Грешката на “Мосад” и провалът в Норвегия

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 6 January, 2009 · 4 comments

in Близък изток, Европа, Терор и Комунизъм

Интересно е, че първия и единствен терористичен акт на норвежка територия след Втората световна война е извършен от евреи. Шумното дело по убийството на Ахмед Бучики(на снимката) в Лилехамер едновременно е и един от най-големите провали в историята на  израелското разузнаване “Мосад”.

След трагичната гибел на израелските спортисти по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година, “Мосад” организира провеждането на специална операция “Мивца Заам аел” (Божи гняв), целта на която е физическото унищожаване на участниците във вземането на заложниците. До пролетта на 1973 година всичко се развива по план – участниците в “Черния септември” един след друг се отправяли към другия свят – мосадовците ги откривали по цяла Европа и тайно ги убивали. Провалът дошъл при разработването на един от главните виновници за мюнхенската трагедия – ръководителят на терористичната организация “Черният септември” – Али Хасан Саламеа (Абу Хасан). Палестинците успели да надиграят евреите и да ги изведат на лъжлива следа – в Норвегия. Там живеел и работел човек, който много приличал на Абу Хасан. Агентите на Мосад получили лъжлива информация, че това е търсения от тях човек. По различни пътища в Норвегия за изпълнение на задачата влезли 15 израелски агента.

Мароканецът Ахмед Бучики пристигнал в Норвегия през 1965 година, където започнал да работи като келнер в един от пансионите на планинския курорт Лилехамер.  На 21 юни 1973 година, Бучики се връща от кино заедно с бременната си жена. Когато били съвсем близо до къщата си до тях се приближили две жени. Първата от тях се казвала Этел Мариана Гладникофф (репатрирана от СССР), а другата Силвия Рафаел. Пред очите на бременната жена двете еврейки от “Мосад” разстреляли съпруга и с пистолети.

След това ето с този автомобил избягали от местопрестъплението. На следващия ден на път за летището те били задържани. Шест от петнайсетте човека участвали в терористичния акт срещу невинния мароканец били задържани и изправени пред съда. Когато станало известно, че са офицери от израелските тайни служби започнал голям скандал – Норвегия окачествила такива действия на еврейското разузнаване като нарушение на суверенитета си. На отношенията между двете страни бил нанесен тежък удар чийто последствия се виждат и днес (Норвегия не се присъедини към позицията на ЕС, която поставя Израел в позиция на оправдана защита при последните събития в Газа). Силно пострадала и репутацията на Мосад.

На тази снимка е един от участниците в злополучната екзекуция в Лилехамер – Дан Арбел. Той както и Силвия Рафаел бил осъден на пет и половина години затвор, а Мариан Гладникофф(Ethel Marianne Gladnikoff) получила две и половина години, Абрахам Гемер пет и половина, а Цви Щейнберг – година затвор.

Всички осъдени излежали около половината от срока и били освободени предсрочно. С помощта на норвежкото правителство вдовицата на Бучики получила от Израел като компенсация 15 000 долара, а дъщеря му 10 000.

Истинският Абу Хасан бил убит на 22 януари 1979 година в Бейрут.

Главната организаторка на терористичния акт в Лилехамер, Силвия Рафаел, била подведена под отговорност по-късно и в Рим за убийството на Ваел Цвайтер, когото през 1972 година убили първи по време на операцията “Мивца Заам аел”. През 1987 над самата нея палестинците планирали терористичен акт, но в последния момент той бил отменен както казват по личното нареждане на Ясер Арафат. През 1992 година, Силвия Рафаел се завърнала с мъжа си в родината си Южна Африка където починала от рак през 2005 г. Била погребана с почести в Израел.

Израел и до ден днешен не е признал вината си за участието в терора на норвежка територия. Не е изказал съжаление и не е представил извиненията си на вдовицата и дъщерята на невинно убития от “Мосад” Ахмед Бучики.

(По чужди източници)

{ 2 comments… read them below or add one }

Anonymous January 6, 2009 at 10:10

щом подобни грешки са възможни при пряк контакт, питам се когато бомбардираш от въздуха колко ли ахмед букичи дават фира?

Reply

Ринги Рае January 6, 2009 at 12:02

Една добра българска статия за историята на конфликтите в Газа:

Хамас – грозното лице на терора
By Borislav Tsekov | January 5, 2009

http://www.btsekov.com/?p=680

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: