Хуго Чавес затваря училища отказващи да изучават Маркс, Кастро и Че Гевара

by ExtremeCentrePoint on Monday, 17 September, 2007 · 0 comments

in Тенденции, Терор и Комунизъм

Това трябваше да се очаква. След национализацията на банките и промишлеността, въвеждането на еднопартийна система, промените в Конституцията осигуряващи му доживотно президентство … Хуго се зае с образованието. Маркс, Кастро и масовият убиец Че Гевара стават задължителни за изучаване. Проблемът е, че учейки „трудовете” на Че и Кастро, венецуелските ученици няма да учат нещо друго, което би им свършило работа в живота. Резултатът ще бъде такъв какъвто го знаем ние от собствения си 45 годишен опит – рано или късно икономически и морален колапс на венецуелското общество.

Президент Венесуэлы Уго Чавес пообещал закрыть и национализировать все частные школы, которые откажутся ввести у себя новую образовательную программу, сообщает Associated Press.

По информации агентства, в чем заключаются нововведения, точно не ясно, однако известно, что в программу студентов-медиков помимо биологии и химии вошли изучение “Капитала” Карла Маркса, речей кубинского лидера Фиделя Кастро, а также биографий революционера Эрнесто Че Гевары и колумбийского повстанца Мануэля Маруланды.
По мнению Чавеса, образование, основанное на капиталистических ценностях, разрушает сознание молодежи. Он заявил, что новая программа привьет молодым людям “ценности сотрудничества и солидарности”. Как отметил брат президента, министр образования Венесуэлы Адам Чавес, главной целью внедрения новой системы является развитие у молодежи “критического мышления”.
В Венесуэле более 160 университетов и колледжей, многие из которых независимы от государства. Однако Чавес считает, что государство должно регулировать состояние образования, как это происходит во многих других странах мира.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: