НАТО от Исландия до Казахстан

by timber on Friday, 1 February, 2008 · 1 comment

in НАТО, Тенденции

                                                                                                     

През последните два месеща дойдоха три доста интересни новини, от които може да се съди  не   само за пренареждането на геополитическите карти, но и за притесненията на малките  страни останали без закрила.Първата новина е от Исландия. От май 2008, френските ВВС ще осигуряват въздушната защита на острова. Исландия е член на НАТО, но не разполага със собствена армия. Зачестилите полети на руски бомбардировачи, очевидно са разтревожили исландското правителство и то е взело мерки. Французите ще създадат военно въздушна база в страната в рамките на НАТО и ще разположат между 6 и 12 самолета Мираж 2000-5. Целта на изтребителите е да прихващат руските самолети на дистанция над 600 км. През 2010 се предвижда създаването на друга френска база, този път в Литва. Очевидно, че новият френски президент води съвсем различна политика от предшественика си. Франция се стреми да си върне глобалната световна роля. След новите бази в Емиратите, мисията в Чад и Руанда, сега виждаме как френските военновъздушни сили се изнасят по периферията на НАТО и облекчават ангажиментите на американския си съюзник.

Втората новина идва от Финландия. Страната разглежда възможността да поиска от НАТО членство в системата на въздушно наблюдение и защита. Това не е прецедент. Преди нея същото направиха Австрия и Швейцария. Разликата е, че влизането на Финландия има съвсем друг стратегически смисъл заради близостта и с Русия. Политическото решение ще бъде взето през тази пролет и случайно или не съвпада с промените в Исландия.

И накрая Казахстан. САЩ и Казахстан постигнаха споразумение за засилване на военното си сътрудничество. По време на посещението на американския заместник държавен секретар Митчъл Шивърс е подписан нов 5-годишен план за сътрудничество.  Той е заявил, че по този начин САЩ помагат на страната със съоръжения и екипировка по стандартите на НАТО.Това споразумение ще повлияе на връзките между Русия и Казахстан.

Изводът е, че НАТО увеличава глобалната си роля и става все по желан партньор в резултат на увеличаващата се несигурност около Русия. Всъщност, руските демонстрации на сила и засилената и военна активност, както и заплахите за разполагане на нови оръжия, принуждават съседите и да потърсят закрилата на Атлантическия пакт. На практика около Русия се изгражда нов санитарен кордон.

{ 1 comment… read it below or add one }

ivo August 30, 2008 at 14:54

Време беше.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: