерси за безплатното юридическо разяснение. От “За нас” на този сайт не можеш да намериш информация за мен, защото не съм написан там.

А относно работа с Photoshop – снимката, която е използвана на сканирания документ е сложена в последствие и това се вижда от всеки, който малко поне е работил с такава програма. А оригиналът на снимката е в хедъра на оригиналния сайт – снимката със знака за инвалид – http://www.policexpert.com/stylesheet/header.gif. С тази разлика, че на оригиналната снимка сакото отива към кафяво, а на книжката е към виолетово. Не обвинявам човека в документна измама – казвам, че е принадил снимката – сложил я е в последствие след сканиране. Предполагам, за да се вижда по-добре, или по-скоро – защото оригиналната снимка може би не му харесва. Разбира се, може да не е той, а може да е онзи, който му е сканирал документите. Доколкото така полученото изображение не е оригинален документ, а само информативен – няма проблем – направен е колаж с цел най-добро представяне на информацията.

Тези, които наистина обвинявам са другарите от БСП – не скъсаха завинаги с миналото си, а продължиха да го поддържат. Ако се бяха отрекли от него, щяха да пишат: член на БСП от 1989 или 1990 година.

Reply

Ники August 31, 2009 at 16:37

Анонимен,
Цитат от “Мечо Пух”: Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце
с мед… и това са две гърненца с мед.

Казано другояче – с цитата си от сайта на БСП не казваш нищо съществено.
Аз ти казвам, че субектът е един и същ (независимо дали ще е с име БСП, БКП, БРСДП или ВГЗ)
за разглеждания период от 1973г. до този момент. Цитатът ти също го казва. В този смисъл не е неверен документа, който
е издаден на другаря Атанасов от БСП. Не знам как по-ясно да го напиша, но впрочем ти и не го оборваш.

Когато чета последния ти абзац разбирам, че вече нещата се изместват от плоскостта на вярното и невярното към плоскостта на
правилното и неправилното. Само, че докато истината е само една, то правилните неща зависят от гледната точка. На теб не ти харесва, че БСП не са
се отрекли от миналото си, според мен пък е правилно. Нека всички знаят, че партията, която ни управлява доскоро, ни управляваше и до 89та година. И всеки
да си вади изводите сам за себе си. Обаче – чакай – ние не говорим за правилно и неправилно :-)

И относно прословутата снимка – Оригиналът на снимката не е в хедъра. Оригиналът на снимката е на фотографски филм, предполагам. Но така или иначе не разбирам
какъв ти е довода за да споменаваш двете копия? Да, това е една и съща снимка. Да, двете се различават – при това забележи, не само сакото – цветовия баланс на двете копия като цяло е различен.
Какво значение изобщо има?! Ако имаш предвид, че снимката в хедъра е с непроменян аспект височина към широчина, а пък тази във партийната книжка е намалявана на височина за да пасне, като размер, те моля
да погледнеш печата на дясната страница. Очевидно е, че цялото изображение на книжката е намалявано по височина – не ясно по каква причина.

В статията ви се говори за прикриване на истината и за публикуване на изопачена информация. Нали разбираш колко е парадоксално, защото самата ваша статия
може да бъде един от примерите си. Атанас Атанасов живее в кв.Слатина в София – адрес и телефони има на сайта му. Пенсионер и инвалид, както е отбелязано на сайта му. Защо просто не се свържеш с него и не видиш въпросната книжка?
В крайна сметка изказваш се негативно за човека, приписваш му определени действия, които го злепоставят – мисля, че би било коректно от твоя страна да положиш някакви усилия да се убедиш в обратното.

Reply

Reformed August 31, 2009 at 17:47

Единственото, което казвам за другаря Атанасов е:

П.С. Другарят Атанасов не пада по-долу – поиграл си е човекът със сканираното изображение и си е принадил снимка.

В последния си постинг казах какво е принадил, а сега ще го кажа и по друг начин: да сложиш цифрово изображение върху цифрово изображение. Ако беше снимка на в оригиналния документ, тя също щеше да е изкривена (сплескана както е сплескан печата на БСП), а тя, до колкото виждам, не е. Оттам си правя извода, че тази снимка е допълнително принаждана към снимката на членската карта.

2 минути по-късно: Сега отново сравних двете снимки. Наистина изкривяването на снимката в книжката съответства на изкривяването на печата. Може би снимката наистина е оригинална. А цветовото несъответствие може да се дължи на машината, проявявала снимката, или по-вероятно – на времето. Ще изтрия директното изречение относно г-н Атанасов.

Следва политическо изказване: БСП не се отрекоха от БКП. Наистина, юридически може и да е вярно и правилно да се пише “Член на БСП от 1973 година”. За мене е по-важно какви идеи носят. А БСП носи същите идеи, които носеше БКП. Облякъл се Илия, погледнал се – пак у тия. Лъжат политически неориентираните, че са партия на демократичния социализъм. “Демокрация” и “социализъм” по дефиниция са противоположни неща.

Reply

Ники August 31, 2009 at 19:29

Благодаря за изразеното съгласие по двата основни въпроса. След като с голяма вероятност може да се твърди, че
членската карта не е подправена, както и че е юридически вярна, не следва ли да отпадне текста:
– “Българският принос в подправянето” – няма подправяне;
– “Издаване на документи с невярно съдържание”;
– “невярна историческа дата”;
– “документни подправки на фактите” ?!;

А след като отпаднат тези части от текста, ми се струва, че оставащото систематически няма да принадлежи към
въпросната статия, защото в нея става въпрос за корекция на фотографски кадри с различни цели.

На второ място, разбира се следва въпросите около допустимостта на това да копирате графично изображение от
сайт в интернет с изричното съобщение “Всички права запазени!” (колкото и абсурдни да са тези текстове) без съгласието
на собственика на правата. Публикуването на лична информация – снимка, ЕГН, име – освен другото морално ли е това? Разбира се, човекът
сам ги е публикувал, но това е негово право. Така да се каже – ако влезете у вас, като разбиете вратата, това няма да се квалифицира
като взлом :-)

Така и остана съществения въпрос. Не ми е много ясно какво имаш предвид и как това вече се свързва с въпросната членска книжка.
Само да уточня, че според мен демокрация и социализъм не са противоположни, поради простата причина, че социализъм се отнася
до група икономически теории, а пък демокрация е народоуправление. Видях го сега в Уикипедия (ама и преди съм го чувал де:-). Няма как да сравним жълто с 15. Но да се
върнем на членската книжка: Вариант 1: “членува в БКП от 1973г. до 1990г. и в БСП след 1990г.” – най-правилно според мен да се изпише,
но всеки знае, че БКП е БСП (освен младите симпатизантки на БСП може би:-)). Така написаното ще бъде исторически правилно и политически
коректно. Както е в прочем и варианта “Член на БСП от 1973г.” – не е партийната книжка място където да пишем историята на партията. Вариант2: “Член на БСП от 1990г.” – исторически неправилно и политически некоректно – човекът е бил член на тази система и преди това, а
всички знаем, че БСП е БКП.

Та излиза, че вариант 1 е почти идентичен на реалния вариант – исторически достоверен и политически коректен.
Вариант 2 – исторически неверен и политически некоректен. Ето – когато ДС агентите, крият, че са ДС агенти – ЛОШО. Не може в такъв случай, когато казваш, че си член на БКП от 73 това да е лошо.

Според теб какво трябва да пише на книжката?

P.S. Отне ми доста време да напиша тези коментари. Време, което можеше да използвам по-ефективно. Дали няма да ми сложите една препратка в категория Приятели?:-))

Reply

Reformed August 31, 2009 at 20:54

На мене тази кореспонденция също ми отнема много време, но я водя в името на спора. От друга страна ми се налага точно поради времето да бъда лаконичен и ще бъда такъв:

1) Социализмът не може да бъде демократичен – той може да бъде само тоталитарен, еднопартиен и прочее. Не говоря за икономическото определение, а за политическото.

2) Вариант 1 е най-добър.

3) Сканираното изображение е взето от сайта, заедно с пряк линк към конкретната страница. От това по-голямо уважение на авторските права здраве му кажи! Човекът си ги е пуснал в интернет – значи иска хората да ги виждат. Изкопирал съм изображението и съм сложил място към оригиналната страница – нито твърдя, че е мое изображение, нито съм уронил по какъвто и да е начин авторските му права. Същият този човек е публикувал и Справка от ЕСГРАОН за семейството си, заедно с ЕГН и прочее подробности – на публична страница от сайта си със свободен достъп – не мисля, че като съм споделил едно от всичките изображения, съм нарушил правата му.

4) След 10-20 години никой няма да си спомня точната дата, когато БКП решава да се “демократизира” и се появява БСП. Дори само с оглед на зверствата, извършени от БКП, предпочитам да съм юридически некорентен и погрешен, но текстът да си остане по този начин. Може би, понеже не съм социалист, разбирам реформирането като отказване от старото – нещо, което БСП не прави спрямо миналото си. Лично аз ще оставя текстът така, както е (при предишния си постинг леко го коригирах). Оплачете се на собственика на сайта – ако той реши, че нещо трябва да се променя – той ще го промени.

5) Като стана дума за собственика – за това кой да бъде включен в секция Приятели отговаря той, а не аз – аз съм само един от многото автори в този сайт.

Надявам се това да отговаря на въпросите ви, тъй като и моето време е ценно. Приятна вечер!

Reply

СССР January 12, 2010 at 22:06

Дали тогава са имали фотошоп или сега е измислен?

Reply

Reformed January 12, 2010 at 22:50

Всичко с мастило и ножици са правели по времето на Сталин.

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:08

ne samo s nozici i mastilo….nai-veche s kursum v glavata na vraga….taka sa rabotili bolsevikite….I ti go znaes,paizano /sanarodnik /

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:45

onova e bilo “zorata” na fotoshopa…!!!Predi tova sa im puskali po edin kurshum v glavata…

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:48

Parvo kursum v glavata,posle “fototo”…i posle “shop”
Paso por paso….

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:04

IVANOV, /Ivan Ivanich /….!!!…Bolseviska PODLOGO….Otivai v Moskva,Sibir,kadeto iskas….Mrasna izmet,kakvo pravis v Balgaria,moiata Rodina,be GNIDO….!!!???
Ako iskas,otidi v Cuba ili Corea de Norte….Tam sa tvoite SAIDEINICI….!!!
Zaradi takiva,kato tebe sam na drugia krai na sveta…

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:40

IVANOV…,izviniavai,no spored mene ti si edin I D I O T…!!! /no ne onzi ot Dostoevski /
Idiot,oblechen v chervena rubazka,nali taka im kazvate tam na rizite bez iakichki…!!???
Alo….!!!Pratete kola ot ludnicata,tuk ima edin za pribirane…Zarazen e…!!!

Reply

Eduardo March 13, 2010 at 17:43

…I mnogo mi prilichas na Hugo Chaves,onzi bolsevik ot Venezuela…Toi nosi sastata rubazka..
….,koito niama nisto obsto s “..malkata creolca,ot Venezuela..”

Reply

идемидойдеми September 17, 2010 at 19:49

Благодаря!

Reply

krainici September 18, 2010 at 20:22

От до сега направените коментари всичко се засегна само не ми стана ясно кой трябваше да поемевината и защо не я пое до сега за 66г. загуба на истрадалия български народ, а се криете като плъхове зад разни измислени имена.Това е присъщо на неграмотните,алчни и страхливи кръвожадни КОМУНИСТИ.

Reply

ПЕШО ОТ ТРИМОНА June 10, 2011 at 11:47

ТОЕСТ , излиза , че името на партията няма значение , и , че когато говорят за промяна към нещо по-така – пак не е вярно !! Защото то е казано ,за да не отвратят новия кандидат-член от мръсотиите и мизерниците , които са ги извършили !!
100г свързваме името БКП с лъжа и тероризъм !!
Означава , че куманиста може всъщност да е земеделец дълбоко в сърцето си – това е по-важното – двойственост на личноста ! А сега и дайте власт на тая овча душа , и ще видите чудеса !! Примери ?
Циганина Т. Жувков – дядо му е разнасял главата на БЕНКОВСКИ на тепсия по селата , със съгласието на турските власти !!

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: