Цезар, републиките и свободата

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 22 April, 2009 · 21 comments

in История, Тенденции

dfdf

Преди време, наистина доста разхвърляно, се помъчих да опиша как си представям организацията на обществото:

Инициативните мрежи, мафията и невротиците

Интересно е как едни и същи идеи непрекъснато присъстват като стълбове в човешкото съществуване. Двадесет и един века по-рано:

 “Откак хората са напуснали горите и са заживели в общества, свободата е престанала да съществува и е възникнало робството, понеже всеки закон, който стеснява и ограничава правата на личността в името на интересите обществото, всъщност е нарушение на свободата. Всякъде и винаги силните и хитрите са властвували над тълпите, които са се покорявали. На този закон, който се основава върху човешката природа, не са били чужди и най добре уредените републики. Която и да е република, основана върху началото на народното самоуправление, върховната власт е в ръцете на хора, които владеят всички богатства и които са направили властта наследствена. Свободата е дума, лишена от смисъл, струна, която често се ползува от тиранина, стига той да умее да я кара да трепти. Човек за човека е вълк, хората винаги ще се делят на вълци и агнета, на ястреби и гълъби, на разкъсвачи и разкъсвани. Заграбването на властта е крайна цел, която променя съдбата на двете страни, като прави потисниците-потиснати, разкъсвачите – разкъсвани”

Гай Юлий Цезар, 72 година преди Христа

{ 19 comments… read them below or add one }

bogoizbrania April 22, 2009 at 14:52

Хубави идей, само забрравяте, че този император е литератуен образ плюс лош превод на старогръцки.

Reply

kosio April 22, 2009 at 15:19

И какво, не може ли литературен образ да казва истини? Или по дрехите посрещаме?

ПП
“идея” в множествено число се пише “идеи”, а не “идей”. И и Й са различни букви…

Reply

Иванов April 23, 2009 at 9:51

Цезар е бил супер образован и умен. Един от най-умните живяли някога на земята.
Казаното е вярно мот-амо.
Нашето време, цивилизацията поизмени някои неща.
Премахва
постепенно царете, кралете;
наследствената власт;
с развитието на науката, електрониката, нанотехнологиите и тн. и обществената култура на хората
НАРОДОВЛАСТИЕТО, косвено и директно все повече и повече ще става РЕАЛНОСТ, а не както е сега евтина ЗАБЛУДА;
Решат ли се материалните проблеми човечеството, прехраната и топлото, дрехите и тн, от икономиката и науката; човечеството ще заживее, ако не самоунищожи с ядрен апокалипсис, при, и с други по-човешки закони, правила и норми, и човек ще стане наистина ЧОВЕК…
САМО НУКАТА МОЖЕ ДА ГО ДОВЕДЕ ДО ТОВА ОЧОВЕЧАНЕ.
НАУКАТА И ЧОВЕШКОТО В ЧОВЕКА, КОЕТО НИКОГА НЯМА ДА УМРЕ.

Reply

ivo April 23, 2009 at 13:26

Ивано само бих добавил преди науката най-вече образованието и грамотността.

Reply

Петър Славов April 23, 2009 at 15:55

Абсолютно вярно и за днешно време. Тук съм съгласен с Иванов, че това, в което живеем в момента, не е демокрация, а само бледа имитация. По-правилно би било да се нарече олигархия. Иво също правилно казва, че образованието е една от най-важните стъпки за такова обществено израстване, което да стимулира обществото само да предприеме действия в своя защита и да следи строго управниците си. Те твърде често забравят, че са само служители на народа.
Само една малко забележка – Цезар никога не е бил император.

Reply

Иванов April 23, 2009 at 18:49

Та може ли неграмотен и необразован човек да стане УЧЕН И СЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ОТКРИВАНЕТО НА НОВИ НАНОТЕХНОЛОГИИ И ТН.
Така е. Бил е доживотен диктатор.

Reply

ivo April 23, 2009 at 20:44

За Цезар прочети “Най-големите лъжи в историята” на Хайнрих Мелер. Там има цяла глава специално посветена на него.

Reply

Петър Славов April 23, 2009 at 21:00

Ще кажеш ли в общи линии за какво става въпрос в тази книга? Благодаря предварително.

Reply

Ринги Рае April 23, 2009 at 21:27

Иванов, нещо бъркаш – Наполеон е назначил учени за министри и резулатът е бил пълна бъркотия (пиша по памет – не знам кой по ред Наполеон го е направил). Политическият усет и научното знание имат малко допирни точки, при това май са конфликтни.

Пък и нерде нанотехнологии, нерде век(ове) назад, нещо пак обърка номера на инструкцията :-) .

Reply

Римл@нин April 23, 2009 at 23:16

Петър Славов, напълно сте прав. Цезар никога не е бил Император.

Reply

ahnenerbe November 29, 2013 at 17:01

Де Юре не, но Де факто е първият император…

Reply

ivo April 24, 2009 at 16:40

Петре това е книга, в която се разглеждат биографиите на някои от легендарните образи в историята. На мен ми я донесъха от Варна, ако искаш ще помоля да я купят от там ако е останала и ще ти я пратя.

Reply

Петър Славов April 24, 2009 at 22:11

Не ми се занимава да я чета сега. Аз затова те попитах, понеже книгата има такова провокативно заглавие, какво точно се казва в нея за Цезар.

Reply

ivo April 26, 2009 at 9:43

Най-общо, че единствената му цел е пълна политическа власт. Той е маниак на тема власт и то напълно еднолична и не се спира пред нищо. Уредени бракове, хомосексуални връзки, кървави гладиаторски борби, за да се хареса на народа. Натрупва огромни дългове, след което предизвиква най-кървавата гражданска война в Рим. В нея унищожава Помпей, избива част от кредиторите си, ограбва 3 000 фунта злато от капитолия и го заменя с мед, отделно най – нагло разбива ключалките на държавната хазна и я опосква. Вйните в Галия, и Германия са за плячка и роби, а завладяването на Британия е , за да сложи ръка на находищата на перлени миди и търговията с калай. Прилага геноцид над покорените народи, безсрамно лъже и предателства. Това е само малка част от описаното в книгата.

Reply

Лъчезар Томов April 26, 2009 at 14:07

личи си, че Цезар е социопат, тъй като според мен не иронизира тук

Reply

Петър Славов April 26, 2009 at 17:11

Аз пък съм чувал, че не се интересувал от гладиаторски борби. Како и да е, няма такова значение. Не знам някой да е казал, че Цезар е бил миролюбив демократ :D Освен това жизненият път на повечето известни римляни от онова време малко преди принципата е минал по абсолютно същия начин – с насилие, кражби и измами, така че той не е изключение. Това за геноцида е вярно – в един документален филм за него казаха, че е отговорен за смъртта на 1 192 000 гали.

Reply

ivo April 26, 2009 at 17:34

Хич не се е интересувал, правел ги е за народа, за да го поддържа а иначе за останалото си прав.

Reply

Иванов May 4, 2009 at 17:27

Чел ле си нещо написано от цезар. Има няколко откаси останали от онова време. Едното май беше” Войните в Галия” не съм много сигурен, защото съм ги чел отдавна. Да видиш стил, интелект и мисъл. Някой си Мелер написал книжле. И намислил провокативно заглавие да му се арчи книжлето. А в написаното дали и доколко има истина, не е важно. Кой политик и диктатор и в тогавашното и днешно време не е жаден да заграби цялата власт в една държава и да командва със замах, като командиро Иванчо Костов до неотдавна в БГ.
И-днес има такива държавници в Арабистан, напр.в Саудитска Арабия. Разликата е огромна. Един е Гай Юлий Цезар. Един от най-добрите полководци на всички времена, доживотен римски дитатор, покорил и поставил под римска власт целия тогавашен свят, и е от най-образованите хора за времето си.
Един от великите живяли някога на земята.

Reply

ahnenerbe November 29, 2013 at 17:12

Абсолютно си прав, само велик пълководец с гениален ум може да наложи свой стил и ред, променяйки света за столетия напред!

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: