Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Национал-социализъм и комунизъм - братя по идеология и пропаганда | ExtremeCentrePoint

Национал-социализъм и комунизъм – братя по идеология и пропаганда

by on Tuesday, 17 March, 2009 · 36 comments

in История, Картинки, Култура, Терор и Комунизъм

003

Пропагандните плакати на Германската Работническа Национал Социалистическа партия (ГРНСП) и на Комунистическата Партия на Съветския Съюз (КПСС), си приличат като две капки вода. Ако бяха правени сега, бихме казали, че са работа на една и съща рекламна агенция, която е прибрала парите и на двамата конкуренти. Разбира се, тази прилика въобще не е случайна.

Национал-социализмът и болшевишкия комунизъм са идеологически братя с тази разлика, че комунистите социалисти са успяли да избият много повече хора от национал-социалистите.

006

001

002

008

004

005

{ 33 comments… read them below or add one }

Стойчо March 17, 2009 at 8:25

Последният чифт плакати ме навежда на мисълта, че една от добрите тактики срещу тоталитарните изкушения е липсата на корупция

Reply

Longanlon March 17, 2009 at 9:16

абсолютно си прав. именно затова книгата на Желю Желев “Фашизмът” бе забранена от комунистите – тя всъщност не се занимава с комунизма, само описва фашизма такъв, какъвто е, но именно това не можеха да му позволят. Фашизмът трябваше да остане безликият враг, непознатото чудовище, срещу което всички се борим, но не познаваме – защото като го опознаем виждаме, че е абсолютно същото като комунизма.

Reply

Майк Рам March 17, 2009 at 10:19

Невероятно е как си успял да намериш толкова сходни плакати!

Колкото до фашизма и комунизма – Longanlon е прав – всички тоталитарни системи си приличат ужасно много и именно “Фашизмът” на Желю Желев бе книгата, която разтърси и моята крехка душа преди години, разкривайки ми тази зловеща истина.

Reply

Иван September 22, 2011 at 17:53

Плакатите са кадри от филма “The Soviet Story” http://www.sovietstory.com/about-the-film/ Наличен е в интернет на английски, руски и др. езици.

Reply

Ник March 17, 2009 at 12:48

Рим, пълна шестица !!!, даже 6+
Докато това не се изучава още в началното училище,
наистина ще ни трябват 100 години (минаха само 20 )….

Reply

bogoizbrania March 17, 2009 at 16:46

Благодаря за сравненията, виждал съм плакатите отделно, но не съм се досещал колко са еднакви.

Reply

Ангел March 17, 2009 at 22:15

Ислямът няма подобна плакатна пропаганда и обикновено се смята за религия, но е също толкова тоталитарно-подтискащ, дискриминиращо-нетърпящ различието и неподчинението, и насочен към завладяване и подчиняване на света, колкото и комунизма и нацизма.

Reply

Anonymous March 18, 2009 at 11:25

на втория плакат в руската версия не пише ли кпсс?

Reply

Иванов March 19, 2009 at 13:27

НОВА ПЛИТЧИНА ВЪВ ВАШИТЕ ЗНАНИЯ. Има прилики и съществени разлики.
Фашизма.
Собстваността е ЧАСТНА.
Земята е на селяните. Колхози няма.
Фабрикиките, заводите и тн. са частни.
Има и частни железници и тн.
ИДЕОЛОГИЯТА
Нищо общо. Германия над вичко,краен индувидиализъм и тн.
Общото: фюрер, една портия, една държава, Хитлер знае всичко…
КОМУНЕЗЪМ не е съществувал никъде до сега.
В СССР- държавен капитализъм със социлни елементи.
Земята е държавна собственост,на Колхоза, на “колектива”.
Фабриките, заводите и тн, пристанища, корабите и тн. изключителна държавна собственост.ДЪРЖАВАТА Е ВСЕ И ВСЯ.
ИДЕОЛОГИЯТА.
Нищо общо. Интернационал, интерноциализъм, международно работнически движение, солидарност и тн.
Общото, един вожд, една партия, партията над всичко.
ПАРТИЯ И ДЪРЖАВА СА ЕДНО.
ОБЩОТО, ЕДНОЛИЧНИ ДИКТАТУРИ НА ЕДИН ВОДАЧ(ВОЖД) НА ЕДНА ПАРТИЯ.
Те казват кое добро и лошо, и кое, как, и зощо да става
Народът няма думата. Водачът и партията са винаги прави и са над над законите.
ДЕМОКРАЦИЯ И В ДВЕТЕ СИСТЕМИ НЯМА.

Reply

misho March 19, 2009 at 21:32

Иванов,

Евала! Един път да се чуе нещо донякъде смислено и от теб! Сега ако направиш един анализ и на ерата на Сталин и ерата на Путин, цена няма да имаш! Айде, чакаме анализа!

Reply

Ник March 19, 2009 at 22:37

“В СССР- държавен капитализъм със социлни елементи.”
Като си спомних за “социалния” глад в Украйна,
паднах от коня…..
Ама не дей така, имай милост….., имай срам пред тези няколко милиона трупа…….

Reply

ivo March 20, 2009 at 7:54

Национал-социализма и комунизма са двете страни на една и съща монета. За доказателство-един виц от дневика на граф Чано: “Каква е разликата между Нацистка Германия и Съветска Русия-в Съветска Русия е по-стдудено.”

Reply

Иванов March 20, 2009 at 13:20

Да знаеш Чаното къкъв е бил.
Развеелявате ме мамчета. Вие от коя градинка сте.
Ама те и еврейте от ГЕНОЦИДА бяха 5 милиона, а се оказаха едва около 200,000, като и тази цефра е понадута.
ЯЯяя мишлето се обади. Хай!
Мишлето писано
мъничко хрисимо
обади се пак,
аз ви го казвам.
туй ви доказва,
то стана юнак.

Reply

ivo March 20, 2009 at 13:35

Тов. Иванов за мен национал-социализма е по-малкото зло. А Галеацо Чано е бил външен министъп на Италия, втори след Мусолини и много добре е знаел приликите между нацизма и комунизма.

Reply

ExtremeCentrePoint March 20, 2009 at 17:16

Иванов, собствеността в Германия не е точно частна както го е описвал Маркс.

;-)

Reply

Теодор Канев March 21, 2009 at 10:12

Като гледам митингите на САЩ президентите изказвания пред многохилядна аудитория и др., възхваляващите Америка бандови лепенки, плакати и прочее си мисля дали и към Нац. и Ком.да не прибавим US.
Почти същото, касаещо официалните изяви във Франция, също е копие на нациските.

Не съм ли прав ???????

Reply

Сириус March 22, 2009 at 17:08

През 30-те години в Европа Националсоциализма (фашизма)и комунизма са новите, “прогредивни” идеологии, пропагандиращи полезната за обществото промяна. Всички разочаровани от безумието на Европейската война и моралния упадък на декадентската епоха са привърженици на някоя от тези идеологии. Болшевизма в Съветска Русия с неговите крайности и безогледен терор плаши по-здравомислещите европейци и те масово се ориентират към Нац.Социализма. Почти във всички европейски страни има силни масови движения в подкрепа на тази идеология.

Reply

ExtremeCentrePoint April 30, 2009 at 10:45
бианка October 26, 2009 at 14:36

Исторически неграмотните или може би трябва да кажа “осакатени” хора нямат край. Кога най-сетне ще спрете като стадо овце да наричате “фашизъм” всичко свързано с Третия райх?! Кога най-сетне ще разберете,че фашизъм има в ИТАЛИЯ, а националсоциализъм има в ГЕРМАНИЯ?
Кога ще се научите, че националсоциализъм се пише слято, а не с тире?
Относно пропагандата…ами естествено, че пропагандата в двете страни ще си прилича – преди всичко защото става въпрос за пропаганда в тоталитарна държава. Принципа на тоталитарното управление е един и същ навсякъде, а рализката в наставката преди “-изъм” е повече козметична, отколкото съществена. Фашизмът на Мусолини като идеология е дълбоко различен и от националсоциализма и от комунизма. За икономиката на трите страни не мога да говоря, защото не съм компетентна, но като идеологии нациналсоциализмът и комунизмът са по-близки, отколкото фашизмът и комунизмът.
Що се отнася до пропагандата в Германия и СССР – вече казах – принципът на установяване на тоталитарен режим навсякъде е един и същ. Респективно и поддържането на този тоталитарен режим е сходно. Като се замисля, май-единствената прилика що се касае до символика, между фашизмът и националсоциализмът – това са орелът (който Хитлер нахално взима именно от Италия), поздравът с дясната ръка (който по принцип е военен римски поздрав), лавровите венци (които по принцип отново са от Римската империя) и евентуално кафявите ризи на СА, които приличат “странно” на кафявите ризи на фаши ди комбатименто.

Reply

Alexander November 7, 2009 at 23:14

Разликата е твърде съществена. При десните плакати акцентът е в две посоки – труд и солидарност. Въпреки идентични символи (а това са символи на самата модерност – ръката, която е диференция специфика на човека, усмивката, която е показател за благоденствие), отдясно трудът е ценност и ръката се появява с оглед на труда (вижте надписите!), при десните плакати ръката не толкова поздравлява, колкото насочва; не жест, към който всички трябва да се приравнят, колкото визионерство, целеполагане. Първото е чиста сила (нацистките плакати), а второто – целенасочена сила. Разликата е съществена!!!

Reply

Chefo December 10, 2009 at 11:58

Виж бянка… Като става въпрос за фашизъм и националсоциализъм фашизмът е е точната дума. Защо? ПОгледни го от тази гледна точка. Десен тоталилитаризъм са и двете политики. В “идеален вид” десният тоталитаризъм е точно националсоциализма. В политологическите среди все повече все повече популярност придобива тезата, че режимът на Мусолини е авторитарен. Ето защо:
1 Идеологията нацизма се основава на мистичния северен расизъм и се стреми към революционно отрицание на всичките си съперници и противници, докато тази на Мусолини претендира за “синтез между отделните аспекти на либерализма, консерватизма и социализма като “традиционни западни течения.
2. През 1934г. Хитлер вече е безспорен шеф на държавата и тотален диктатор, докато Мусолини никога не успява да достигне подобна позиция, а режимът му оставя в Италия ограниченият плурализъм и формалните граждански права.
3. НСГРП играе, в сравнение с Националната фашистка партия (НФП) много по-важна роля, осъществявайки контрол над всички сфери на държавната дейност, докато НФП всъщност се превръща в подчинена бюрократична машина.
4. Крайният антисемитизъм заема централно място в националсоциализма – нещо, което поне до 1941г. Никога не е типично за фашизма.
5. Във вътрешната си политика Хитлер многократно надхвърля „традиционните” сфери на интереси на Германия, а Мусолини на практика никога не излиза извън тях.
Пък и след Латеранските споразумения от 1929г. с Ватикана режимът Мусолини вече не изпълнява първата основна характеристика на тоталитаризма – официалната монистка идеология, признавайки правото на католицизма за “паралено въществуване” – нещо недупостимо за Хитлер и Сталин.
Ето и според Джовани Сартори и Хана Аренд фашизмът в Италия предствлява типичен случай на авторитарна диктатура – нещо повече от „проста диктатура”, но и нещо по-малко от „тоталитарна държава”.
НО иначе плакатите са страшни. ;)

Reply

mitternacht December 26, 2009 at 11:39

Забавно е :) Наистина си приличат.Не бих се очудил, ако просто пропагандаторите от СССР са гепили идеята и дизайна от немските плакати.То кое ли не е крадено от там.

Reply

Чудо На Радната Техника September 18, 2010 at 12:12

Глупости .. национализма няма нищо общо с комунизма .

Комунизма се бори срещу национализма , капитализма и религиозните заблуди тн .

Всички етнически или религиозни ежби са плач за планова икономика .

Reply

75 години от Великото минало November 8, 2010 at 20:30

Ей няма да се сперете да публекувате тасива манипулации,продажни папагали такива!Хора,невярвайте на тези неща,които пишат,говорят по медиите и телевизиите!Всичко е направено от евретие,с цел изпростряване,затъпяване на населението!Така то ще стане по-лесно за използване!Да,аз съм нацист!И да си нацист не означава да си онези нацисти,със злите физиономии,които ги дават по телевицията!Да си нацист,означава да работиш за благото на истинския народ на дадена държава!И аз няма да спра да говоря това,ако ще българската продажна чалгаджийска полиция да ме преследва под всеки камък,аз ще си остана предан на Европа и арийската раса!!!!!!

Reply

аненербе July 8, 2015 at 17:37

“75 години от Великото минало” е абсолютно прав!

Reply

Anonymous November 9, 2010 at 13:38

Прави каквото си искаш родоизменник такъв!
Ако искаш ходи и се скрии на гъза на географията и не спирай да плямпаш от там идиот такъв!

Reply

Алиса December 25, 2010 at 21:41
mika March 6, 2011 at 22:03

Плакатите са взети от филма “The Soviet Story”, нали?

Reply

Филип Димитров June 26, 2011 at 17:35

Желю Желев комунист,марксист ,атеист и национален предател.Трябва да бъде набит на кол и да ври в деветия кръг на ада при предателите

Reply

Пламен Иванов September 21, 2011 at 20:26

Направете още една крачка. Да, пропагандата в двете тоталитарни държави има визуални прилики. Обаче ако анализирате съвременната “буржоазно-демократична политическа пропаганда” (може би трябва да кажа ПИАР), ще видите че в нея няма разлика между ляво, дясно, либерално или консервативно. Всичко е продукт на търговията и рекламата. Тоест, вече дори няма идеологии, има само успех, власт и пари. Е, питам ви – кое е по-лошо или лицемерно? Май отговорът е труден!

Reply

Ivan September 22, 2011 at 17:49

Плакатите са кадри от филма “The Soviet Story” http://www.sovietstory.com/about-the-film/ Наличен е в интернет на английски, руски и др. езици.

Reply

ivan December 25, 2013 at 14:47

макар да имат разлика в идеологията си комунизъм -болшевизъм и фашизъм-националсоциализъм действията на тези идеологий са еднакво жестоки към хората като основа те всички произлизат от социализмът

Reply

Bojan Nikolow July 25, 2016 at 9:20

Мили хора, много ми се иска да се намери едно издателство в България и да преведе една книга в която на прост човешки език е обяснено всичко онова за което се опитвате да спорите. Моля, ако някой има връзка с издателства, работи в тази сфера, да се свърже с издателството на книгата и да я преведе на български. “Totaler Mensch, totaler Staat” на Richard Coudenhove-Kalergi .
Книгата е малка, но там са обяснени всички понятия, видовете демокрация и т.н. Прекрасни поетичн сравнения. Авторът се връща назад в историята и прави страхотни сравнения, примерно Спарта и Атина и т.н. и т.н. Най-добрата книга която съм чел на тема политика и обществено устройство. Мисля време е в България да се преведе. За да бъда още по загадъчен, ще спомена, че в руският вариант на уикипедия, под библиографията на автора не е спомената именно тази книга, а тя е една от основните в творчеството му. Това го открих съвсем скоро и случайно !! Нещо още по интересно, авторът се смята за един от бащите на паневропейското движение, и другата също така прекрасна книга е “Пан Европа”. Също си струва четенето. Книгите както може да се предполага са горени и унищожавани от нацистите.

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: