Алтернативна история: Как би изглеждала Европа ако Германия беше спечелила Втората Световна Война

by ExtremeCentrePoint on Sunday, 26 July, 2009 · 35 comments

in Европа, История

На Балканите Сърбия не съществува. Тя е поделена между Румъния, Хърватско и България. Словакия е независима държава, а Чехия остава в границите на Третия Райх. Гърция е три пъти по-малка от България, а Албания също е получила гръцки територии. Североизточна Африка е италианска. Сирия е наезависима държава. Франция губи територии на Изток за сметка на Италия и Германия, но запазва Северо-западна Африка, Алжир и Мароко. Великобритания е германски протекторат разделена на три комисариата. Финландия получава територии от СССР, Норвегия е райхкомисариат, Швеция също. Испания получава африканската част на Гибралтар и контролира входа в Средиземно море.

СССР продължава да съществува зад Урал в Азия.

r6

Кликни на картата.

{ 35 comments… read them below or add one }

Longanlon July 26, 2009 at 9:40

и разбира се, германският комунизъм властва…

Reply

Reformed July 26, 2009 at 9:55

А аз щях да съм се изселил в някоя свободна страна – САЩ, Швейцария, или Австралия.

Extreme, а според тази алтернативна история какво става с Швейцария? Ако Райхът ще е победил, значи няма да е останал нито един жив швейцарец – всички ще са паднали в защита на страната си (по време на ВСВ призивите за капитулация са се наказвали със смърт в Швейцария).

Трябва да кажа, че за всяко нещо си има причина, и историята (както и всичко останало) се управлява лично от Бог. Щом нещо е станало по дадения начин – в случая Райхът да е паднал, а СССР да се е разширил до Желязната завеса като влияние – това е, защото Бог така го е наредил.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 10:02

Допълнение: Атеизмът на комунизма може би е по-малкото зло от окултизма на нацизма. Идеята да се унищожат цели народи е по-зла от простото затваряне на несъгласните с режима. И може би за това Германия накрая губи – като по-голямото зло от двете.

Разбира се, тези размисли са само проблясък – Бог е предначертал историята още при сътворението на света и всяко нещо става, за да може накрая да се изпълни Неговата воля – да се възстанови Божият Рай на земята.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 10:12
nikola July 26, 2009 at 10:23

Направо човек да си умре от яд, че германците загубиха войната…

Reply

Ринги Рае July 26, 2009 at 10:56

Споко, за Велика България ще си имаме министър без дисаги :-), но с досие! Че и към Кавказ може да се разширим, пък ей ги къде са Памир и Хиндукуш… Оле!

(по-близките дестинации не се връзват с политически коректния език) ;-)

Reply

nikola July 26, 2009 at 11:00

Затова поне съм спопоен. С тоз патриот и почти професор, ще можем да разширим България поне до Полша на север. Време е да обясним на всички славяни, че са българи …

Всъщност изобщо не е смешно

Reply

Ринги Рае July 26, 2009 at 11:10

То и комунизмът е вид окултизъм – петолъчка-пентаграм. Дори си мисля, че е по-прикрит, но това не го прави “по-малкото зло”, за съжаление. Мимикрира твърде дълго из световните Ентелектуално-артистични среди…

Загуби по-лесно различимото зло, не по-голямото.

Reply

Longanlon July 26, 2009 at 11:33

ммм, ако бог е планирал всичко, къде остава свободната воля?

Reply

Ринги Рае July 26, 2009 at 11:47

Добре, че не е генетик. Виж това:
http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml#R1b

Само по мъжка линия (R1b1b2a). Тъй де, да се върнем не 50-60 години назад, а поне 45-50 века!

То какво друго остава, освен да се посмеем?!

Reply

Anonymous July 26, 2009 at 11:57

Тая карта е леко тъпа спред мен. Защо й е на Германия да се ограничава и да раздава награди на съюзниците й, когато вече не й трябват? Според мен, ако Германия беше спечелила войната, щеше да има още по-големи промени, но които са съобразени с идеята за “германската раса”. Тоест Западна Европа и най-вече Великобритания щяха да бъдат оставени на мира, но за Източна не знам… Въобще не мисля, че Бог е планирал всичко това, защо ще му е да планира победата на комунизма? Според мен това остава на случайността – напрмер днес в САЩ можеше да се говори на немски, вместо на английски или Анибал да беше победил Рим. Ако Трийсетгодишната война не се беше състояла, германският национализъм нямаше да бъде толкова агресивен и реваншистки, нямаше да го има и спора с Франция за Елзас и Лотарингия и нямаше да има ПСВ, а следователно и ВСВ.

Reply

Ринги Рае July 26, 2009 at 12:16

Тук се разминавам с Reformed – не възприемам Бог като личност, нито като супервайзър… Малко ми е трудно да го обясня, но ще пробвам. Приемам, че Бог е обобщение на света, такъв какъвто е. Всяко нещо в този свят е част от Бога. Хората (мислещите същества) сме такава част от него (Бог, свят), която има воля и сме свободни да я насочваме в избрана посока. В резултат светът може да продължи да се развива, може да бъде унищожен (локално или тотално), а също може да “замре”, т.е. да спре да се развива. Само първият вариант е добър и съотвества на “божията воля”. Другите два ни връщат в изходно положение – хаос или Нищото = безвремие, безпосочност и безпаметност.

Лонг, Свободата е всъщност ограничение. Светът съществува, защото има строги закони и граници (в чисто материалния смисъл). Това го прави асиметричен и способен да се развива. Пълна свобода=пълна симетрия, което от своя страна е нещо като да местиш купчината камъни от точка А до точка Б и после обратно – изразходване на енергия без резултат.

Имаш свободната воля да избираш – напред към хаоса, или напред към реда. И не прекалявай с щенията за свобода – това са лозунги с изкривен смисъл.

Reply

Алекс July 26, 2009 at 15:10

Всъщност щеше да има само една държава за 1000 години.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 15:24

Хубав въпрос, Лонг!

Отговорът е, че свободна воля няма. Краткото обяснение е, че Бог влага желанията в сърцата на хората – т.е. пак Той е първоизточникът.

Дългото обяснение е Робството на волята от Лутер.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 15:28

Ханибал не побеждава Рим точно по причината (която вече изтъкнах), поради която нацизмът не побеждава комунизма – окултизъм и жертвоприношения. Освен това търговските пътища на Рим са необходими за разпространението на християнството по-късно. Разбира се, това е малка част от големия план.

Reply

Longanlon July 26, 2009 at 16:22

Анонимний, не е въпросът само да победиш във войната – после трябва да продължиш да съществуваш, да управляваш завладяното… Ако Германия беше победила, тя нямаше да е изтребила до крак всички жители на тия държави, нямаше да е едноличен господар на съюзниците си и на победените. Щеше да има още войни, спорове, революции, партизани и т.н.

За да се запази власт трябват компромиси и картата отразява точно това.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 18:23

Хайде и аз да дам своя принос в шеговит вид: когато имате неприятности, и не ви харесва държавата, не си ли мислите: “Ех, ако Аспарух не беше спирал на Онгъла, ами беше продължил на Запад?” ;) Ето ви тема за разсъждение, пряко ангажирана с нашата нация!

Reply

Reformed July 26, 2009 at 18:30

Комунизмът е идолопоклонство. Въпреки това, смея да твърдя, че ако Германия беше победила, щеше да е много по-зле, отколкото при действително развилите се събития. Така например, след ВСВ Европа е идеологически разделена от Желязната завеса – като в последствие и комунизмът – другото зло – губи, макар и след доста повече време отколкото нацизма. Под нацизма Европа щеше да е цялата под фашисткия ботуш. При исторически развилите се събития под сходна идеология е само половината. По тази причина аз предпочитам исторически развилите се събития, а не предложените в този сценарий.

Reply

Reformed July 26, 2009 at 18:36

Ринги, ти откога стана политически коректен?

Reply

Reformed July 26, 2009 at 18:41

Anonymous,
за всяко нещо си има причина. Понякога не знаем каква е причината, но това не значи, че няма такава.

Има два начина да гледаме на историята – като на план, предначертан и предопределен от върховен и абсолютен морален Бог, или като на хаотично стечение на обстоятелствата. В първия случай можем да разчитаме на някакъв закон и възмездие рано или късно, във втория случай нямаме никакво основание да търсим каквото и да е възмездие или морал.

Съответно в биологията двата подхода се наричат съответно креационизъм и еволюция.

Reply

Anonymous July 27, 2009 at 1:29

Мда, към Швеция или Швейцария :D Жалко, че тогава е нямало как да разбере накъде духа вятърът 13 века по-късно.

Reply

Ринги Рае July 27, 2009 at 11:14

Само бягам от коментар по евентуалните съседски проблеми…
Не ми се мисли каква политика ще се вихри при тази комбинация от ДС и нещо като историк. Имаме си вече един такъв с представителни функции.
;-)

Reply

stoian July 27, 2009 at 16:17

прекрасен коментар.

Reply

Nikolay Kotev July 27, 2009 at 20:14

Dear Friends!
From may 2009, (insted the old – “nikotev.wordpress.com”)I have a new blog for modern and contemporary world history – “Nikolaykotev’s Blog” with URL: http://nikolaykotev.wordpress.com/ . If you want, you can see it on this adress!
Best wishes
Nikolay Kotev
NEWS: approximately 100 pictures and 1800 photos from the Second World War

Reply

Strahil August 12, 2009 at 10:56

Аз направо се ужасявам от това, че е могло нашето родно племе
да съсипва северна Гърция. Това си е Ужас с главно У. Нито за Македония
нито за западните покрайнини мисля така, но това България да има излаз на беломорска трякия на Солун да е Български град- добре че не е станало
Като гледам какъв мърляв и несретен народец сме и то не щото друг ни е крив, а сами сме си такива киртаци. Може би ако Германците бяха спечелили войната щяха отдавна да са ни превъзпитали с мъжка и свирепа сила.
Но то какво ли би било ако Египетската цивилизация не е рухнала, безмислени разсъждения, според мен.

Reply

Reformed August 12, 2009 at 11:35

За всяко нещо си има причина, както и всяко нещо е следствие от действията и начина на мислене на хоарата преди него.

В този смисъл, например, е имало определени причини, поради които египетската цивилизация е рухнала, и също така е имало определени причини и следствия, поради които българите нямаме излаз на Бяло море.

Reply

Reformed August 12, 2009 at 11:36

Т.е. като обобщение – има причини и следствия, поради които световната история се е развила по начина по който се е развила, а не по алтернативния начин.

Reply

Петър Славов August 12, 2009 at 23:37

Има и случайности. Например гърците са ни изпреварили за Солун само с няколко дни. Нима това е било предопределено? Освен това някои хора могат да въздействат много на историята, а останалите 99% – не. Не можете ли да приемете, че на някой му е хрумнала идеята, че Първа Световна война трябва да има, и че един човек може да носи огромна отговорност? Днес е лесно да кажем – това и това е станало, защото защото всичко си има дълбоки причини. Да, ама не съвсем. Ние търсим тези причини, за да си обясним по-добре случилото се. Ако искаме, можем да намерим също толкова доводи защо нещата не би трябвало да се развият така, както са се развили.

Reply

shokersun September 3, 2009 at 18:49

АБЕ БОЛШЕВИК,ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАШ КОЕ НАЙ-МАЛКОТО ЗЛО И ДА КАЗВАШ ГРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ НЯМА ДА Е ЗЛЕ ДА НАУЧИШ ЧЕ ИМА 600 ШВЕЙЦАРЦИ КОИТО СЕ БИЯТ В СС И ЧЕ ЕМИЛ ЗАЙБОЛД(ШВЕЙЦАРЕЦ) Е ЛИКВИДИРАЛ 69 СЪВЕТСКИ ТАНКА

Reply

Петър Славов September 3, 2009 at 20:43

От картата не става ясно как и дали са усвоени източните територии, което е най-интересното. Има ли активна колонизация и успяват ли властите да затрият източните славяни?

Reply

Reformed September 4, 2009 at 10:16

Shokersun,

И на мене не ми харесва, че болшевиките след ВСВ са в Източна Европа, но това са фактите. За Швейцария не изказвам грешна информация. Може би ще ти е полезно да прочетеш следната статия от Питър Хамънд: ОРЪЖИЯ И СВОБОДА: Тайната стратегия за оцеляването на Швейцария

: http://bojidarmarinov.com/bgrecon/weekly/w040926.htm

Това, че е имало швейцарци, които се бият за Германия, по никакъв начин не опровергава швейцарската политика на въоръжен неутралитет.
Бих се радвал другия път да пишеш по-задълбочени коментари и да го даваш малко по-спокойно с емоциите и главните букви.

Reply

Reformed September 4, 2009 at 12:16

Емил Зайболд е роден в Швейцария, но дали това автоматично го прави швейцарец?

140. Emil Seibold was born in Switzerland, but his Hitler Jugend merit badge seen in other photos helps establish that he was German.

(Soldiers of the Waffen-SS: Many Nations, One Motto) http://www.jjfpub.mb.ca/soldiers.htm

Според автора на този коментар той не е швейцарец.

П.С. Прекалено син съм, за да съм болшевик.

http://www.jjfpub.mb.ca/soldiers.htm

Reply

Reformed September 25, 2009 at 13:46

Ето статия за един роман Fatherland, който приема точно това – че Германия е победила. В статията за романа има и карти.
Също така романът е екранизиран – Fatherland (1994). Разбира се, филмът има някои разлики спрямо романа.

Reply

Гого January 18, 2014 at 18:31

Reformen ти определено имаш “някакви” отклонения. Или просто не знаеш, че Швейцария остава неутрална по време на цялата война /няма как да е иначе/ т.е швейцарците щяха да си живеят живота и до днес дори и ВСВ да беше спечелена от Хитлер. Съвсем логично е СССР да спечели войната /при ресурсите и териториите, с които разполага това е естествения завършек на нещата т.е Бог няма намеса/. Но все пак – при победа на Хитлер нямаше да има нужда да емигрираш, в някои отношения щяхме да сме по-добре /циганите например нямаше да ги има/, пък и нямаше да знаеш какво щеше да е при комунизма, за да кажеш, че ще емигрираш в друга държава.

Reply

дедо May 10, 2020 at 19:42

Всички приписват нещата на Господ, а забравят Дявола.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: