НАТО е създадено за да държи Русия вън, Америка вътре, а Германия долу

by ExtremeCentrePoint on Thursday, 14 May, 2009 · 17 comments

in България, Европа, НАТО

Има стар анекдот: Алиансът съществува, за да държи Русия вън, Америка – вътре, спрямо Европа Германия – долу, за да не се възроди Нацизмът. Справя се блестящо.
САЩ реализират националния си интерес в защита на демокрацията и свободата в САЩ и Европа. Този интерес съвпада с националните интереси на европейските държави. Европейският съюз е проект на НАТО. Символично под Вашингтонския договор стои и подписът на Роберт Шуман. Натовските гаранции за сигурност са основа за благоденствие и просперитет на Европейските държави. Русия като самопровъзгласил се враг, по нейно настояване. Така ще го определя. По стара идеология Русия спасява света. Това е стара руска имперска и постимперска политика. До края на 97-98г. сякаш искрено се опитваше да се включи конструктивно в новия световен ред. Слабостта на демократическата традиция обаче доведе на власт старата номенклатура на комунистите и на КГБ. Незнайно защо те избраха за свой враг НАТО.

Истинският поврат беше през 1999 г. в Косово. Балканите се оказаха единствени, чрез които могат да се върнат на голямата политическа сцена. Хаосът от разпада на Югославия, както и наличие на проруски елементи в политическите елити в България и Югославия дават шанс на Русия именно на Балканите. Покачването на цените на петрола в началото на новия век позволи на руската икономика да се възстанови и това веднага захрани новия й курс. Веднага след втората вълна на разширяване на НАТО, Русия за първи път включи в лексиката си “сфера на влияние” и започна да говори за нарушени интереси. Използва това и за репресии върху свободните медии.
На ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 Путин се впусна в безпрецедентни атаки срещу НАТО и Европа и заяви, че Русия ще се придържа към свои собствени критерии и правила в международните отношения. Основното послание беше ясно – с тези цени на петрола Русия се връща на световната сцена по-силна, а САЩ по-слаби, заради войната в Ирак. Европа се оказа без значение.

Отношенията между НАТО и Русия бяха непоправимо повредени, тъй като Грузия и Украйна заявиха желание за членство в НАТО. Безспорно България трябва да допринесе за колективната сигурност, включително енергийната, като възстанови ролята си на първостепенно място в Югоизточна Европа. Позицията й позволява да бъде разпределител и ключов доставчик който може да решава енергийните проблеми на своите съседи.

Дори само заради своята енергийна и национална сигурност трябва да намалим обвързаността си с Русия:

1. Като ревизираме мега проектите и енергийните проекти
2. Дадем приоритет на НАБУКО
3. Създадем сигурни гаранции в случай на спиране или ограничаване на доставките.
4. Трябва да настояваме пред ЕС за единни цени и единни транзитни такси за всички страни членки

Иван Костов

Technorati Tags:

{ 17 comments… read them below or add one }

Reformed May 14, 2009 at 9:02

Понеже обичам източниците, ето и линк към страница с речта на Иван Костов http://www.dsb.bg/?page=campaign&sub=news&sub=pol-371. Има и видео, но още не съм го гледал.

Reply

Петър Славов May 14, 2009 at 9:31

Току-що видях, че речта с видеото е качена и в блога на Грънчаров. А има ли бъдеще според вас Набуко? Доколкото съм чувал, се оказа, че централноазиатските страни всъщност нямат толкова газ, за да има някакъв смисъл изграждането.

Reply

Ринги Рае May 14, 2009 at 10:08

Каспийските (и централноазиатските) държави имат достатъчно газ, но в последните години Русия сключи с доста от тях договори за изкупуване на цялото добивано количество. В момента тези договори се провалят поради твърде високата цена (по цени от 2007-2008, т.е. 200-300 евро на барел) и допълнителните политически уговорки (вж. “По дяволите Набуко…”. Авариите, които стават напоследък в този район също са свързани с политическо изнудване (не мога да ти посоча линкове). Така че проблемът с тези държави не е ресурсен, а политически. Отношенията са доста сложни – районът е доста конфликтен.

Ресурсен проблем имат в Русия – през цялото време на високи цени на нефтопродуктите никой не отдели средства за разработване на нови находища, нито за пътища и инфраструктура. Всъщност Русия в момента е ресурсно изчерпана (не откъм залежи – имат най-много в света, а няма разработени) и за всичките си грандомански проекти се нуждае от външни източници. (вж. http://www.novayagazeta.ru/data/2008/63/00.html от август-септември 2008, броеве 63, 65, 67; имаше публикувани някъде части от този анализ и на български, но с месец-два закъснение: http://www.epochtimes-bg.com/2008-03/2008-09-24_01.html)

В момента Русия вдига цените на енергоносителите (вкл. ток) на вътрешния си пазар, за да компенсира недостига от външния.

В резултат: всички се борят за суровините от разработените находища в централно-азиатските държави, където фосилни горива има достатъчно, политическата обстановка е същественият проблем. Тя рефлектира и в по-далечните географски отношения, по продължението на преносната мрежа. В това отношение Костов е много точен за посоката на БГ-политиката.

Reply

Римлянин May 14, 2009 at 13:23

В добавка към написаното от Comment by Ринги Рае:

Русия наистина сключи договори за изкупуването на газ от азиатските републики. Тези договори бяха с презумцията за непрекъснато увеличаване на консумацията в ЕС и непрекъснато нарастване на цената на газта. Всички те бяха финализирани преди началото на кризата.

Каква е ситуацията в момента: износът на руски газ е намалял с около 58%. За Русия това е катастрофално. Тя не успява да продава собствената си газ, а какво остава да изкупува газта по подписаните споразумения с бившите републики. Т.е. в момента Москва не изпълнява договорите за закупка на газ от трети страни защото има проблем с пласирането на собствения си продукт. Тази ситуация ще се запази поне две години.

Това дава шанс на НАБУКО да предостави алтернатива на Туркменистан. Всяка държава ще предпочете да си има работа с ЕС, а не с мужиците. ЕС е коректен платец и не заплашва с танкове и солдати. Липсва само тръбата.

Според мен в резултат на кризата НАБУКО става все по-реален, а ЮП все по утопичен.

Костов добре е видял тенденцията и е предложил точните бъдещи действия: ревизия на договорите с Русия; приоритет на НАБУКО; гаранции; натиск върху ЕС за по-ясно ангажиране …

Reply

ivan May 14, 2009 at 14:44

Ivan Kostov prodade NEFTOHIM na RUSNAZITE

Reply

Reformed May 14, 2009 at 21:53

Ivan,

Тука имаме навика като казваме нещо, да го подкрепяме с доказателства. Айде, чакаме да подкрепиш твърдението си.

Reply

Иванов May 15, 2009 at 5:20

Старата, износена и дескридитирана политическа проститутка, и гробокопача на СДС Иванчо Костов, се опитва отново да се хареса на старите си спонсори. Аз казва, с моя математичен ум и подготовка и тн., съм идеален кандидат за органиазатор на “бъдещия бърз икономически растеж”, като (в това му е заявката, рибата в морето, а той вече е сложил тигана на печката) министър на икономиката, като командир на икономиката в едно бъдещо дясно правителство
И ги каканиже наш Иванчо. Реди ги така, че да се АРЕСА на всеки и всички.
Интелектулно нищожество и супермошеник; продал Кремиковци за 1 долар, Балкан за панелен апартамент, ликвидирал блоковете АЕЦ Козлодуй със съгласието си да ги закрие предсрочно. Приватизирал(подарил на наши и ваши за левчета заедно с Ал.Божков)за милионни рушвети, икономиката на Бг. Деиндустиялизирал страната. “Най-мразения човек в страната” както каза неодавна, неговата бивша любовница и м-р на външните работи Над. Михайлова.
“НАБУКО” ЗАСЕГА ЯЛОВА РАБОТА. Няма кой да го пълни. Казахтанци, Туркменистанци и тн. не поеха ангажимент, а и немогат, нямат капацитета да го пълнят с газ. Подписаха само Азарбейджан и Турция някакъв ангажимент.
ЗНАЧИ ЗА ГАЗТА ДА ЗАВИСИМ НЕ ОТ УКРАИНА И РУСИЯ, А ОТ ТУРЦИТЕ. Ега ти и доброто решение.
И ГИ КАКАНИЖЕ НАШ ИВАНЧО ДА СЕ АРЕСА НА НАШИ И ВАШИ…

Reply

Reformed May 15, 2009 at 8:19

Иванов,
Събуди се! Не си на партийно събрание, където нивото е селско, че да приказваш на този неграмотен български и никой да не ти забелязва, и даже да ти се радва, че сте на едно ниво. Говори книжовен български език. Запетайки, изпуснати букви, липса на интервали, пълен/непълен определителен член, неправилно изписани думи…

Когато се оправиш на езиково ниво, може и някой да ти прочете несмислиците.

Reply

Ринги Рае May 15, 2009 at 10:58

Отново за Газпром
http://www.ng.ru/economics/2009-05-14/1_gazprom.html
Властите увеличават тарифите с изпреварващи инфлацията темпове. Предлага се увеличаване на цената на газта (от 1.1.2010) с 15% за предприятията и 5% за гражданите. Предполагаемата инфлация ще е до 13-14%. Има и вариант с равно увеличение с по 20.8%!!!

“Увеличението на вътрешните цени е остро необходимо в условията на рязко падане на международните цени и заявки. Само в следващите 2 години газовият отрасъл ще има нужда от инвестиции над 1.6 трильона рубли – недостатъчното инвестиране в този период [кризисния] ще доведе до съществен спад на газодобива през следкризисния период и до дефицит на газ на вътрешния пазар.” (По мнению руководителя отдела исследований газовой отрасли Института проблем естественных монополий (ИПЕМ) Алексея Белогорьева).

накратко: Газпром държи в тайна заплатите на персонала и сътрудниците си. Декларира обаче, че ще запази високите темпове на нарастване на заплатите и бонусите в холдинга, особено за топ-мениджърите. За да запуши инвестиционните си пробойни, се ориентира към повишаване на цените за потребителите на вътрешния пазар.

Reply

uhar May 15, 2009 at 12:36

15-ти век Османците превземат Източна Европа. Оттук бяга интелигенцията и поражда Ренесанса и Великите географски открития в Западна Европа.

Ватиканското “християнско” мракобесие отслабва, за да се засили друго – буржоазното. Започва ерата на лихвари, търговци, пирати – новата класа на Буржоазията.

Борейки се с аристокрацията те подтикват:

– 1577 г. революция в Нидерландия, начело с Вилхелм Орански
– 1649 г. Англия, начело с Оливър Кромуел
– 1789 г. Франция, начело с Максимилиан Робеспиер
– 1848 г. Германските държави, Австрия, Италия, отново Франция
– 1917 г. Русия, февруарска революция начело с масонът Александър Керенски

Но този свят се управлява от неотменими сурови Природни закони. Един от тях е този на баланса/конкуренцията.

За да има баланс на тази нова сила на буржоазията – трябва да има достойна контрасила.

Какво се случва 8 месеца след поредната “либерално-демократическа” масонска революция в Русия – първата Социалистическа революция .

Затова Ленин и Сталин за буржоазните мас-медии са лоши чичковци..
И винаги ще са такива за тях.
=====================================================

Сега след като няма “Източен” и “Западен” блок, значи ли че борбата е приключила.
Напротив. Тя премина в по-висш етап, където трябва да се преструваме на търговци-буржоа, а всъщност да сме добри патриоти и професионалисти.

Защото не всичко е пари, и никога няма да бъде. Самите лихвари се самообричат на гибел и последното им издихание ще е скоро. Със свръхпечатането на долари – зарибяване на Китай и “азиатските тигри”; свръхзадлъжнялост на правителството на САЩ към тях – Федералният резерв – грандиозната измама на 20 век.

Естествено е тези безродни лихвари, виждайки своя край да подтикнат човечеството към нова световна война. Не е изключено и да успеят.

Но едно е сигурно – алчните лихвари ще си разбият окончателно главите.
Тези, които оцелеят ще създадат едно по-добро общество, защото еволюцията на човечеството, Историята го доказват. Това е Нейният неумолим ход.

Няма да има само пари или пък само натурална размяна – а разумен баланс, вплетен умело в новата реалност.
Няма да има религиозни фанатици или пък фанатици невярващи в нищо друго освен материята.
И така нататък, и така нататък… Тоест няма да има безмислени крайности. Фанатици, вкопчили се в някаква самоцел.

В търсене и осмисляне на Природните закони, човек ще се самоусъвършенства в умерен баланс заради Бога, Земята, Родината, Вярата, Себеподобния, Семейството …
===================================================

За да стане това утре, трябва още днес да сме защитили достойно нашето Праволсавие, нашият лидер Русия и нашата Родина. С въртене наляво надясно и в кръг, няма да стане.
Без твърда вяра-цел, няма и реалност-бъдеще.

Reply

Дум May 15, 2009 at 13:14

@uhar, прочети това, преди да си предлагаш руско-православните лозунги:

Гей, славяне
http://www.extremecentrepoint.com/?p=3341

Reply

Петър Славов May 15, 2009 at 14:15

Абе, хора, откъде го намирате тоя блог, бе? Остава да дойде и някой от “Гвардия” и циркът ще бъде пълен.

Reply

Петър Славов May 15, 2009 at 14:15

Спред мен трябва да има нещо като психотест, преди да се пусне коментар.

Reply

ExtremeCentrePoint May 15, 2009 at 17:44

uhar, не знам за теб, но наш лидер не е Русия просто защото сме българи.

Рекламните линкове в постингите ти са премахнати.

Не се мори повече да ги пускаш.

;-)

Reply

сойер May 15, 2009 at 21:44

дурак

Reply

Иванов May 16, 2009 at 6:19

Слушай даскалче тъпо Refomed,заело са да дава уроци по правопис. Хората работят и разполагат с малко време, за да шлайфат правопис и тн. Ако не можеж да кажеш нещо умно или поне грамотно, сядай си на задника и трай. Всички не разполагат време, за да прецизират дреболиите.
Интересен и оригиналан поглед на г-н UHAR върху сложни въпроси.С много перфектна иторическа и фактическа част. По изводите може да се спори, но лекоглавата кавалерия, която вилнее тукq не вярвам да успее да го мръдне от място. По своему е ЖЕЛЕЗЕН.

Reply

Reformed May 16, 2009 at 9:02

Иванов,

значи можело да пишеш грамотно? Ако продължиш да пишеш грамотно, някой може и да ти прочете със сериозно отношение постингите. Иначе ще си каже: Този няма самоуважението да пише грамотно, а камо ли заслужава да му бъдат четени постингите.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: