Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Как да счупиш машина | ExtremeCentrePoint

Как да счупиш машина

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 25 September, 2007 · 6 comments

in България, Избрани теми, Тенденции

Ето какво ми разказа приятел:

Веднъж на сечището, където работели яки български селяни дървосекачи, изпратили вносна машина за рязане на дърва. Селяните и подали дъска:

„Бзъъъ” – казала машината и отрязала дъската.

„Мдаааа…” – казали селяните и донесли греда.

„Вжъъъ” – казала машината и отрязала гредата.

„Яяяя …” –казали селяните и донесли … релса.

„Кръц-кръъъц” – казала машината и спряла. Счупила се.

„Оуууу …?!?” – учудили се селяните, взели пак трионите и брадвите и се върнали в гората да секат и режат на ръка.

Този анекдот на пръв поглед изглежда, че е за заслужената съдба на неуките селяни, но има и друго. Той ни показва как може да се счупи машина.

Всяка машина може да се разглежда като някаква „кутия” с вход и изход. В тази кутия протичат някакви предварително определени действия, които обработват входния материал по определен алгоритъм. Тези действия са константни и са пригодени към материала, който се подава на машината.

Каква ще бъде реакцията на машината, ако на входа и се подадат данни(материали) излизащи от спецификацията и? Трудно е да се каже, но е вероятно това да наруши алгоритъма на работа. Нарушеният алгоритъм, може да счупи, но може и да не счупи машината(релсата чупи машината, но картонът не, и двете нарушават алгоритъма).

Т.е. за да се счупи машина, трябва систематично на входа и да се подават данни(материали) излизащи от алгоритъма и все никой от тях ще я изведе от строя. Не е необходимо да се познава точно кои данни(материали) чупят машината, а просто те трябва да се сменят непрекъснато.

Умните хора защитават важните машини с помощта на входни филтри. Задачата на тези филтри е да допускат до „кутията” само данни, които алгоритъмът и може да обработи.
Ако икономическите програми са „машините”, а елитите(политически и други) са филтрите на входа, то тогава „народът” е на изхода – потребява но не управлява.

А ако искаш да счупиш „машина”, постави селяните за филтър.

Римл@нин

{ 6 comments… read them below or add one }

agl January 1, 2009 at 7:39

Хехехе… силно ми хареса, по начина, по който го разбирам (понеже понякога се получава и разминаване м/у отправеното и приетото послание; надявам се в случая да няма).

Честита, здрава и щастлива 2009та!!

Reply

ExtremeCentrePoint November 8, 2009 at 22:36

Този пост беше модериран. Въздържай се от коментари за авторите. Правилата тук:
http://www.extremecentrepoint.com/?page_id=1578

Reply

Reformed March 16, 2010 at 19:35

В случая се има предвид, че подадените материали нарушават самата работа (поредността на работа) на машината.

Примерно, утре си налей в резервоара на автомобила слънчогледово олио и се опитай да запалиш колата. След това иди обясни на техника какво си направил.

Иначе не само ти си учил алгоритми. Някои от нас работят с алгоритми почти от цял живот.

Reply

Reformed March 16, 2010 at 19:38

В случая, тъй като не си защитил двигателя на автомобила си срещу олио (тоест алгоритъмът няма проверка за дуракоустойчивост), точно пропуските в алгоритъма (липса на предварителна обработка на коректността на подаваните данни) ще счупят двигателя на колата ти. Другото име на двигател е машина.

Reply

Reformed March 16, 2010 at 22:20

Горе ти обясних за какво става дума. Не мога да разбера, при условие, че е написано разбираемо, защо се заяждаш на дребно?

Reply

7x June 21, 2010 at 13:15

дава идеи за размисъл:). например, дали ширината на спецификациите е обратно пропорционална на възможността за чупене.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: