Историята на Фолксваген: Как социалистът Хитлер успя да излъже германците

by ExtremeCentrePoint on Monday, 1 June, 2009 · 9 comments

in Европа, История, Технологии и Наука

vw

През 1933 г. по време на Берлинското автоизложение, Хитлер за първи път оповестява идеята си за нов семеен автомобил с цена почти равна на мотоциклет, който ще бъде наистина достъпен за всеки дом. По това време само най-богатите хора могат да си позволят кола.

Като начало Хитлер организира среща с Фердинанд Порше , който по това време също работи по странно изглеждащ, но евтин автомобил. Той се срещна с Хитлер и е помолен да конструира народна кола със следните спецификации:

– Тя трябва да бъде в състояние да превозва 3-ма възрастни и две деца.
– Тя трябва да има мощност от 42mpg, и максимална скорост от 100 kmh.
Хитлер също казва, че колата трябва да изглежда като Maikaefer или като бръмбар(калинка) , а също така дава скица на дизайна. Хитлер сам създава дизайна на масата на един ресторант в Мюнхен през 1932 година.

vprototype

Порше обещава на Фюрера и работата започва като първият прототип трябва да бъде построен от Даймлер-Бенц.

През 1937 е създадена Volkswagenwerk GmbH, а през 1938 г. с държавано финансиране във Волфсбург е построена фабриката, където KDF(това е името на първия Фолксваген) би трябвало да бъдат сглобявани и те наистина, макар и малко и за кратко време, са произвеждани.

Цената на колата е била 990 марки. Новият завод е бил с огромен капацитет – 1,5 милиона коли годишно. Държавата инвестира в строителството му 50 милиона марки, но основната част от стойността на проекта поемат на гърба си немските работници. Национал-социалистите прилагат хитра система за гарантирана бъдеща покупка на автомобил. Всеки работник желаещ да закупи колата е бил длъжен авансово да привежда по специална сметка между 5 и 15 марки на седмица. В замяна на това му давали сертификат, който позволявал да получи бъдещата кола когато сумата натрупана в сметката достигне 750 марки, а останалата част до 990 изплащал вече след като е станал собственик на автомобила. По тази схема германските работници налели в създаването на завода над 100 милиона марки – огромна за времето си сума.

schwimmwagen

Само година след построяването на завода, Германия влиза във война. Фолксваген започва да работи за армията и проектът за „народна кола” е замразен.

Германските работници платили за хартиени сертификати с обещание за нова кола, но никога не видели нито колата, нито получили парите си обратно. Социалистът Хитлер ги измамил.

{ 9 comments… read them below or add one }

Константин June 1, 2009 at 7:18

Защо ли ми изглежда позната схемата на финансиране на Фолксваген – по Тошово време не чакахме ли с десетки години за съветска ламарина, след като внесяхме депозит. Разликата май е само в това, че германците наистина са имали производство, което са финансирали, докато в България на зрелия социализъм никога не са правени коли.
Всъщност, идеята за измамените немски работници е леко спекулативна – производството на Фолквагените е по линия на техните профсъюзи – KDF е съкращение от девиза им: “Сила чрез радост”, а практиката за участие на работниците във финансовите дела на предприятието си е въведена от Форд. Освен това, едва ли най-големият проблем на немските работници след края на започнатата от социалиста Хитлер война едва ли е бил изгорелия ваучер за кола – колко ли от тях са останали живи.

Reply

Симеон В. June 1, 2009 at 8:47

Защото сме социалисти. Ти ми дай сега парите, а аз ти обещавам рая.

Reply

bogoizbrania June 1, 2009 at 14:31

Всеки осми немец, заедно с немците извън райха не е преживял войната.

Reply

GTE June 1, 2009 at 15:24

Дженерал мотърс” обяви фалит
01 юни 2009 / News.dir.bg
Американският автомобилостроителен гигант “Дженерал мотърс” (General Motors Corp.) подаде молба за съдебна защита от кредитори, което в САЩ е равносилно на обявяване на фалит.
Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мярката е част от плана на администрацията на президента Барак Обама да свие размерите на автомобилопроизводителя до устойчиви и да предостави мажоритарен дял на федералното правителство, предаде Асошиейтед прес.
Това е четвъртият по големина фалит в историята на САЩ и най-големият за компанията от промишления сектор. Групата обяви, че има дългове за 172,81 милиарда долара и активи за 82,29 милиарда долара, посочва АП.
Правителството на САЩ бе препоръчало на “Дженеръл мотърс” до 1 юни да подготви план за самостоятелно излизане от кризата чрез преструктуриране на финансите и на производството. Ако планът удовлетвори Вашингтон, държавата беше обещала да отпусне на компанията допълнителна финансова помощ. Ако това не стане, “Дженеръл мотърс” ще трябва да поиска от съда да започне процедура за обявяване на банкрут и разпродажба на активите под съдебен надзор.
По-рано вчера Обама каза, че ликвидирането и банкрутът са единственият вариант за излизане от критичното положение, в което се намира “Дженеръл мотърс”, имайки предвид, че американското правителство не притежава мажоритарен пакет от акциите му. В интервю за телевизия Ен Би Си Обама каза също, че очаква правителството да придобие по-малко от 72 процента от акции. Бих предпочел Белият дом изобщо да остане настрана от всичко това, но алтернативата е да има ликвидация и банкрут, което означава, че една гигантска компания с огромно значение за нашата икономика просто ще се разпадне, заяви президентът на САЩ.

Reply

Ник June 2, 2009 at 23:28

Здравейте готини, вие си пишете каквото си искате за “Ф’рера” и за
“Фолксваген”, ама от 11 години си карам “Бора” автомат, и да чукам на дърво, не знам какво е това проблеми с автомобила.
Хайл Фолксваген !!
Хайл, славни момчета (и момичета) от Волфсбург !!!

Reply

Константин June 3, 2009 at 10:17

И аз от 12 години карам Фолксвагени и не смятам да сменям марката. Въпросът е другаде – и Опел е велика марка, но когато руснаците окупират Германия, плячкосват заводите на Опел и ги откарват заедно с оборудването, заготовките и готовата продукция. Така се създава московският завод АЗЛК и от Опел “Олимпия” сковават първия Москвич. Когато преди години АЗЛК фалира, помним как изглеждаха москвичите Алеко (май последните кметът Лужков ги хвърли в София на общината за таксита) и какво произвеждаха заводите на Опел. За мен това е показател за перспективите на социализма във всичките му фасони и бичими, а и отговор за резултатите от Втората световна война. Кофтито в случая е, че в групировката, която купува Опел, отново участват руснаци.

Reply

сойер June 7, 2009 at 10:28

аз карам ауди.може да го сменя само за бмв

Reply

jordan 53 June 29, 2009 at 7:27

Ei kolego karal sn wv golf 2 golf 3 POLO sega si kupix GOLF 4 tova e velika kola xail FERDINANT PORSE

Reply

мк2 April 3, 2010 at 12:24

имаме голф от 1983г , 27 години е в семейството и никакви проблеми не сме имали и никога не ние е зарязвал, е да на реални 157 000 км е :) е мн запазен

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: