Православни попове с партиен билет

by timber on Tuesday, 26 May, 2009 · 17 comments

in Религия

000w41xf

000w3zfz

000w2wwr

Още по темата:

Православни безбожници – патриарси и попове с партиен билет

{ 17 comments… read them below or add one }

Стойчо May 26, 2009 at 7:47

Ако не си забелязал, но първият коментар е спам

Reply

Longanlon May 26, 2009 at 8:13

църквата винаги е била слуга на силните. католическата църква в Германия е помагала на нацистите, православната тук – на комунистите…

Reply

Reformed May 26, 2009 at 8:25

@Longanton,

В стадото винаги има черни овце – в случая – като цитираните от тебе. Но не забравяй, че има и много християни – както пастори, попове, обикновени миряни (т.е. християни без някакъв пост в съответното християнско течение – било то православие, католицизъм, протестантство)- които не са били слуги на силните, и съответно са били избити в процесите след 9-ти септември 1944 (визирам процесите 1950-1953 г.), както и много са били заточени в лагери в Белене и другаде. Така че твоето “винаги” изобщо не е винаги. С изказването си вземаш отношение по убежденията на прекалено много хора, и точно по тази причина не можеш да обобщаваш толкова наедро и без никакви уточнения.

Reply

Longanlon May 26, 2009 at 9:03

именно това, което казваш покрепя тезата ми – винаги има личности, които са се изправяли срещу потисниците – хора морални, силни, искрени във вярата си.

институцията на църквата обаче не е нито морална, нито силна, нито се базира на вяра – тя е просто институция, заета с оцеляването, обигатяването и разшираването на властта си.

аз живея в града, където е живял и работил единственият български католически “блажен” – Евгени Босилков, убит от комунистите. има и много православни свещеници, които не са се примирили с комунизма у нас и са били в лагера в същия град.

но църквата е … оцеляла. предала се е и е приела в редиците си агенти на ДС.

Reply

Reformed May 26, 2009 at 12:18

Точно за Църквата като институция не може да говориш. Може да говориш за някой, който се нарича християнин, но не е, дори за някоя деноминация като Българската Православна Църква, но дори в нея има някои християни, които са искрено вярващи и не биха се примирили с комунизма, с лъжата и прочее. Друг е въпросът, че БПЦ, само и само да остане на власт, се превръща съзнателно в слуга на един атеистичен богоненавистен режим… но изказването за Църквата като институция(освен ако нямаш предвид конкретно БПЦ), е неправилно.

Ако в твоя постинг заменим думата “църквата” с БПЦ /Българската Православна Църква/, нещата стават доста по-конкретни и си прав.

Както казвам и по-горе, трябва да бъдеш по-малко обобщаващ в думите си, защото прекалено обхватните обобщения водят до неправилен или мъгляв изказ и липса на конкретика.

Reply

crusader May 26, 2009 at 12:21

Комунистите превърнаха православната църква в пълна бутафория.Клирът е съставен от дебилни ченгета-откровени атеисти и разбира се марксисти.Например,изродът Ма(р)ксим е доказано ченге на ДС,такъв е сливенският митрополит Йоаникий.Само радикалната декомунизация може да изчисти църквата от тази червена измет.

Reply

Longanlon May 26, 2009 at 15:27

за БЦП няма спор

въпросът е, че и в Германия католическата църква е клекнала пред нацистите…

кажи ми една държава, в която църквата, като институция (а не смели нейни служители) решително се противопоставя на господстващия режим, колкото и човеконенавистен да е той?

Reply

Reformed May 26, 2009 at 15:45

Католическата църква в Полша по време на комунизма.

Reply

bogoizbrania May 26, 2009 at 18:30

Може ли един въпрос по снимката, на първата снимка първия седнал, без шапка, май не е православен? някой да го разпознава какъв е?

Reply

Константин May 26, 2009 at 22:25

А на третата снимка първият хитрец до Брежнев е бившия всеруски патриарх Алексий ІІ, който с всички сили подкрепяше путинския вертикал и когото яко го гонеше постимперския “евроазийски” махмурлук.

Reply

Longanlon May 27, 2009 at 8:00

още докато питах, се сетих че за полша ще кажеш :)

Reply

Ринги Рае May 27, 2009 at 9:15

Историята на един български манастир, действията на комунистите и БПЦ (!) – при Жоро и Първан – Манастир накрая на света.

Мисля, че Лонг бърка на ниско ниво – при тоталитарните режими не става дума за оцеляване на институцията църква. В случващото се няма нищо църковно и/или религиозно, нито социално (т.е. дори не става дума за манипулиране на обществото). Има единствено скотска лакомия, провокирана и насаждана от светската власт, със всичките `и безумни последици.

Reply

Reformed May 27, 2009 at 10:26

Да, ако църквата не запази християнския си характер (независимо каква е табелата й), а се продаде на държавната власт, то тя вече не е институцията Църква, а просто някакво държавно министерство. На което са присъщи всички качества на светската власт, против които е призвана да се бори институцията Църква. Смея да твърдя, че специално Православната църква /българска, гръцка и каквато и да е друга/, поради поставянето на светската власт над властта на патриарха (т.н. цезаро-папизъм) е мъртвородена, и в този смисъл никога не е била институцията Църква.

Reply

Reformed May 27, 2009 at 10:30

Точно в това разбиране за приоритетите на властта руските православни вдигат наздравици с комунисти, и точно за това католическата църква в Полша успява да се противопостави успешно на комунистическия режим (при католиците папата има върховенство над светските управници, независимо дали те са князе, крале, царе и прочее). Църквата като институция е призована да бъде коректив на светската власт, т.е. да я учи на това кое е правилно и кое не е.

Когато си признал някого за свой господар или имаш власт над тебе, какъв коректив може да му бъдеш? Най-много другар по чашка, но само ако си послушен.

Reply

Митко October 19, 2009 at 17:52

За жалост от времето на Константин – римски император, който обявява
християнството за официална религия, църква и власт са едно. А Хрис-
тос е казал на Пилат: “Моето царство не е от този свят”

Reply

evgeni March 9, 2011 at 7:53

ZASHTO BARKATE DUMICHKAT CARKVA S “pravoslavie”. ZNAETE LI KOLKO VI ZABLUZHDAVAT POPOVETE I ZNAETE LI CHE “denominacia” i “religia” sa proizvedenia na satana,za da se otvleche vyarata na masite kam zabludi ,vmesto kamISTINATA ,koyato e edna i tya se naricha HRISTOS. ne tozi hristos,koito vi opisvat popovete i papite,no ISTINNIYA,opisan chrez SLOVOTO.

Reply

sad March 9, 2011 at 17:24

Правилно казано :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: