Расист ли е бил Шарл де Гол?

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 11 April, 2009 · 15 comments

in Европа

cdШарл де Гол е национален герой във Франция. На негово име са кръстени булеварди, летище, самолетоносач и много улици, училища, площади и т.н.

Дори управляващата партия на Саркози се наричат голисти. Ето каво казва Генералът:

“Ние сме преди всичко и въпреки всичко европейски народ от бялата раса, с гръко-латинска култура и християнска религия.”

Да се чуди човек защо французите не са го заклеймили като расист, фашист и националист. Може би защото просто казва истината. Но тогава защо същите думи дошли от някой друг автоматично стават най-черен грях? Лицемерието и двойните стандарти са широко разпостранени в Европа.

{ 15 comments… read them below or add one }

Лъчезар Томов April 11, 2009 at 14:35

Гръко-латино-сарматска култура, пропускат една трета от основите на съвременна Европа, тази една трета, издигнала в култ истината и свободата

Reply

Reformed April 11, 2009 at 15:10

Не виждам да казва, че французите са най-най-най-… както казва Хитлер за германския народ. Ако разглеждаме думите на де Гол, той просто казва какъв е френският народ в голямата си част.

Reply

ivo April 11, 2009 at 17:51

За мен има двама души от, които се възхищавам. Това са Уинстън Чърчил и Шарл Дю Гол.

Reply

Reformed April 11, 2009 at 20:30

Уинстън Чърчил наистина е бил изключителен човек, дошъл точно в своето време и най-вече – уверен в това, че има предназначение.

Reply

Лъчезар Томов April 12, 2009 at 9:19

Изключителен идиот е Чърчил, бомбардирането на Дрезден с наковални отнема моралното превъзходство на сьюза и войната не е между добрите англичани и лошите германци повече. За разлика от Хирошима, това бомбардиране е напълно излишно. Да ви напомням ли и за излишното бомбардиране на София, как е вързможно българи да се възхищават от човек, който не е по – добър от Хитлер?

Reply

Reformed April 12, 2009 at 10:17

@Лъчезар Томов,

Да, имало е грешки, но това не означава, че човекът не е бил на точното място в точното време. Хирошима също е била излишна, ако с бомбардирането се е целял края на войната – бомбите при Хирошима са били предназначени за сплашване на СССР – да имат предвид СССР военната мощ на САЩ за след войната. Войната е била само повод за използването им.

Reply

Ник April 12, 2009 at 11:02

Чърчил не е велик, за мене той е величествен !
Винаги, когато отпивам глътка уиски, си спомням за него като за НЕЧУТ ПРОРОК.
Защото той именно има смелостта да предложи в края на войната – СЕГА ДА ВЪРНЕМ МЕЧКАТА В СТАРАТА И БЪРЛОГА !!
Колко жалко че не го послушаха, сега светът щеше да е друг.

Reply

Иванов April 12, 2009 at 11:58

Г-н Томов е прав. Леке Голямо. 0 като пълководец. Страдал е от манията, че е голям. Бомбардировкаата на Дрезден е престъпление извършено по негово настояване, без никаква военна необходимост в предпоследния ден на войната. В града не имало военни обекти, само жени, деца и възрастни. Загиват около 70,000, а той напълно разрушен.
Като му четеш мемоарите излиза, че всичко се е въртяло около него, и че е инициатор на най- добрите решения на съюзниците, и вдъхновикел на големи победи. Всъщност ролята му е била скромна. Каквато е била и английската армия. Разбита от немците и закърпена и доекипирана от САЩ. Основните играчи са Рузвелт и Сталин. Зависел във всичко и навсякъде от американците. Опитвал се е да опонира на Рузвелт, но той го е поставял на място. Англичаните изкуствено хиперболизират неговата роля, за да подчертаят каква “голяма” роля са играли.
Каквато ираяти сега. На бивша велика сила.

Reply

ivo April 12, 2009 at 12:11

ЧЪРЧИЛ СЪСИПА КОМУНИЗМА, ТОВА ДРУГАРЯТ ИВАНОВ НИКОГА НЯМА ДА МУ ПРОСТИ.

Reply

Иванов April 12, 2009 at 12:31

Брее, че ги разбирате тези работи.
АтомнИТЕ бомби над ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ спасиха живота на много десетки хилади американски войници. Японците се сражавали по самуарайски до последен патрон. А ако американски войски стъпели на японска земя, съпротивата е щяла да се усили 10-о кратно. За да оправдаят вложените средства и усилия, да я изпитат на дело и демонстрират пред света с какво супероръжие разполагат.
През това време руснаците са ги атакували от изток и превзели Манджурия.
Имал е предложение, съвместно с разбитите немски войски, заедно с американците да атакуват съветските войски. Рузвелт и Айнззенхауер не се навили. Болшинството американци са били против участиета на САЩ във войната.
Руснаците са имали 10-12 милионна армия, съюзниците 2-3 милионна, като английската е по-малко от милион. А немската армия е била разбита и доморализирана.
Чърчил е предлагал и други идиотски решения ,които са завършвали трагичноза англичаните.

Reply

Иванов April 12, 2009 at 12:45

Абе сър Иво, ами той цъфти в днешен Китай. Страната с най-модерна и могъща икономика, и при тази световна криза премазала САЩ, с валутен резерв в момента от над 3 трилиона долара. Дала нисколихвени заеми на САЩ за над 1.5 трилиона долара, за да ги спаси от тотален Фалит.
ВИЖДАШ ЛИ КАКВО ПРАВЯТ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ В КИТАЙ?

Reply

ivo April 12, 2009 at 13:48

Е, ТОКУ ЩО СИ ПРЗЗНА, ЧЕ СИ КОМВУНИСТ. ЗНАЧИ ЗА МЕН СИ ПРЕСТЪПНИК.

Reply

Ринги Рае April 12, 2009 at 15:03

Др. Иванов, чистите числа всъщност нищо не говорят. Китай и Япония са дали заеми (тотал) на САЩ, които правят по 10% от общия дълг на щатите. Веднага след тях са Обединеното кралство, а в първите пет са Люксембург, Белгия, Канада.
(http://www.ustreas.gov/tic)

Бълха ги ухапала Щатите с тези 10% от тоталната им задлъжнялост. Само такива като теб си мислят, че с това може да се държи в шах държава с икономика.

Виж с любимата ти Русссс какво е положението, не се кахъри за Щатите.

А темата тук е Шарл Дю Гол, не се отплесвай в хаотични посоки като браунова частица.

Reply

ivo April 12, 2009 at 16:34

А и това в Китай комунизъм ли го наричаш. Хората просто баво и мъчително вървят към нормален капитализъм , но им трябва време.

Reply

Ник April 13, 2009 at 0:42

Орел, орел, тук сокол,
как ме чуваш Иванов ??
Говори центъра,
на този блог мисията невъзможна,
заповед,
от утре се прехвърляш
на блога на Донко горския
от Долно нанагорнище !
Не унивай !
Край

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: