Как в Dir.bg цензурираха Дойче Веле и наложиха бан на Й. Радичков

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 16 January, 2008 · 3 comments

in България, Европа, НОВИНИ

Последните събития в клуб политика на Dir.bg на пръв поглед изглеждат като буря в чаша вода, но това не ги прави по-малко симптоматични. Колкото и екзотично да ви звучи под забрана в тази българска национална медия попаднаха и публикации на Дойче Веле и Йордан Радичков.

Изтрита без никакво обяснение беше статията „Цензурата в Китай” на авторитетната германска медия. В нея има и такъв пасаж:
… 54-годишният Ли Датонг е един от първите в Китай, осмелили се да поведат борба срещу цензурата. След закриването на издаването от него журналистическо приложение той публикува в интернет отворено критично писмо, което обаче 20 минути по-късно бива заличено от виртуалното пространство….
И така, какво притесни другарите от Дира, че да посегнат на нея? Аз имам отговор: Познали са се. Познали са се в статията. Видели са, че българската цензура в собствената им компания по нищо не се различава от китайската.
И за да не бъдем голословни ето и доказателството. Тук, статията е в списъка на темите в клуба ( часът е 15:03 минути):

Два часа по-късно темата мистериозно е изчезнала. Била е изтрита от политкомисарите от Dir.bg:

Имам стар приятел в САЩ. Известен и уважаван българин. Рядко пишеше в този клуб, но ми е казвал, че поне два пъти седмично преглежда темите. Когато започна тази история с цензурата на неудобните политически теми и той публикува нещо. Направи го така както го правят възпитаните и умни хора, без обвинения с лека ирония и много учудване от ставащото. Всъщност той от себе си не беше написал почти нищо. Беше дал разказът на Радичков „Кой кой е в блатото” Изтриха го! Изтриха Радичков сигурно заради това:

… Ето, сами виждате колко много народ живее в блатото и колко е пренаселено. Никой обаче никому не пречи, защото всичко в него е чудесно подредено. Има само една млада жаба, която се заканва, че като се замогне, щяла да си купи велосипед и да внесе с него пълна бъркотия в блатото. Старите жаби мърморят неодобрително: „А, велосипед!… На цялата ни навалица тука остана само някой да тръгне и с велосипед!”Не вярвам младата жаба да изпълни заканата си.Да, писателят излезе прав … младата жабка само говори и не си купи колело, но старата пъпчива жаба си плати булдозер и с него засипа блатото. Така тя въведе ред както си знае и както винаги до сега беше искала да направи, но някак си, през последните 20 години все не и достигаше кураж. Сега се престраши.

Дааа, такива ми ти тъжни работи, приятели.

{ 3 comments… read them below or add one }

Мишо August 21, 2008 at 4:54

За да не може никой да ме трие, ползвам блог. На сървър, базиран в Америка. Ако все пак той стане неудобен на американската компания, която го хоства (което не ми се вярва да стане), ще прехвърля информацията на десетина безплатни сървъра, които са на няколко места. Ако и там стане проблем, ще ги прехвърля на други десет и така, докато имам достъп до Интернет. След това ще подам молба за емиграция като политически и завинаги ще се махна от Държавата. (Някой беше казал: “Обичам страната, мразя Държавата”).

Reply

Arsenikov November 28, 2008 at 21:37

Niamam bg bukvi shte karam na latinica.
Napylno vi razbiram i spodeliam izcialo razkazanoto , az syshto sym vyzmuten ot otnoshenieto na povecheto bg blogove ,razmahvat pryst , pouchavat , banvat za nishto , taka e poneje sa pod kontrola na Dyrjavna Sigurnost .15 godini jiveia v amerika , new york , pari ima , za 12 do 16 chasa 7 dni sedmichno i prava ima ne ti zabraniavat.No i tuka stava sega wse po-losho , tretirat ni zle i t.n.

Reply

бан May 29, 2013 at 20:48

Ами какво да кажа цензурата в дир бг е жестока , баннаха ми ип адреса , минах на прокси , но пак така. Сега се замислм за свободата на словото което е усигорено от Конституцията !!!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: