Френската армия купува американски транспортни самолети Боинг С-130 Херкулес

by ExtremeCentrePoint on Monday, 8 June, 2009 · 5 comments

in Aрмия, Европа, НАТО

040504-F-3677GНа Франция и липсват самолети. След като стана известно, че програмата за европейски военен транспортен самолет Еърбъс A400M е пред провал, на страните участнички в нея не им остана нищо друго освен да погледнат какво ще им предложи Боинг. Идеалната алтернатива е C-17 Globemaster III, но той е прекалено скъп за европейците и затова те са спрели на по-малкия му брат C-130J Super Hercules.

Закупувайки или взимайки под аренда американските машини, френската армия ще реши един от най-наболелите си проблеми – транспортът на материали и жива сила необходими за операцията на НАТО в Афганистан (Strategic Airlift Capability).

През 2009 година Франция трябваше да получи 50 самолета Еърбъс А400М, но доставката им беше отложена за неопределено време. 

{ 5 comments… read them below or add one }

Спас Колев June 8, 2009 at 15:07

Боинг ли?!

Reply

Reformed June 8, 2009 at 16:07

The Boeing (formerly McDonnell Douglas) C-17 Globemaster III is a large military transport aircraft.

Reply

Иванов June 8, 2009 at 20:36

Нещо не ми се вярва. Херкулесса е много стар модел. Може би някоя модерна модификация. Кой знае. Пред провал още не значи провал, а и става въпрос за огромна поръчка и много пари, та не ми се вярва, при масовата безработица в този бранш ЕС да изпусне поръчката. Би било голяма глупост.

Reply

ExtremeCentrePoint June 8, 2009 at 20:43

Не става въпрос за изпускане на поръчката, а за нестособност на Еърбъс да се вмести в параметрите зададени от поръчителите. Еърбъс могат да конструират искания от военните самолет, но не за тези пари и не с тези показатели.

Reply

Иванов June 9, 2009 at 18:17

EС нещо го няма по самолетите. Германците, като че ли стоят настрана от този бизнес. А те са основата и сърцето на техниката и техн. прогрес в Европа. Даже чувам да казват специалисти, че немските автомобили остъпвали ТВЪРДО по качество на японските. ЕС има голям потенциал от учени, конструктори и инженери, има и техника. Като че ли не ги използува по най-добрия начин. Има голямо разсейване на сили
и възможности. ЖАЛКО.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: